سرمقاله

ریشه این حرام خواری تاریخی، در حرام خواری سیاسی است ‪/‬ ابوالفضل فاتح

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • مالیات خرید و فروش بیت کوین در ایران
  • پارک کوهستان کرمانشاه کجاست؟ کرمانشاه زیر پای شما
  • بهترین روش یادگیری زبان کدام است؟
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 20030  |  صفحه ۴ | فرهنگ و هنر  |  تاریخ: 15 آذر 1402
    سهم مردم از جشنواره موسیقی انقلاب کجاست؟
    موسیقی ابزار قدرتمندی برای شادی جمعی است و در همه کشورهای دنیا قابل توجه است. جشنواره موسیقی فجر نیز یکی از اقداماتی است که در راستای شادی جمعی و در پاسداشت انقلاب اسلام ایران برگزار می‌شود؛ اما آیا همه مردم سهم یکسانی برای حضور در این جشنواره دارند؟
    پیش‌تر طی گزارشی در ایسنا به هزینه‌ای که یک شب کنسرت رفتن برای یک خانواده چهار نفره با میانگین حقوق ۱۳ میلیون تومان به همراه خواهد داشت، پرداختیم؛ که بر اساس آن یک شب کنسرت ۲۳.۷ درصد از درآمد آن خانواده را می‌طلبد و تا حد زیادی توجیه مالی ندارد و این امر درحالی است که موسیقی زنده تأثیر بسزایی در شادی انسان داشته و دارد؛ امری که حتی پیش از آغاز دوره مدرن هم به انواع دیگر رایج بوده و مردم می‌توانستند از موسیقی زنده با رقص و پایکوبی لذت ببرند.
    در ایران با وجود اینکه روزانه بجز ایام سوگواری، کنسرت‌های مختلفی روی صحنه می‌رود اما به علت بدل شدن کنسرت به یک کالای لوکس فرهنگی، همه خانواده‌ها امکان حضور در چنین فضایی را ندارد.
    حتی بسیاری از کنسرت‌هایی که در این روزها به صورت «سولداوت» روی صحنه می‌روند؛ لزوما تمامی بلیت‌های آنها توسط مردم عادی خریداری نشده و گفته می‌شود که شرکت‌های اسپانسر برای پر کردن سالن، بلیت‌های خود را با نصف قیمت و تخفیف‌های بالا به سازمان‌ها و ارگان‌های مختلف می‌فروشند و به نوعی با روش‌های مختلف تلاش می‌کنند که بلیت‌های کنسرت خود را به فروش برسانند.
    البته در این میان، جشنواره‌های مختلفی هم در ایران برگزار می‌شود که مهم‌ترین آنها جشنواره موسیقی فجر است که با وجود دولتی بودنش، نمی‌تواند موقعیتی برای حضور مردم در سالن‌های کنسرت فراهم کند.
    درحقیقت جشنواره موسیقی فجر که قرار است، جشنی برای پاسداشت انقلاب اسلامی باشد و با بودجه بیت‌المال نیز برگزار می‌شود اما همچنان همه مردم نمی‌توانند از آن استفاده‌ای داشته باشند و برای حضور در این جشنواره هم باید هزینه بلیت پرداخت کنند و اگر هم این اجراها از کنسرت‌های عادی ارزان‌قیمت‌تر بشوند، شاید این تفاضل قیمت در حد ۲۰ درصد شود. این وضعیت در صورتی است که به نظر می‌رسد، جشنواره موسیقی فجر تنها فضایی است که بسیاری از مردم که توان مالی خرید بلیت کنسرت در شرایط عادی را ندارند، بتوانند به صورت رایگان و یا با پرداخت مبلغی پایینی به کنسرت بروند اما به نظر می‌رسد که مردم عادی سهم چندانی از جشن بزرگ انقلاب ندارند.
    شاید بهتر باشد،‌ بخش موسیقی خیابانی به طور جدی به بخش جنبی جشنواره موسیقی فجر بدل شود تا همه اقشار به طور یکسان بتوانند،‌ از این رویداد هنری بهره ببرند.
    موسیقی چه نقشی در شادی جمعی دارد؟
    به صورت کلی موسیقی می‌تواند در وضعیت روحی ما تأثیر بسزایی داشته باشد. ما انسان‌ها در مواقع بسیاری به موسیقی پناه می‌بریم؛ چه وقت‌هایی که غمگین و دلشکسته هستیم و می‌خواهیم از طریق موسیقی راهی برای همذات پنداری پیدا کنیم و چه زمانی که در خوشحال‌ترین حالت خود هستیم و در این زمان هم به کمک موسیقی به بهبود کیفیت خوشحالی خود کمک می‌کنیم.
    حال سوای این امر، وضعیتی را در نظر بگیرید که حال روحی شما ثابت است و نه چندان خوشحال و نه چندان ناراحت هستید، در این موقعیت کافی است یک آهنگ غمگین گوش کنید تا غم بر شما غالب شود و همینطور بالعکس؛ اگر یک قطعه موسیقی شاد و هیجان‌انگیز هم گوش کنید که کمی هم حرکات موزون چاشنی آن شود، حال شما از آن وضعیت ثابت به خوشحالی تغییر می‌کند.
    به صورت کلی موسیقی می‌تواند استرس را کاهش دهد، کمک می‌کند که از حال بد خود عبور کنید، تجربه مشترک ایجاد می‌کند، درد را کاهش می‌دهد و به انگیزه برای ورزش کردن کمک می‌کند.
    حال زمانی که موسیقی تا این حد می‌تواند در شادی و وضعیت روحی ما اثرگذار باشد، تصور کنید که در یک کنسرت قرار بگیرید و تعداد زیادی از افراد که به شوق حضور در کنسرت در وضعیت روحی خوبی به سر می‌برند، در سالن حضور دارند که مجموع انرژی آنها همانند یک بمب انرژی عمل می‌کند. در حقیقت با شیوع ویروس کرونا و رواج کنسرت‌های آنلاین، بسیاری از هنرمندان اذعان می‌کردند که در نبود مردم، این اجراها بیشتر حال و هوای استودیو را دارند؛ زیرا دیگر مردمی در سالن نبودند که انرژی خود را به هنرمندان و البته یک دیگر منتقل کنند و بدین گونه یک حال خوب برای هم بسازند.