کد خبر: 18013 | صفحه ۳ | جامعه | تاریخ: 11 آبان 1402
زلزله چه بر سر تهران میآورد؟
پایتخت روی گسل
موقع وقوع زلزله، ثانیهها تعیین کننده هستند به همین دلیل تمام کشورهای زلزلهخیز دنیا به دنبال راهکاری برای مطلع شدن زودهنگام زمین لرزه هستند، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران توضیح میدهد که همین چندثانیه زودتر فهمیدن چه معجزهای میتواند بکند.
زلزله در کمین تهران است. کسی نمیتواند زمان دقیق وقوع زلزله را پیشبینی کند. سامانه هشدار سریع تا پایان سال در تهران تکمیل می شود و با این سامانه می توان ۸ ثانیه زودتر از وقوع زلزله مطلع شد. اینکه دقیقا زلزله چه زمان رخ میدهد قابل پیشبینی نیست اما باید این نکته را بدانیم که تهران یک دشت زلزلهخیز است. دو گسل اصلی در شهر وجود دارد و احتمالا یک گسل دیگر هم داریم. گسل شمال و ری داریم که هر دو توان لرزهخیزی ۷ تا ۷.۲ ریشتر را دارند. هر چقدر ریشتر بالاتر برود؛ انرژی که آزاد میشود بیشتر است و میزان خرابیها بالاتر میرود. گسل های تهران فعال هستند. تجهیزاتی برای زلزله خریداری شده و باید ساختمان های شهر ایمن سازی شوند تا در زمان بروز حادثه کمترین خسارت وارد شود.
مساله این است که وقتی ما ۸ ثانیه زودتر از وقوع زلزله آگاه میشویم؛ باید برنامهریزی کنیم که چطور برق و گاز قطع شود، بیمارستانها باید چه کنند؟ باید تمام دستگاههای مسؤول در امر زلزله اعلام کنند که در این ۸ تا ۱۰ ثانیه باید چه اقداماتی انجام دهند تا میزان خسارت وارده کمتر شود. ۲۰ کمیته تخصصی اندیشهورز داریم مانند کمیته زلزله، سیل، پدافند غیرعامل، زلزله تهران، HSE و ... که اساتید دانشگاه و سازمانهای مسؤول در این کمیتهها عضو هستند و تصمیمگیریهای لازم در زمینه زلزله صورت میگیرد. باز هم تأکید میکنم تنها شهر در ایران هستیم که سامانه هشدار سریع زلزله را توسعه میدهیم. فاز نخست شتابنگارها امسال تکمیل میشوند و سپس نظامنامه بهرهبرداری شروع میشود که یک کار بومی است و توسط متخصصین داخلی انجام میشود البته باید این نظامنامه هماهنگ با سیستمهای هشدار سریع باشد. امیدواریم که بتوانیم به یک وضعیت مطلوب در سال جاری برسیم.
مشاور رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در همین رابطه ابراز داشت: در شهر تهران براساس مطالعات یک شرکت ژاپنی در صورت بروز زلزله و فعال شدن گسل ری و مشاء بخش زیادی از ساختمانها آسیب میبیند و پیامد مهمی که در پی دارد؛ آتشسوزی در پی آسیب به خطوط انتقال گاز خانگی خواهد بود که راههای اصلی و فرعی را مسدود و امکان امدادرسانی به افراد زیر آوار را مختل خواهد کرد.
مشاور رئیس سازمان پدافند غیرعامل گفت: کشور در حوزه مقابله با تهدیدات سایبری بهاندازه کافی آماده شده و در حال حاضر که روزانه بیش از ۱۰۰ حمله سایبری داریم. به گزارش تسنیم، فتحالله شمسایی در حاشیه همایش تخصصی پدافند کالبدی و حفاظت از زیرساخت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: پدافند غیرعامل امروز یک دانش و علم است که دستگاههای مختلف نیاز دارند در این زمینه مطالعه و تحقیقات داشته باشند.
وی افزود: در حال حاضر در تمامی استانهای کشور طرح جامع پدافند غیرعامل انجام شده و استانها متوجه شدند چه زیرساختهایی دارند و این زیرساختها در مقابل چه تهدیدهایی آسیبپذیر است و راهکارهای مقابله نیز ارائه شده است. مشاور رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در ادامه گفت: در حال حاضر برای ۵۱ شهر در کشور طرح جامع پدافند غیرعامل انجام شده و شهردارها را متوجه کرده که چه اقداماتی باید بر مبنای پدافند در شهر انجام دهند تا جان مردم و زیرساختها حفظ کنند.
شمسایی تصریح کرد: در زمینه پدافند غیرعامل دستورالعملهایی وجود دارد، اما در برخی موارد اجرایی نشده لذا دستگاهی باید وجود داشته باشد که بر اقدامات پدافند غیرعامل نظارت کند، زیرا که چگونگی اجرای آن بسیار حائز اهمیت است و سازمان پدافند تلاش میکند تا در صورت بروز اتاق و حوادث با مشخص شدن مقصر مجازات لازمه صورت گیرد.
وی ادامه داد: کشور در حوزه مقابله با تهدیدات سایبری بهاندازه کافی آماده شده و در حال حاضر که روزانه بیش از ۱۰۰ حمله سایبری داریم در بسیاری مواقع مقابله بهخوبی انجام میشود و شاید در یک ماه یک حمله موفق به ثبت برسد که نشان میدهد در بسیاری از موارد اقدامات بازدارندگی بهخوبی اجرایی شده است.
بحرانهای تهران در زمان زلزله
مشاور رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور ابراز داشت: در شهر تهران براساس مطالعات یک شرکت ژاپنی در صورت بروز زلزله و فعال شدن گسل ری و مشاء بخش زیادی از ساختمانها آسیب میبیند و پیامد مهمی که در پی دارد؛ آتشسوزی در پی آسیب به خطوط انتقال گاز خانگی خواهد بود که راههای اصلی و فرعی را مسدود و امکان امدادرسانی به افراد زیر آوار را مختلل خواهد کرد.