سرمقاله

ریشه این حرام خواری تاریخی، در حرام خواری سیاسی است ‪/‬ ابوالفضل فاتح

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • آغاز عملیات اجرایی فیبرنوری ایرانسل در شهرهای ایذه، خرامه و کوار
  • عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس دهم: وام ازدواج غیرنقدی محدود به بانک‌های دولتی نشود
  • حضور همراه اول در سومین نمایشگاه رصتا
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 20074  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 15 آذر 1402
    در نشست سالانه وزرای خارجه کشورهای ساحلی دریای خزر مطرح شد
    پیشنهادهای امیرعبداللهیان در اجلاس خزری
    گروه بین الملل - نشست سالانه وزرای امور خارجه کشورهای ساحلی دریای خزر شامل ایران، روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و جمهوری آذربایجان روز گذشته (سه‌شنبه) در مسکو آغاز شد.
    حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران علاوه بر شرکت در این نشست، با وزرای امور خارجه شرکت کننده در اجلاس دیدار و گفت‌وگو کرد.
    امیرعبداللهیان در بدو ورود به مسکو گفت: ما در این نشست بر موضوعاتی که تقویت‌کننده همکارهای اقتصادی و تجاری بین کشورهای ساحلی خزر باشد، تمرکز خواهیم داشت. 
    دیپلمات عالی‌رتبه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه در جریان این سفر با «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه نیز دیدار و رایزنی می‌کند، خاطرنشان کرد: یکی از موضوعات مهمی که در این دیدار مورد بررسی قرار خواهیم داد، پیگیری روند اجرای توافقاتی است که سال گذشته بین روسای جمهور دو کشور انجام شد.
    حسین امیرعبداللهیان در این نشست که سه‌شنبه با حضور دیگر وزیران امور خارجه کشورهای ساحلی دریای خزر به میزبانی مسکو برگزار شد، با اشاره به اینکه امنیت، مقوله ای به هم پیوسته است، ابتکار عمل و هوشیاری کشورهای حاشیه دریای خزر را در خصوص تحولات فلسطین حائز اهمیت دانست.
    وزیر امور خارجه ایران در ادامه ایفای نقش سازمان‌های بین‌المللی در قبال جنایات رژیم صهیونیستی و به شهادت رساندن بیش از ۱۶ هزار نفر از مردم فلسطین را خواستار شد و گفت:‌ باید جنایتکاران جنگی رژیم صهیونیستی در دادگاه بین المللی مجازات شوند.
    وی در بیان پیشنهادهای دیگر برای اجبار اسرائیل به توقف حملات خونبار به نوار غزه و کرانه باختری گفت:‌ صادرات کالا به سرزمین‌های اشغالی فلسطین متوقف شود و کالاهای ساخت اسرائیل تحریم شوند، این، حداقل کار برای همدردی برای مردم غزه است.
    از ایجاد دبیرخانه تا تأکید بر لزوم اجماع و توافق پنج کشور ساحلی
    امیرعبداللهیان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فعالیت نمایندگان ویژه پنج کشور ساحلی برای توسعه همکاری‌ها، گفت:‌ ایجاد دبیرخانه یا سازمانی که بتواند همه حوزه‌های همکاری در دریای خزر را مدیریت و نظارت کند،‌امری ضروری است.
    وی همچنین پیشنهاد داد که دبیرخانه کنوانسیون تهران به کشورهای حاشیه خزر منتقل شود.
    وزیر امور خارجه با تأکید بر اینکه همه تصمیمات در خصوص مسائل این دریا باید با اجماع و توافق پنج کشور ساحلی باشد، خاطرنشان کرد: برای تبدیل دریای خزر به نماد واقعی دوستی، پیشرفت و توسعه نیازمند تقویت هرچه بیشتر تعامل و همکاری‌های جمعی هستیم.
    لزوم حفظ دریای خزر برای آیندگان
    وزیر امور خارجه در ادامه با اشاره به اینکه دریای خزر، میراث مشترک، کانون دوستی و منشأ خیر و برکت برای بیش از ۲۷۰ میلیون جمعیت کشورهای حاشیه این دریا است، بر لزوم حفظ محیط زیست و منابع این دریا برای نسل‌های آینده تأکید کرد.
    وی همچنین گفت:‌ دریای خزر به واسطه آنکه حلقه وصل کریدورهای شمال-جنوب و شرق-غرب محسوب می‌شود، منطقه‌ای استراتژیک محسوب می‌شود.
    به گزارش ایرنا، امیرعبداللهیان با بیان اینکه امنیت در دریای خزر،‌ تفکیک ناپذیر است،‌ خاطرنشان کرد: همه کشورهای ساحلی این دریا نسبت به حفظ ثبات و امنیت و توسعه پایدار در پهنه آبی این دریا مسئولیت دارند.
    روند همکاری‌های پنج‌جانبه شتاب گیرد
    وزیر امور خارجه با اشاره به گذشته بیش از یکسال از ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر در عشق آباد گفت: تصمیمات مهمی در آن اجلاس گرفته شد و پس از آن نشست‌ها، تلاش‌های خوبی در مسائل دریای خزر میان نمایندگان ویژه کشورهای ساحلی خزر انجام شده است؛ با این وجود ضرورت دارد روند همکاری‌های پنج جانبه در دریای خزر ، شتاب بیشتری گیرد.
    همه تصمیم‌گیری‌ها باید با اجماع و توافق پنج کشور ساحلی باشد
    امیرعبداللهیان با بیان اینکه بهره‌برداری از ظرفیت‌های دریای خزر بدون درنظر گرفتن منافع دیگر کشورهای ساحلی،‌ موجب تضییع حقوق دیگران می‌شود، گفت:‌ همه تصمیمات در خصوص مسائل این دریا باید با اجماع و توافق پنج کشور ساحلی باشد.
    وزیر امور خارجه با بیان اینکه باید تلاش کنیم تحرک بیشتری در همکاری‌های پنج جانبه در دریای خزر ایجاد کنیم، گفت:‌ برای تبدیل این دریا به نماد واقعی دوستی، پیشرفت و توسعه نیازمند تقویت هرچه بیشتر تعامل و همکاری‌های جمعی هستیم.
    برگزاری همایش اقتصادی خزر در زمانی دیگر
    وزیر امور خارجه با بیان اینکه تقویت همکاری اقتصادی و تجاری و حمل و نقلی در دریای خزر به عنوان موتور محرکه توسعه و رفاه کشورهای ساحلی ضروری است، گفت: برگزاری همایش‌های اقتصادی خزر بستر مناسبی برای تقویت همکاری جمعی در خزر است.
    وی با اشاره به اینکه برگزاری سومین همایش اقتصادی خزر با حضور نخست وزیران  در تهران با وجود موافقت و هماهنگی قبلی همه کشورهای ساحلی و برنامه ریزی های انجام شده، به تعویق افتاد، گفت: در صدد هستیم بار دیگر تاریخ جدیدی را برای برگزاری این همایش در سطح نخست وزیران کشورهای ساحلی خزر پیشنهاد دهیم. تردیدی وجود ندارد که برگزاری منظم این همایش و اجرای تصمیمات آن تامین کننده منافع اقتصادی  همه پنج کشور ساحلی خواهد بود.
    امیرعبداللهیان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به امضای کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر در اجلاس پنجم سران کشورهای ساحلی این دریا در قزاقستان گفت:‌ حقوق، تکالیف و چارچوب کلی همکاری میان پنج کشور ساحلی در مناطق چهارگانه دریایی در دریای خزر را مشخص می‌کند و اعمال حاکمیت، حقوق حاکمه و صلاحیت انحصاری و جمعی در این مناطق نیازمند ترسیم خط مبدا به عنوان مبنا و پایه تعیین محدوده دقیق آب های داخلی، آب‌های سرزمینی، منطقه ماهیگیری و پهنه آبی مشترک در دریای خزر است. گرچه تاکنون شش دور نشست و مذاکرات در قالب گروه کاری مقامات عالی رتبه در مسائل خزر برای مذاکره و نهائی کردن موافقت‌نامه روش تعیین خطوط مبدا مستقیم در دریای خزر برگزار شده است، ولی باید اذعان کنیم که روند مذاکرات برای تکمیل این سند با کندی پیش می رود و رضایت بخش نیست.
    وی ادامه داد: امیدواریم هفتمین اجلاس این گروه کاری هرچه  زودتر در باکو برگزار شود و نتایج ثمر بخشی را در پی داشته باشد. پیشنهاد می‌نمایم نشست‌های این گروه کاری در فواصل زمانی کوتاه و حداقل هر سه ماه یکبار در یکی از کشورهای ساحلی برگزار شود تا بتوانیم پیش نویس این موافقتنامه را زودتر نهائی کنیم. تدوین و اجرائی نمودن تعدادی از اسناد همکاری پنج جانبه در دریای خزر در گرو دستیابی به توافق درباره خطوط مبدا است.
     دبیرخانه کنوانسیون تهران به کشورهای حاشیه خزر منتقل شود
    امیرعبداللهیان همچنین گفت:‌ پس از گذشت ۹ سال در نشست مشورتی وزرای محیط زیست کشورهای ساحلی دریای خزر که ماه سپتامبر گذشته در ژنو برگزار شد، توافق خوبی برای استقرار دبیرخانه کنوانسیون تهران به عمل آمد. امید است گروه کاری ویژه براساس توافق به عمل آمده اولین نشست مشترک خود را در شهر باکو برگزار نماید. برای مدیریت مستقیم و مستمر محیط زیست دریای خزر لازم است دبیرخانه «کنوانسیون تهران» به کشورهای حاشیه دریای خزر منتقل شود.
    لزوم واکنش به تراژدی انسانی در غزه
    وزیر امور خارجه در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: در عصر ما، امنیت یک مقوله بهم پیوسته است. نا امنی در هر بخش از منطقه بر امنیت سایر مناطق تاثیر می گذارد. لذا  می خواهیم تحولات غزه را از این نظر مورد توجه قرار دهیم.
    وی ادامه داد:  دور جدید حملات رژیم اشغاگر صهیونیستی علیه مردم بی‌دفاع غزه بی محابا و وحشیانه ادامه دارد. وضعیت در غزه از یک بحران به یک فاجعه و تراژدی بزرگ و غم انگیر انسانی تبدیل شده است. در شرایطی که بسیاری امیدوار بودند آتش‌بس موقت به آتش بسی پایدار و دائمی تبدیل شود،  رژیم اسرائیل حتی با وجود فشار افکار عمومی داخلی و بین المللی همچنان جنایات و نسل کشی در غزه را در دستورکار خود قرار داده است. تاکنون بیش از ۱۶۰۰۰ فلسطینی شهید شده اند که بیش از ۱۰ هزارا نفر از آنان را کودکان و زنان تشکیل می دهند. چند صد هزار واحد مسکونی و صدها بیمارستان و مرکز درمانی، مدرسه و مسجد و کلیسا تخریب شده است و بخش قابل توجهی از ساکنان فلسطینی نوار غزه  بی خانمان و آواره شده اند.این اقدامات هولناک، بیانگر جنایت جنگی و مجازات دسته‌جمعی است که مغایر با اصول و قواعد حقوق بین‌الملل بوده و لازم به پیگرد و مجازات است.
    راهکار حل مسائل فلسطین
    وزیر امور خارجه در ادامه خاطرنشان کرد:‌ جمهوری اسلامی ایران در چارچوب عرف، حقوق بین الملل و قطعنامه های سازمان ملل، ضمن به رسمیت شناختن حق مقاومت مردم فلسطین در برابر اشغالگر و ضمن این که حماس را یک سازمان فلسطینی آزادیبخش می داند ، بر ضرورت اعمال حق تعیین سرنوشت و تشکیل دولت فلسطینی به پایتختی قدس شریف و بازگشت آوارگان تاکید داشته و از تمامی کشورها می خواهد تا رسیدگی به این موضوع را در دستور کار فوری و جدی خود به ویژه در سازمان ملل متحد قرار دهند.
    وی ادامه داد: باید جنایتکاران جنگی رژیم اسرائیل در محکمه ای بین المللی محاکمه و مجازات شوند‌. باید صادرات کالا و انرژی به سرزمین‌های اشغال شده فلسطین متوقف شود و تحریم ‌کالاهای ساخت اسرائیل، حداقل کاری است که برای همبستگی با مردم غزه و کرانه باختری باید انجام داد‌.