سرمقاله

امید اجتماعی حلقه گمشده زیستی / نیما غلامرضایی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • تفاوت مهم اسید سیتریک و اسید استیک
  • حضور ایرانسل در الکامپ ۱۴۰۳ گیلان
  • در کنگره بین‌المللی هوش مصنوعی در حوزه سلامت مطرح شد دستیابی ارزش بازار سلامت دیجیتال جهانی به 858 میلیارد دلار تا سال 2030
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 27248  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 10 اردیبهشت 1403
    عضو هیات مدیره بورس تهران در گفت وگو با «سنا» اعلام کرد:
    ایفای نقش مهم بازار سرمایه در تحقق جهش تولید
    محمدحسین صدرایی، عضو هیات مدیره بورس تهران با اشاره به ایفای نقش مهم بازار سرمایه در تحقق جهش تولید بیان کرد: اوراق مرابحه به عنوان پرکاربردترین ابزار برای تامین مالی شرکت‌ها محسوب می‌شود که سرعت فرآیند در کنار کاهش هزینه‌ها در مقایسه با اوراق اجاره عامل استقبال از این اوراق توسط واحدهای تولیدی بوده است.
    محمدحسین صدرایی در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، به حجم تامین مالی از اوراق بدهی در بازار سرمایه طی ۲ سال گذشته اشاره کرد و افزود: در سال ۱۴۰۱ تامین مالی ۶۲ طرح با حجم ۶۷ هزار میلیارد تومان از مسیر بازار بدهی انجام شد، این در حالی است که براساس آمار موجود در سال ۱۴۰۲ تامین مالی ۸۶ طرح با حجم ۵۳ همت صورت گرفت.
    وی اعلام کرد: با توجه به افزایش ۴۰ درصدی تعداد طرح‌های تامین مالی با انتشار صکوک در سال ۱۴۰۲ اما حجم تامین مالی شرکت‌ها از این مسیر با کاهش حدود ۲۰ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ همراه بوده است.
    عوامل تاثیرگذار در کاهش حجم تامین مالی طرح‌های تولیدی
    صدرایی به مهمترین عوامل تاثیرگذار در کاهش حجم تامین مالی طرح‌های تولیدی از طریق انتشار صکوک تاکید کرد و گفت: سیاست‌های اتخاذ شده مبنی بر چند مرحله‌ای شدن اوراق حجیم و افزایش نرخ موثر تامین مالی طی ۲ مرحله در فصل اول و فصل آخر سال شمسی از جمله عواملی است که منجر به انصراف تامین مالی یا به تاخیر افتادن فرایند انتشار صکوک به دلیل تجهیز منابع توسط متعهدین پذیره‌نویسی شد.
    مزایای تامین مالی از بازار سرمایه
    عضو هیات مدیره بورس تهران مزایای تامین مالی از بازار سرمایه را با استفاده از انتشار صکوک نسبت به بازار پول مورد مقایسه قرار داد و افزود: تامین مالی شرکتی از طریق صکوک با مزایای چشمگیری در مقایسه با اخذ تسهیلات از شبکه بانکی همراه بوده که مهمترین مزیت آن به امکان تسویه اصل بدهی در سررسید مربوط می‌شود.
    وی با بیان اینکه شرکت‌ها در شبکه بانکی باید همزمان با پرداخت اقساط اقدام به تسویه فرع و بخشی از اصل تسهیلات خود کنند، اظهار داشت: امکان تامین مالی در شرایط تنگنای سیستم پولی از بازار سرمایه نیز به عنوان یکی دیگر از مزیت‌های تامین مالی از طریق صکوک در بازار بدهی تلقی می‌شود.
    اقدامات انجام شده برای توسعه ابزار صکوک در تامین مالی شرکت‌ها
    صدرایی به اقدامات انجام شده برای توسعه استفاده از ابزار صکوک در تامین مالی شرکت‌ها طی سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: در این راستا انجام برخی از اقدامات را در دستور کار قرار دادیم و در ابتدا در یک حرکت اثرگذار میزهای «تامین مالی از طریق صکوک» را برگزار کردیم، همچنین طی هماهنگی‌های صورت گرفته با وزارت امور اقتصادی و دارایی این میزها در استان‌های مختلف نیز برگزار شد.
    مدیرعامل شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه اعلام کرد که این میزها برای ناشران بورسی و فرابورسی به صورت ویژه برگزار شده است.
    وی به پیگیری‌های انجام شده برای تسریع تامین مالی پس از صدور موافقت اصولی اشاره کرد و گفت: در یک سیاست متفاوت و جسورانه، شرکت مدیریت دارایی به عنوان حامی تسریع امور بانی خود به صورت مستقل پیگیر فرایند اجرا نزد مشاوران عرضه است و به نظر می‌رسد که فعالیت‌های انجام شده برای آشنایی ناشران بورسی و فرابورسی ماندگار خواهد بود.
    صدرایی معتقد است که اثر این فعالیت‌ها و بهره‌گیری شرکت‌ها از بازار بدهی طی سال‌های آینده ملموس خواهد شد.
    برنامه‌های پیش‌رو برای ارتقای جایگاه انتشار اوراق صکوک در صنعت تامین مالی
    مدیرعامل شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه به برنامه‌های پیش‌رو برای ارتقای جایگاه انتشار اوراق صکوک در صنعت تامین مالی تاکید کرد و گفت: اکنون در تلاش هستیم تا با استفاده از ظرفیت‌های فعلی، زمینه افزایش حجم و تعدد انتشار اوراق صکوک را در اقتصاد ایران فراهم کنیم که بر این اساس طرحی به سازمان بورس ارائه شده تا امکان تسریع تامین مالی شرکت‌های کوچک و متوسط از این مسیر ایجاد شود. وی با اعلام اینکه استقلال ناشر از سیستم کارگزاری در روز عرضه از دیگر اقداماتی است که پیگیر اجرای آن هستیم، گفت: همواره انجام امور اجرایی بر بستر الکترونیک در راستای همه گیری آیین‌نامه توسعه خدمات الکترونیک دستگاه های اجرایی یک هدف بوده که در سال ۱۴۰۳ تلاش بیشتری را برای این مسئله به کار خواهیم گرفت.
    صدرایی در ادامه اظهار داشت: پیگیری طرح‌های دیگر ارائه شده به سازمان بورس و اوراق بهادار نظیر «صندوق مدیریت نکول بازار بدهی، تلاش برای استقلال بازار سرمایه از بازار پول در امر ضمانت شخص ثالث با راه اندازی صندوق تضمین صکوک، امکان توثیق آنلاین برای انتشار اوراق با رتبه اعتباری و کاهش ارزش وثائق یا وثیقه سهام» از دیگر طرح‌هایی است که در سال جاری مورد پیگیری قرار خواهند گرفت.
    ابزاری برای تامین مالی شرکت‌ها
    عضو هیات مدیره بورس تهران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اکنون واحدهای تولیدی بیشتر از چه اوراقی برای تامین مالی استفاده می‌کنند؟ اعلام کرد: اوراق مرابحه به عنوان پرکاربردترین اوراق برای تامین مالی شرکت‌ها محسوب می‌شود که سرعت فرآیند در کنار کاهش هزینه‌ها در مقایسه با اوراق اجاره عامل استقبال از این اوراق توسط واحدهای تولیدی بوده است.
    نقش بازار سرمایه در تحقق شعار جهش تولید
    وی در ادامه به نقش بازار سرمایه در تحقق شعار جهش تولید با مشارکت مردم اشاره کرد و گفت: در موقعیت فعلی مقوله‌هایی مانند مهار تورم، اشتغال‌زایی، افزایش تولید و افزایش صادرات و... از جمله اهداف مهمی هستند که باید همه توان خود را در راستای تحقق آنها به کار بگیریم.
    صدرایی با بیان اینکه بازار سرمایه می‌تواند به عنوان بازاری تاثیرگذار، ایفا کننده نقش مهمی در مقوله جهش تولید باشد، گفت: در این راستا سیاست گذار نباید تصمیماتی را در حوزه بازار اولیه اتخاذ کند که منجر به ایجاد برخی نوسانات در حوزه بازار سرمایه شود.
    عضو هیات مدیره بورس تهران، وجود ثبات را لازمه ایجاد انباشت سرمایه دانست و افزود: در صورت ایجاد ثبات شاهد این مساله خواهیم بود که سرمایه مسیر خود را پیدا می‌کند و در این زمینه وضعیت تولید به مرور بهبود پیدا خواهد کرد.