سرمقاله

اعداد گرفتار در عدم واقع‌بینی / ژوبین صفاری

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • حضور ایرانسل در تلکام ۱۴۰۳ با شعار جریانی به سوی هوشمندی
  • آغاز طرح زمستانی «ایرانسل‌من»
  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 26239  |  صفحه ۲ | سیاست روز  |  تاریخ: 26 فروردین 1403
    همزمان با توقیف یک کشتی باری صهیونیستی توسط سپاه پاسداران بررسی شد
    معادله بازدارندگی ایران در برابر اسرائیل
    گروه سیاسی -  همزمان با تشدید تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی، نیروی دریایی سپاه پاسداران ظهر دیروز یک کشتی باری مرتبط با رژیم صهیونیستی را در منطقه خلیج فارس توقیف کرد.
    برخی منابع خبری مدعی شدند این کشتی باری که  «ام‌اس‌سی‌آریز» (MSC Aries) نام دارد  با پرچم پرتغال فعالیت می‌کند و مرتبط با شرکت «زودیاک مریتایم» مستقر در لندن است که مالک آن یک میلیاردر اسراییلی به نام «ایال اُفر» است.
    در همین رابطه روز گذشته یک رسانه آمریکایی خبر داد یک کشتی باری مرتبط با رژیم صهیونیستی در نزدیکی تنگه هرمز توقیف شده است. به گزارش ایسنا، خبرگزاری آمریکایی گزارش کرد تفنگداران دریایی، دیروز (شنبه) به یکی کشتی در نزدیکی تنگه هرمز حمله کرده‌اند.
    خبرگزاری آسوشیتدپرس در این باره گزارش داد این کشتی که «MSC Aries» نام دارد و با پرچم پرتغال فعالیت می‌کند، مرتبط با شرکت زودیاک مریتایم مستقر در لندن است که یک میلیاردر اسراییلی به نام «ایال اُفر» مالکیت آن را بر عهده دارد.
    بیشتر کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی که در آب‌های منطقه تردد دارند، وابسته به این شرکت هستند.
    آسوشیتدپرس همچنین نوشت یک مقام دفاعی که می‌خواست هویتش فاش نشود، ویدیویی را در اختیار این خبرگزاری قرار داد که در آن، تفنگداران روی کانتینرهایی واقع روی عرشه کشتی فرود می‌آیند. صدای یکی از اعضای کارکنان کشتی در این ویدیو به گوش می‌رسد که می‌گوید «بیرون نیایید.»
    او با فرودآمدن تعداد بیشتری از تفنگداران روی عرشه، به همکاران خود می‌گوید که به سمت محل استقرار ناخدای کشتی بروند.
    این کشتی آخرین بار در نزدیکی دوبی و در حال حرکت به سمت تنگه هرمز بود. این کشتی مانند بسیاری دیگر از کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی که در منطقه تردد می‌کنند، ردیاب خود را خاموش کرده بود. ساعتی بعد، نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد یک کشتی باری مرتبط با رژیم صهیونیستی را توقیف کرده است.
    چگونه می‌توان برنده میدان شد؟
    در این راستا و همزمان با اینکه احتمال پاسخ ایران به عملیات تروریستی اسرائیل در حمله به کنسول‌گری کشورمان در دمشق طی روزهای اخیر از سوی برخی رسانه‌های برجسته شده است، یک کارشناس ارشد روابط بین‌الملل با اشاره به حمله تروریستی اخیر رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق گفت: دستگاه دیپلماسی کشور به عنوان ارگانی که به همه پرونده‌های بین‌المللی و منطقه‌ای ایران تسلط کارشناسی دارد، باید در تصمیم‌سازی حاکمیت و در «تعیین واکنش» به رژیم اسرائیل نقش محوری داشته باشد.
     «رضا نصری» در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که مقابله ایران و رژیم اسرائیل ابعاد و لایه‌های مختلفی دارد، به همین خاطر، هر کدام از دستگاه‌های دولتی و حاکمیتی باید در حوزه خود - تحت هماهنگی وزارت امور خارجه - به وظایف خود عمل کنند، اظهار کرد: یعنی باید نگاه همه‌جانبه‌نگر - یا Holistic - به موضوع مقابله با اسرائیل داشت و به بیان دیگر نمی‌شود ارگان‌های مختلف به صورت جزیره‌وار هر کدام صرفاً با ملاحظات خود وارد میدان شوند بدون اینکه تحلیل‌ها و ملاحظات سایر ارگان‌ها را مدنظر داشته باشند.
    وی در این ارتباط ادامه داد: دستگاه دیپلماسی در این میان نقش بسیار مهمی دارد. اول اینکه باید - به عنوان ارگانی که به همه پرونده‌های بین‌المللی و منطقه‌ای ایران تسلط کارشناسی دارد - در تصمیم‌سازی حاکمیت و در «تعیین واکنش» به رژیم اسرائیل نقش محوری داشته باشد؛ ثانیا اینکه باید با بازیگران مختلف منطقه‌ای و جهانی وارد تعامل شود و بر مواضع آن‌ها در این تقابل تاثیر بگذارد و ثالثا اینکه باید دفاتر نمایندگی و سفارتخانه‌های آن در سازمان‌های بین‌المللی و کشورهای خارجی تلاش کنند - با ابزاری که در اختیار دارند - نشان دهند مقصر اصلی این تنش رژیم اسرائیل و حامیان آن هستند.
    نصری تصریح کرد: در این راستا، معتقدم دفتر نمایندگی ایران در نیویورک عملکرد بسیار خوبی در این حوزه تاکنون داشته است. یعنی هم در مکاتباتی که انجام داده بسیار موضع حقوقی دقیقی اتخاذ کرده که رد آن برای هیچ کشوری آسان نیست؛ هم در جلسه شورای امنیت در مورد حمله اسرائیل به سفارتخانه ایران در دمشق بسیار خوب عمل کرد و مواضعش بازتاب خوبی در رسانه‌های بین‌المللی و آمریکایی داشت و هم امروز که بحث واکنش ایران مطرح است، در مقصر جلوه دادن رژیم اسرائیل و حامیان آن در شورای امنیت موضع دقیق و درستی گرفته است. یعنی تلاش دارد نشان دهد کاستی‌ها و کارشکنی‌های دولت‌های غربی در شورای امنیت - و عدم برخورد به موقع و موثر آن‌ها با رژیم اسرائیل - کار را به اینجا رسانده است!
    این کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل با بیان این‌که در ادبیات سیاسی آمریکا موضوعی به اسم «مقصر جلوه دادن» - یا Shifting the blame - بسیار مطرح است که عبارت از این است که پس از یک واقعه، «قربانی» را مقصر آن جلوه دهند، اظهار کرد: معتقدم دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل در نیویورک در خنثی‌سازی این روش بسیار هوشمندانه عمل کرده و پیش از اینکه تقصیر گردن ایران بیفتد، خود ابتکار عمل را در دست گرفته است. در شرایط حساس کنونی، این رویکرد می‌تواند هم برای رسانه‌ها، هم برای فعالان شبکه‌های اجتماعی و هم برای سایر ارگان‌ها الگوی بسیار مناسبی باشد.
    وی تاکید کرد: معتقدم مقصر نشان دادن طرف مقابل و نشان دادن اینکه مصونیت اسرائیل موجب افزایش تنش شده، هم واکنش احتمالی نیروهای نظامی ایران را مشروع و موجه جلوه خواهد داد، هم می‌تواند موجب حمایت افکار عمومی از اقدامات احتمالی ایران شود واز طرفی دیگر فرصت‌هایی در حوزه سیاسی و دیپلماتیک  ایجاد می‌کند.
    نصری با بیان این که این نکته را باید در نظر داشت که معمولا نقطه «اوج تنش» - علیرغم اینکه زمان حساس و خطرناکی است - بهترین زمان برای اخذ امتیاز و دستیابی به اهداف سیاسی و دیپلماتیک است، اظهار کرد: در روابط بین‌الملل معمولا از این مقطع کوتاه زمانی تحت عنوان «بازی لبه پرتگاه» - Brinkmanship - یاد می‌کنند. یعنی وقتی برای طرف مقابل خطر «باورپذیر» شده، فضایی ایجاد می‌شود که در آن ظرفیت کسب امتیاز وجود دارد. در مورد کنونی نیز می‌توان گفت امروز فضا برای طرح مطالباتی چون «آتش‌بس» و تمکین اسرائیل به دستورات موقت دیوان بین‌المللی دادگستری - که حاوی موضوعاتی چون توقف منازعات و تسهیل کمک‌رسانی بشردوستانه است - مهیا شده است و لازم است از آن استفاده شود.
    نصری درپایان گفت: معتقدم چنانچه ایران از این فضا برای ایجاد فشار بین‌المللی به اسرائیل به منظور اخذ «آتش‌بس» استفاده کند، برنده اصلی میدان و بحران ۶ ماه اخیر خواهد بود. یعنی فرصتی پیش آمده تا ایران به عنوان عامل اصلی برقراری آتش‌بس و عنصر ثبات‌بخش به منطقه شناسانده شود. این بهترین بهره‌برداری از تقابل کنونی و سخت‌ترین شکست برای رژیم اسرائیل خواهد بود.