کد خبر: 3455 | صفحه ۲ | سیاست روز | تاریخ: 27 دی 1401
« ابتکار» بررسی میکند
کابینه سیزدهم زیر ضرب استیضاح
گروه سیاسی - اخیراً علی نیکزاد نایب رئیس مجلس در مصاحبه با خبرگزاری مهر اعلام کرده که طرح استیضاح 9 وزیر کابینه سیزدهم روی میز هیات رئیسه قرار گرفته است. وی در مصاحبه خود ضرورت تلاش بیشتر وزرای دولت سیزدهم را در حل مشکلات مردم در حوزههای مختلف یادآور شد و گفت: استیضاح ۹ وزیر حداقل با امضای ۱۰ نفر از نمایندگان روی میز هیئت رئیسه است ولی ما فراتر از آن سعی میکنیم با همراهی و تعامل با دولت گره گشای مشکلات باشیم.
به گفته نیکزاد توسعه عدالت اجتماعی با رونق تولید و خلق ثروت بسیار مهم و اساسی است ولی به نظر میرسد تیم اقتصادی دولت باید منسجمتر از این عمل کند تا مردم شاهد تغییرات روزانه قیمتها در بازار نباشند. وی همراهی مجلس را با دولت در حل مشکلات اشتغال، مسکن و معیشت مردم یادآور شد و خاطرنشان کرد: این جفا در حق مردم است که روزی در این کشور تولید مرغ مازاد و روز دیگر کمبود عرضه مرغ و سایر اقلام را شاهد باشیم.
پایان ماه عسل دولت و مجلس
صحبتهای نیکزاد در حالی مطرح میشود که از دی ماه سال گذشته موضوع طرح استیضاح وزرای اقتصادی دولت با فاطمی امین وزیر صمت آغاز شد. در دی ماه پارسال برخی از نمایندگان با محورت لطفالله سیاهکلی نماینده مردم قزوین طرح استیضاح وزیر صمت را کلید زدند. این طرح چند ماه به دلایل مختلف از جمله بررسی لایحه بودجه امسال اعلام وصول نشد و در نهایت نیز پس از کش و قوسهای فراوان فاطمی امین توانست دوباره رای اعتماد نمایندگان را جلب کند. موضوع بعدی بحث حجت عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود که هر چند کارش به استیضاح نرسیده و خود از مقامش استعفا داد، اما در همان زمان برخی از کارشناسان اعلام کردند که اگر وی از مقامش کنارهگیری نمیکرد قطعاً از سوی مجلس استیضاح و برکنار میشد.
پس از آن مجلس با سوال از برخی وزرا و کارت زرد دادن به آنها روند اجرایی دولت سیزدهم را مورد نقد قرار داد. در واقع در همان زمان هم که موضوع استیضاح وزیر صمت مطرح شده بود، برخی از نمایندگان و کارشناسان معتقد بودند سایر وزرای اقتصادی مانند وزیر اقتصاد و وزیر کشاورزی در اولویت استیضاح نسبت به فاطمی امین قرار دارد.
در همین رابطه برخی ناظران معتقدند از همان ماههای ابتدایی دولت سیزدهم، ماه عسل دولت و مجلس تمام شده و حالا پس از نزدیک به یکسال و نیم، مجلسیها به گونهای از عملکرد کابینه انتقاد دارند که تنها به گفته نایب رئیس مجلس، 9 نفر از وزرای طرح استیضاحشان به هیات رئیسه تقدیم شده است. البته پیش از این نیز بسیاری از نمایندگان معتقد بودند که لازم است دولت نسبت به انتخاب مجدد و تجدید نظر نسبت به برخی وزرا اقدام فوری کند. چرا که با توجه به تشدید روز افزون مشکلات اقتصادی و عدم برونرفت از آنها، عملکرد دولت برای مدیریت و مهار وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم بسیار کند بوده است.
صدای مخالف استیضاح از سوی برخی نمایندگان
البته برخی نمایندگان نیز این حجم از استیضاح و فشار به دولت را در شرایط کنونی مناسب ندیده و خواستار تجدید نظر در آن هستند. به عنوان مثال حسین محمدصالحی عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس در گفت وگو با ایسنا با اشاره به ریشه طرح استیضاح های متعدد در مجلس، بیان کرد: برخی از وزرا در مجموعه دولت در اداره زیرمجموعه های خود دارای ایراداتی هستند و ضعفهایی در زیرمجموعه های استانی دیده می شود. این امر سبب می شود تا نمایندگان از وضعیت نگران شوند، اما روی هم رفته با توجه به شرایط خاص کشور هرگونه استیضاح به نوعی پسندیده نیست و بنده نیز مخالف طرح استیضاح های متعدد در مجلس هستم.
وی در ادامه اظهار کرد: ممکن برخی از استیضاح ها را بنده امضا کرده باشم اما در کل مخالف استیضاح هستم و نظرم بر ماندن وزیر است؛ چراکه شرایط کشور خیلی مساعد نیست و این استیضاح های متعدد سبب ایجاد ناامیدی در بین مردم می شود. ما باید امیدواری را به مردم بازگردانیم. ایراداتی در عملکرد برخی از وزرا وجود دارد اما زمانی که به آنها منتقل می شود در مسیر اصلاح آن گام بر می دارند.
نماینده مردم فریدن و فریدونشهر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: زمانی که ایرادات به وزرا منتقل می شوند بعضا به زیرمجموعه خود هشدار میدهند و مشکلات برطرف می شود. استیضاح باید یک ابزار تکان دهنده برای وزیر به منظور گام برداشتن در مسیر اصلاح ایرادات و نقص های موجود باشد. بنده اگر استیضاحی را امضا کنم و ببینم که وزیر در جهت حل مشکلات گام برداشته دیگر نیازی نمی بینم که استیضاح را دنبال کنم. ممکن است برخی از نمایندگان مشکلات ملی داشته باشند و با تذکر و اخطار نیز مشکل آنها حل نشده باشد در اینجا استیضاح حق نماینده است.
وی در ادامه تاکید کرد: اما در خصوص مسائل محلی که بعضا با تذکر وزیر دستور پیگیری را در جهت حل مشکل صادر می کند دیگر دنبال کردن استیضاح معنایی ندارد. اگر سوالات و درخواست های نمایندگان از وزرا در سطح ملی نباشد اصلا استیضاح معنایی ندارد؛ برخی از این درخواست های استیضاح با این هدف است که تکان دهنده باشد و وزرا با همت بیشتری در مسیر حل مشکل گام بردارند.
وی افزود: در استیضاح وزیر صمت دیدیم که وزیر به مجلس آمد اما حتی رای بالاتری از مجلس نسبت به دور اول اخذ کرد. درخواست استیضاح چند نماینده از یک وزیر به منزله مخالفت کل مجلس با آن وزیر نیست. ممکن است حتی وزرا بعد از درخواست استیضاح توضیحاتی را ارائه کنند که موجب آگاهی بیشتری نمایندگان شود. مطمئن باشید تعامل بین مجلس و دولت وجود دارد. هدف مجلس و دولت باید خدمت بیشتر به مردم باشد. بنده فرقی بین دولت و مجلس قائل نیستم. هر دو خدمتگزار مردم هستیم. ان شاءالله همه دست به دست هم دهیم تا مشکلات کمتر شود.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: مجلس و دولت باید به سمت تعامل بیشتر با یکدیگر گام بردارند و اگر در حوزه ای مشکلاتی وجود دارد دست به دست هم داده و با تعامل مشکل را حل کنند. این تعامل منجر به ناامیدی بیشتر دشمن و امیدواری بیشتر مردم خواهد شد.