سرمقاله

در مسئله مردم‌داری با مشکل مواجهیم / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • ایرانسل حامی دومین رویداد جامع معدن و صنایع معدنی
  • آمادگی ایرانسل برای همکاری با استارتاپ‌ها در حوزه هوش مصنوعی
  • برگزاری رویداد ایران‌هلث با حمایت همراه اول نمایشگاه بین‌المللی ایران هلث با حمایت همراه اول به عنوان نخستین اپراتور سلامت کشور، برگزار می‌شود.
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 25211  |  صفحه ۳ | جامعه  |  تاریخ: 19 اسفند 1402
    همزمان با کاهش تولد و ازدواج میان ایرانیان
    اجرای طرح «وصال شیرین»
    مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش جوانان گفت: با طرحی به نام «وصال شیرین» به دنبال ارزان کردن ازدواج هستیم که این طرح تا پایان سال راه‌اندازی می‌شود و تا هفته ازدواج رونمایی خواهد شد.به گزارش خبرآنلاین، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش جوانان از طرحی با نام «وصال شیرین» برای ارزان کردن ازدواج خبر داد.حجت الاسلام مهدی متقی‌فر، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش جوانان در گفت و گو با مهر در خصوص جدیدترین اقدامات وزارت ورزش جوانان برای ازدواج جوانان گفت: وظایف متعددی در معاونت جوانان وزارت ورزش جوانان دنبال می‌شود که یکی از مهم‌ترین آن‌ها ازدواج جوانان و تأثیر آن در حوزه اشتغال و اوقات فراغت آن‌ها است که در حال پیگیری هستیم.وی افزود: مهم‌ترین محوری که ما پیگیر آن هستیم بحث تأثیر ازدواج جوانان است که خوشبختانه در این دو سال اتفاقات خوبی را با پیگیری‌ها در پرداخت وام ازدواج نسبت به سال‌های پیش رقم زده‌ایم که مبلغ وام ازدواج در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ افزایش پیدا کرده و همچنین در سال ۱۴۰۳ انشاالله مبلغ وام افزایش پیدا می‌کند.مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش جوانان ادامه داد: در کنار این اتفاقات با طرحی به نام «وصال شیرین» به دنبال ارزان کردن ازدواج هستیم که این طرح تا پایان سال راه‌اندازی می‌شود و تا هفته ازدواج رونمایی خواهد شد.
    وی بیان کرد: مشاوره و آموزش هم مساله مهمی است که معاونت جوانان انجام می‌دهد و ما ۷۶۰ مرکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده را برای پیش از ازدواج جوانان اختصاص داده‌ایم. همچنین سالیانه حدود ۱۰ هزار کارگاه آموزش پیش از ازدواج هم برگزار می‌کنیم.متقی‌فر افزود: این‌ها همه عمده فعالیت‌هایی است که در راستای حل مسائل برخی از مشکلات جوانان در حال انجام است.وی در خصوص مبلغ وام ازدواج در سال ۱۴۰۳ اظهار داشت: میزان وام برای سال ۱۴۰۳ و آن چیزی که مصوب شده است ۳۵۰ میلیون برای خانم‌های زیر ۲۳ سال و آقایان زیر ۲۵ سال و ۳۰۰ میلیون هم برای بالاتر از این سنین اختصاص پیدا کرده است البته اگر مبلغ وام افزایش پیدا کند مطلوب است، اما به دلیل ناتوانی در پرداخت وام‌ها احتمال اینکه صف‌های متقاضیان طولانی‌تر شود وجود دارد.
    سهم قابل توجه اتباع در آمار فرزندآوری در ایران
    این طرح ها اکنون در حالی ارائه می شود که بنا بر داده‌های وزرات بهداشت، تعداد موالید در سال ۱۳۹۶ از مادران ایرانی، یک میلیون و ۳۹۴ هزار و ۵۲۴ نفر بود. تعداد موالید از مادران غیرایرانی نیز ۴۸ هزار و ۲۹ نفر بود. به گزارش خبرآنلاین، بررسی داده‌های منتشر شده در مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که تعداد تولدها از مادران غیرایرانی در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۶ بیش از ۷۰ درصد افزایش یافته است. در همین بازه زمانی اما، تعداد تولدها از مادران ایرانی حدود ۲۲ درصد کاهش را نشان می‌دهد.بنا بر پژوهش‌ها و اظهارات مقامات رسمی، سالخوردگی جمعیت ایران حتمی خواهد بود. بر همین اساس، سیاستگذاری‌ها حول کاهش نسبت سالمندان به جمعیت کلی کشور پیش می‌رود. به عبارتی سیاست‌گذاری‌های بر این مبنا پیش می‌رود که ازدواج و فرزندآوری در کشور بیشتر شود.
    دلایل کاهش ازدواج و فرزندآوری در ایران
    آنطور که این آمارها نشان می‌دهد، هر چقدر تمایل به فرزندآوری ایرانی‌ها کم شده، نرخ زاد و ولد اتباع بیشتر شده است. شهریور امسال، روزنامه جمهوری اسلامی در گزارشی نوشت که بر اساس آمارهای غیررسمی، در یک ماه در پاییز ۱۴۰۱، از ۳۰۰ زایمان صورت‌گرفته در بیمارستانی در شهرستان کوار در نزدیکی شیراز، فقط سه زایمان ایرانی بود. سایر زایمان‌ها از اتباع افغانستانی ثبت شده است.کارشناسان دلایل مختلفی برای کاهش تمایل به ازدواج و فرزندآوری در ایران عنوان می‌کنند. برخی روی مسائل اقتصادی تاکید دارند و برخی هم مسائل فرهنگی را عنوان می‌کنند. پیش از این سیمین کاظمی، جامعه‌شناس گفت: «فرزندآوری موضوعی اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی است. در پرداختنبه این مسأله باید تفاوت‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی را در نظر گرفت. ممکن است برای طبقه مرفه و تحصیلکرده، عامل فرهنگی تعیین‌کننده باشد، اما برای سایر افراد عامل اقتصادی تاثیرگذار باشد.»او گفت: «افراد در وهله اول باید از نظر اقتصادی احساس امنیت و توانمندی کنند تا به سمت ازدواج و فرزندآوری بروند.» به گفته این جامعه‌شناس، عامل فرهنگی در کاهش تمایل به فرزندآوری در وهله دوم قرار می‌گیرد.»