سرمقاله

با یک اقلیت شاید، برای یک اقلیت نشاید! ‪/‬ محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • ثبت نام کرمان موتور اقساطی مهرماه 1403
  • یک نماینده مجلس: چند شغله بودن مدیران در بدنه دولت قابل پذیرش نیست / رئیس جمهور نظارت کند
  • توسعه اقتصاد دیجیتال و نقش محوری اپراتورهای تلفن همراه
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 18941  |  صفحه ۶ | حوادث  |  تاریخ: 27 آبان 1402
    «خودروهای فرسوده» بلای جان تهران
    یکی از مهمترین دلایل آلودگی هوا در کلان شهرهای کشور و بویژه تهران، ناوگان فرسوده‌ای است که سالهاست در انتظار نوسازی هستند و همچنان در خیابانهای شهر تردد می کنند؛ بر اساس برخی پژوهش ها سهم منابع آلاینده متحرک در آلایندگی هوا به ویژه ذرات معلق با قطر کمتر از ۲.۵ میکرون تا ۸۸ درصد معرفی می‌شوند. بدون شک خودروهای فرسوده نه تنها مصرف سوخت بیشتری نسبت به خودروهای غیر فرسوده دارند؛ بلکه از آلایندگی بیشتری نیز برخوردارند.
    به گزارش ایسنا، ​​​​وضعیت هوای کلانشهر تهران چندان سوال برانگیز نخواهد بود، بویژه وقتی بدانیم از ۳۱۳ هزار دستگاه خودروی ناوگان تاکسیرانی، ۲۰۳ هزار دستگاه بالای ۱۰ سال عمر دارند. متأسفانه از سال ۱۳۹۶ به بعد نیز تسهیلات و اعتبارات یارانه ای از طرح نوسازی ناوگان تاکسیرانی حذف و خرید نقدی جایگزین آن شد.
    در همین راستا مرتضی ضامنی مدیر عامل اتحادیه حمل و نقل مسافر شهری کشور در گفت و گو با ایسنا، در تشریح روند نوسازی تاکسی های فرسوده در کشور گفت: شرایط اقتصادی اجازه نمی‌دهد تا قریب به اکثر تاکسیرانان و تاکسی داران مشمول طرح نوسازی، بهای خودرو را بصورت نقد بپردازند. افزایش بی رویه قیمت خودرو در سالهای اخیر مزید بر علت شده و مالکان تاکسی‌های فرسوده سالهاست که چشم انتظارند و شاید یکی از ردیف‌های بودجه ( تبصره ۲ ماده ۸ قانون هوای پاک) محقق شود.
    وی افزود: افزایش بی رویه قیمت خودرو از یک طرف و عدم تخصیص اعتبارات ارزان قیمت از طرف دیگر، مجموعه های حمل و نقل را بر آن داشت تا به روش های مختلف برای تأمین بخشی از هزینه خرید خودرو اقدام کنند. منابع داخلی شهرداری ها، پست بانک، کمیته امداد، سازمان بسیج و... همه و همه در کنار هم قرار گرفتند تا بتوانند بخش کوچکی از این ناوگان عظیم فرسوده را احیا کنند.
    با اختصاص ۵ درصد تولیدات خودروسازان به تاکسی سالانه ۴۰ هزار تاکسی فرسوده نوسازی می‌شود
    ضامنی ادامه داد: شرکت‌های خودروساز به ویژه شرکت ایران خودرو اعلام می‌کنند که تولید آن‌ها حدود ۹۰۰ هزار خودرو در سال است که اگر ۵ درصد از این تولید را به حوزه تاکسیرانی اختصاص دهند می‌توانیم سالانه ۲۰ هزار تا ۴۰ هزار خودروی فرسوده را نوسازی کنیم. بنابراین دلیل کاهش در تولید منطقی نیست و مشکل سیاست گذاری خودروسازان است و باید راهبرد مشخصی را برای تداوم طرح نوسازی ترسیم کنند.
    با عدم توان خودروساز برای تولید تاکسی مواجه شدیم
    عامل اتحادیه حمل و نقل مسافر شهری کشور، تأکید کرد: در سال ۱۴۰۲ طی قرادادی با شرکت خودرو ساز مقرر شد تا ۱۰ هزار تاکسی نوسازی شود که با عدم توان خودروساز برای تولید تاکسی مواجه شدیم و درسال جاری صرفا ۲۵۰۰دستگاه خودرو در طرح نوسازی جایگزین شده است.
    به گفته وی، طرح نوسازی ناوگان تاکسیرانی و به طور کلی حمل و نقل عمومی، منافع عمومی کشور را دنبال می‌کند و کاهش آلودگی هوا و مصرف سوخت در این طرح دیده شده است.
    بنابراین تا زمانی که چنین رویه‌ای و چنین سیاستی برای نوسازی تاکسی‌های فرسوده در پیش روست هوای آلوده کلان شهرها و کلان شهر تهران، انواع بیماریهای تنفسی، قلبی، ... همچنان سایه به سایه ما را همراهی می کنند.
    ضامنی ادامه داد: این درحالی است که افراد زیادی در شهرهای کشور به علت فرسودگی خودروهایشان و ممانعت خودروسازان از تحویل خودروهای جدید به آنان، معیشتشان با مشکل مواجه شده است.
    زمینه ورود ۲۰۰۰ دستگاه خودروی برقی تا یکسال آینده فراهم شد
    مدیر عامل اتحادیه حمل و نقل مسافر شهری کشور در رابطه با ورود خودروهای برقی به حمل و نقل عمومی کشور نیز گفت: مجموعه وزارت کشور، سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها و اتحادیه حمل و نقل مسافر شهری کشور زمینه ورود ۲۰۰۰ دستگاه خودروی برقی را تا یکسال آینده فراهم کرده است.
    اتوبوس، ون و تاکسی برقی در دستور کار شهرداری‌های کشور
    وی افزود: با توجه به تکالیف وزارت کشور و شهرداری‌ها در حوزه قانون هوای پاک و نیز رویکرد ویژه دولت سیزدهم و مقام عالی وزارت کشور به برقی سازی حمل و نقل عمومی درون شهری، سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها طرح توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی برقی به ویژه اتوبوس، ون و تاکسی را در دستور کار شهرداری‌های کشور قرار داده‌ است.