کد خبر: 27437 | صفحه ۳ | جامعه | تاریخ: 13 اردیبهشت 1403
غبارِ بیعلاقگی روی شغل معلمی
به گزارش خبرنگار ایلنا، اگر از کودکان جویا شویم، در آینده می خواهی چه کاره شوی، شاید معلمی از نخستین شغلهایی باشد که برخی از آنها بیانش میکنند، البته بنا به استدال برخی، این انتخاب کودک به این دلیل است که هیچ شناختی از شرایط زندگی ندارد، اما میتوان از دریچهای زیباتر به این انتخاب نگاه کرد؛ شاید معلمی که با عشق و علاقه به تدریس همپای دانشآموز خود در مسیر یادگیری است و رضایتی که به واسطه آن بر ذهن آن کودک نقش بسته است، دلیل این انتخاب باشد، اما معلمی را نمیتوان صرفا در این بُعد خلاصه کرد، معلمی خیلی وقت است که برای جامعه معلمان پُر درد شده است. دردِ معیشت. اگرچه طرح رتبه بندی معلمان به دنبال رفع این دغدغه است.به مناسبت روز معلم با دو تن از معلمان به گفتوگو نشستیم تا آخرین وضعیت صنفی آنها را جویا شویم:
یک معلم رسمی آموزش و پرورش درباره شرایط کاری معلمان گفت: حتی دانشجویانی که معلم شدهاند هم آن رغبت و میل به آموزش را ندارند.می توان گفت شغل معلمی در یک دهه گذشته بیشتر برای رفع نیاز معیشتی بعضی از اشخاصی بوده که شاغل نبوده اند، در واقع این دست افراد فقط به این دلیل به شغل معلمی ورود کردند که یک حداقل حقوق و درآمدی برای گذراندن زندگی داشته باشند.بنابراین کسی که با این انگیزه وارد جامعه معلمان میشود، آن توانمندی که از یک معلم انتظار میرود را نخواهد داشت.
این معلم بیان کرد: در ضمن در سال های اخیر، وضعیت معیشتی باعث شده است، معلمان به شغل دوم روی بیاورند. در مواردی شغل دوم برای معلمان به دلیل اینکه منبعی مالی برای گذران زندگی آنهاست به نوعی شغل اولشان می شود و دارای اولویت است و از همین رو از اهمیتی بیشتری نسبت به شغل معلمی برخوردار است. بنابراین برخی معلمان از آن فضای تحصیل و تدریس فاصله گرفته اند و در حقیقت علاقه ای به معلمی در این سالها وجود نداشته و به همین دلیل رقابت کمتر صورت گرفته است.
عدم استقبال افراد توانمند برای ورود به شغل معلمی
این معلم تصریح کرد: به طور کلی مواردی که متذکر شدم از دلایل افت کیفیت تدریس و آموزش است که وزارت آموزش و پرورش برای رفع آنها کوتاهی میکند و هیچ گونه تصمیم معقول و درستی هم در مواجهه با این مسائل گرفته نمیشود.وی در مورد نحوه توزیع معلمان در مناطق گفت: یکی از مشکلاتی که معلمان با آن درگیر هستند، عدم شفافیت وزارت آموزش و پرورش است که مشخص نمیکند در کدام مقاطع تحصیلی و در کدام منطقه از نیروهای کمی برخوردار هستیم.
ارزیابیها در طرح رتبه بندی عملا قابل انداره گیری نیست
وی همچنین درباره روند اجرای طرح رتبهبندی معلمان گفت: معلمان رضایتی از این جهت ندارند و فقط یک عدد هست که روی فیش حقوقی اعمال شده است، البته از این جهت که تغییری در فیش حقوقی آمده شکی نیست، اما به نسبت تورمی که کشور با آن رو به رو است و نسبت به انتظاری که صنف معلمین از رتبهبندی داشتند، که معجزهای رخ خواهد داد پیش نیامد و هنوز معلمان پایینترین حقوق را نسبت به دیگر کارمندان دریافت میکنند، رفاهیات برای معلمان اصلا وجود ندارد، رتبهبندی به خاطر شرایط پیچیدهای که مراحلش دارد، در واقع ضعفهای بسیاری را با خود دارد و شرایطی که در رتبهبندی لحاظ کردهاند و همچنین ارزیابیها عملا قابل انداره گیری نیست، به طور مثال گفتهاند، کار جهادی انجام دهید تا امتیاز برای رتبهی خود بدست آورید. این کار جهادی که گفته شده به چه صورت قابل اندازه گیری است.
طرح رتبه بندی بسیار ضعیف اجرا شده است
در ادامه با معلم دیگری به گفتوگو نشستیم.او در رابطه با روند اجرای رتبه بندی معلمان گفت: این طرح بسیار ضعیف عمل شده است و به عبارت دقیق تر این رتبهبندیها به درستی اعمال نشده است، قرار بود بر اساس طرح رتبهبندی به زندگی معلمان سر و سامان بدهند، ولی این چنین نشد، فقط یک رقم ناچیزی در فیش حقوق است و با توجه به تورمی که میبینیم، این مبلغی که به عنوان رتبهبندی تعلق میگیرد، حتی نتوانسته حقوق معلمان را به بیست میلیون تومان برساند، وقتی که حداقل خط فقر ۳۰ میلیون است. پس رتبهبندی نتواسته است شرایط اقتصادی معلمان را سر و سامان دهد و حتی انگیزهای هم برای معلم در زمینه تدریس و آموزش ایجاد نکرده است.