کد خبر: 2333 | صفحه ۲ | سیاست روز | تاریخ: 08 دی 1401
«ابتکار» از ابهامات تقدیم بودجه به مجلس گزارش میدهد
لایحه بودجه 1402 روی هوا!
گروه سیاسی - مطابق اخبار منتشر شده، دولت سرانجام روز دوشنبه لایحه بودجه 1402 را به مجلس تقدیم کرده است. این لایحه همزمان با اینکه با تاخیر به مجلس ارسال شده با توجه به شرایط اقتصادی کشور شاید بیش از هر سال اهمیت داشته باشد. چرا که لایحه بودجه قطبنمای اقتصادی یکسال آینده کشور است و به همین منظور بسیاری از کارشناسان و مردم در انتظار این هستند که دولت برای سال جدید که نشانههای سختی آن از هم اکنون هویداست چه برنامه و طرحی به منظور برونرفت از شرایط دشوار اقتصادی کنونی گرفته است.
در همین رابطه محمدرضا میرتاج الدینی نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه از ارسال لایحه بودجه از سوی سازمان برنامه و بودجه به هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی خبر داد. وی روز گذشته به خبرگزاری ایرنا گفت که هیئت رئیسه مجلس باید برای هفته آینده جلسهای را جهت تقدیم لایحه بودجه از سوی رئیس جمهور به رئیس مجلس شورای اسلامی تنظیم کند.
میرتاج الدینی همچنین تصریح کرد که این لایحه شامل احکام و تبصره های بودجه است زیرا طرح مجلس برای ارائه لایحه بودجه در دو مرحله نهایی نشده است لذا لایحه بودجه در یک مرحله شامل احکام و تبصره های بودجه به مجلس ارائه شده است. وی در خصوص زمان ارائه لایحه برنامه هفتم توسعه گفت: برنامه ششم توسعه حداقل باید ۶ ماه تمدید شود تا دولت لایحه برنامه هفتم را به مجلس ارائه کند.
صحبتهای میرتاجالدینی در حالی مطرح میشود که یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش در حاشیه نشست هیات دولت به خبرنگاران گفت که کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۲ عصر دوشنبه به مجلس ارسال شده و ما در لایحه پیشنهاداتی مبنی بر توجه به سند تحول بنیادین ارائه کردهایم.
وی همچنین درباره سهم آموزش و پرورش از بودجه ۱۴۰۲ کل کشور گفت: کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۲ عصر دوشنبه به مجلس ارسال شده و ما در لایحه پیشنهاداتی مبنی بر توجه به سند تحول بنیادین ارائه کردهایم.
علاوه بر لایحه بودجه سال آینده، امسال مساله مهم برنامه هفتم توسعه نیز یک بار اقتصادی مهم بر دوش دولت است. در واقع هر چند که لایحه بودجه قطب نمای اقتصادی یکسال آینده کشور محسوب میشود، برنامههای توسعه دورنمای 5 ساله صنعت، تولید و توسعه کشور است. در این میان سید نظام موسوی سخنگوی هیات رئیسه مجلس در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: رییس جمهوری در نامه ای به مجلس به صورت رسمی لایحه بودجه ۱۴۰۲ را ارسال کرده است منتهی طبق قانون، باید دولت ابتدا لایحه برنامه هفتم را به مجلس تقدیم کند و بعد از آن مجلس لایحه بودجه سال آینده را اعلام وصول کند. وی افزود: بر این اساس با تصمیم هیات رییسه مجلس، تا زمانی که تکلیف برنامه هفتم مشخص نشود، لایحه بودجه ۱۴۰۲ اعلام وصول نمی شود.
ابهامات بر سر اعلام وصول بودجه
صحبتهای سخنگوی هیات رئیسه مجلس از آنجا اهمیت دارد که سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از اعلام وصول لایحه بودجه در هفته آینده و نیز لزوم تمدید 6 ماهه برنامه هفتم توسعه خبر داده، ولی سخنگوی هیات رئیسه مجلس تاکید دارد که ابتدا باید تکلیف برنامه هفتم توسعه مشخص شده و سپس لایحه بودجه توسط مجلس اعلام وصول شود.
این ابهام زمانی تشدید میشود روز یکشنبه هفته جاری محسن زنگنه نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت و گویی که با خبرگزاری ایسنا داشته، تاکید کرده بود: سران قوا تفاهمی کردند که ابتدا لایحه بودجه ۱۴۰۲ تقدیم مجلس شود؛ در این شرایط از رهبری برای تمدید برنامه ششم اجازه و اذنی گرفته میشود یا اینکه مجلس در قالب طرحی، برنامه ششم را به مدت ۶ ماه یا یکسال تمدید میکند.
وی خاطرنشان کرد: بر این اساس دو بحث قانون و واقعیت وجود داشته و جدالی بین قانون و واقعیت است؛ اصرار مجلس بر این بود که دولت را تحت فشار قرار دهد تا از همه توان و ظرفیت خود استفاده کند و برنامه را همزمان با بودجه پیش ببرد اما واقعا چنین امکانی نیست یعنی در سطح کارشناسی و دستگاهها این امکان وجود ندارد لذا سران قوا تفاهمی کردند که اذنی از رهبری برای تمدید دوباره برنامه ششم بگیرند یا اینکه در مجلس قانون برنامه ششم به مدت ۶ ماه یا یک سال تمدید شود تا بر اساس آن بتوان تکلیف بودجه سال آینده را مشخص کرد. در این شرایط دیگر بودجه سال آینده به صورت چنددوازدهم نخواهد شد؛ بودجه یک، دو و یا سه دوازدهم هم سیگنال مثبتی به جامعه نمیدهد و هم اینکه دولت را دچار مشکل میکند چون در این شرایط دولت تکلیف خود را تا پایان سال نمیداند.
گفتنی است علاوه بر اهمیت لایحه بودجه سال آینده به منظور عبور از شرایط دشوار اقتصادی امروز، بحث برنامه هفتم توسعه نیز از اهمیت خاصی برخوردار است. مطابق آمارها و گزارشهایی که از سوی دستگاهها و نهادهای کشور منتشر شده، برنامههای چهارم، پنجم و ششم توسعه عملاً بازدهی و کارآیی لازم را نداشته و شکست خورده محسوب میشود. با این حال انتقاد کارشناسان این است که برنامه هفتم نیز عیناً از لحاظ آمال و آرزوهای اقتصادی مانند برنامههای قبلی بوده و تا زمانی موانع اصلی و کلیدی در مسیر توسعه اقتصادی و صنعتی کشور رفع نشود، نمیتوان چندان امیدوار به موفقیت این برنامه بود.