سرمقاله

هدف ائتلاف‌ سازی یا اجماع جدید منطقه‌ای؟ / جلال ‌خوش‌چهره

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • ارائه بسته‌های ویژه همراه اول به‌مناسبت روز مادر
  • حضور همراه اول با مجموعه‌ای از سرویس‌های فناورانه در نمایشگاه تلکام 2024
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 27338  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 11 اردیبهشت 1403
    در نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض با محوریت جنگ غزه چه گذشت؟
    اما و اگرهای آتش بس
    گروه بین الملل- نشست ویژه دو روزه مجمع جهانی اقتصاد در عربستان سعودی با محوریت وضعیت نوار غزه از روز یکشنبه آغاز به کار کرد. در این اجلاس حدود هزار شرکت‌کننده، دوازده رئیس دولت و نیز وزیران خارجه از خاورمیانه و اروپا و آمریکا حضور دارند.
    وضعیت انسانی حاکم بر نوار غزه پس از بیش از شش ماه حملات بی‌امان رژیم صهیونیستی، بازسازی نوار ساحلی غزه است که تا حد زیادی ویران شده و میلیاردها هزینه خواهد داشت. علاوه بر این، آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و ابعاد منطقه‌ای جنگ غزه در دستور کار قرار دارند.
    به گزارش ایسنا در آغاز نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض، کشور میزبان عربستان نسبت به پیامدهای منفی جنگ غزه برای اقتصاد جهانی هشدار داد و خواستار ثبات در منطقه شد.
    روزهای یکشنبه و دوشنبه در ریاض مجمع باز (اوپن فوروم) کنفرانس اقتصادی در زمینه‌های محیط زیست، بهداشت و امور مالی برگزار خواهد شد. علاوه بر بحث‌های سیاسی که به موازات مجمع برگزار می‌شود، بسیاری از مسائل مربوط به غزه نیز باید مورد بحث قرار گیرند. این شامل .
    «محمد بن عبدالرحمان آل ثانی» نخست وزیر و وزیر خارجه قطر در مجمع جهانی اقتصاد در ریاض اظهار کرد: باید برای توقف تمام درگیری‌ها از راه‌های مسالمت‌آمیز و دور کردن منطقه از خطرات جنگ تلاش شود.
    آل ثانی گفت: بزرگترین چالش در برقراری صلح، شکست جامعه جهانی در حل مساله فلسطین است.
    وزیر خارجه قطر در این کنفرانس تاکید کرد که دوحه روی هماهنگ‌سازی موضعگیری‌ها میان کشورهای حوزه خلیج فارس و آمریکا کار می‌کند.
    آل ثانی با اشاره به اینکه تنش نظامی در خاورمیانه بی‌نهایت خطرناک و جدی است، افزایش اقدامات دیپلماتیک برای دور کردن منطقه از خطرات جنگ را خواستار شد.
    همچنین او با تاکید بر اینکه قطر به تلاش‌ها در روند صلح بر اساس قطعنامه‌های بین‌المللی ادامه خواهد داد، برقراری آتش‌بس فوری در غزه را خواستار شد.
    «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا نیز ضمن تشکر از همتای قطری خود بابت تلاش‌هایش برای برقراری آتش‌بس در غزه گفت: در طول هفته‌های گذشته شاهد پیشرفت چشمگیری در زمینه کمک‌رسانی‌ها بودیم اما به کمک‌های بیشتری نیاز هست.
    بلینکن در ادامه در ژستی صلح طلبانه مدعی شد: تلاش‌ها برای برقراری ثبات و جلوگیری از گسترش درگیری در منطقه باید تقویت شوند.
    وزیر خارجه آمریکا در ادامه ادعا کرد: «حملات حوثی‌ها (انصارالله) امنیت را در منطقه تضعیف می‌کند و ما باید از آزادی دریانوردی در دریای سرخ حمایت کنیم.»
    وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت: «موثرترین راه برای کاهش وخامت اوضاع انسانی در غزه رسیدن به یک آتش‌بس است.»
    او در دیدار با وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نیز گفت: بایدن به نتانیاهو تاکید کرد که باید اقدامات ملموسی را برای کاهش مشکلات ساکنان غزه در پیش بگیرد.
    همچنین بلینکن گفت: باید کمک‌های بشردوستانه بیشتری به نوار غزه ارسال شود و این مساله محور مذاکرات روزهای آتی خواهد بود.
    بلینکن در این دیدار با بیان اظهارات ضد ایرانی مدعی شد: تهدید ایران مستلزم تکامل دفاعی است.
    «مصطفی مدبولی» نخست‌وزیر مصر هم در این کنفرانس اظهار کرد: پیشرفتی در مذاکرات آتش‌بس در غزه حاصل شده اما شرایط امروز به دلیل درگیری داخلی در «اسرائیل» و حماس پیچیده‌تر شده و هر دو طرف نمی‌خواهند امتیازی بدهند.
    مدبولی اظهار کرد: هرگونه حمله به رفح به منزله فاجعه‌ای بزرگ برای غیرنظامیان خواهد بود و روند آوارگی را تشدید خواهد کرد.
    او تاکید کرد: مصر تمام تلاش خود را برای جلوگیری از هرگونه حمله‌ای علیه شهر رفح انجام خواهد داد.
    نخست وزیر مصر در ادامه گفت: مصر در بیمارستان‌های خود تعداد زیادی از فلسطینی‌های نوار غزه را پذیرش کرده و تحت درمان قرار داده است.
    مدبولی همچنین تاکید کرد: گذرگاه رفح (در مرز با غزه) به صورت ۲۴ ساعته برای رساندن کمک‌ها به دست فلسطینی‌ها باز است.
    او افزود: قاهره از همان روز اول جنگ از فلسطینی‌ها حمایت کرد و بیش از ۸۵ درصد از کمک‌های منتقل شده به نوار غزه (از ابتدای جنگ) را مصر ارائه کرده است.
    نخست وزیر مصر در ادامه اعلام کرد که کشورش با وجود چالش‌های اقتصادی جهان میزبان ۹ میلیون پناهجو با هزینه سالانه ۱۰ میلیارد دلار است.
    مدبولی در پایان نیز تاکید کرد: ثبات در منطقه و پایان بحران در غزه تنها با راه‌حل ۲دولتی محقق خواهد شد.
    این اظهارات مدبولی به منزله تاکیدی دوباره بر مخالفت قاهره به آغاز هرگونه عملیات نظامی از سوی رژیم صهیونیستی در شهر رفح است.
    در روزهای گذشته مصر در کنار قطر و آمریکا به عنوان یکی از میانجی‌ها در مذاکرات غیر مستقیم میان رژیم صهیونیستی و جنبش حماس به شکل گسترده‌ای برای رسیدن به توافق آتش‌بس میان این دو طرف تلاش کرده است.
    «عبد الفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر پنج‌شنبه مخالفت کشورش با هرگونه کوچاندن فلسطینی‌ها را اعلام و تاکید کرد که قاهره به تلاش گسترده خود برای رسیدن به آتش‌بسی در نوار غزه ادمه خواهد داد.
    «استفان سژورنه» وزیر خارجه فرانسه نیز در ریاض گفت: گفت‌وگوهای آتش‌بس در غزه پیشرفتی داشته اما با احتیاط همراه است.
    سژورنه در ادامه تاکید کرد: شرایط موجود در غزه فاجعه‌بار است و باید به یک توافق آتش‌بس رسید.
    «جاسم محمد البدیوی» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس نیز گفت: ما آتش‌بس فوری در نوار غزه را خواستار هستیم.
    دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در نشستی با وزرای خارجه کشورهای عضو این شورا با حضور «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا ضمن تاکید بر اهمیت استراتژیک روابط میان کشورهای عضو این شورا و آمریکا گفت: شورا اهمیت زیادی برای مشارکت با آمریکا قائل است.
    البدیوی اظهار کرد: نشست ما در حالی برگزار می‌شود که منطقه با شرایط ویژه‌ای روبرو است.
    دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در ادامه خواستار برگزاری کنفرانس بین‌المللی درباره اجرای راه‌حل ۲دولتی شد و تاکید کرد که جامعه جهانی باید برای متوقف کردن این تنش و خشونت‌ها در کرانه باختری و نیز متوقف کردن شهرک‌سازی‌ها و مصادره اراضی فلسطینی‌ها اقدامی در پیش بگیرد.
    او در ادامه برقراری آتش‌بسی فوری در سراسر غزه با ابتکارعمل‌های بین‌المللی موثر برای توقف خشونت‌ها در کرانه باختری را خواستار شد و گفت: «ما در منطقه با تنش و بی‌ثباتی ناشی از جنگ در غزه، تنش میان ایران و اسرائیل، تنش در دریای سرخ خطر گسترش سلاح‌های هسته‌ای روبرو هستیم.»
    البدیوی با اشاره به نگرانی گسترده شورای همکاری خلیج فارس از عملیات‌های نیروهای ارتش یمن در دریای سرخ، مدعی شد که «این حملات غیر قابل قبول هستند.»
    دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس همچنین هشدار داد: «تداوم تنش میان ایران و رژیم صهیونیستی خطر انفجار اوضاع در منطقه را در پی داشته و این مستلزم آن است که همه طرف‌ها بالاترین سطح خویشتن‌داری را در پیش بگیرند.»
    او در پایان این دیدار نیز با تقدیر از سطح همکاری‌های نظامی مشترک گفت: در حال حاضر تلاش می‌شود طی ماه آتی میلادی ۲ کارگروه پدافند هوایی و موشکی و امنیت دریایی ایجاد شوند.
    «بشر الخصاونه» نخست وزیر اردن نیز امروز دوشنبه در نشستی درباره نوار غزه که در مجمع جهانی اقتصاد در ریاض برگزار شد، تاکید کرد: حمله به شهر رفح در جنوب نوار غزه در کنار وضعیتی تقریبا قحطی در این منطقه، از منظر تمامی معیارها فاجعه‌بار خواهد بود.
    الخصاونه با اشاره به تخریب کامل زیرساخت‌های درمانی و آموزشی غزه شامل دانشگاه‌ها و مدارس اظهار کرد: حجم ویرانی‌های ناشی از جنگ علیه نوار غزه که شامل زیرساخت‌ها و مراکز عمومی می‌شود، نزدیک به ۱۸.۷ میلیارد دلار است.
    نخست وزیر اردن در ادامه تاکید کرد: محاسبات برخی مسؤولان سیاسی اسرائیل امنیت منطقه را به خطر می‌اندازد.
    او تصریح کرد: ما در عمل نمی‌دانیم آیا توزیع کمک‌هایی که وارد نوار غزه شدند، بی‌خطر بوده است یا نه.
    الخصاونه با اشاره به حضور نزدیک به ۱۸۰ زن باردار در نوار غزه که در میان ویرانه‌ها فرزند خود را به دنیا می‌آورند، گفت: طبق آمار نهادهای حامی حقوق بشر و نهادهای سازمان ملل، ۱.۱ میلیون کودک در غزه در نتیجه ویرانی‌های رخ داده و شوک‌هایی که با آن روبه‌رو شدند، به روان‌درمانی و حمایت‌های روانی نیاز دارند.
    نخست وزیر اردن در ادامه نیز گفت که موضعگیری کشورهای عربی از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ مخالفت با هدف قرار دادن غیرنظامیان در هر جایی بوده است زیرا آنچه در حال وقوع است، جنایات جنگی، نقض حقوق بشر و قوانین بین‌المللی، نقض تمامی اصول بین‌المللی انسانی و استانداردهای بین‌المللی انسانی است که آموخته‌ایم.
    این مقام اردنی در پایان نیز گفت: این مشکل در هفتم اکتبر گذشته آغاز نشد بلکه نتیجه ۷۰ سال اشغالگری اسرائیل است که از به رسمیت شناختن حقوق فلسطینی‌ها جهت تحقق خواسته‌هایشان از جمله تعیین سرنوشت و تشکیل کشور مستقل و برخوردار از حاکمیت فلسطین بر اسس مرزهای چهارم ژوئن ۱۹۶۷ به پایتختی قدس شرقی مطابق راه‌حل ۲دولتی جهت برقراری امنیت، ثبات و صلح امتناع کرد.
    بلینکن: پیشنهادی «سخاوتمندانه» به حماس داده شده است
    وزیر خارجه آمریکا توافق آتش‌بسی که به حماس پیشنهاد شده را «بسیار سخاوتمندانه» توصیف کرد و گفت حماس باید هرچه سریع‌تر درباره آن تصمیم‌گیری کند.
    به گزارش ایسنا، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در واکنش به اعتراضات دانشجویان دانشگاه‌های آمریکا علیه جنایات رژیم صهیونیستی گفت، احساسات شدیدی که با مشاهده بحران انسانی در غزه به وجود آمده را درک می‌کند، «اما نباید نقش حماس را فراموش کرد.»
    او گفت: «فکر می‌کنم آنچه در آمریکا، در منطقه و در دیگر نقاط جهان شاهد هستیم، نمایانگر عواطف و احساسات عمیقی است که بسیاری از مردم نسبت به رنج (فلسطینیان) تجربه می‌کنند، مخصوصاً کودکان و زنان غزه.»
    وزیر خارجه آمریکا از عدم مخالفت دانشجویان غربی با جنبش مقاومت فلسطین (حماس) ابراز نارضایتی کرد و گفت گرچه نگرانی تظاهرکنندگان برای غیرنظامیان فلسطینی در غزه را درک می‌کند، اما می‌خواهد شاهد محکومیت حماس توسط این تجمعات اعتراضی باشد.
    او مدعی شد که حماس در میان غیرنظامیان مخفی می‌شود و پایان‌نیافتن جنگ غزه به این دلیل است که حماس سلاح‌های خود را کنار نگذاشته، اسرا را آزاد نکرده و خود را تسلیم نکرده است!
    بلینکن همچنین مدعی شد که اجرای راهکار دو دولتی در مناقشه فلسطین و رژیم صهیونیستی و همچنین عادی‌سازی روابط میان تل‌آویو و کشورهای منطقه «بزرگ‌ترین ضربه به ایران و حماس» خواهد بود.
    او همچنین با طرح این ادعا که حماس تنها مانع حصول توافق آتش‌بس در جنگ غزه است، گفت سران جنبش مقاومت فلسطین باید هرچه سریع‌تر درباره پیشنهادی که به آن‌ها شده تصمیم‌گیری کنند.
    وزیر خارجه آمریکا که برای شرکت در کنفرانس مجمع جهانی اقتصاد به عربستان رفته، بحران کنونی منطقه را بزرگ‌ترین بحران غرب آسیا از ۱۹۴۸ دانست و مدعی شد: «آمریکا سعی دارد به جنگ غزه پایان بخشیده و از گسترش آن جلوگیری کند.»
    این مقام آمریکایی پیشنهاد آتش‌بسی که به حماس ارائه شده را «بسیار سخاوتمندانه» توصیف کرد و مدعی شد: «آن‌ها باید هرچه سریع‌تر (درباره این پیشنهاد) تصمیم‌گیری کنند و امیدوارم که تصمیم درستی بگیرند تا تغییر محسوسی در وضعیت (منطقه) حاصل شود.»
    بلینکن همچنین بار دیگر تاکید کرد تا وقتی رژیم صهیونیستی طرحی برای حفاظت از غیرنظامیان در حمله زمینی به شهر رفح ارائه نداده، ایالات متحده از حمله تمام‌عیار به این شهر جنوبی باریکه غزه حمایت نخواهد کرد.
    او در این باره گفت: «ما مدت‌هاست به‌روشنی گفته‌ایم که با فقدان نقشه‌ای برای تضمین حفاظت از غیرنظامیان، نمی‌توانیم از عملیات نظامی گسترده در رفح حمایت کنیم. هنوز هم طرحی دریافت نکرده‌ایم که نشان دهد از جان غیرنظامیان در این حمله حفاظت موثری به عمل خواهد آمد.»
    وزیر خارجه آمریکا مدعی شد واشنگتن و ریاض در ماه‌های گذشته تلاش‌های فراوانی در راستای عادی‌سازی روابط میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی انجام داده‌اند.
    بلینکن همکاری مشترک آمریکا و عربستان در راستای عادی‌سازی با تل‌آویو را «تقریبا انجام‌شده» ارزیابی کرد و گفت: «فکر می‌کنم تلاشی که آمریکا و عربستان در کنار هم انجام داده‌اند، از منظر حصول توافق‌ها، تقریبا به اتمام رسیده است.»
    وزیر خارجه آمریکا دستیابی به آتش‌بس و آزادی زندنیان را بهترین راه برای توقف جنگ غزه عنوان کرد و گفت غرب آسیا این روزها با بحران کنونی در آستانه یک جنگ همه‌جانبه قرار داشته است.
    او همچنین با بیان اینکه خواست فلسطینیان برای تشکیل کشوری مستقل «کاملا مشروع» است، گفت: «بدون یک افق سیاسی برای فلسطینیان، پایان‌دادن به چرخه خشونت (در اراضی اشغالی) دشوار خواهد بود.»
    بلینکن هم‌چنین با بیان اینکه آمریکا با افزایش رقابت‌های ژئوپلیتیکی در جهان چالش‌های بین‌المللی تازه‌ای را تجربه می‌کند، بر تمایل دولت آمریکا به تقویت روابط خود با متحدان و همچنین ایجاد اتحادهای جدید تاکید کرد.
    در عین حال، او رابطه چین و روسیه را تهدیدی علیه امنیت اروپا دانست که «جنگ اوکراین را طولانی‌تر می‌کند.» این در حالی است که روسیه نیز حمایت‌های تسلیحاتی غرب از اوکراین را عامل طولانی‌شدن این جنگ عنوان کرده است.
    وزیر خارجه آمریکا علاوه بر انتقاد از حمایت چین از روسیه، ایران و کره شمالی را به تامین موشک و پهپادهای روسیه متهم کرد و گفت: روسیه قصد داشت اوکراین را از بین ببرد، اما ما توانستیم مانع شویم.