سرمقاله

وابسته سالاری قانونی و نهادی و آثار آن / مرتضی عزتی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • تفاهم‌نامه ایرانسل و شاپرک با هدف هوشمندسازی شبکه پرداخت
  • بازدید وزیر ارتباطات از توانمندی‌های 5G و فیبرنوری ایرانسل
  • فری فایر در مقابل پابجی موبایل: کدام بازی بهتر است؟
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 38503  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 07 آذر 1403
    ایلان ماسک به متن تحولات جهانی آمده است
    کارآفرین یا دیپلمات سایه؟
    ایلان ماسک به‌دلیل روابط نزدیک با رهبران چین و ترامپ، ظرفیت منحصربه‌فردی برای کاهش تنش‌های اقتصادی دارد. اما رقابت‌های استراتژیک و سیاست‌های تجاری محافظه‌کارانه، می‌توانند نقش او را محدود کنند. موفقیت ماسک در میانجی‌گری به توانایی او در حفظ توازن میان دو ابرقدرت وابسته است.
    به گزارش فرارو، ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، به دلیل موقعیت منحصربه‌فردش در حوزه فناوری و سرمایه‌گذاری‌های کلان در چین، مورد توجه رهبران چین و ایالات متحده قرار گرفته است. روابط نزدیک او با مقامات چینی مانند لی چیانگ، نخست‌وزیر این کشور، در کنار ارتباطاتش با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، او را در جایگاهی قرار داده است که برخی از او به‌عنوان یک واسطه بالقوه میان دو ابرقدرت اقتصادی جهان یاد می‌کنند. کارخانه تسلا در شانگهای و تأثیر آن بر توسعه صنعت خودرو‌های الکتریکی چین، نماد همکاری‌های اقتصادی برد-برد میان چین و آمریکا بوده و نشان‌دهنده ظرفیت ماسک برای ایفای نقشی فراتر از حوزه کسب‌وکار است.
    آیا ایلان ماسک می‌تواند میان ترامپ و چین واسطه شود؟
    ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، در حرکتی خاص و متفاوت، یکی از خودرو‌های تسلا را در محوطه‌ای خصوصی در پکن به نخست‌وزیر چین نمایش داده و هم‌زمان در عمارت مار-ئه-لاگو با دونالد ترامپ بر سر یک میز شام نشسته است. اگر قرار باشد فردی بتواند میان دو ابرقدرت جهانی که در حال تنش هستند نقش میانجی را ایفا کند، شاید آن فرد ایلان ماسک باشد؛ چیزی که بسیاری در پکن به آن امید بسته‌اند. رهبران چینی در تعامل با مدیرعامل تسلا از نوعی قدرت نفوذ برخوردارند، چرا که ماسک میلیارد‌ها دلار در شانگهای سرمایه گذاری کرده است.
    این دیدگاه، اما در تضاد آشکار با نظرات برخی از مشاوران نزدیک به ترامپ، از جمله اسکات بسنت، نامزد پیشنهادی برای وزارت خزانه‌داری، قرار دارد. اسکات بسنت اخیراً چین را «یک رژیم استبدادی» خوانده و برای حفاظت از مشاغل آمریکایی، خواستار اعمال تعرفه‌های سنگین علیه چین شده است. در این میان، ایلان ماسک در چین به نماد رؤیای آمریکایی و توانمندی‌های فناوری ایالات متحده تبدیل شده است. وو شینبو، مدیر مرکز مطالعات آمریکایی در دانشگاه فودان، اظهار داشت: «با توجه به سرمایه‌گذاری‌های ماسک در چین و ارتباطات او با رهبران چینی، بسیاری امیدوارند که او بتواند در دولت دوم ترامپ نقشی سازنده ایفا کند.»
    ابهامات زیادی درباره این ایده وجود دارد؛ از جمله اینکه آیا ایلان ماسک تمایلی به ایفای نقش میانجی دارد یا خیر و آیا دونالد ترامپ و اعضای کابینه‌اش پذیرای چنین مداخله‌ای از سوی ماسک هستند یا خیر. علاوه بر این، اگر ترامپ همچنان بر اعمال تعرفه‌های سنگین بر کالا‌های چینی اصرار ورزد، شاید هیچ فضایی برای مذاکره باقی نماند. مایکل دان، مشاور باسابقه صنعت خودروی چین که اکنون در سن‌دیگو فعالیت می‌کند، در این زمینه می‌گوید: «اگر رهبران چینی بخواهند پیامی مهم به رئیس‌جمهور ترامپ برسانند، ایلان ماسک بی‌شک بهترین واسطه خواهد بود.»
    با این وجود، در پکن دیدگاهی دیگر حاکم است، دیدگاهی با اندکی خوش‌بینی: این باور که ترامپ و ماسک، به عنوان دو مدیر اجرایی عمل‌گرا، ممکن است آماده مذاکره باشند. وانگ هویائو، رئیس اندیشکده مرکز جهانی‌سازی در پکن می‌گوید: «ترامپ ذاتاً یک معامله‌گر است و می‌خواهد توافق کند.» به همین دلیل، وانگ بر این باور است که ترامپ ممکن است علاقه‌مند باشد از مدیرانی مانند ماسک برای پیشبرد تعاملات با چین بهره ببرد.
    تسلا پلی استراتژیک میان ایلان ماسک و چین
    نگاه چین به ایلان ماسک، بازتاب یک الگوی قدیمی است. در گذشته، مدیران عامل آمریکایی، به‌ویژه در وال‌استریت، نقش واسطه را ایفا می‌کردند، زیرا هم در واشنگتن نفوذ داشتند و هم در پی گسترش کسب‌وکار خود در چین بودند. اما در دنیای امروز، با عقب‌نشینی بسیاری از بانک‌ها و شرکت‌های آمریکایی از چین به عنوان بازاری برای رشد، ماسک به یکی از معدود گزینه‌های باقی‌مانده تبدیل شده است. حتی مدیرعامل تیک‌تاک، شرکتی که تحت مالکیت بایت‌دنس در پکن قرار دارد، نیز به دنبال مشاوره با ماسک بوده است. ماسک که یکی از اهداکنندگان منابع مالی عمده به کمپین ترامپ بوده، به عنوان رئیس گروهی برای کاهش بروکراسی دولتی منصوب شده و در زمینه‌های گوناگون به رئیس‌جمهور منتخب مشاوره داده است—اگرچه ترامپ برخلاف توصیه‌های او، فرد دیگری را برای وزارت خزانه‌داری برگزید.
    چین برای تسلا اهمیت حیاتی دارد. کارخانه شانگهای تسلا بزرگ‌ترین واحد تولیدی این شرکت است و در چهار فصل گذشته، نیمی از خودرو‌های تسلا در این کارخانه تولید شده‌اند. در این مدت، تسلا بیش از ۹۰۰٬۰۰۰ خودروی ساخت چین را به فروش رسانده که نزدیک به یک‌سوم آنها به اروپا و سایر بازار‌های خارجی صادر شده‌اند. تسلا در انتظار تأیید نهایی پکن برای جدیدترین فناوری کمک‌رانندهٔ خود، موسوم به «رانندگی کاملاً خودکار است. ایلان ماسک معتقد است که ارزش اصلی تسلا در برنامه‌های آن برای رانندگی خودکار نهفته است. این شرکت اعلام کرده که انتظار دارد این تأییدیه را در سه‌ماههٔ اول سال آینده دریافت کند.
    پیشتازی تسلا در فناوری خودرو‌های خودران، انگیزه‌ای قوی برای چین ایجاد کرده است تا حضور این شرکت را در کشور حفظ کند. این حضور می‌تواند به‌عنوان محرکی عمل کند که رقبا داخلی را به تلاش برای هم‌سطح شدن یا حتی پیشی گرفتن از رقیب آمریکایی خود وادار کند و پیشرفت فناوری‌های داخلی را تسریع بخشد.
    و در نهایت در حالی که ایلان ماسک به دلیل ارتباطات بین‌المللی و جایگاهش در صنعت جهانی به‌عنوان گزینه‌ای جذاب برای میانجی‌گری بین چین و ایالات متحده مطرح می‌شود، موانع جدی همچنان پابرجاست. تمایلات تجاری ترامپ و سیاست‌های تعرفه‌ای دولت وی ممکن است تلاش‌های ماسک را برای کاهش تنش‌ها بی‌اثر کند، همان‌طور که رقابت استراتژیک میان چین و آمریکا در حوزه‌هایی مانند خودرو‌های برقی، فناوری خودران و پرتاب‌های فضایی به‌طور مداوم تشدید می‌شود. در نهایت، موفقیت ماسک به توانایی او در حفظ روابط سازنده هم با رهبران چین و هم با ترامپ و تیمش وابسته می‌باشد؛ اما این ارتباطات پیچیده، همان‌طور که برخی تحلیل‌گران پیش‌بینی می‌کنند، می‌تواند به چالشی جدی تبدیل شود.