سرمقاله

مسئله رفتن سرمایه‌ها ‪/‬ ژوبین صفاری

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • حضور ایرانسل در تلکام ۱۴۰۳ با شعار جریانی به سوی هوشمندی
  • آغاز طرح زمستانی «ایرانسل‌من»
  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 15361  |  صفحه ۳ | جامعه  |  تاریخ: 19 شهریور 1402
    اجلاس بین‌المللی مقابله با گرد و غبار در تهران برگزار شد
    جهان در تله غبار، ایران در رده پنجم بحران
    معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با قرائت بیانیه ملی اجلاس بین‌المللی مقابله با گرد و غبارو بیان اینکه جهان با چالش‌های عظیم محیط زیستی دست و پنجه نرم می‌کند، گفت: حل مشکلات محیط زیستی عظیم نیازمند تلاش‌ها و برنامه‌های جامع و هماهنگ در سطوح بین‌المللی، منطقه‌ای و زیرمنطقه‌ای است. به گزارش ایسنا ایرج حشمتی در اجلاس بین‌المللی مقابله با توفان‌های ماسه و گرد و غبار که امروز در سالن اجلاس سران برگزار شد، به قرائت بیانیه ملی پرداخت. در این بیانیه آمده است: همانطور که استحضار دارید امروزه جهان با چالش‌های عظیمی همچون تغییرات اقلیمی، کمبود منابع آبی، تخریب سرزمین و بیابان‌زایی و توفان‌های گردوغبار دست به گریبان است. این چالش‌ها پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و محیط‌ زیستی فراوانی را به دنبال داشته که حل آن‌ها مستلزم تلاش‌ها و برنامه‌های جامع و هماهنگ در سطوح بین‌المللی، منطقه‌ای و زیرمنطقه‌ای است.
    جمهوری اسلامی ایران با ایمان راسخ به ضرورت راهبردهای چندوجهی برای کاهش اثرات توفان‌های گردوغبار تأکید می‌کنید که برای دستیابی به اهداف منتج به کاهش پیامدهای ناشی از این مخاطره، تهیه برنامه‌های عمل منطقه‌ای و زیرمنطقه‌ای و اجرایی کردن آن‌ها با همکاری همه کشورهای موثر و ‌متأثر همچنین نهادهای مرتبط سازمان ملل متحدد ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است و در این زمینه همه کشورها می‌بایست به مسئولیت‌های مشترک اما متفاوت خود عمل کنند.
    اکنون که با پیگیری‌های متعهدانه جمهوری اسلامی ایران، همکاری همه‌جانبه سازمان ملل متحد و حضور هیأت‌های عالی‌رتبه کشورها از چهار قاره جهان شاهد اجماع مهمی برای مدیریت، سازگاری و مقابله با اثرات توفان‌های گردوغبار هستیم. لازم است ضمن توجه به دغدغه‌های همه کشورها از جمله رفع تحریم‌ها و عدم اعمال آن‌ها بر موضوعات محیط‌ زیستی، نهادهای بین‌المللی بیش از پیش موضوع این پدیده فرامرزی را مورد توجه قرار دهند و در این زمینه گام‌های مجدانه‌تر و متعهدانه‌تری بردارند.
    تلاش برای ایجاد صندوق منطقه‌ای
    جمهوری اسلامی ایران برمبنای اعلامیه نشست منطقه‌ای وزرای محیط‌ زیست در تهران در جولای سال گذشته، متعهدانه‌ از ایجاد صندوق منطقه‌ای برای منطقه غرب آسیا و آسیای میانه و در گام‌های بعدی ایجاد صندوق بین‌المللی برای پشتیبانی از اقدامات اجرایی در زمینه مقابله با توفان‌های گردوغبار حمایت کرده است و کشورهای ذی‌ربط را به مشارکت در انجام این مهم  تشویق می‌کند همچنین با اعتقادی راسخ بر اهمیت ایجاد مراکز منطقه‌ای و کارگروه‌های فنی مشترک در هماهنگی و با همکاری کشورهای تحت تاثیر پدیده گردوغبار و آسیب‌دیده از این پدیده، اعلام می‌دارد که پیش‌نویس ایجاد سازمان منطقه‌ای محیط‌زیست را تدوین کرده است. واضح است که این نهادها به لحاظ مسئولیت تاریخی کشورهای توسعه یافته برای ظرفیت‌سازی، تسهیل در انتقال فناوری و تامین منابع مالی می‌توانند نقش اساسی در افزایش ظرفیت، ارایه پشتیبانی‌های فنی و نظارت بر آماده‌سازی و اجرای دقیق برنامه‌های عمل و اقدام منطقه‌ای و زیرمنطقه‌ای ایفا کنند بنابراین جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد همچون گذشته در همکاری‌های بین‌المللی مشارکت و نقش فعال ایفا کند و دانش و تجربه گسترده خود را برای سازگاری، مدیریت و مقابله با چالش‌های ناشی از توفان‌های گردوغبار را با دیگر کشورهای جهان و نهادهای بین‌المللی به اشتراک بگذارد.
    در ادامه این بیانیه آمده است: همکاری‌ها و تلاش‌های مشترک کشورهای موثر و متاثر با همکاری سازمان ملل متحد، نیازمند ارایه چارچوبی همه‌جانبه‌نگر برای واکنش جمعی است و این همکاری‌ها بایستی فارغ از سیاست‌زدگی و اقدامات قهری و یکجانبه باشد. بر این اساس جمهوری اسلامی ایران تمامی کشورهای تحت تاثیر و نهادهای بین‌المللی مرتبط را تشویق به همکاری در تدوین و تحقق کنوانسیونی الزام‌آور برای مدیریت، سازگاری و مقابله با توفان‌های گردوغبار به منظور انجام اقدامات عملیاتی و اجرایی می‌کند. بدیهی است که تحت راهبردهای این کنوانسیون دستیابی به اهداف مشترک جهانی و منطقه‌ای برای مقابله و کاهش پیامدهای ناشی از توفان‌های گردوغبار ضرورتی اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.
    در پایان بیانیه ملی آمده است: جمهوری اسلامی ایران ضمن اعلام پایبندی به تعهدات خود برای مدیریت، سازگاری و مقابله با توفان‌های گردوغبار در سطوح بین‌المللی، منطقه‌ای و زیرمنطقه‌ای اعتقاد دارد که از طریق تصویب برنامه‌های عمل و اقدام، ایجاد صندوق مالی به منظور پشتیبانی از اقدامات عملیاتی و اجرایی، ایجاد مراکز و کارگروه‌های فنی و در نهایت تلاش برای ایجاد کنوانسیون مقابله با توفان‌های گردوغبار با الزامات اجرایی توسط کلیه کشورهای مؤثر و متأثر از پدیده گردوغبار که در پیش به آن‌ها اشاره شد، می‌توان ضمن مهار و کاهش آثار و پیامدهای توفان‌های گردوغبار بر این چالش فرامرزی فائق آمد. امروز در حالی که همه ما شایسته تقدیر برای حضور موثر در این اجلاس بین‌المللی هستیم، نباید از یاد ببریم که گام‌های سخت‌تر و چالش برانگیزتری در پیش‌رو خواهیم داشت که تنها و تنها با مشارکت و همکاری همه‌جانبه و خلل‌ناپذیر قادر به غلبه بر آن‌ها خواهیم بود.
    مرگ سالی ۷ میلیون نفر بر اثر آلودگی‌ هوا
    رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به ۵ کشوری که بیشترین تاثیر را از پدیده گرد و غبار می‌پذیرند، اظهار کرد: سالانه ۷ میلیون نفر بر اثر آلودگی جوی طبیعی و مصنوعی جان خود را در جهان از دست می‌دهند. به گزارش ایسنا علی سلاجقه صبح امروز در اجلاس بین‌المللی مقابله با توفان‌های ماسه و گرد و غبار که با حضور ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، حسین امیرعبدالهیان، وزیر امورخارجه و مقامات بیش از ۵۰ کشور و آژانس بین المللی در سالن اجلاس سران برگزار شد، اظهار کرد: از سال ۲۰۰۰ میلادی تعداد وقوع خشکسالی‌ها و دامنه گستره آن‌ها ۳۰ درصد افزایش داشته است. بر اساس آخرین یافته‌های جهانی و نتایجی که آژانس اسکپ سازمان ملل متحد منتشر کرده طی ۵۰ سال اخیرحدود ۵۰ درصد وقایع آب و هوایی مربوط به خشکسالی بوده است.
    وی ادامه داد: در ۵۰ سال اخیر حدود ۱۲۴ میلیارد دلار خسارات اقتصادی ناشی از خشکسالی بوده است. پیش‌بینی می‌شود که تا سال ۲۰۳۰ حدود ۷۰۰ میلیون نفر مهاجرت ناشی از خشکسالی را در جهان داشته باشیم.رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به مشکل کمبود آب در جهان گفت: درحال حاضر ۳.۲ میلیارد نفر در جهان با مشکل کمبود آب مواجه هستند و تحقیقات نشان می‌دهد این مقدار تا سال ۲۰۵۰ به ۵ میلیارد نفر خواهد رسید که  سه چهارم جمعت کل جهان است.
    به گفته سلاجقه ۵ میلیارد نفر در جهان حداقل یک ماه در سال به آب دسترسی نخواهند داشت.وی با اشاره به خشکی تالاب‌ها ودریاچه‌های بزرگ جهان گفت: بر اساس آخرین مقالاتی که ساینس منتشر کرده است، دریاچه‌های بزرگ و منابع عظیم آبی جهان به خشکی گراییده‌اند که این موضوع دال بر افزایش منابع گرد و غبار است.معاون رئیس جمهوری ادامه داد: بنابر اعلام دبیرکل سازمان ملل متحد سالانه ۷ میلیون نفر بر اثر آلودگی جوی طبیعی و مصنوعی در حال مرگ هستند. این آمار و ارقام ما را به چاره اندیشی وادار می کند. رئیس جمهوری نیز با توجه به این مشکلات دستور داد تا برای حل این مشکل از تمام ظرفیت‌های ملی استفاده شود.وی ادامه داد: بر اساس این دستور سازمان حفاظت محیط زیست در کنار وزارت امور خارجه رایزنی‌های خود را آغاز کرده است که به تشکیل اولین نشست منطقه‌ای گرد و غبار در ۲۱ تیرماه با حضور کشورهای همسایه، همسو و مسلمان در تهران منجر شد و در نتیجه همین رایزنی‌ها روز ۲۱ تیرماه به عنوان روز بین المللی مقابله با گرد وغبار در تقویم سازمان ملل ثبت شد.
    رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: به دلیل دستاوردهای بزرگ اجلاس منطقه‌ای سال گذشته، سازمان ملل متحد ضمن قدردانی از کشور جمهوری اسلامی ایران، کشور ما را به عنوان میزبان اجلاس بین المللی مقابله با توفان‌های ماسه و گرد و غبار انتخاب کرد.سلاجقه ادامه داد: با توجه به اینکه محیط زیست مرز نمی‌شناسد، کشورها از دعوت ما استقبال کردند و از ۵۵ کشور دعوت شده، ۵۰  کشور و آژانس بین‌المللی در اجلاس شرکت کرده‌اند. در این زمینه سازمان ملل متحد نیز همراه ما بوده که جا دارد از آقای گوترش - دبیرکل سازمان ملل متحد - و آقای استفان پریزنر - نماینده سازمان ملل متحد در ایران - تشکر کنم.وی افزود: از آنجایی که تاکید رئیس جمهوری بر اجرایی شدن نتایج این اجلاس‌ها است، اقدامات عملی نیز شروع شده است. به عنوان مثال در چهاراستان عراق و دو استان ایران عملیات اجرایی مقابله با گرد و غبار شروع می‌شود.به گفته معاون رئیس جمهوری  بر اساس اطلاعات آژانس اسکپ کشورهای ترکمنستان، ارمنستان، ازبکستان، آذربایجان و ایران بیشترین تاثیرپذیری را از گرد و غبار  دارند.
    سلاجقه تاکید کرد: امیدواریم نتیجه نهایی این اجلاس رهاوردی برای همه کشورها در راه مقابله با گرد و غبار باشد و الزامات قطعنامه سازمان ملل متحد، کشورها را در کنار هم  قرار دهد. دراین راستا ۱۵ نهاد بین المللی نیز وظایفی دارند که باید به وطایف خود عمل کنند.وی در پایان تصریح کرد: توقع ما از سازمان ملل متحد این است که تحریم‌های ظالمانه و یکجانبه تاثیری بر همکاری‌های سازمان ملل باکشورهای مختلف از جمله ایران نداشته باشد.