کد خبر: 26358 | صفحه ۸ | بازار و سرمایه | تاریخ: 27 فروردین 1403
تنش جنگ ایران و اسرائیل در تنگه هرمز تاثیر آنی دارد
سیگنال تنش روی موج نفت
گروه اقتصاد- افزایش تنشها در خاورمیانه، منجر به افزایش ریسک در اقتصاد شده است. معاملهگران نفتی و بازیگران بزرگ اقتصادی نگران افزایش تنش میان ایران و اسرائیل هستند. - جدیدترین پیشبینیها از احتمال صعود قیمت نفت تا کانال ۱۰۰ دلار و بالاتر خبر میدهد.
- هفت ماه قبل و درآغاز درگیریهای غزه، قیمت هر اونس طلا تنها ۱۸۱۹ دلار بود.
- تنشهای ژئوپلتیک همواره میتواند بر اقتصاد تاثیر منفی بگذارد و آن را از ثبات خارج کند. تمام اینها در شرایطی است که ایران آخرین سال حضور ابراهیم رئیسی را در ریاست جمهوری سپری میکند و به زودی وارد انتخابات خواهد شد.
اما در همین حال تحلیلگران روز یکشنبه پیشبینی کردند قیمت نفت روز دوشنبه، پس از پاسخ شامگاه شنبه ایران به حمله رژیم صهیونیستی، افزایش پیدا خواهد کرد اما رشد بیشتر قیمتها، به واکنش این رژیم و غرب، بستگی دارد.
به گزارش ایسنا، ایران شامگاه شنبه، در پاسخ به حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به ساختمان کنسولی ایران در دمشق، اهدافی را در سرزمینهای اشغالی هدف قرار داد.
صعود نامحسوس نفت
در معاملات بازار جهانی انرژی، قیمت نفت برنت دریای شمال با ۷۱ سنت افزایش به ۹۰.۴۵ دلار در هر بشکه رسید. قیمت نفت آمریکا هم ۶۴ سنت معادل ۰.۷۵ درصد بالا رفت و ۸۵.۶۶ دلار در هر بشکه معامله شد.دلیل افزایش قیمت نفت در بازار جهانی از سوی کارشناسان، حمله تلافی جویانه کشورمان به سرزمینهای اشغالی و رژیم صهیونیستی با صدها فروند پهپاد و موشک در پی حمله این رژیم به ساختمان کنسولی ایران در دمشق و شهادت چند تن از مستشاران کشورمان، عنوان شده است.
به گزارش اکونومیست، درصورتی که شاهد بالا گرفتن بیشتر تنشها در سطح خاورمیانه باشیم و در پی تنش آفرینی بیشتر صهیونیستها کشورمان دست به حملات بیشتری به رژیم صهیونیستی بزند، ممکن است در آینده نزدیک شاهد عبور قیمت نفت از ۱۰۰ دلار در هر بشکه نیز باشیم.با وجود افزایش امروز قیمت نفت، اما هنوز قیمت کنونی نسبت به ابتدای هفته پایینتر است.
تلاطم قیمت نفت در کشور
نگرانی نسبت به پاسخ ایران به حمله رژیم صهیونیستی، هفته گذشته از افزایش قیمت نفت در بازار جهانی، پشتیبانی کرد و کمک کرد قیمت نفت برنت که شاخص بازار جهانی است، روز جمعه، تا مرز ۹۲ دلار و ۱۸ سنت در هر بشکه صعود کمئ که بالاترین قیمت از اکتبر بود.
نفت برنت، معاملات روز جمعه را در ۹۰ دلار و ۴۵ سنت در هر بشکه به پایان برد، در حالی که شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا، با ۶۴ سنت افزایش، در ۸۵ دلار و ۶۶ سنت در هر بشکه بسته شد.
تاماس وارگا، کارگزار نفت شرکت پی وی ام گفت: معقول است که در هنگام ازسرگیری معاملات، انتظار قیمتهای قویتری را داشته باشیم. با این حال، تاکنون هیچ تاثیری روی تولید، وجود ندارد و ایران اعلام کرده است که عملیاتش محدود است. هرچه واکنش اولیه بازار، شدید و دردناک باشد، صعود قیمت نفت، ممکن است موقتی باشد مگر این که عرضه نفت خاورمیانه، دچار اختلال شود.
جیووانی استونو، تحلیلگر موسسه مالی یو بی اس گفت: قیمت نفت ممکن است در زمان گشایش معاملات، افزایش پیدا کند زیرا برای نخستین بار است که ایران از خاک خود، به رژیم صهیونیستی پاسخ داده است. وی در ادامه افزود: مدت زمان افزایش قیمت نفت، به واکنش رژیم صهیونیستی بستگی خواهد داشت. همچنین نشست مجازی روز جاری گروه هفت هم باید رصد شود تا دید آیا اعضای این گروه، صادرات نفت ایران را هدف قرار میدهند یا خیر.
صادرات نفت ایران با وجود تحریمهای آمریکا، رشد پیوستهای داشته است. دولت بایدن اعلام کرده است افزایش صادرات نفت ایران را تشویق نمیکند و تحریمها را اعمال میکند.
صادرات کمتر نفت از سوی ایران، ممکن است به افزایش بیشتر قیمت نفت منجر شده و قیمت بنزین در آمریکا را که موضوع حساسی در آستانه انتخابات این کشور به شمار میرود، افزایش دهد.
بر اساس گزارش رویترز، اوله هانسن، از ساکسو بانک گفت: قیمت نفت پیش از این، نرخ ریسک را به حساب آورده و میزان این نرخ به تحولات بعدی پیرامون ایران و تنگه هرمز بستگی خواهد داشت.
نقطه جوش در تنگه هرمز
در همین حال یک کارشناس حوزه نفت گفت: در صورتی که بحران به نقطه جوش برسد و ایران تنگه هرمز را ببندد تردد نفتکشها در این منطقه دچار آسیب خواهد شد و کشورهای منطقه نیز دچار خسارت میشوند.
علیاصغر زرگر اظهار کرد: شاید اتفاقات تنگه هرمز اخطار به امریکائیها و اسرائیل باشد، اما همین باعث میشود ورود و خروج به تنگه هرمز مشکلساز شود و بنابراین روی قیمت نفت هم تاثیرگذار است.
وی درباره تاثیر تنشهای اخیر ایران و اسرائیل در قیمت و بازار نفت اظهار کرد: با توجه به اینکه هنوز بحران به نقطه جوش نرسیده و فقط تهدیدات دوجانبه است، شاید اتفاقات تنگه هرمز اخطار به امریکائیها و اسرائیل باشد، اما همین باعث میشود ورود و خروج به تنگه هرمز مشکلساز شود و بنابراین روی قیمت نفت هم تاثیرگذار است.
وی افزود: در هر صورت اگر فرض را بر این بگذاریم که حمله انتقامی از جانب ایران صورت گیرد و آنها هم پاسخ دهند قیمت نفت تحت تاثیر قرار گرفته و بالا خواهد رفت. علاوه بر این، باتوجه به پاسخ آنها اگر ایران تصمیم بگیرد آمد و شد کشتیهای نفتی را در تنگه هرمز دچار اختلال کند در این صورت شکی نیست که حتی در کوتاهمدت روی قیمت نفت تاثیرگذار خواهد بود و این تاثیر کم هم نخواهد بود، یعنی در کوتاهمدت منجر به افزایش قیمت نفت خواهد شد.
این کارشناس حوزه انرژی گفت: اکنون امریکا براحتی میتواند نیاز اروپا را برآورده کند و یا از طریق ذخایری که دارند کمبودها را جبران کنند، اما در کل تاثیر تنش در هرمز روی قیمت و بورس تاثیر آنی زیادی خواهد داشت و قیمت نفت را در کوتاه مدت بالا خواهد برد، چون جبران نفتی که از تنگه هرمز عبور میکند سخت است و تا رفع بحران کمود نفت وجود خواهد داشت و این روال مستقیم روی قیمت تاثیر میگذارد حتی اگر به اندازه کافی ذخایر وجود داشته باشد و یا اینکه امریکا بتواند کمبود را جبران کند، زیرا چین و هند بخش زیادی از نفت خود را از مسیر تنگه هرمز دریافت میکنند؛ بنابراین تنش در منطقه و این مسیر تقاضا را بالا میبرد و با توجه به اختلال در عرضه قیمتها روند صعودی به خود خواهد گرفت.
وی درباره تاثیر تنشها بر نفت ایران گف: ایران تحریم را دور میزند و اگر چه مقاصد و میزان فروش نفت ایران مشخص نیست، اما ممکن است امریکا فروش نفت و انتقال درآمد آن به ایران را دچار اختلال کند، اما در این صورت در تنگه هرمز هم اختلال ایجاد خواهد شد، یعنی در صورتی که بحران به نقطه جوش برسد و ایران تنگه هرمز را ببندد تردد نفتکشها در این منطقه دچار آسیب خواهد شد و کشورهای منطقه نیز دچار خسارت میشوند.
زرگر خاطرنشان کرد: در قبال هر اقدام امریکا و اسرائیل؛ قطعا ایران ساکت نمینشیند و سعی میکند تلافی و یا مجبور به تمکین کند، بنابراین اگرچه ایران بخش زیادی از نفت را در خارج از تنگه هرمز در کشتیها و تانکرها ذخیره کرده و برای مدتی میتواند از آن ذخیره استفاده کند و یا اینکه از مسیر خط لوله جاسک که روزانه یک میلیون بشکه نفت را جابهجا میکند؛ نفت خود را صادر کند، اما قیمتها دچار تغییر خواهند شد و در عین حال روی ورود و خروج و تردد کشتیهای تجاری و نفتی ایران و دیگر کشورها تاثیرگذار است.