سرمقاله

تغییر در آرایش سیاسی رقیبان / جلال خوش چهره

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • وزیر ارتباطات: تجربه بین‌المللی و بومی ایرانسل عامل بهبود خدمات اداری به مردم می‌شود
  • معرفی بهترین انواع یونیت دندانپزشکی ایرانی
  • معرفی بهترین انواع یونیت دندانپزشکی ایرانی
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 15267  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 14 شهریور 1402
    وام قرض‌الحسنه عزیزتر می‌شود؟
    جزییات کاهش کارمزد تسهیلات قرض‌الحسنه
    کارمزد وام قرض‌الحسنه فعلا بر اساس مانده بدهی سالانه محاسبه می‌شود. اگر کسی ۱۰۰ میلیون وام بگیرد، روی قسط اول، چهار درصد کارمزد می‌دهد، اما وقتی سال نخست به پایان رسید بانک از مانده تسهیلات، چهار درصد کارمزد جدید می‌گیرد! وام قرض‌الحسنه به‌زودی قدر و منزلت بیشتری نزد مردم پیدا می‌کند. بانک مرکزی اردیبهشت ماه امسال سقف پرداخت تسهیلات به مردم عادی را در قالب وام قرض‌الحسنه تا ۳۰۰ میلیون تومان افزایش داد. در آن زمان اعلام شد متقاضیان، تا پنج سال برای بازپرداخت وام قرض‌الحسنه با کارمزد چهار درصد فرصت خواهند داشت.به‌گزارش فرارو؛ شرایط پرداخت وام قرض‌الحسنه در هفته گذشته با اصرار و پیگیری شورای فقهی تغییر شد و در صورت تایید نهایی شورای پول و اعتبار متقاضیان که بیشترشان زوج‌های جوان هستند و معمولا تسهیلات ازدواج یا وام فرزندآوری می‌گیرند، اقساط کمتری پرداخت خواهند کرد. بعضی منابع ادعا دارند ممکن است تسهیلات قرض‌الحسنه در پایان این پروسه از وام کم‌بهره به وام بدون بهره تبدیل شود.
    وام قرض‌الحسنه چیست؟
    وام قرض‌الحسنه جزو محبوب‌ترین انواع تسهیلات بانکی است، چون موقع بازپرداخت حداقل در ظاهر سودی به آن تعلق نمی‌گیرد و مشتری تنها بابت هزینه‌های عملیاتی بانک و موسسات مالی کارمزد می‌دهد. میزان کارمزد وام قرض‌الحسنه چهار درصد است که با سود ۲۳ درصدی سایر تسهیلات قابل مقایسه نیست. منابع وام قرض‌الحسنه توسط خود مردم تامین می‌شود. گروهی از متشرعان که در مورد بهره بانکی تردید دارند، به واسطه توصیه‌ها و سفارش بزرگان و عالمان دین در باب اهمیت وام دادن به دیگران، چشم روی سود سپرده بانکی می‌بندند ودر عوض سراغ صندوق‌های قرض‌الحسنه زیرنظر نظام بانکی می‌روند. به سپرده‌های قرض‌الحسنه سود تعلق نمی‌گیرد. سپرده‌گذاران از این امر اطلاع دارند و آگاهانه تصمیم می‌گیرند سرمایه‌شان برای امور خیر، مثل تسهیل ازدواج زوج‌های جوان یا باز کردن گره کار بیماران نیازمند هزینه درمان استفاده قرار بگیرد. وام ازدواج، وام فرزندآوری، وام کمک هزینه تحصیل و وام درمان، مهمترین انواع تسهیلات قرض‌الحسنه هستند. بانک رسالت و بانک مهر ایران، به‌شکل تخصصی روی مسئله قرض‌الحسنه تمرکز دارند، اما سایر بانک‌ها نیز طبق قانون موظف به پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج و فرزندآوری هستند. به این دسته وام‌ها، وام تکلیفی می‌گویند که در صورت تخطی بانک‌ها، نهاد ناظر می‌تواند موضوع را بررسی کرده و حتی متخلفان را تحت پیگرد قرار دهد.وام قرض‌الحسنه در سال ۱۴۰۲ تا حداکثر رقم ۳۰۰ میلیون تومان به اشخاص حقیقی قابل پرداخت است.
    کارمزد تسهیلات قرض‌الحسنه، اخذ کارمزد ثابت در تسهیلات قرض‌الحسنه و نحوه محاسبه آن از جمله موضوعاتی است که دیدگاه‌ها و نظرات مختلفی پیرامونشان مطرح می‌شود و اعضای شورای پول و اعتبار باید درباره آن‌ها به بحث و بررسی بپردازند. مسائل مربوط به شرع و فقه هم جایگاه مخصوص خودشان را دارند که باید تکلیفشان توسط شورای فقهی بانک مرکزی روشن شود.شورای فقهی بانک‌مرکزی، نهادی متشکل از پنج فقیه، رییس‌کل بانک مرکزی، یک نفر حقوق‌دان، یک‌نفر از نمایندگان مجلس و مدیرعامل یکی از بانک‌های دولتی است. شورای فقهی بانک مرکزی، وظیفه نظارت شرعی و انطباق قوانین بانکی با شریعت اسلامی را برعهده دارد.کارمزد وام قرض‌الحسنه در حال حاضر بر اساس مانده بدهی سالانه محاسبه می‌شود. به این ترتیب اگر کسی ۱۰۰ میلیون تومان وام بگیرد، روی قسط اول، کارمزد چهار درصدی محاسبه می‌شود و وقتی سال اول به پایان رسید، کارمزد چهار درصدی دوباره روی مانده تسهیلات می‌آید. این روال تا جایی ادامه پیدا می‌کند که در پایان مهلت بازپرداخت وام قرض‌الحسنه، متقاضیان به‌جای چهار درصد، عملا هفت درصد کارمزد به بانک می‌دهند. مدیرعامل بانک قرض‌الحسنه مهر ایران، در قدم اول از این ایده استقبال کرده و گفته این بانک حتی برای به‌صفر رساندن کارمزد وام قرض‌الحسنه آمادگی دارد.