کد خبر: 24158 | صفحه ۹ | تولید و تجارت | تاریخ: 29 بهمن 1402
دولت چقدر از نوسان بازار مسکن سود می برد؟
خروج مسکن از دسترس تهرانیها
کارشناس بازار مسکن میگوید: گرانی بی منطق مسکن در ماههای پایانی سال از وضعیت نابسامان قیمتها در بازار ارز و طلا و به تبع آن بازار مسکن خبر میدهد که در ادامه این روند مسکن قطعاً از دسترس تهرانیها خارج میشود.
در حالی طبق اعلام مرکز آمار، در دی ماه ١٤٠٢ تورم نقطه به نقطه قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به عدد ٤٦،٥ درصد رسیده و تورم نقطه به نقطه این ماه در مقایسه با ماه قبل ١١ واحد درصد کاهش داشته است که قیمت آپارتمان در تهران بدون توجه به کاهش معاملات همچنان روند صعودی گرفته است.
البته در دی ماه ١٤٠٢ متوسط وزنی و حسابی قیمت آپارتمانهای مسکونی فروش رفته در شهر تهران به ترتیب به ٨٠٦١٠٧ و ٧٧٠٤١٧ هزار ریال رسیده است. در این ماه منطقه یک با متوسط وزنی قیمت ١٦٦٣٩٢٨ هزار ریال بیشترین و منطقه ١٨ با متوسط وزنی قیمت ٤٢٣٤٩٢ هزار ریال کمترین قیمت را در بین مناطق ٢٢گانه شهر تهران به خود اختصاص دادهاند.اما با این آمارها نمیتوان به وضعیت قیمتها در بازار مسکن خوش بین بود و آرامش قیمت در این بازار را پیش بینی کرد.با توجه به تفاوت وضعیت بازار مسکن با آمارهای مرکز آمار، هادی سرخوش یکی از فعالان بازار مسکن در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: هنوز بازار مسکن در تلاطم قیمت بسر میبرد به طوری که علیرغم سنوات گذشته تغییر قیمت هر متر مربع آپارتمان در تهران از همان ماه آبان دچار نوسان شده است.وی تاکید کرد: هر سال تعیین قیمتهای جدید آپارتمان از اواخر بهمن ماه کلید میخورد چراکه مردم در ماههای آخر سال اقدام به خرید و یا تعویض خانههای خود میکنند، اما امسال نوسان قیمت از همان پاییز آغاز شده است.
لطمه سیاستهای سطحی دولت به بازار مسکن
سرخوش گفت: در ابتدای دولت سیزدهم قرار بود بحران مسکن حل شود، اما با سیاستهای سطحی و افراد نفوذی در بازار، امروز قیمتها چنان پیچیده شده که این کالای استراتژیک در همین سال جاری تا مدتهای طولانی از دسترس خانوارها خارج شده است.
به گفته این فعال بازار مسکن؛ همانطور که بازار، سیگنالهای تورم را گرفته و قصد کاهش قیمت را ندارد و معاملات مسکن کاهش یافته است، این بازار به دنبال افزایش چندباره قیمت در انتهای سال جاری است.وی تصریح کرد: گرانی بی منطق مسکن در ماههای پایانی سال از وضعیت نابسامان قیمتها در بازارارز و طلا و به تبع آن بازار مسکن خبر میدهد.
سرخوش گفت: با توجه به بی اعتنایی دولت به نوسان قیمت مسکن آن هم در زمان رکود معاملات، خرید آپارتمان برای تهرانیهای حقوق بگیر رویا شده است. این فعال بازار مسکن خاطرنشان کرد: صفر تا صد تغییرات قیمتی در بازار مسکن به دست دولت است و قطعاً هیچ ابزاری بدون مداخله دولت نمی تواند وضعیت قیمت ها در این بازار را به ثبات برساند. پس سود دولت از تغییرات ناگهانی قیمت ها در بازار مسکن بر هیچ کس پوشیده نیست.
این البته در حالی است که حمیدرضا صارمی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران، جزئیات طرح شهرداری برای «ساخت مسکن چینی» و همچنین مذاکرات اولیه با چینیها را تشریح کرد. بر اساس این طرح، اراضی قهوهای یا همان زمینهای ذخیره (قطعات بزرگ متراژ بالای یک هکتار) در بافت فرسوده تهران، برای «محله سازی» به روش کلید به کلید به چینیها واگذار میشود.
به گزارش فرارو، صارمی اعلام کرد، فرآیند مذاکره با شرکتهای ساختمانی چینی، صرفا با سازندگان بخش خصوصی این کشور است و همچنان هم با سفر شهردار تهران به چین ادامه دارد. اصل برنامه شهرداری «واگذاری زمینهای ذخیره» به چینیها برای اجرای طرح «کلید به کلید» در مناطق پایین شهر است. آذر ماه سال جاری بود که سازمان نوسازی شهر تهران اعلام کرد با اهدافی، چون رفع مشکلات و محیطهای سرمایهگذاری در حوزه مسکن، زمینه مناسب برای عبور از رکود ساختوساز و رسیدن به رونق مسکن، نوسازی بافتهای فرسوده و به دنبال جذب مشارکت شرکتهای معتبر خارجی و سرمایهگذاری و بهرهبرداری از تجربه و توانمندی آنها برای ایجاد تحول در روند تولید مسکن، نوسازی بافتهای فرسوده و مسکن معوق است. در همان زمان اعلام شد که چینیها در سرمایهگذاری و انتقال تجارب و فناوری مشارکت میکنند و با بیش از ۲۰۰ هزار واحد مسکونی نوین ساخته میشود. اکنون و در بهمن ماه ۱۴۰۲، بر اساس سخنان معاون معماری و شهرسازی شهر تهران، مناطق ۹ تا ۱۶ برای واگذاری زمین به چینیها انتخاب شدهاند و قرار است در مقیاس ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰واحد مسکونی در هر واگذاری، آپارتمان ساخته شود. طرح کلید به کلید به معنای آن است که مالک کلنگی، خانه کلنگیاش را تحویل دهد و آپارتمان نو چینی تحویل بگیرد. اما این طرح منتقدانی هم دارد، محمدرضا رضایی کوچی نماینده مردم جهرم در مجلس یازدهم در مورد حضور چینیها در بازار ساخت و ساز ایران، گفت: «در کشور نیروی متخصص و مصالح ساختمانی مناسب وجود دارد لذا در این شرایط چه نیازی است که یک کشور خارجی در داخل ساخت و ساز کندتوانایی و دانش متخصصین داخلی درصنعت ساختمان به حدی است که میتوانیم در کشورهای همسایه حضور پیدا کنیم بنابراین شنیدن چنین سخنانی توهین به شعور جامعه مهندسین است. اگر چینیها قصد دارند منابع مالی خود را به کشور بیاورند بحث دیگری است، اما ازنظر دانش مهندسی هیچ نیازی به آنها ندارم.»