سرمقاله

آرزوهایی که با شرایط اقتصادی گم می‌شوند ‪/‬ آرین احمدی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • وزیر ارتباطات: تجربه بین‌المللی و بومی ایرانسل عامل بهبود خدمات اداری به مردم می‌شود
  • معرفی بهترین انواع یونیت دندانپزشکی ایرانی
  • معرفی بهترین انواع یونیت دندانپزشکی ایرانی
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 2367  |  صفحه ۷ | ایران و جهان  |  تاریخ: 08 دی 1401
    «ابتکار» همزمان با سفر امیرعبداللهیان به عمان بررسی می‌کند
    صدای پای مذاکرات از مسقط
    گروه بین الملل - حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه کشورمان شامگاه روز سه‌شنبه راهی مسقط پایتخت عمان شد. این سفر از آنجا اهمیت دارد که عمان به عنوان یکی از واسطه‌های مهم گفت و گو میان ایران و غرب در طول سال‌های گذشته نقش پررنگی در میانجی‌گری به خصوص میان ایران و ایالات متحده آمریکا داشته است.
    در همین رابطه امیرعبداللهیان به محض ورود به عمان به خبرنگاران گفت حامل پیام رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به سلطان عمان هستم. وی همچنین تاکید کرد: تهران و مسقط همواره رایزنی‌های دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در ارتباط با موضوعات مورد علاقه داشته است و عمان در ارتباط با مسائل متنوعی چه در ارتباط با ایران و چه در ارتباط با بحران‌های منطقه‌ای مرکز گفت‌وگوهای منطقه‌ای بوده است و همواره نقش خیرخواهانه‌ای از سوی مقامات این کشور در این ارتباط انجام شده است.
    امیرعبداللهیان در پاسخ به این سوال که با توجه به نقش عمان در جریان مذاکرات رفع تحریم‌ها برای نزدیک‌تر کردن دیدگاه های کشورهای حاضر در این مذاکرات؛ آیا عمان اخیرا پیشنهاد تازه‌ای در این ارتباط ارائه کرده است یا نه؟ تصریح کرد: همواره مقامات عمان در نزدیک کردن دیدگاه‌های طرفین برای رسیدن به گام نهایی توافق نقش مثبت و سازنده‌ای را ایفا کرده‌اند. در دیداری که در جریان نشست بغداد ۲ در اردن با وزیر خارجه عمان در هفته گذشته داشتیم در این ارتباط گفت وگو کردیم و این گفت‌وگوها در چارچوب سوابقی که بین دو کشور در این ارتباط وجود دارد و تلاش‌هایی که مقامات عمان در ماه‌های اخیر و هفته‌های گذشته در این ارتباط داشته‌اند، تداوم خواهد داشت.
    رایزنی‌های امیرعبداللهیان در عمان
    دیدار امیرعبداللهیان با پادشاه عمان و وزیر خارجه این کشور در حالی روز گذشته صورت گرفته که روز گذشته محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی نیز اعلام کرد که با توجه به تمایل نشان داده شده از سوی آژانس هماهنگی ها برای سفر به ایران بعد از تعطیلات ژانویه انجام می شود.
    ابوالفضل عمویی در گفتگو با مهر درباره آخرین وضعیت مذاکرات احیای برجام، اظهار داشت: برجام به عنوان توافقی که در سال ۲۰۱۵ بین ایران و گروه ۱+۵ شکل گرفت، همچنان بین جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۴ وجود دارد. علاوه بر این ابوالفضل عمویی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم در گفت و گو با خبرگزاری مهر، گفت: از جانب جمهوری اسلامی ایران احیای برجام دست‌یافتنی است، اما نتیجه آن به واقع‌بینی طرف مقابل بازمی‌گردد.
    وی همچنین تأکید کرد: اگر این رویکرد بین مقامات آمریکا شکل گیرد که ایران قصد ندارد از منافع خودش در مذاکرات عقب نشینی کند، دست یابی به توافق دور نیست چرا که یک موضوع و چند عبارت در متن توافق باقی مانده است. یکی از این موارد بحث همکاری‌های ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی است که طرف مقابل در پیشنهادی که داشت، موظف بود به عادی شدن پرونده هسته‌ای ایران در آژانس کمک کند و در عین حال ایران هم مسیر جدیدی را به موازات مذاکرات، با دبیرخانه آژانس و مدیرکل آژانس آغاز کرده که در مورد سه موضوع باقیمانده در مذاکرات همکاری شکل گیرد.
    رویکرد متناقض آمریکا
    در همین رابطه حسن بهشتی پور کارشناس مسائل بین الملل درباره هرگونه احتمال بازگشت طرف‌ها به میز مذاکره برای احیای برجام گفت: اگر همین سیاستی که از اسفند ۱۴۰۰ دنبال کردیم هم‌چنان ادامه یابد به نتیجه نمی‌رسیم. فکر می‌کنم آمریکا و اروپا هم به دنبال احیای برجام هستند اما در شرایط فعلی دست نگه داشتند که ببینند مسایل داخلی و سیاسی ایران چه می‌شود؟
    وی همچنین می‌افزاید: موضع مسئولان آمریکا متفاوت و متناقض است؛ رئیس جمهوری آمریکا می‌گوید برجام مرده است اما اعلام نمی‌کنیم. از آن طرف رابرت مالی می‌گوید هنوز جای مذاکره وجود دارد اما مشخص است که آمریکایی‌ها دست نگه داشته بود تا ببینند نتیجه ناآرامی‌ها در ایران چه می‌شود.
    وی با اشاره به سفر حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه کشورمان به عمان، آن را یادآور مذاکرات مسقط در دی ماه سال ۹۱ دانست و گفت: در آن مقطع، مذاکرات بین معاون وزیر خارجه آمریکا، نیکلاس برنز و علی‌اصغر خاجی معاون وزیر خارجه ایران در دولت احمدی نژاد بود و البته آن مذاکرات محرمانه هم بود، آمریکا پذیرفته بود که غنی سازی در ایران ادامه پیدا کند و این عقب نشینی بزرگی بود که راه را برای توافق باز می‌کرد. الان هم به نظرم باید مذاکرات محرمانه پیش رود یا رد و بدل شدن پیام‌ها محرمانه باشد تا وقتی گفت‌وگوها به نتیجه برسد.
    این کارشناس مسائل بین‌الملل تصریح کرد: معتقدم طرف آمریکایی و اروپایی هم‌چنان به پرونده‌سازی علیه ایران ادامه می‌دهند، اما مخفیانه دارند اقدامات و مذاکراتی هم انجام می‌دهند، چون برجام برای اروپا، آمریکا، روسیه و چین مهم است. با وجود همه اقدامات و ضعف‌هایی که برجام داشت، مزایایش بیشتر از معایبش است، فکر می‌کنم آمریکا و اروپا به دنبال احیای برجام هستند اما در شرایط فعلی دست نگه داشتند که ببینند مسائل داخلی و سیاسی ایران چه می‌شود؟
    به گزارش ایسنا، بهشتی‌پور گفت: احیای برجام به هر شکلی که باشد به نفع ایران است، به علاوه راهی جز مذاکره و گفت‌وگو وجود ندارد و تنها مذاکره است که منطقی است، هیج راه‌حلی جز مذاکره نیست. اما تجربه گذشته را نباید تکرار کرد؛ اول اینکه فکر نکنیم با اروپا می‌توانیم توافق و تفاهم را پیش ببریم، این یک خطای استراتژیک است که فکر کنیم اروپا می‌تواند راهگشا باشد. اروپا بعد از خروج ترامپ از برجام نشان داد که کاری از او برنمی‌آید، بنا بر این اگر قرار است مذاکره‌ای در چارچوب امنیت ملی انجام شود باید با آمریکا هم باشد.
    وی درباره رویکرد و روش ایران در صورت بازگشت طرف‌ها به میز مذاکره تاکید کرد: انتظار است ایران در سیاست‌های اقتصادی و سیاست بین‌المللی‌اش تجدیدنظرهایی انجام دهد تا فضای مناسبی برای توافق و تعامل و اعتماد متقابل در سطح بین‌المللی ایجاد شود. اگر همین سیاستی که از اسفند ۱۴۰۰ دنبال کردیم را هم‌چنان دنبال کنیم، قطعا به نتیجه نمی‌رسیم. اگر مذاکرات و توافق برای بازگشت به برجام در اسفند سال گذشته محقق می‌شد قطعا به نفع‌مان بود.