سرمقاله

میراث اردوغان، سیاست بی‌نظامیان /  میثم قهوه‌چیان

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • حضور ایرانسل در تلکام ۱۴۰۳ با شعار جریانی به سوی هوشمندی
  • آغاز طرح زمستانی «ایرانسل‌من»
  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 25925  |  صفحه ۶ | حوادث  |  تاریخ: 19 فروردین 1403
    از تعداد پرشمار فرزندان تا خانواده نابسامان
    هزارتوی افزایش کودکان کار اتباع
    استاد در کلاس مشغول تدریس است که پسربچه‌ای در کلاس را باز می‌کند و خطاب به او می‌گوید: خاله، یه بیسکویت ازم میخری.
    مهاجرت اتباع در سال‌های اخیر میزان پدیده‌ «کودکان کار و خیابان» را افزایش داده چنانکه در فرعی‌ترین کوچه‌های شهر هستند و این مساله نگرانی‌های زیادی را برای آینده دارد. افزایش کودکان کار در پی چه عواملی ایجاد شده و چه تبعاتی دارد.
    موضوع کودکان کار و خیابان درکشور در سال‌های اخیر مانند گره کور یک کلاف، بین سازمان‌های مختلف، سردرگم مانده است. مساله‌ای که همواره از زاویه نقض حقوق کودک، ربوده شدن دنیای معصومانه کودکی، سوءاستفاده جنسی، اعتیاد، بازماندن از تحصیل و استثمار از سوی منفعت طلبان به آن پرداخته شده است.
    در این بین از مسائلی مانند نحوه رفتار این کودکان با مردم، آزرده شدن روح جامعه، سوق داده شدن گروهی از آنها به کارهای غیرقانونی مانند حمل مواد مخدر و سرقت گوشی‌ها و از همه مهمتر موضوع غیرمجاز بودن اقامت خانواده آنها، کمک‌های نقدی بی‌حساب و کتاب مردم، درآمد بادآورده و ناکارآمدی قوانین در برخورد با اقامت افغان‌های غیرمجاز که عاملی برای افزایش کودکان کار اتباع به شمار می‌رود، غفلت شده است.
    طبق برآوردها ۸۳ درصد کودکان خیابان از اتباع هستند که بین آنها فراوانی افغانستانی‌ها بیشتر است و بیش از ۶۰ درصد از آنها اتباع غیرمجاز هستند. این کودکان به دلایل شرایط کار سخت، خانواده نابسمان و فقر فرهنگی اغلب رفتارهای خاصی دارند که گاهی باعث آزرده خاطرشدن شهروندان می‌شوند. به طورمثال عده‌ای از شهروندان از این موضوع گلایه دارند که سرچهارراه‌ها گاهی با کودکانی مواجه شدند که هنگام امتناع از خرید از آنها، کودکان به ماشین آنها لگد می‌زنند یا کف روی شیشه جلوی ماشین می‌پاشند و فرار می‌کنند. همچنین گاهی مسافران خانم مترو هنگام خرید نکردن از کودک کار با ناسزاگویی آنها مواجه شده‌اند. در یک مورد پسربچه‌ای در واگن زنان مترو هنگام ناسزاگویی به دخترک ضربه آرامی هم زد و زنان حاضر در اطراف نیز به دلایل مختلف - شاید ترس از اینکه به کودک آزاری متهم شوند - سکوت کردند. پسرک هنگام پیاده شدن برای تهدید همچنان به در بسته شده قطار مترو، لگد می‌زد.
    زن دیگری در قطار مترو کنار همسرش نشسته بود و در دستانش جعبه‌ای شیرینی داشت، دخترکی ۶ ساله از کنار او عبور کرد و گفت خانم به من شیرینی می‌دهی؟ زن با مهربانی لبخندی زد و در شیرینی را باز کرد و به او گفت شیرینی بردارد؛ دخترک سه شیرینی بزرگ برداشت و رفت؛ بعد از چند ثانیه برگشت و گفت می‌خواهم برای خواهرم هم بردارم؛ دوباره رفت و برگشت و گفت برای مادرم هم می‌خواهم؛ این عمل چند بار تکرار شد تا چند عدد شیرینی بیشتر داخل جعبه نماند؛ زن با شرمندگی و مهربانی گفت: اجازه بده این چند عدد برای بچه‌هایم باقی بماند!
    در نمونه دیگری دختر جوانی هنگام شارژ بلیط کارت متروی خود، هنگامی که می‌خواهد کارت را جلوی کارت خوان بگیرد تا شارژ شود، کودک کار کوچکی پیشدستی کرده و کارت خود را جلوی دستگاه می‌گیرد و می‌گوید “ممنون خاله” و بعد فرار می‌کند. دختر جوان رو به خبرنگار ایرنا می‌گوید: واقعا نمی‌دانم چه عکس‌العملی داشته باشم از واژه “خاله” زده شده‌ام؛ زمانی این واژه جایگاهی داشت اما حالا کودکان کار از آن به عنوان برانگیختن احساسات، استفاده می‌کنند.
    مینا مادر ۳۲ ساله نیز به ایرنا می‌گوید: کودکان کار این روزها یادگرفته اند دستان خود را مشت می‌کنند و به دست تو می‌زنند و بعد مشت خود را با آدامس یا شکلاتی باز می‌کنند و به هر نحوی می‌خواهند آن را بفروشند و دیگر ول کن نیستند. البته اینها قیمتی ندارد اما مساله اینجاست که این کودکان یکی دو تا نیستند؛ هرجا بروی با این کودکان مواجه می‌شوی، در رستوران داری غذا می‌خوری که ناگهان کودک کاری می‌آید و می‌گوید خاله برای من هم غذا می‌خری؟ و لقمه در گلویت گیر می‌کند؛ کنار عابربانک داری پول می‌گیری که کودک کار از تو می‌خواهد از او خرید کنی. در سوپر مارکت مشغول خرید هستی که کودک کاری داخل می‌شود و از تو می‌خواهد برایش خوراکی بخری. توی کوچه پس کوچه درگیر فکر مشکلات خود هستی که ناگهان یک بسته آدامس جلوی چشمانت گرفته می‌شود.
    درباره افزایش کودکان کار و خیابان سوده نجفی رئیس کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران گفته است که آمار کودکان کار در کشور و به ویژه در شهر تهران روز به روز در حال افزایش است و علیرضا زاکانی، شهردار تهران و دستیار ویژه رئیس جمهور در موضوع آسیب‌های اجتماعی نیز گفته است: یک کودک کار در خیابان هم خودش منشا آسیب و آزرده خاطر کردن روح جامعه است و هم خودش آسیب می‌بیند. کودکی که توسط شبکه‌های افیونی استثمار می‌شود، هم خودش آسیب می‌بیند و هم چهره کشور را خراب می‌کند.
    فقر و فرزندآوری پرشمار اتباع از دلایل افزایش کودکان کار
    برخی از کارشناسان عمده ترین علت حضور کودکان در خیابان را فقر می‌دانند. آنها معتقد هستند بسیاری از این کودکان تبعه افغانستان هستند و خانواده آنها هیچ منبع درآمدی ندارد و مجبورند به صورت خانوادگی کار کنند و بابت امرار معاش، درآمدی به دست بیاورند. اما عده‌ای دیگر از کارشناسان بر این باورند عدم نظارت کافی بر انبوه اتباع غیرمجاز و اینکه این اتباع عمدتا از اقشار پایین هستند، بر شمار کودکان کار افزوده است؛ این اتباع اعتقادی به دوره کودکی ندارند و این فرهنگ بین آنها رایج است که فرزند از کودکی باید برای خانواده درآمد کسب کند. از سوی دیگر داشتن فرزند زیاد بین اتباع خارجی باعث شده که نتوانند مخارج روزانه خود را تامین کنند.
    در حالی که کشور پیشرفته‌ای مانند ژاپن به رغم سالمندی جمعیت و رشد منفی جمعیت حاضر به پذیرش و ادغام مهاجرین نیست؛ ایران به عنوان کشور در حال توسعه به دلیل حس نوع‌دوستی و مهمان‌نوازی، پذیرای شمار زیادی از اتباع افغانستان شده است که فرزندان زیادی دارند و عده‌ای از آنها از این تعداد فرزندان پرشمار برای کار در خیابان استفاده می‌کنند. بررسی داده‌های منتشرشده در مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که تعداد تولدها از مادران غیرایرانی در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۶ بیش از ۷۰ درصد افزایش یافته است.
    با افزایش تعداد فرزندان، پاسخگویی به همه آنها با سختی‌هایی مواجه شده و هزینه‌های زندگی خانواده را نیز افزایش می‌دهد که این مساله ممکن است منجر به فرستادن کودکان اتباع به بیرون از خانه و جستجوی راحت‌ترین راه کسب درآمد شود چنانکه بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی سازمان بهزیستی کشور بیش از ۴۴ یا ۴۵ درصد از کودکان کار با بُعد خانوار بین ۴ تا ۶ نفر هستند.
    ترحم و کمک‌های بی‌حساب مردم از دیگر دلایل افزایش کودکان کار
    هرچند کودکان کار با عجز و التماس احساسات مردم را تحت تاثیر قرار می‌دهند اما در بسیاری مواقع نیز نیازی به زبان باز کردن کودک برای کمک نیست. ایرانی‌های دلسوز با دیدن چهره معصوم هر کودکی، دست به جیب می‌شوند و گاه حتی بدون خرید جنس به کودکان کار و خیابان کمک می‌کنند. این درحالی است که مسئولان بارها اعلام کرده‌اند که هر یک ریال کمک به کودکان کار، منجر به فرو رفتن این کودکان در گرداب مشکلات و سلب امکان توانمندسازی آنها خواهد شد.
    محمود برزگر مدیر بهزیستی شهرستان تهران نیز دراین‌باره می‌گوید: مردم اگر به کودکان کار در خیابان‌ها کمک نکنند و به صورت هدفمند به نهادهایی مانند سازمان بهزیستی کمک کنند به صورت بهتر و هدفمندتری برای این کودکان خرج خواهد شد. ۸۰ درصد این کودکان نیز اتباع بیگانه هستند که به صورت غیرمجاز وارد کشور می‌شوند. این کودکان بیشتر به صورت خانوادگی و با رضایت خانواده فعالیت می‌کنند.
    درآمد مطلوب از علل افزایش کودکان کار اتباع
    برخی کارشناسان درآمد خوب را از دیگر علل افزایش کار اتباع ذکر کرده‌اند. براساس برخی بررسی‌های میدانی، خانواده دارای چهار فرزند ماهانه ۶۰ میلیون تومان درآمد از طریق کودک کار و خیابان، کسب می‌کند.
    ساره امیرجان معاون بهزیستی استان سمنان درآمد بالا را یکی از مهمترین دلایل تداوم حضور خیابانی کودکان کار ارزیابی کرده است و محمدجواد کاظمینی مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری البرز نیز با بیان اینکه کودک کار خیابانی ایرانی نداریم از مردم خواسته است تا به کودکان کار اتباع خارجی که ماهانه دریافتی هنگفتی از مردم دارند، کمک نکنند چراکه کمک کردن به این افراد علاوه بر هدر رفتن منابع اقتصادی کشور، موجب از دست رفتن فرصت های شغلی، افزایش انواع بزه ها و آسیب های اجتماعی می شود که می تواند تمام تلاش های صورت گرفته از سوی دولت و مراکز مردم نهاد را تحت الشعاع خود قرار دهد.
    ۲۰ نهاد دولتی و غیردولتی در کشور متولی احقاق حقوق کودکان هستند اما حتما رویکرد نادرست یا ترک فعل داشته‌اند که ساماندهی کودکان کار تا به این اندازه طولانی شده و ۲۰ سال به درازا کشیده است؛ طرح‌های جمع‌آوری یا ساماندهی کودکان تاکنون موفق عمل نکرده‌اند چراکه برخورد هدفمندی با کودکان اتباع و خانواده‌های آنها صورت نمی‌گیرد. گزارش دفتر مطالعات اجتماعی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نیز عدم پوشش کودکان اتباع را از دلایل اصلی شکست طرح‌های مداخله در ساماندهی کودکان کار و خیابان برشمرده است.
    حضور غیرقانونی اتباع در ایران، زمینه بروز چالش‌های اجتماعی متعددی از جمله افزایش کودکان کار و خیابان، حاشیه نشینی و تکدی گری را فراهم کرده است که مستلزم چاره‌اندیشی برای آن است.
    عبدالمطهر محمدخانی سخنگوی شهرداری تهران در این زمینه با یادآوری پیچیدگی موضوع ساماندهی کودکان کار نسبت به دیگر آسیب‌های اجتماعی، یادآور شد: موضوعاتی مانند کودکان اتباع، مشکلات اقتصادی، لزوم بازپروری و حمایت از خانواده‌ها، آموزش و تربیت کودکان و مسایلی از این دست از پیچیدگی‌های مسأله است که باید برای آن طراحی و تدبیر شود.