سرمقاله

ایران وارد جنگ شود یا خیر؟ / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • ارائه بسته‌های ویژه همراه اول به‌مناسبت روز مادر
  • حضور همراه اول با مجموعه‌ای از سرویس‌های فناورانه در نمایشگاه تلکام 2024
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 18103  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 13 آبان 1402
    چند درصد جامعه توان پرداخت اقساط 37 میلیون تومانی را دارد؟
    وام مسکن با اقساط سوپر نجومی
    دولت در یک اقدام تقریبا بی‌اثر وام اوراق مسکن را به ۱.۹ میلیارد تومان صرفا برای زوجین دارای ۴ فرزند افزایش داده و بررسی‌ها نشان می‌دهد با این پول اکنون صرفا می‌توان ۲۳.۷ متر مسکن در تهران خرید. موضوع دیگر اقساط ۳۷ میلیون تومانی ماهیانه این تسهیلات است که جامعه هدف توان بازپرداخت آن را ندارد و کسی که از توانایی پرداخت چنین مبالغی برخوردار است هدفش خرید آپارتمان ۲۳.۷ متری نخواهد بود. مسکن حالا به یکی از اصلی‌ترین گره‌های اقتصادی در زندگی شهروندان ایرانی تبدیل شده است، گره‌ای که حالا دستکم یک سوم درآمد یک خانواده را در تهران و کلانشهر‌ها می‌بلعد و رسیدن به سقفی بالای سر که مناسب و متعلق به خانواده باشد برای بخش بزرگی از ایرانیان تبدیل به رویا شده است.از سوی دیگر در حالی به‌طور استاندارد افراد باید یک سوم حقوق ماهیانه خود را به مسکن اختصاص دهند که بر همین اساس حالا زمان انتظار برای خانه‌دار شدن کارگران افزایش چشمگیری پیدا کرده و حالا دیگر با توجه به حقوق هشت میلیون تومانی وزارت کار، اکنون کارگران باید حدود ۲۸ سال در انتظار باشند تا بتوانند با یک سوم حقوق خود در تهران، تنها یک متر خانه بخرند! با همین محاسبات همچنین کارگران باید ۱۰۶ سال منتظر بمانند تا بتوانند خانه‌ای ۵۰ متری بخرند!
    این در حالی‌ست که وام خرید مسکن نیز عملا برای این اقشار کارایی ندارد و گرهی از مشکلات آن‌ها باز نمی‌کند، زیرا اقساط این وام ماهانه تا ۲۰ میلیون تومان و در ارقام بالاتر حتی به مرز ۴۰ میلیون تومان نیز می‌رسد!
    حسن محتشم عضو انجمن انبوه سازان در این خصوص به اقتصاد ۲۴ گفت: این موضوع که سقف پرداخت وام افزایش پیدا کند بسیار خوب است، اما این وام عملا شامل تعداد خیلی کمی از خانوار‌ها خواهد شد؛ همچنین بازپرداخت اقساط ۳۷ میلیون تومانی از توان بسیاری از خانوار‌ها خارج است. از این رو این وام نیز مشکل چندانی از مسکن حل نخواهد کرد.
    وی در ادامه تاکید کرد: رکود بازار مسکن ناشی از قفل شدن نقدینگی است و طرح‌های اینچنینی به دلیل اینکه جامعه هدف کوچکی دارند دردی از بازار مسکن حل نمی‌کنند. حتی برای افراد محدودی که واجد شرایط دریافت این وام باشند، در شرایطی که متوسط یک متر آپارتمان در تهران به بالای ۶۵ میلیون تومان رسیده است، این وام نهایتا نقدینگی لازم برای حدود ۳۰ متر را تامین می‌کند. بدیهی است که با این اوصاف حدود دوسوم قیمت یک آپارتمان ۷۰ متری را خریدار باید از جیب پرداخت کند که درحال حاضر و با توجه به سطح بالای هزینه‌های خانوار و تورم چنین نقدینگی نزد مردم موجود نیست.
    دولت با این طرح به اهداف خانه‌دار کردن خانواده ها نمی رسد
    محتشم تاکید کرد: با توجه به موضوعات ذکر شده نتیجه می‌گیریم که این قبیل طرح‌ها باعث رونق بازار مسکن نمی‌شود و دولت با این قبیل طرح به اهداف مدنظربرای خانه‌دار کردن خانواده‌ها نمی‌رسد بلکه اگر به دنبال ایجاد روند مثبت در بازار مسکن باشیم، باید به افزایش تولید روی بیاوریم. باید تولید مسکن به حدی برسد که افزایش عرضه مسکن را از لیست کالا‌های سرمایه‌ای خارج کند.
    وی در ادامه گفت: افزایش تولید نیز مستلزم تقویت بخش خصوصی و رفع موانعی مانند مباحث بیمه‌ای و مالیات و خدمات است. این موانع بخش زیادی از قیمت تمام شده را شامل می‌شوند که با حذف آن‌ها قیمت مسکن قطعا کاهش خواهد یافت. شایان ذکر است ما در تولید نیز هم اکنون درگیر رکود هستیم؛ تقاضا برای مسکن نیز با وقوع ازدواج و طلاق‌ها هر روز بالاتر می‌رود. تا زمانی که این معادله توسط دولت به هم نریزد مشکل مسکن باقی خواهد بود.
    بانک‌ها منابع پرداخت وام خُرد ندارد
    سرخوش یکی از فعالان بازار مسکن نیز در همین رابطه به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: طبق آماری که خود بدنه دولت ارائه کرده بانک‌ها نه وام خُرد به مردم می‌دهند و نه وام ساخت و ساز، چون کمبود نقدینگی مشکل بزرگ نظام بانکی است. 
    وی ادامه داد: کسانی که برای خرید یک سرپناه نیاز به وام دارند جزء اقشار متوسط و ضعیف جامعه هستند پس چطور می توانند ماهانه بازپرداخت چند ده میلیونی داشته باشند! پس مشخص است که این تدبیر فقط برای یک عده خاص است آن هم قشری که بتواند در ماه اقساط ۳۷ میلیونی پرداخت کنند.
    سرخوش گفت: هر سال دولت در نیمه دوم سال به دلیل کسری بودجه به دنبال راهی برای جبران آن است. این برنامه وام دهی دولت هم یک مدل از سرکیسه کردن مردم در شش ماه دوم سال است. 
    این فعال بازار مسکن خاطرنشان کرد: خود دولت هم می داند با این طرح فقط خانه دارها  و ملاک داران وارد قاعده بازی می شوند و قصد فقط پول گرفتن و کسب درآمد دولت از جیب مردم است نه خانه دار کردن نیازمندهای واقعی خرید مسکن!
    وام ۲ میلیاردی مسکن را ۱۰ میلیارد باید پس بدهید
    مساله این است که اساسا چند خانواده چنین درآمدی دارند که بتوانند این چنین اقساطی را پرداخت کنند؟
    به گزارش اقتصاد ۲۴‌، دولت در یک اقدام تقریبا بی‌اثر وام اوراق مسکن را به ۱.۹ میلیارد تومان صرفا برای زوجین دارای ۴ فرزند افزایش داده و بررسی‌ها نشان می‌دهد با این پول اکنون صرفا می‌توان ۲۳.۷ متر مسکن در تهران خرید. موضوع دیگر اقساط ۳۷ میلیون تومانی ماهیانه این تسهیلات است که جامعه هدف توان بازپرداخت آن را ندارد و کسی که از توانایی پرداخت چنین مبالغی برخوردار است هدفش خرید آپارتمان ۲۳.۷ متری نخواهد بود.
    اما ماجرا این است که مساله وام خرید و جعاله مسکن با استفاده از اوراق امتیاز مسکن (تسه) در ابتدای هفته جاری خبرساز شد. با این افزایش که در راستای اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در دستور کار قرار گرفته، مبلغ قابل دریافت برای خانوار‌های پرجمعیت تهران تا مرز ۲ میلیارد تومان قابل افزایش است و اقساط ماهانه این تسهیلات به ۳۵ میلیون تومان می‌رسد؛ مبلغی که با توجه به وضعیت درآمدی خانوارها، دست‌مایه انتقاد شده است.
    ارقام وام‌های دیگر نیز نجومی است
    اما مساله این است که بازپرداخت نجومی و اقساط چند ده میلیونی تنها متعلق به وام ۱.۹ میلیاردی نیست و شما حتی اگر ارقام کمتری نیز دریافت کنید باید رقمی بالاتر از یک میلیارد تومان را حتما به بانک پس بدهید.
    در یک نمونه، شهروندی می‌گوید که رقم ۶۲۰ میلیون تومان (یعنی زیر یک میلیارد تومان) از بانک مسکن وام گرفته است، اما روندی که طی کرده بسیار عجیب بوده است، چون اساسا کمتر از ۵۰۰ میلیون تومان وام به او پرداخت شده است.
    این شهروند می‌گوید که ۸ میلیون تومان در همان ابتدا بابت ارزیابی واریز کرده و در ادامه رقمی معادل ۱۱۲ میلیون تومان اوراق خریداری و به بانک داده است و در آخرین هزینه نیز ۲۵ میلیون تومان نیز هزینه برای دفترخانه و سند رهنی پرداخته است.
    در نهایت رقمی که از این وام به این شهروند رسیده است ۴۷۵ میلیون تومان بوده است، اما رقمی که وی در یک بازه زمانی ۱۲ ساله باید به بانک بپردازد یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان است.
    این شهروند می‌گوید بازپرداخت چنینی رقمی با اقساط ماهیانه ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی را تنها با این امید آغاز کرده است که هم ارزش پول خود را با تبدیل به ملک حفظ کند و هم با توجه به تورم ایران در ادامه بتواند این اقساط را در سال‌های سوم و چهارم به بعد راحت‌تر پرداخت کند.
    درواقع این شهروند تلویحا می‌گوید برای بازپرداخت اقساط بانکی اش نیز امیدش به وضعیت نا به سامان اقتصادی کشور و تورم افسار گسیخته است.
    بانک مسکن مدعی پلکانی بودن اقساط شد، اما مصوبه آن را رد می‌کند
    اما در همین حال به گزارش اقتصاد ۲۴، پنجشنبه هفته گذشته بود که بانک مسکن اعلام کرد: در راستای اجرای قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت»، سقف تسهیلات خرید و تعمیر مسکن از محل اوراق ممتاز به‌ازای هر فرزند زیر ۲۰ سال و حداکثر تا ۴ فرزند افزایش یافت.
    بانک مسکن اعلام کرد که وام ۹۶۰ میلیون تومانی خرید مسکن، صرفا برای زوجین تا سقف ۱.۹ میلیارد تومان افزایش یافته است. به این صورت که تسهیلات مذکور بین ۲۵ تا ۱۰۰ درصد (بر اساس تعداد فرزندان) افزایش پیدا کرده و این موضوع را در راستای حمایت از خانواده و جوانی جمعیت عنوان کرد.
    طبق این طرح سقف تسهیلات خرید و تعمیر مسکن از محل اوراق ممتاز به ازای هر فرزند زیر ۲۰ سال و حداکثر تا چهار فرزند افزایش یافت.
    به ازای یک فرزند زیر ۲۰ سال سن ۲۵ درصد، دو فرزند زیر ۲۰ سال ۵۰ درصد، سه فرزند زیر ۲۰ سال ۷۵ درصد و چهار فرزند زیر ۲۰ سال سن ۱۰۰ درصد به سقف تسهیلات خرید و تعمیر مسکن اضافه می‌شود. دوره بازپرداخت این تسهیلات به روش ساده، به ازای هر فرزند زیر ۲۰ سال سن، به میزان دو سال (در مجموع برای پنج فرزند و حداکثر تا سقف ۱۰سال) قابل افزایش است. به این ترتیب مدت بازپرداخت این وام تا ۲۲ سال می‌تواند افزایش پیدا کند.به گزارش اقتصاد ۲۴، در این فرمول بندی برای نمونه خانواده دارای ۴ فرزند زیر ۲۰ سال سن به شرط تولد پدر و فرزندان در تهران در حالت انفرادی می‌تواند علاوه بر ۴۰۰ میلیون تومان تسهیلات خرید مسکن به‌ازای هر فرزند ۱۰۰ میلیون دیگر و در مجموع تا سقف ۸۰۰ میلیون تومان برای خرید مسکن و برای تعمیر مسکن علاوه بر ۱۶۰ میلیون تومان، به‌ازای هر فرزند ۴۰ میلیون تومان و به‌عبارتی تا ۳۲۰ میلیون تومان درقالب تسهیلات جعاله از محل اوراق ممتاز بانک مسکن استفاده کند.سقف تسهیلات قابل استفاده زوجین در شهر تهران از محل اوراق ممتاز برای خرید مسکن یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان و جعاله مسکن ۳۲۰ میلیون تومان است‌ که جمعا یک میلیارد و ۹۲۰ میلیون تومان می‌شود. این مبلغ به زوجین تهرانی با دارا بودن ۴ فرزند پرداخت می‌شود.
    البته که برای این وام باید این خانواده ماهیانه ۳۷ میلیون قسط و در مجموع حدود ۵ برابر وام را به بانک بپردازند. به گزارش اقتصاد ۲۴ و بر این اساس پس بانک مسکن پس از ۲۲ سال ۹ میلیارد و ۷۸۰ میلیون تومان به ازای وام یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومانی دریافت می‌کند که بیش از ۵ برابر رقم اصلی خواهد بود.
    با وام ۱.۹ میلیاردی، حتی در تهران نمی‌توان ۳۰ متر خانه خرید
    اما ماجرا فقط رقم پایین و ناکارآمد وام در مقابل قیمت نجومی خانه حداقل در پایتخت و دیگر کلانشهر‌ها نیست، محاسبات بازپرداخت این وام نشان می‌دهد که قسط ماهیانه وام ۱.۹ میلیارد تومانی حدود ۳۷ میلیون تومان است و اگرچه بانک مسکن در اطلاعیه خود نرخ سود تسهیلات مذکور را اعلام نکرد، اما وام مسکن از محل خرید اوراق ممتاز ۲۲.۵ درصد سود دارد.
    نکته این است که هرچند شاید در شهرستان‌های کوچک‌تر بتوان با این رقم وام، مسکنی تهیه کرد، اما به همان نسبت امکان بازپرداخت این رقم در شهرستان‌ها با در آمد‌های محدودتر بیش از قبل ناممکن است.
    در واقع رقم این وام در تهران با توجه به میانگین قیمت خانه که به مرز ۷۰ میلیون تومان رسیده شوخی بیش نیست و در مقابل در شهرستان‌ها و با درآمد‌های محدودتر، اقساط این وام بسیار سنگین‌تر از توان خریدار خواهد بود.
    البته در نهایت و با بالا گرقتن انتقادات در هفته اخیر، معاون امور اعتباری بانک مسکن در واکنش به خبر «قسط ۳۷ میلیون تومانی وام ۱.۹ میلیاردی خرید مسکن» با بیان اینکه سقف قسط این وام ۳۵ میلیون تومان است نه ۳۷ میلیون گفته بود: در روش پلکانی، مبلغ بازپرداخت اقساط ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان است.اما مساله این است که بانک مسکن اخیراً در بخشنامه پرداخت وام جدید مسکن (یک میلیارد و ۹۲۰ میلیون تومان) که به شعب ابلاغ کرده که در آن روش بازپرداخت اقساط همان روش ساده است و حداقل در این بخشنامه که هیچ خبری از روش پلکانی موردنظر معاون بانک مسکن نیست.