سرمقاله

آغازگاهی بر پایانِ اقتدار اسرائیل / میثم قهوه‌چیان

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • حضور ایرانسل در تلکام ۱۴۰۳ با شعار جریانی به سوی هوشمندی
  • آغاز طرح زمستانی «ایرانسل‌من»
  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 26501  |  صفحه ۶ | حوادث  |  تاریخ: 29 فروردین 1403
    نظارت بر مراکز خدمات زیبایی تشدید شود
    تعطیلی بیش از پنج هزار مرکز درمانی غیرمجاز
    معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان تشدید نظارت بر مداخله افراد غیرحرفه‌ای بر امور درمان، گفت: بیش از پنج هزار مرکز غیرمجاز مداخله‌گر در امر درمان در سال گذشته تعطیل شد.
    سعید کریمی در گفت‌وگو با ایرنا افزود: امسال نظارت های جدی در زمینه مقابله با مداخله افراد فاقد صلاحیت و غیر پزشک در امور پزشکی تشدید می شود و این کار مستلزم همکاری بین بخشی از جمله ادارات نظارت بر امور درمان دانشگاه های علوم پزشکی، قوه قضائیه، نظام پزشکی، پزشکی قانونی، سازمان تعزیرات حکومتی، پلیس و سایر نهادهای مرتبط است.
    وی با اشاره به اینکه در حال حاضر قوانین برخورد با پزشک نماها و جریمه پنج میلیون تومانی آنها بازدارنده نیست، اظهار داشت: باید قوانین بازدارنده باشد زیرا در غیر اینصورت ایجاد این مراکز رشد قارچ گونه خواهد داشت. به هموطنان عزیز توصیه می‌شود قبل از مراجعه برای انجام امور پزشکی به خصوص اعمال زیبایی با مراجعه به سایت نظام پزشکی از صلاحیت فرد ارائه دهنده خدمت اطمینان حاصل کنند.
    کریمی تصریح کرد: در سایت نظام پزشکی با جستجوی نام پزشک می توان به پزشک بودن یا نبودن فرد ارائه دهنده خدمت و تخصص پزشکان مطابق با مدرک تحصیلی آنها پی برد. در این صورت مردم می‌توانند پزشکان معتبر را از پزشک‌نماها متمایز کنند.
    به گفته معاون وزیر بهداشت، همچنین در مراجعه به هر مرکز درمانی به پروانه فعالیت آن مرکز که توسط وزارت بهداشت صادر شده و نصب آن در معرض دید بیماران الزامی است توجه شود، همچنین ضروریست برای حفظ سلامت خود و پیشگیری از عوارض و آسیب های احتمالی، به هیچ عنوان به مرکزی که از وزارت بهداشت مجوز ندارد، مراجعه نکنند.
    کریمی ادامه داد: مراجعان برای اطمینان از خدمات مراکز پزشکی باید در بدو ورود به هر مرکز خدمات پزشکی به مجوز اشتغال اعم از پروانه طبابت، پروانه بهره‌برداری وپروانه مسئول فنی مرکز دقت کنند و همه فعالان حوزه درمان نیز موظفند مجوز اشتغال اعم از پروانه طبابت، پروانه بهره‌برداری مرکز و پروانه مسئول فنی را در معرض دید مراجعه کنندگان قرار دهند و مردم نیز باید در بدو ورود به هر مرکز تشخیصی درمانی به این مجوزها توجه داشته باشند.
    وی اظهار کرد: به ‌زودی سامانه اطلاعاتی معاونت درمان وزارت بهداشت راه اندازی می شود تا برای مراکز تشخیص و درمانی نیز مردم بتوانند استعلام و از صحت مجوزهای نصب شده در مراکز تشخیص، درمانی اطمینان پیدا کنند.
    کریمی تاکید کرد: استاندارهایی توسط وزارت بهداشت جهت خدمات زیبایی تدوین شده است و پزشکان باید براساس استانداردهای ابلاغی، اقدام به انجام اعمال پزشکی کنند. همچنین سامانه ۱۹۰ بصورت شبانه روزی و با حضور تمام وقت کارشناسان، آماده دریافت و رسیدگی فوری به شکایات شهروندان در سراسر کشور است.
    سلامت مردم زیر تیغ پزشک نماها
    تبلیغات گسترده در امور پزشکی توسط پزشک نماها، یا افراد بدون صلاحیت علمی و تخصص کافی این روزها به اوج رسیده، آنها مردم را به سمت مراکز غیرمجاز درمانی ترغیب می کنند که در حوزه پزشکی چالش برانگیز است و سلامت مردم به خطر می افتد.
    به گزارش ایرنا، تبلیغات زیبایی در فضای مجازی، جراید و تابلوهای تبلیغاتی، می ‌تواند هر انسانی را نسبت به انجام امور زیبایی ترغیب کرده که در این بین با توجه به برخی تبلیغات کاذب، مردم به سمت مراکز غیرمجاز ترغیب می ‌شوند و این اتفاق، چالشی برای حوزه پزشکی به شمار می‌ رود.
    برخی افراد مختلف بدون داشتن تخصص و صلاحیت حرفه ‌ای مربوطه، با انتشار تبلیغات غیرقانونی در فضای مجازی، اقدام به ارایه خدمات زیبایی می‌کنند که با توجه به نبود آگاهی و دانش تخصصی، سلامتی افراد جامعه را در معرض خطر قرار می ‌دهند و عوارض جبران ناپذیری ایجاد می‌ کند.
    در راستای مبارزه با مداخلات امور پزشکی در تاریخ ۱۳۳۴ مجلس وقت، قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی را تصویب کرد. در فصل اول این قانون در ماده ۳ آمده است: هر کس بدون داشتن پروانه رسمی پزشکی - داروسازی - دندانپزشکی - به فنون مزبور اشتغال ورزد و یا بدون اخذ پروانه از وزارت ‌بهداری اقدام به تأسیس یکی از مؤسسات پزشکی مصرح در ماده یک نماید و یا پروانه خود را به دیگری واگذار کرده یا پروانه دیگری را مورداستفاده قرار دهد بلافاصله محل کار او از طرف وزارت بهداری تعطیل و به حبس تأدیبی از شش ماه تا دو سال و پرداخت غرامت از پنج هزار ریال تاپنجاه هزار ریال محکوم خواهد شد.
    در سال ۷۴، ماده ۳ این قانون توسط مجلس مجدد مورد بازنگری قرار گرفت و متن قانون به این شکل تغییر یافت: “ماده واحده - ماده ۳ قانون مقررات امور پزشکی و دارو و مواد خوراکی و آشامیدنی مصوب سال ۱۳۳۴ به شرح زیر اصلاح و تبصره آن حذف وتبصره‌های زیر جایگزین می شود: ماده ۳ - هر کس بدون داشتن پروانه رسمی به امور پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، آزمایشگاهی، فیزیوتراپی و مامائی اشتغال ورزد یا بدون پروانه از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اقدام به تأسیس یکی از مؤسسات پزشکی مصرح در ماده (۱) نماید یا پروانه خود را به دیگری واگذار یاپروانه دیگری را مورد استفاده قرار دهد؛ بلافاصله محل کار آن‌ها توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تعطیل و به حبس تعزیری از شش ماه ‌تا سه سال و پرداخت جریمه نقدی از پنج میلیون تا پنجاه میلیون ریال محکوم خواهد شد و در صورت تکرار به حبس از دو تا ده سال و پرداخت‌جریمه از پنج میلیون تا صد میلیون ریال یا دو برابر قیمت داروهای مکشوفه (هر کدام که بیشترباشد) محکوم خواهد شد.
    گزارشهای انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران نشان می دهد در حال حاضر ۳۰۰ جراح فوق‌تخصص پلاستیک و زیبایی در کشور وجود دارد، ولی بر اساس برخی منابع ۳۶۰۰ نفر در شهر تهران و ۸ هزار نفر در کل ایران مشغول جراحی پلاستیک هستند که بسیاری از آنها آموزش لازم را در این زمینه ندیده و حتی پزشک هم نیستند.
    به گفته محمد رضا خردمند معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی، در کلانشهرها از جمله تهران با توجه به گستردگی و تراکم جمعیت برخی از افراد بدون صلاحیت حرفه ای پزشکی بصورت پزشک نما فعالیت می کنند و در این موارد رو به افزایش است.
    وی افزود: این پزشک نماها محلی را به عنوان مطب طراحی و چیدمان کرده و از تابلوی تقلبی استفاده می کنند و با تبلیغات زیاد در فضای مجازی بیماران زیادی را جذب کرده و سلامت جسمی و روانی آنها را به خطر می‌اندازند.
    بازی با سلامتی مردم در نبود نظارت موثر بر بازار داروهای زیبایی
    همچنین دکتر افشین که در حوزه داروسازی فعالیت می‌کند، در توضیح داروهای زیبایی غیر مجاز به اکوایران گفت: «طبیعی است که تقاضای فراوان برای خدمات زیبایی، افراد سودجو و متخلف را به فعالیت سوداگرانه در این بازار جذب می‌کند. این فعالیت‌های متخلفانه در بخش‌های مختلف زنجیره این حوزه کاری رخ می‌دهد، یعنی از قاچاق انواع داروها و مواد غیر مجاز و بدون تاییده سازمان‌های بهداشتی و پزشکی به داخل کشور تا استفاده از این مواد خطرناک و بسیار ارزان قیمت در برخی از مراکز زیبایی.»
    او ادامه داد: «چه به بازار داروی تهران سری بزنید و چه در آگهی‌های اپلیکیشن‌های اینترنتی جست‌وجو کنید، به سادگی و بدون هیچ مشکلی می‌توانید این مواد را که هیچ مجوزی ندارند و حتی برخی به صراحت غیر مجاز و خطرناک اعلام شده‌اند‌ را تهیه کنید. افراد سودجو در کلینیک‌های زیبایی غیر مجاز و البته متاسفانه تعداد بسیار معدودی از پزشکان برای کسب سود هر چه بیشتر، این بوتاکس‌ها و ژل‌های ارزان قیمت را با هزینه بسیار پایین تهیه و برای متقاضیان تزریق می‌کنند.»
    این داروساز درخصوص آسیب‌های ناشی از استفاده کالاهای غیرمجاز گفت: کمترین آسیبی که این محصولات به افراد می‌رساند، آکنه‌ها و حساسیت‌ها پوستی، عفونت چشم، ریزش مو و ابرو است. البته مشکلات جدی‌تری هم که مربوط به‌ظاهر نمی‌شود در پی‌دارند حتی ممکن است عوارض جبران‌ناپذیری براثر مصرف این کالاهای تقلبی ایجاد شود. بنابراین ضرورت دارد با آگاه‌سازی نسبت به مشکلات چنین اجناس غیراستانداردی، استفاده از آن‌ها به کمترین میزان و حتی به صفر برسد.
    حال سوال مهم و اساسی این است که چرا این داروها و به خصوص بوتاکس‌ها و ژل‌های غیر مجاز که تزریق آنها می‌تواند مشکلات جدی برای سلامت افراد به وجود بیاورد به این سادگی در بازار دارو فروخته می‌شوند. چه سختی یا مشکلی در نظارت و بازرسی از بازار دارو وجود دارد؟ بازاری که بطور مستقیم با سلامت و جان مردم در ارتباط است.