سرمقاله
صفحات روزنامه
اخبار آنلاین
در این دوران کمتر کسی را در اطراف خود می بینیم که با مقوله ی جراحی بینی نا آشنا باشد!!! جراحی بینی رتبه اول جراحی های زیبایی کشور مارا به خود اختصاص داده است.
دلیل شما برای انجام جراحی بینی هرچه که باشد، باید اطلاعات لازم و کافی را در خصوص این جراحی زیبایی محبوب بدانید. با توجه به اهمیت آگاهی و تاثیر آن در تصمیم گیری شما؛ در این مقاله تمامی ابعاد جراحی بینی را با زبانی ساده برای شما عزیزان شرح داده ایم.
برای دیدن انواع نمونه کارهای جراحی زیبایی بینی جراحان پلاستیک و متخصصان گوش و حلق و بینی ماوراطب کلیک کنید.
به اصطلاح علمی nose surgery یا همان جراحی زیبایی بینی، اقدامی در جهت بهبود فرم و ظاهر بینی می باشد. این عمل تاثیر ویژه ای در زیبایی چهره و رفع عیوب ظاهری و یا حتی اشکالات ساختاری بینی دارد. زیبایی؛ تنها هدف جراحی بینی نیست و این عمل می تواند در راستای درمان عیوب ساختاری، نیز مورد استفاده قرار گیرد.
در حالت کلی اهداف مهم جراحی زیبایی بینی را می توان به موارد زیر تقسیم نمود:
• ایجاد تناسب در اجزای صورت (تناسب سایز بینی و سایر اجزا)
• کم کردن پهنا و کوچک کردن سوراخ های بینی
• برداشتن قوز بینی یا اصلاح فرورفتگی این ناحیه
• اصلاح نوک بینی افتاده یا پهن
• اصلاح انحراف تیغه بینی
• ایجاد تقارن و زیبایی ظاهری
• کمک به بهبود مشکلات داخلی مثل: انسداد، اختلالات تنفسی و…
جراحی بینی، یکی از شایع ترین اعمال زیبایی در کشورمان ایران است. این عمل جراحی را جراح فوق تخصص پلاستیک و یا در مواردی دکتر گوش و حلق و بینی انجام می دهند.
در واقع رینوپلاستی نوعی عمل زیبایی بینی است که با هدف؛ اصلاح و رفع نواقص موجود در بافت استخوان، غضروف یا پوست بینی انجام می شود.
در علم پزشکی دو روش علمی برای انجام جراحی رینوپلاستی یا همان عمل زیبایی بینی وجود دارد که عبارتند از:
گزینه اول در زمان های قدیم مورد استفاده قرار می گرفت و در حال حاضر به دلیل محدودیت هایی که داشت، مورد استفاده قرار نمی گیرد. اکثر جراحان به منظور کنترل ماهرانه روند جراحی و ایجاد نتایج معقول و رضایت بخش از گزینه دوم یعنی؛ جراحی بینی به روش باز بهره می گیرند.
حال از نظر ساختار و ویژگی های ظاهری می توان جراحی بینی را به موارد زیر تفکیک کرد:
ضخامت زیاد پوست، غدد چربی فراوان، پهن بودن نوک بینی، فرم ذوزنقه ای یا نیم دایره ای بینی (از زاویه پایینی) و افتادگی بیشتر نوک بینی از جمله ویژگی های مشهود بینی های گوشتی هستند.
این نوع عمل کمی دشوار تر از عمل زیبایی بینی استخوانی می باشد.
ضخامت کمتر پوست، بافت استخوانی ظریف تر و اکثرا همراه با قوز، بافت غضروفی مستحکم، پره های باریک و نسبتا کوچک از ویژگی های بارز بینی های استخوانی می باشند.
شاید از خود بپرسید پس عمل بینی فانتزی یا طبیعی چی؟!
این موارد از نظر فرم ظاهری تعریف می شوند که در ادامه به آن ها پرداخته ایم.
حال در مواردی ممکن است هدف اصلی از عمل بینی رفع مشکلات ساختاری و یا در نظر گرفتن بعد درمانی باشد. در ادامه چند نمونه شایع از این نوع عمل های بینی را شرح داده ایم:
در این میان افرادی نیز وجود دارند که از نتیجه عمل اولیه بینی خود رضایت نداشته و در صدد اصلاح فرم و یا رفع عیوب ناشی از این عمل هستند. معمولا به عمل ثانویه بینی، عمل ترمیم نیز گفته می شود.
در برخی موارد هم ممکن است فردی در قدیم بینی خود را بصورت طبیعی عمل کرده باشد و حال تقاضای ایجاد فرم فانتزی تر داشته باشد یا بالعکس.
عمل ترمیم بینی ریسک فاکتورهای بیشتری نسبت به عمل اولیه ی بینی دارد. بنابراین با هوشیاری بیشتری پزشک جراح خود را انتخاب کرده و انتظارات واقع بینانه تری نسبت به نتیجه عمل ثانویه خود داشته باشید.
افرادی که بیماری های زمینه ای مانند: دیابت، فشار خون یا بیماری های قلبی دارند، در زمره افراد پر ریسک برای جراحی زیبایی بینی قرار دارند.
علاوه بر این موارد؛ جراحی زیبایی بینی به افراد مبتلا به اختلالات روانی حاد نیز توصیه نمی شود.
به خاطر داشته باشید قبل از هرگونه اقدام، شرایط و درخواست خود را با جراح پلاستیک به اشتراک گذاشته تا صلاحیت خود برای انجام این جراحی را به طور دقیق، بررسی نمایید.
• از یک هفته قبل از جراحی، الکل ننوشید
• دخانیات استعمال نکنید
• آسپرین مصرف نکنید
• از 5 روز قبل از عمل روی پوست خود کرم نزنید
• زمان طولانی در معرض نور خورشید نباشید
رعایت نکات و مراقبت های قبل از عمل تاثیر زیادی در نتیجه جراحی و کاهش ورم بینی دارد. پیش از جراحی بینی؛ آزمایشات لازم که از سمت پزشک تجویز شده است بررسی می گردد و در خصوص نتیجه ی آزمایش پزشک و یا جراح با شما در ارتباط خواهد بود.
قبل از عمل زیبایی بینی پزشک را از انتظارات خود آگاه نمایید تا نگرانی شما و انتظارات شما مورد بررسی قرار گیرد. هر پزشک قبل از جراحی بینی نکاتی را به شما ارائه می دهد. برخی از نکات مهم قبل از عمل زیبایی بینی عبارتند از:
• عکس های قبل از عمل را نگه دارید
چرا عکس های قبل از بینی مهم می باشد؟ شما با بررسی عکس های قبل خود متوجه تغییرات صورت گرفته خواهید شد. همچنین با استفاده از این عکس ها برنامه ریزی قبل از جراحی صورت می گیرد.
توجه داشته باشید که بدون هیچگونه آرایشی این عکس ها تهیه گردد.
• صحبت با متخصص بیهوشی
متخصص بیهوشی برای بررسی عملکردهای حیاتی تا انتهای جراحی در اتاق عمل حضور خواهد داشت. متخصص بیهوشی قبل از جراحی سابقه پزشکی شما را بررسی کرده و در صورت نیاز سوالاتی را در روز عمل از شما می پرسد.
• مصرف سیگار و قلیان قبل از عمل بینی متوقف کنید
تلاش کنید قبل از جراحی بینی سیگار و قلیان را ترک کنید و یا مصرف آن را محدود نمایید. عدم مصرف سیگار و قلیون به کاهش سرفه و خونریزی بعد از جراحی بینی کمک بسیاری می کند. همچنین مصرف سیگار و قلیان بعد از جراحی بینی می تواند بر نتیجه ی جراحی بینی شما تاثیر بگذارد.
• پزشک خود را از حساسیت ها و بیماری های زمینه ای آگاه نمایید
جراح بینی به بررسی نتیجه ی آزمایشات شما می پردازد اما مهم می باشد پزشک خود را از بیماری های زمینه ای، داروهای مصرفی و حساسیت ها آگاه نمایید. برخی از بیماری ها مانند هموفیلی، کاندیدای مناسبی برای جراحی بینی نمی باشند.
مصرف برخی داروها مانند مسکن و آسپرین قبل از عمل بینی، احتمال خونریزی را بعد از جراحی بینی افزایش می دهد. به همین خاطر توصیه می شود؛ داروهای مصرفی را تحت نظر پزشک خود قطع و یا مدیریت نمایید.
آزمایشات قبل از عمل بینی برای اطلاع از شرایط سلامت بیمار انجام می شوند.
در مشاوره قبل از عمل بیمار باید اطلاعاتی در رابطه با سابقه بیماری خود در اختیار پزشک قرار دهد.
آزمایشاتی که باید انجام دهید عبارت اند از:
• شمارش فاکتورهایی از خون که قابل شمارش هستند
• آزمایش خون
• قند خون ناشتا (HBS)
• مشکل انعقادی خون (PT & PTT)
• تشخیص بارداری بانوان
• HIV
• بررسی آلودگی خون به هپاتیت B
• بررسی آلودگی خون به هپاتیت C
• بررسی آنتی ژن Rh
• آزمایش کراتین
روز قبل از عمل زیبایی بینی استراحت کافی داشته باشید و استحمام نمایید. شام سبک میل نمایید و ۶ تا ۷ ساعت قبل از جراحی بینی ناشتا باشید. سایر اقدامات لازم روز قبل از جراحی بینی عبارتند از:
- بانوان در روز جراحی هیچگونه آرایشی نداشته باشند (ترجیحا لاک ناخن های خود را پاک کرده و ناخن های خود را کوتاه نمایید.).
- توصیه می شود آقایان ریش و سبیلشان را اصلاح نمایند.
در زمان جراحی بینی چه اتفاقاتی رخ می دهد؟
شاید برای شما جالب باشد که بدانید در طی جراحی بینی چه اتفاقاتی رخ می دهد.
مراحل جراحی بینی شامل موارد زیر می باشد:
- بیهوشی
- برش (به روش باز و یا بسته)
- ایجاد تغییرات در اسکلت و ساختار بینی
- بخیه و بستن برش ها
تبلیغات است یا حقیقت؟ آیا همانطور که شعارهای تبلیغاتی ادعا دارند می توان با استفاده از لیزر بینی را کوچک کرد؟! آیا این روش به طور کامل جایگزین جراحی بینی خواهد شد؟!
در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی استفاده از لیزر در بسیاری از تکنیک ها به کار می رود؛ اما در حال حاضر در عمل جراحی بینی لیزر نمی تواند جایگزین قطعی تغییر سایز و اندازه بینی شود و یا بتواند فرم بینی را بصورت مثلا عروسکی دربیاورد!
استفاده از لیزر در کنار جراحی بینی می تواند برای بریدن بینی به جای چاقو یا بعد از عمل برای از بین بردن جای بخیه ها استفاده شود.
برای کاهش ورم بعد از جراحی بینی چه باید کرد؟
در نظر داشته باشید که یکی از اجزای طبیعی صورت با تیغ جراحی دستخوش تغییر شده است و حالا طبیعی می باشد که با ورم روبرو شوید.
اما سوال اصلی این است که چرا بعد از جراحی بینی باید با ورم بینی روبرو شویم؟
یکی از اتفاقات و واکنش های طبیعی اندام های بدن به آسیب و یا فشار، ورم کردن می باشد. همانطور که می دانید جراحی بینی نیز به بافت نرم صورت ضربه می زند.
آیا بعد از جراحی بینی قرار است با احساس درد زیادی در بینی روبرو شویم؟
به طور کلی درد بسیار شدیدی بعد از جراحی زیبایی بینی گزارش نشده است و می توان گفت این درد بسیار جزئی و قابل تحمل می باشد. برای درد استخوان بعد از عمل بینی متخصص گوش و حلق و بینی و یا جراح پلاستیک دارو ها و نکات لازم را برای بهبود هرچه سریع تر به شما ارائه می دهد.
گرفتگی بینی بعد از عمل زیبایی بینی بیشتر از درد بینی گزارش شده است و ممکن است تنفس را در روز های ابتدایی مقداری دشوار نماید. گرفتگی و کیپ شدن بینی را شما بعد از به هوش آمدن تجربه خواهید کرد. بعد از جراحی بینی ممکن است پزشک و یا جراح شما از تامپون در بینی استفاده نماید و همین امر ممکن است در روزهای ابتدایی تنفس را برای شما از راه بینی مسدود نماید و به دنبال آن نفس کشیدن با دهان را بعد از عمل بینی داشته باشید.
باید ها و نباید های مصرف دارو قبل از جراحی بینی
اشاره کردیم که؛ حداقل ۱۰ روز قبل از جراحی بینی مصرف آسپرین و یا هر دارو و محلول حاوی آسپرین را متوقف نمایید. همچنین تا ۷ روز بعد از جراحی بینی از مصرف داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی خودداری نمایید.
جراح و متخصص گوش و حلق و بینی جراح پلاستیک بینی و صورت
دریافت نوبت آنلاین از دکتر علی اصغر شیرازیتامپون یا کمی گاز استریل است و یا کمی پنبه و معمولا یک نخ که به تامپون وصل است از بینی آویزان است برای جا به جایی و یا خارج کردن راحت تر آن از بینی. معمولا وسط تامپون ها یک لوله وجود دارد که تنفس راحت تر باشد. تامپون بعد از جراحی برای جلوگیری از خونریزی، استحکام بیشتر تیغه و داخل بینی، فرم گیری بهتر بینی و فشرده کردن مخاط بینی استفاده می شود
زمان ماندن تامپون داخل بینی به روند جراحی و نظر جراح بستگی دارد. معمولا از 4 الی 24 ساعت باید در بینی باشد. در زمان های قدیم پزشکان متخصص تامپون را زمان بیشتری داخل بینی می گذاشتند، اما چون باعث عفونت میشد در زمان آن تجدید نظر کردند.
استفاده از تامپون بعد از جراحی در بعضی مواقع به نوع جراحی بینی بستگی دارد. برای مثال بعد از جراحی بینی و سینوس پارانازال همیشه جراح مجبور به استفاده از تامپون است، زیرا خونریزی بعد از این جراحی زیاد است. به ویژه اگر حالت های التهابی مزمن مانند رینیت آلرژیک، سینوس مزمن و یا پولیپ بینی اتفاق بیفتد.
اما به صورت کلی عمل جراحی بینی بدون تامپون مزایای بیشتری نسبت به عمل جراحی بینی با تامپون دارد. برای مثال:
• راه تنفسی مسدود نمی شود.
• تورم و کبودی ناشی از جراحی بینی کمتر است.
• سردرد، درد صورت و عفونت ناشی از عدم خروج مخاط بینی اتفاق نمی افتد.
• عدم وجود درد و خونریزی مجدد هنگام خارج کردن تامپون
نوعی تامپون هم وجود دارد که لوله مانند است که به آن اسپلینت می گویند. جنس این تامپون سیلیکونی با استاندارد پزشکی است و لوله مانند است که راه تنفسی بیمار را مسدود نمی کند. این نوع تامپون معمولا بعد از عمل جراحی اصلاح انحراف بینی و یا ترمیم بینی استفاده می شود و با فشار وارد کردن به دیواره بینی باعث جلوگیری از خونریزی می شود. تامپون اسپلینت با تشخیص پزشک متخصص و پس از ترمیم دیواره داخلی بینی برداشته می شود. زمان برداشتن این تامپون، دور آن را با سرم و یا اسپری شستشو خسی می کنند تا چسبندگی های احتمالی از بین برود و بعد آن را از بینی خارج می کنند.
اهمیت به مراقبت های بعد از عمل بینی به منزله تثبیت نتایج مثبت حاصل از این جراحی زیبایی است. به نحوی که اگر نسبت به انجام و توجه به مراقبت های بعد از عمل بینی بی تفاوت باشید، نتیجه عمل خود را به چالش خواهید کشید.
• غذای سفت نجوید.
• نخندید.
• زیاد صحبت نکنید.
• سر خود را پایین نیندازید.
• تا زمان فروکش کردن درد و تورم، موقع نوشیدن مایعات از تماس لیوان با بینی دوری کنید.
• از مصرف الکل و دخانیات بپرهیزید.
• تا زمان برداشتن گچ بینی، دوش نگیرید. در صورت لزوم؛ می توانید با پارچه نم دار صورت خود را تمیز کرده یا تنها بدن خود را بشویید.
شاید بپرسید مصرف سبزیجات چه ربطی به بهبودی جراحی بینی دارد؟ خیلی زیاد! داشتن یک رژیم غذایی متعادل بعد از جراحی بینی با دادن مواد مغذی مورد نیاز بدن به تسریع روند بهبودی شما کمک میکند.
پروتئین یکی از سه ماده مغذی اصلی مورد نیاز بدن ما است (به همراه کربوهیدرات و چربی). آجیل، گوشت، لبنیات، تخم مرغ، حبوبات و سایر غذاهای پر پروتئین این مواد مغذی حیاتی را برای ما فراهم میکنند. این غذاها همچنین میتوانند به ترمیم آسیبهای وارد شده به بینی ما در اثر آسیب یا جراحی کمک کنند.
همچنین باید مطمئن شوید که به میزان کافی ویتامین A و ویتامین C کافی مصرف میکنید. ویتامین A که اغلب رتینول نامیده میشود، برای بینایی و دید در شب خوب ضروری است، به تقویت ایمنی بدن کمک میکند و با عفونت مبارزه میکند. ویتامین C که به عنوان اسید اسکوربیک نیز شناخته میشود، برای سلامت استخوان و بهبود زخم ضروری است و همچنین سطح انرژی را در فرد افزایش میدهد. برخی از غذاهای غنی از ویتامین C عبارتند از پرتقال، توت فرنگی، گوجه فرنگی، فلفل و فلفل دلمهای.
از مصرف غذاهای تند اجتناب کنید
در چند روز اول پس از جراحی، هرگونه تحریک در بینی یا مجرای بینی ممکن است منجر به خونریزی، عفونت یا تورم بعد از عمل شود. به همین دلیل به شما توصیه میشود در این مدت از غذاهای تند و شور خودداری کنید. ادویههایی مانند پودر چیلی سینوسها را تحریک میکنند و میتوانند باعث گشاد شدن رگهای خونی شده و تورم و کبودی را در مراحل اولیه بهبودی افزایش دهند. اگر غذای تند نخورید، میتوانید از تورم بینی یا تحریک کلی آن جلوگیری کنید، بنابراین زمان بهبودی شما طولانی نخواهد شد.
بعد از عمل زیبایی بینی تا زمان برداشتن آتل یا اسپلینت و یا گچ، نحوه خوابیدن متفاوت از پیش می باشد. خواب راحت را در روز های ابتدایی بعد از جراحی بینی فراموش کنید…
بعد از جراحی بینی؛ پانسمان و خونابه هایی در مسیر تنفس بینی قرار دارد که باعث بد خوابی می شود. راه هایی برای بهبود کیفیت خواب فرد در روزهای ابتدایی بعد از جراحی بینی وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم:
• توصیه می شود برای خواب بهتر و جلوگیری از آسیب و صدمه به بینی، به صورت طاق باز بخوابید. در این صورت احتمال آسیب و برخورد به بینی در این حالت کمتر می باشد. برای محافظت بیشتر می توانید در هنگام خواب از قرار دادن دو بالش در دو طرف صورت خود کمک بگیرید.
با استفاده از یک بالش کوچک در زیر سر خود؛ سر را در زاویه ۴۵ درجه قرار دهید.
• برای بهبود تورم و کبودی؛ کمپرس یخ در کنار خود داشته باشید و در ساعات مختلف بر روی پیشانی و گونه خود قرار دهید.
• بهتر است با فاصله از دیگران بخوابید تا ضربه و صدمه ای به صورت شما وارد نشود.
• از خوابیدن بر روی شکم جدا خودداری نمایید. زیرا سبب فشار و آسیب به بینی و همچنین افزایش خونریزی و کبودی می شود.
رینوپلاستی غیر جراحی چیست و چه کاربردی دارید؟
رینوپلاستی غیر جراحی یک روش زیبایی است که با استفاده از فیلرهای پوستی شکل بینی را به طور موقت تغییر میدهد. این درمان گاهی اوقات به عنوان جراحی بینی مایع یا جراحی بینی غیر جراحی شناخته میشود.
آیا رینوپلاستی غیر جراحی میتواند کاری که جراحی انجام میدهد را انجام دهد؟
در مقایسه با رینوپلاستی سنتی، جراحی بینی غیر جراحی محدودیتهایی دارد. به عنوان مثال، با رینوپلاستی غیر جراحی، نمیتوان بینی را کوچکتر کرد و نتایج تنها تا شش ماه ماندگار هستند. اما فیلرهای پوستی میتوانند به طور موقت برآمدگیها را صاف کرده و برخی ویژگیها را تغییر دهند.
فیلرهای فرمدهی بینی یک راه حل سریع برای تغییرات جزئی بینی محسوب می شوند. بدون نیاز به برش، پزشک از سوزن برای تزریق محصول به نواحی مشخص شده ( تیغه و نوک بینی)، برای اصلاح استفاده میکند. این فرآیند غیر تهاجمی و تقریباً بدون درد است و نتایج را میتوان بلافاصله مشاهده کرد.
+ البته حتما به یاد داشته باشید که این روش (تزریق فیلر) با جراحی یکسان نیست. تغییرات بزرگ در شکل بینی و کوچک کردن قبل توجه اندازه بینی را نمیتوان با چنین روشی ایجاد کرد. این روش اما برای اصلاحات جزئی، این یک گزینه عالی است.
+ قبل از اقدام به تغییر شکل ظاهری بینی با فیلر؛ حتما با متخصص گوش و حلق و بینی مشاوره داشته باشید.
یکی از سوالات پر تکرار در بحث جراحی زیبایی بینی؛ هزینه عمل بینی در سال ۱۴۰۳ می باشد. هزینه ی عمل زیبایی بینی به چه فاکتور هایی بستگی دارد و چگونه می توان از هزینه جراحی بینی در سال ۱۴۰۳ اطلاع یافت.
تعیین هزینه های عمل زیبایی بینی به تجربه پزشک، نوع بینی شما، روش مورد استفاده پزشک و همچنین موقعیت جغرافیایی بستگی دارد.
سخن پایانی و راهنمایی مراجعه پزشک
در انتخاب جراح بینی خود دقت کافی را داشته باشید و از تصمیم های عجولانه برای عمل زیبایی بینی خودداری نمایید. عکس و نمونه بیماران قبل و بعد از جراحی بینی را مشاهده کنید.
مقایسه بینی قبل از عمل با بینی بعد از عمل در شخص دیگری اشتباه می باشد و عمل بینی مطابق با انتظارات و پتانسیل هر فرد در پیش گرفته می شود.
انتظارات خود را از نتیجه ی جراحی بینی برای پزشک خود به صورت کامل شرح دهید تا پزشک شما را از انتظارات درست و غلط آگاه نماید.
یک متخصص با تجربه تمام توضیحات لازم پیش از عمل مانند؛ مراقبت های قبل و بعد را به شما ارائه می دهد.
جراحی بینی می تواند توسط متخصص گوش و حلق و بینی و یا جراح پلاستیک در پیش گرفته شود. در صورتی که تصمیم به جراحی بینی دارید می توانید از طریق سامانه فوق تخصصی ماوراطب با بهترین متخصصان گوش و حلق و بینی و جراحان پلاستیک در ارتباط باشید.