سرمقاله

انتخابات، کتمان موفقیتهای اقتصادی دولتهای دیگر و ثبت آن به نام خود / مرتضی عزتی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • بهترین هتل‌های جنوب ایران برای سفر‌های زمستانی
  • سنگ کیسه صفرا: از تشکیل تا درمان، همه آنچه باید بدانید
  • اکسل، سلاح مخفی مدیران و تحلیلگران: آموزش تکنیک‌های حرفه‌ای برای تصمیم‌گیری هوشمندانه
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 30338  |  صفحه ۶ | حوادث  |  تاریخ: 06 تیر 1403
    مردم روی شعار‌های بورسی نامزد‌ها حساب باز نکنند
    واکنش قوی بورس به نتیجه انتخابات
    گروه اقتصاد - طبق آخرین تصمیم سازمان بورس قرار شده محدودیت یک ماهه دامنه نوسان به مثبت و منفی دو درصد روز نهم تیر ماه به حالت عادی برگردد و این در کنار اعلام نتایج انتخابات احتمالا هم افزایی کرده و می‌تواند واکنش بازار را به انتخاب رئیس دولت جدید شدیدتر کند. در چنین شرایطی توصیه کارشناسی برای انجام معاملات چیست؟ «حسن حسین نیا» تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ ضمن ارزیابی نظرات اقتصادی نامزد‌های انتخاباتی به این سوال پاسخ داده است.
    اهالی بازار سرمایه شاید اولین گروهی بودند که حتی قبل ازاعلام تایید صلاحیت‌ها، یعنی با شروع ثبت نام کاندیدا‌های ریاست جمهوری خیلی زود مخاطب وعده‌ها و امید‌های انتخاباتی قرار گرفتند. وسعت نارضایتی‌ها در این بازار و فرار سرمایه در سه سال گذشته به حدی بوده که با شهادت رئیس جمهور فقید رگولاتور این نهاد را ناگزیر به اعمال محدودیت دامنه نوسان کرد تا به این ترتیب جلوی زیان بیشتر سهامداران گرفته شود.
    پس از آن که دولت سیزدهم با وعده حل سه روزه بورس روی کار آمد و در اجرای آن شکست خورد؛ به نظر می‌رسد حالا نامزد‌ها با احتیاط بیشتری در مورد آن سخن می‌گویند و وعده و وعید عجیبی نمی‌دهند. اما اکثرا در یک چیز متفق القولند و آن عدم دخالت دولت در بورس و در سطح کلان‌تر رهایی اقتصاد از بند دولت است. براین اساس اقتصاد پیش‌بینی پذیر‌تر و شرایط برای سرمایه‌گذاری نیز مهیا خواهد شد، موضوعاتی که به باور کارشناسان طبق معمول در حد شعار باقی خواهد ماند.
    طبق آخرین تصمیم سازمان بورس قرار شده محدودیت یک ماهه دامنه نوسان به مثبت و منفی دو درصد روز نهم تیر ماه به حالت عادی برگردد و این در کنار اعلام نتایج انتخابات احتمالا هم افزایی کرده و می‌تواند واکنش بازار را به انتخاب رئیس دولت جدید شدیدتر کند. در چنین شرایطی توصیه کارشناسی برای انجام معاملات چیست؟ «حسن حسین نیا» تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ ضمن ارزیابی نظرات اقتصادی نامزد‌های انتخاباتی به این سوال پاسخ داده است.
    بورس به برنده شدن این رویکرد در انتخابات امیدوار است
    حسن حسین نیا در گفتگو با اقتصاد ۲۴ عنوان می‌کند: با توجه به بیانیه‌ها یا گفتمانی که نامزد‌های انتخاباتی دارند، ما شاهد دو نوع رویکرد هستیم. یک گروه رویکرد سخت‌گیرانه نسبت به تفاهمات و مذاکرات بین المللی دارند. گروه دوم هم خود را متعهد می‌دانند و در پی تسهیل مراودات هستند. این دو رویکرد می‌تواند دو حالت را در بورس پیش بیاورد. با توجه به نظرسنجی‌ها به نظر می‌رسد گفتمانی که موافق مراوده بیشتر با دنیا هستند، تا این لحظه بیشتر مورد توجه مردم بوده است. از این نظر ریسک‌ها تا حدود زیادی در بعد انتخاباتی خودش کاهش پیدا کرده و از آن جایی که هفته آینده نیز محدودیت دامنه نوسان برداشته می‌شود، می‌تواند اتفاقات خوبی را رقم بزند و نتایج این مسئله در بازار ملموس است. حتی با وجود اینکه تعطیلاتی را هم پیش رو داریم. یعنی هر چند سهامداران کمی با احتیاط عمل می‌کنند؛ ولی خریداران کمی جلوتر آمده‌اند.
    شعار‌های انتخاباتی برای آزادسازی اقتصاد جنبه رای آوری دارد
    به گفته این کارشناس بر اساس آنچه در انتخابات گذشته هم دیدیم، باید گفت نمی‌شود روی کامنت‌ها یا شعار‌های انتخاباتی حساب باز کرد. اگرچه محدود شدن دولت‌ها در اقتصاد و پیش بینی پذیر کردن آن خوب است، اما چنین چیزی در کوتاه مدت عملی نیست و به این راحتی نخواهد بود. در عین حال بیشتر از شعار‌ها مهم رویکرد و عملکرد وزرای اقتصادی است. بیشتر جنبه رای آوری دارد. چون نامزد‌های فعلی همگی تجربه ریاست جمهوری نداشته‌اند، در چنین شرایطی این که بلافاصله دولت را کوچک کنند، دور از ذهن است.
    توصیه‌ای به سهامداران برای دور دوم انتخابات
    حسین نیا در ادامه می‌افزاید: با مشخص شدن رئیس جمهوردر فردای روز انتخابات به نظر می‌رسد که بازار مستعد یک رشد می‌تواند باشد اما در صورتی که به دور دوم کشیده شود، باید کمی با احتیاط اقدام کرد. ولی آن چه لازم است سهامداران توجه داشته باشند این است که شرایط در بازار به گونه‌ای رقم خورده که اگر چه ریسک‌ها کاهش یافته و افت قیمتی شدید در سه ماه اخیر رقم خورده، اما باز هم ما ریسک‌هایی خارج از بُعد انتخابات داریم.
    او تصریح می‌کند: یعنی می‌بینیم که در غرب آسیا درگیری‌هایی در حال بروز است که می‌تواند تنش‌ها را به طور نسبی افزایش دهد. در شرایط ابهام همه چیز به ریسک پذیری فرد وابسته است. اگر این معیار در یک سرمایه گذار بالا باشد فرد می‌تواند بخشی از نقدینگی خود را به سهام‌ها تخصیص دهد، کسی که ریسک پذیری کمی دارد به نظرم می‌تواند بین دارایی‌های سرمایه‌ای مثل صندوق‌های طلا و همچنین سهام یک نسبت مناسبی را ایجاد کند که از شرایط آسیب خاصی نبیند.
    حسین نیا در پیش بینی بورس به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: به نظرم این دفعه با قدرت بیشتری نتایج انتخابات را احساس خواهیم کرد چرا که از یک سمت دامنه نوسان محدود شده بود و بورس از آن رمق افتاده و خروج گسترده پول را داشتیم. در سمت دیگر با توجه به تضاد دو طیف کاندیدا‌ها قرار دارد. این دو تاثیری که بورس از انتخابات می‌پذیرد را قوی‌تر از دوره‌های قبلی خواهد کرد. قطعا این که کدام گفتمان برنده شود برای بازار سرمایه و برای اقتصاد مهم خواهد بود.