کد خبر: 26876 | صفحه ۲ | سیاست روز | تاریخ: 05 اردیبهشت 1403
دستاورد سفر رئیسی به پاکستان چه بود؟
آغوش باز ایران برای گسترش مناسبات با پاکستان
گروه سیاسی- کارشناس مسائل شبه قاره هند با اشاره به سفر رئیسجمهوری به پاکستان اظهار کرد: این سفر بعد از عملیات وعده صادق و همچنین چالش مرزی ایجاد شده بین تهران و اسلام آباد انجام شده و در واقع ایران با انجام این سفر این پیام را به طرف پاکستانی ارسال کرده که به نوعی آغوش خود را برای گسترش مناسبات با اسلامآباد باز کرده است.
«امین رضایینژاد» در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه پاکستان یکی از مهمترین همسایههای جمهوری اسلامی ایران به شمار میرود، گفت: این کشور دارای قدرت اتمی است، از یک ارتش منسجم برخوردار است و از ۲۴۰ میلیون نفری که در این کشور زندگی میکنند حدود ۴۰ میلیون نفر از آنها شیعه اثنی عشری هستند.
او با بیان اینکه این ویژگیها در کنار سایر مولفهها باعث شده که پاکستان یکی از همسایههای مهم جمهوری اسلامی ایران باشد، تصریح کرد : زمان سفر رئیسجمهوری به پاکستان با هوشمندی انتخاب شده است و این سفر بعد از چالش مرزی اخیر بین ایران و پاکستان و همچنین انجام عملیات وعده صادق از سوی تهران علیه تل آویو صورت گرفته است و تهران با این سفر به نوعی بر این موضوع تاکید کرده است که آغوشش برای گسترش مناسبات با پاکستان باز است.
این کارشناس مسائل شبه قاره با بیان اینکه همواره در سطوح مختلف رفت و آمدهای دیپلماتیک بین مقامات ایران و پاکستان وجود دارد، گفت: میزان حجم تجارت ایران و پاکستان در حال حاضر حدود ۲ میلیارد دلار است در حالی که از سالها پیش هدف ۱۰ میلیارد دلاری برای این موضوع تعیین شده ولی تا کنون نتوانستهایم به این هدف دست پیدا کنیم و این موضوعی است که باید مورد بررسی و آسیب شناسی قرار گیرد.
او با بیان اینکه مقدار زیادی توافقنامه اجرا نشده بین ایران و پاکستان وجود دارد، اظهار کرد: یکی از اولویتها در سفر رئیسجمهوری به پاکستان باید این باشد این توافقنامهها را عملیاتی کند و در واقع به نوعی ضمانت اجرایی برای اجرای آنها به دست آورد.
رضایینژاد با تاکید بر اینکه وقتی مناسبات اقتصادی بین دو کشور گسترش پیدا کند اثرات این موضوع را میتوان در مناسبات سیاسی و امنیتی بین دو کشور نیز مشاهده کرد، ادامه داد: اگر فقط هدف سفر این باشد که یک سری توافقنامه جدید امضا شود و ضمانت اجرایی برای اجرایی شدن آنها به دست نیاید در واقع تحول جدیدی رخ نداده است.
رضایینژاد با بیان اینکه در مناسبات اقتصادی بین ایران و پاکستان بسیاری از ظرفیتها بلااستفاده مانده است، گفت: به نظر من احتیاج به امضای توافقنامه جدید برای گسترش مناسبات اقتصادی بین ایران و پاکستان چندان وجود ندارد و اگر توافقنامههای قبلی دارای ضمانتنامههای اجرایی شوند میتوانند بسیاری از مسائل را حل کنند.
دهمرده: سفر رئیس جمهوری به پاکستان جلوی تمام سوء استفادههای دشمن را گرفت
نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد آن هم تنها حدود سه ماه پس از برخی اختلافات مرزی و در شرایطی که تمام دنیا به دنبال سوء استفاده و بر هم زدن روابط ایران و پاکستان بودند، جلوی تمام سوء استفادههای دشمن را گرفت.
حبیبالله دهمرده در گفتوگو با ایسنا با اشاره به سفر سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران به پاکستان بر اهمیت این سفر تاکید کرد و گفت: کشور پاکستان از لحاظ مرز مشترک گرفته تا سایر مسائل کشوری بسیار مهم برای ما محسوب میشود و ما نیز باید از فرصت همسایگی و ارتباط با این همسایه جنوبشرقی نهایت بهره را ببریم.
وی با بیان اینکه «اشتراکات فرهنگی، قومی و قبیلهای بسیاری میان دو کشور برقرار است و مردم پاکستان به شدت به مردم ایران علاقهمند هستند»، اظهار کرد: سفرهایی از جنس سفر آقای رئیسی به پاکستان میتواند در ابعاد مختلف اعم از سیاسی، اقتصادی و امنیتی تاثیرات بسیار مثبتی در پی داشته باشد؛ چراکه وقتی روابط متن دو کشور حسنه باشد، جلوی بسیاری از سوء استفادهها گرفته میشود.
عضو مجمع نمایندگان سیستان و بلوچستان در مجلس همچنین با نامید بر اینکه داشتم مرز مشترک میان دو کشور یک فرصت است نه تهدید، عنوان کرد: البته یکی از گرفتاریهای موجود در کشورهای پاکستان و افغانستان عدم اشراف آنها بر مرز است و مسأله تامین امنیت و کنترل مرز بصورت یکطرفه انجام میشود. با این حال آنچه که اهمیت دارد افزایش تبادلات تجاری و اقتصادی میان دو کشور است.
دهمرده با اشاره به اظهارات رئیس جمهوری مبنی بر هدفگذاری ۱۰ میلیارد دلاری تبادلات تجاری و اقتصادی میان ایران و پاکستان گفت: از نظر مسائل اقتصادی میتوانیم مبادلات تجاری میان دو کشور را شاید به بیش از ۲۰ میلیارد دلار افزایش دهیم؛ در این شرایط طبیعتاً هرچه رفت آمد مقامات میان دو کشور بیشتر و تعاملات و ارتباطات گسترش یابد، در ابعاد مختلف شاهد تاثیرات مثبت خواهیم بود.
وی همچنین با اشاره حضور مردم برخی از شهرهای پاکستان در خیابان و ابراز خوشحالی آنها پس از عملیات «وعده صادق» تاکید کرد: سفر رئیس جمهوری به پاکستان در ابعاد مختلف دارای پیامهایی است؛ حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد آن هم تنها حدود سه ماه پس از برخی اختلافات مرزی و در شرایطی که تمام دنیا به دنبال سوء استفاده و بر هم زدن روابط ایران و پاکستان بودند، جلوی تمام سوء استفادههای دشمن را گرفت؛ دیگر پیام سفر آقای رئیسی به پاکستانی آن هم پس از عملیات وعده صادق که در پاسخ به جنایات رژیم صهیونسیتی انجام شد، این است که علی رغم آنکه ما این قدرت را داریم که تمام دنیا را سر جای خود بنشانیم و در وعده صادق نیز آن را مشاهده کردیم، اما با کشور پاکستان رفیق و برادریم و عمران و آبادی و فرهنگ و امنیت این کشور را از خودمان میدانیم.
برخی کشورها برای خدشه وارد کردن به روابط دوستانه تهران و اسلامآباد تلاش میکنند
رئیس جمهوری تبادل ظرفیتهای متنوع متقابل را زمینه تأمین منافع ایران و پاکستان و افزایش قدرت دو کشور دانست و با بیان اینکه مانعی بر سر راه گسترش روابط فیمابین نیست، گفت: هدف از سفر بنده به لاهور ادای احترام به مرحوم اقبال لاهوری و تقویت روابط فرهنگی دو کشور است چرا که لاهور نماد فرهنگی پاکستان محسوب میشود.
به گزارش ایسنا، سید ابراهیم رئیسی در ادامه برنامههای دومین روز سفر به پاکستان، ظهر امروز به وقت محلی در دیدار «مریم نواز شریف» سروزیر ایالت پنجاب، با بیان اینکه روابط دو کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی همواره روندی رو به رشد و ارتقا داشته است، اراده سران دو کشور برای گسترش همکاریها را باعث بیاثر شدن تلاشهای برخی کشورها برای خدشه وارد کردن به روابط دوستانه تهران و اسلامآباد عنوان کرد.
رئیس جمهوری تبادل ظرفیتهای متنوع متقابل را زمینه تأمین منافع دو ملت و افزایش قدرت دو کشور دانست و با بیان اینکه مانعی بر سر راه گسترش روابط فیمابین نیست، گفت: هدف از سفر بنده به لاهور ادای احترام به مرحوم اقبال لاهوری و تقویت روابط فرهنگی دو کشور است چرا که لاهور نماد فرهنگی پاکستان محسوب میشود. ایالت پنجاب و شهر لاهور صرفاً یک منطقه فرهنگی نیست، بلکه به سرعت در حال پیشرفت است و امیدوارم در دوره مدیریت سرکارعالی در این منطقه شاهد شتاب بیشتر توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آن باشیم.
رئیسی شخصیت مرحوم اقبال لاهوری را در بین ایرانیان شناخته شده و محترم توصیف کرد و اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان شخصیتی فرهنگی و فرهنگدوست از مرحوم اقبال لاهوری تحت عنوان ستاره آسمان شرق یاد کردهاند. همچنین دلدادگی و علاقه مردم پاکستان به امام رضا (ع) کمنظیر و مثالزدنی است.