سرمقاله

ایران از خیام تا فتحعلی شاه

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • محله های دبی: آشنایی با گوشه‌ و کنار شهر این لوکس
  • عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی مطرح کرد؛ استفاده از اوراق گام برای تخصیص ارز واردات؛ اقدامی موثر در تسهیل تجارت و تامین مالی
  • کارشناس اقتصادی پاسخ داد؛ مسدودسازی اوراق گام به جای سپرده ریالی تجارت را تسهیل می‌کند؟
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 37924  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 28 آبان 1403
    فرستاده ویژه مقام معظم رهبری چه هدفی را دنبال کرد؟
    پیام‌های سفر لاریجانی
    کارشناس مسائل غرب آسیا گفت که «سفر لاریجانی به لبنان و سوریه حاوی این پیام برای دوست و دشمن بود که لبنان تنها نیست و دشمن نمی‌تواند به تصور این که لبنان تنهاست چیزی را که خود لبنانی ها نمی‌خواهند به آنها تحمیل کند».
    «الله‌کرم مشتاقی» کارشناس مسائل غرب آسیا در گفت‌وگو با ایسنا در مورد سفر اخیر «علی لاریجانی» به سوریه و لبنان گفت: ابتدا باید بگویم هم زمان سفر و هم پیوستگی مقاصد این سفر با دقت انتخاب شده‌اند. زمان این سفر مصادف شده بود با تهدیدات بی‌امانی که رژیم صهیونیستی علیه سوریه آغاز کرده و همچنین شدت و حجم آتشی که علیه لبنان به کار گرفته است. رژیم صهیونیستی از طریق شبکه سیاسی و رسانه‌ای خود می‌خواهد این تردید را در بین لبنانی‌ها ایجاد کند که ایران آن‌ها را رها کرده است، درحالی‌که ایران خود را بخشی از این نبرد می‌داند و اساساً منطقی نیست که کشوری پشت خودش را خالی کند!
    او ادامه داد: از سوی دیگر در نگاه ما این جنگ، جنگ علیه همه کشورهای منطقه است، اگر چه در حال حاضر شدت آتش علیه لبنان است اما به تعبیر مقام معظم رهبری در جمعه نصر، «دشمن ملت ایران همان دشمن ملت فلسطین، لبنان، عراق، مصر، سوریه و یمن است. باید کمربند استقلال از ایران تا غزه و لبنان و همه کشورهای اسلامی را محکم ببندیم.» این بدان معنی است که اگر ماشین آدم‌کشی و جنایت اسرائیل متوقف نشود و محاسبات اسرائیلی‌ها به هم نریزد، آن‌ها تا تحقق همه اهداف و حتی تحقق آرمان‌های خود پیش خواهند رفت.
    انتخاب تاریخ سفر تصادفی نیست
    این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان این که «از لحاظ زمانی همچنین این سفر در روز پنج‌شنبه ۲۴ آبان مصادف با ۱۴ نوامبر انجام پذیرفته است و انتخاب این تاریخ یک انتخاب تصادفی نیست»، گفت: ۱۴ نوامبر برای دشمن یاداورد جنگ هشت روزه‌ای است که دشمن در ۱۴ نوامبر ۲۰۱۴ علیه مقاومت فلسطین به راه انداخت اما نهایتا مجبور شد با پذیرش شروط مقاومت، تن به آتش‌بس دهد. تل‌آویو در آن برهه گمان می‌کرد ابتدا باید کار سوریه را تمام کند و سپس به فلسطین بپردازد. در آن سال سوریه از همه لحاظ تحت فشار بود و از نگاه تل‌آویو، نظام سوریه بیش از چند ماه نمی‌توانست دوام بیاورد اما دیدیم که سوریه با موفقیت بحران را پشت سر گذاشت. این موفقیت برای سوریه حاصل نمی شد مگر با حمایت‌های تام و تمام جمهوری اسلامی ایران.
    مشتاقی با بیان این‌که «سفر آقای لاریجانی در این تاریخ به خصوص، یادآور آن واقعه تاریخی و تقریبا مشابه است»، افزود: حالا نیز لبنان با شرایط مشابهی روبرو است، البته وضع لبنان به پیچیدگی سوریه ۲۰۱۲ نیست و دست برتر در لبنان در همه ابعاد با مقاومت است؛ خلاصه پیام سفر آقای لاریجانی به لبنان و سوریه حمایت کامل جمهوری اسلامی ایران از هم‌پیمانان خود است.
    آنچه در رسانه‌ها از حمایت‌های ایران از محور مقاومت منتشر می‌شود، نوک کوه یخ است
    این کارشناس مسائل غرب آسیا در پاسخ سوالی درباره اهداف سفر و تحقق آن اظهار کرد: محور مقاومت با یک جنگ ترکیبی مواجه است. ما این جنگ را صرفا جنگ رژیم صهیونیستی علیه مقاومت نمی‌دانیم بلکه معتقدیم پشت این رژیم در مرحله اول آمریکا و در مراحل بعد برخی از کشورهای غربی ایستاده‌اند و هر کدام وظیفه‌ای را در این جنگ برعهده گرفته‌اند.
    او ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران صحنه را به خوبی می‌بیند. جمهوری اسلامی اکنون در ابعاد مختلف به حمایت و همراهی با متحدان خود می‌پردازد؛ یکی از این ابعاد، بُعد سیاسی است. آنچه در رسانه‌ها از حمایت‌های ایران از محور مقاومت منتشر می‌شود، نوک کوه یخ است و شاید به مانند ابعاد یک ویترین از یک مغازه بزرگ است. به این معنی که به عنوان مثال همه حمایت اجتماعی و مردمی ما صرفا در پویش «ایران همدل» خلاصه نمی‌شود و یا حمایت سیاسی ما صرفا در یک سفر سیاسی خلاصه نمی‌شود. سفر آقای لاریجانی قطعه‌ای از پازل بزرگی است که ایران اسلامی از دوستان خود دارد.
    مشتاقی با تاکید بر این که «سفر آقای لاریجانی به لبنان و سوریه یک فرآیند است، یک اقدام مقطعی و یک گفت‌وگوی مقطعی نیست که نتایج آن را در لحظه مشاهده کنیم»، افزود: بنابراین من معتقدم نتایج چنین سفرها و گفت‌وگوها و مذاکراتی را طی یک فرآیند دید. به عنوان مثال با وجود آن‌که مدت‌ها از «وعده صادق ۲» و همچنین سفر آقای قالیباف و عراقچی به بیروت گذشته، اما محور مقاومت و ملت‌های منطقه همچنان از آن بهره می‌برند.
    او تصریح کرد: آمریکا می‌خواهد در قطعنامه پیشنهادی خود برای اسرائیل زمان و زمین بخرد و این را هیچ لبنانی نمی‌پذیرد. تنها چند گروه شناخته‌شده لبنانی از جمله جریان جعجع و جمیل که ذاتا و در هر شرایطی با حزب‌الله مخالف هستند، با نظر قاطبه گروه‌های لبنانی مخالف هستند. من به شما می‌گویم این گروه‌هایی که اصرار دارند طرح مورد نظر آمریکا باید اجرا شود، شاید از مفاد آن خبر نداشته باشند اما همین که مقاومت با آن مخالف است برای آن‌ها کافی است تا از این طرح اعلام حمایت کنند!
    او با بیان این‌که «ایران پذیرش یا عدم پذیرش هر طرحی را به خود لبنانی‌ها واگذار می‌کند و در آن دخالتی ندارد اما با دولت و ملت لبنان این اطمینان مطلق را می‌دهد که چیزی را تحت فشار نپذیرند»، گفت: ایران همچنین تجربیات خود را در اختیار لبنانی‌ها قرار می‌دهد و دریچه و خلأهایی را که ممکن است آمریکایی‌ها از آن سوءاستفاده کنند، به بیروت گوشزد می‌کند.
    این کارشناس تصریح کرد: ایران معتقد است آمریکا و اسرائیل اگر می‌توانستند با زور به چیزی برسند، اساسا وارد توافقنامه و قرارداد نمی‌شدند، با این وجود ایران هیچ‌گاه دوستان خود را برای پذیرش یا رد طرح‌ها مورد فشار قرار نمی‌دهد، اما وظیفه خود می‌داند که همه‌جانبه در کنار آن‌ها بایستد.
    مشتاقی در پایان گفت: در مجموع سفر آقای لاریجانی به لبنان و سوریه حاوی این پیام برای دوست و دشمن بود که لبنان تنها نیست و دشمن نمی‌تواند به تصور این‌که لبنان تنهاست، چیزی را که خود لبنانی‌ها نمی‌خواهند، به آن‌ها تحمیل کند.