کد خبر: 39441 | صفحه ۳ | جامعه | تاریخ: 26 آذر 1403
افزایش ۲۱ درصدی مراجعه بیماران تنفسی به بیمارستانها با آلودگی هوا
نفستنگی در آذرماه
گروه جامعه - بر اساس پیشبینی هواشناسی آسمان تهران از اواسط هفته دوباره تیره و تار میشود. بررسی ماههای آلوده سال نشان میدهد در ۳ سال اخیر آذرماه در لیست آلودهترین ماههای سال بوده است.
در قرن جدید، آذرماه همیشه در لیست ۳ ماه آلوده سال بوده و تهرانیها در این ماه به سختی تنفس میکردند. بر اساس آمارنامه شهرداری تهران در سال ۱۴۰۰، ۲۶ روز آلوده در آذر ماه به ثبت رسیده است. دومین ماه که بیشترین آلودگی هوا را داشته دی ماه با ۱۶ روز آلوده و بهمن و تیر نیز هرکدام با ثبت ۱۴ روز آلوده رتبههای بعدی آلودگی را داشتهاند.
به گزارش خبرآنلاین، در این سال، آلودهترین روز، اول آذر ماه بوده که میانگین شاخص آلودگی هوا به ۱۶۵ روز میرسد.
در این سال تهران ۲ روز پاک، ۲۴۹ روز قابل قبول، ۱۰۸ روز ناسالم برای گروههای حساس و ۶ روز ناسالم داشته است.
اما رکورد بیشترین فوتی در سه سال اخیر به دلیل بیماریهای تنفسی مربوط به سال ۱۴۰۰ است؛ که با توجه به سال پایانی همهگیری کرونا آمار بالای مرگ و میر ناشی از بیماری تنفسی آلودگی هوا نبوده است.
در این سال ۳۵ هزار و ۵۳۴ تن به دلیل بیماریهای تنفسی فوت میکنند. از این میان ۲۰ هزار و ۳۱۶ تن مرد و ۱۴ هزار و ۹۲۰ تن زن بودهاند و باقی فوتیها را هم نوزادان تشکیل میدادند.
از میان فوتیها ۲۲ هزار و ۲۳۹ تن بالای ۶۵ سال سن داشتهاند. در این سال ۱۴ هزار و ۷۴۷ تن هم به دلیل بیماریهای قلبی و عروقی فوت کردهاند.
سهم فوتیهای بالای ۶۵ سال ۱۹ هزار و ۲۴۹ تن بوده است.
تابستانهای آلوده تهران
سال ۱۴۰۱ یکی از آلودهترین سالهای چند سال اخیر است. در این سال ۲ روز خطرناک ثبت شده که بر اساس تحلیل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در سالهای اخیر بیسابقه بوده است.
در این سال هم آذر ماه در لیست ماههای آلوده سال بوده اما تهرانیها در سال ۱۴۰۱ تابستانی آلوده را تجربه کردهاند. تیرماه و مرداد آلودهترین ماههای سال بودند و آذر و دی در رتبههای بعدی قرار داشتند.
آلودهترین روز سال ۴ خرداد ماه بود که شاخص آلودگی هوا به ۴۳۵ رسیده اما دلیل آلودگی هوای تابستانه، اُزن و ذرات PM۱۰ هستند و طوفان و گرد و غبار دلیل آلودهترین روز سال بودند.
در این سال تهرانیها ۳ روز پاک، ۱۹۲روز قابل قبول، ۱۳۲روز ناسالم برای گروههای حساس و ۳۴ روز ناسالم، ۲ روز بسیار ناسالم و ۲ روز خطرناک را تجربه کردند.
در این سال اولین دلیل مرگ و میر تهرانیها بیماریهای قلبی و عروقی بود که باعث فوت ۲۵ هزار و ۵۲۴ تن شد.
بیماری تنفسی هم عامل فوت ۱۳ هزار و ۲۳۷ تن بود که ۸ هزار و ۵۱۸ تن بالای ۶۵ سال سن داشتند.
آذر ماه دوباره صدرنشین شد
بر اساس آمارها در سال ۱۴۰۲ باز هم آذر ماه به عنوان بدترین ماه سال ثبت شد. در این سال تهرانیها در آذر ماه ۲۱ روز آلوده داشتند. تیر و آبان به ترتیب آلودهترین ماههای سال بودند. آلودهترین روز سال ۵ شهریور ماه به دلیل ذرات PM۱۰ بوده و میانگین شاخص آلودگی نیز ۱۶۵ ثبت شده است.
در این سال تهرانیها ۱۰ روز پاک، ۲۳۶ روز قابل قبول، ۱۰۷ روز ناسالم برای گروههای حساس، ۱۲ روز ناسالم داشتهاند و روز بسیار ناسالم و خطرناک در این سال ثبت نشده است. میزان مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای تنفسی هم ۱۳ هزار و ۸۰۴ تَن بوده که ۸ هزار و ۹۲۱ تن بالای ۶۵ سال سن داشتهاند.
اما دلیل اصلی مرگ تهرانیها در این سال بیماریهای قلبی و عروقی بوده که ۲۵ هزار و ۲۲۶ تن در اثر آن فوت کردهاند؛ که ۱۸ هزار و ۴۴۰ تن بالای ۶۵ سال سن داشتهاند.
سهم بالای روزهای ناسالم در آذر ماه
بر اساس روزشمار شاخص آلودگی هوای تهران، از ابتدای امسال تاکنون ۵ روز هوای پاک، ۱۷۵ روز هوای قابل قبول، ۷۹ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس و ۱۰ روز ناسالم به ثبت رسیده که ۷ روز ناسالم در آذر ماه ثبت شده است.
مهدی پیرهادی، رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران، با بیان اینکه سلامت و محیط زیست سالم یکی از مباحث اصلی کشور است به خبرآنلاین میگوید: آلودگی هوا مخاطرات جدی برای مردم ایجاد کرده است.
به گفته پیرهادی گزارش دیوان محاسبات کل کشور نشان میدهد که مرگ و میر افراد بالای ۳۰ سال در مواجهه طولانی مدت با ذرات ۲.۵ میکرون در سال ۱۴۰۰، ۲۰هزار و ۸۳۷ تن بوده است. این آمار نسبت به سال ۹۹ حدود ۸۷ درصد رشد داشته است.
او ادامه میدهد: هزینههای ناشی از آلودگی هوا ۸.۱۷ میلیارد دلار بوده که در گزارش کمیسیون اصل ۹۰ این مقدار کمی بیشتر است. آلودگی هوا سالانه ۳.۳ میلیارد دلار خسارت درمانی – اقتصادی برای تهران دارد و خسارت ۱۱ میلیارد دلاری به کشور وارد میکند که عدد قابل توجهی است.
سمیه رفیعی، نماینده مردم تهران، هم مدتی پیش در حاشیه جلسه بررسی روند اجرای قانون هوای پاک در کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس، گفته بود: میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا تنها در بخش ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون از ۲۴ هزار تن در سال ۱۴۰۱ به ۳۰ هزار تن در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته، افزایش این آمار خود نشاندهنده اجرای نادرست و ناقص قانون هوای پاک در کشور است. به گفته وی، خسارات ناشی از آلودگی هوا در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۵۹۷ همت بوده است که این میزان زنگ خطری برای مسئولان مربوطه بخصوص سازمانهای متولی حفاظت از محیط زیست و سلامت در کشور است. بررسی آمارهای منتشرشده در این سالها نشان میدهد که بیماریهای تنفسی یکی از عوامل اصلی مرگ و میر تهرانیهاست و پرونده آلودگی هوا در پاییز و زمستان باز میشود و با پایان این فصل سرما به بایگانی میرود تا بازگشت روزهای آلوده سال.
افزایش ۲۱ درصدی مراجعه بیماران تنفسی به بیمارستانها با آلودگی هوا
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت گفت: طبق آمار تعداد بیماران و مراجعین ما در آلودگی هوای امسال نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است. عباس شاهسونی رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با آلودگی هوا و بارشهای اخیر گفت: این بارشهای جزئی روی کاهش غلظت هوا تأثیر زیادی ندارد. بارش باید زیاد باشد تا بتواند آلودگی هوا را حذف کند. هر چند این بارش جزئی نیز بهطور تقریبی تغییری در شاخص هوای تهران در محدوده قابل قبولی قرار گرفته است. شاهسونی ادامه داد: مهمترین مسئله برای کاهش آلاینده در هوا، باد است که اگر اتفاق بیافتد کمک کننده است.
تعطیلی مدارس و ادارهها
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت اظهار داشت: نیاز به تعطیلی مدارس و ادارات در زمانی است که شرایط اضطراری را اعلام کنند. یکی از معیارهای اصلی پیش بینی هوا توسط سازمان هواشناسی است. سازمان هواشناسی برای امروز ناپایداری و ورزش باد تا سرعت ۱۲ متر بر ثانیه را پیش بینی کرده، با توجه به ناپایداری و عمق اختلاط که به ۱۲۰۰ متر میرسد شرایط به گونه است که در واقع به حد اضطرار نمیرسد.
آمار مراجعین به بیمارستان و مراکز درمانی
عضو هیئت علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی اذعان کرد: طبق آماری که سازمان اورژانس منتشر کرده است در بازه زمانی ۱۱ تا ۲۰ آذر ماه ۱۳ درصد مراجعین اورژانس به علت بیماریهای تنفسی بوده است؛ طبق این آمار تعداد بیماران و مراجعین ما در آلودگی هوای امسال نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است.
وی ادامه داد: شهرهای آلوده در بحث موارد تنفسی، به طور میانگین ۲۱ درصد افزایش پیدا کرده است.
مازوت سازی متوقف نشده است
شاهسونی بیان کرد: دولت در بحث مازوت فقط نیروگاه شازند اراک، اصفهان و کرج را قطع کرد و این ابلاغیه برای تمام کشور و نیروگاهها نبوده است. یعنی کارگروه ملی آلودگی هوا تصویب کرد مازوت سوزی در سه نیروگاه متوقف شود و دولت در بقیه نیروگاهها با توجه به اینکه مردم کمتری در آن مناطق وجود داشته باشند طرح مازوت سازی را قطع نکرده است.
مازوت و تأثیر آن روی آلودگی هوا
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت تصریح کرد: مازوت به طور کلی دو آلودگی اعم از دی اکسید گوگرد و آلاینده گازی تولید میکند که برای سیستم تنفسی فوقانی مخرب و مشکل ساز است؛ به خصوص برای افرادی که آسم دارند. زیرا دی اکسید گوگرد در واکنش با آب یا بخار آب به اسید سولفوریک تبدیل شده و قسمت فوقانی سیستم تنفسی را درگیر خواهد کرد.
وی اذعان کرد: مواجه با پی ام دو و نیم خطرات زیادی را برای سلامت سیستم تنفس، بیماران قلبی و بیماران تنفسی دارد؛ همچنین باعث خسخس سینه، سوزش چشمها و تولید بلک کربن یا کربن سیاه میکند که قطر کربن سیاه زیر دو و نیم میکرون است و برای سلامتی انسان خطرناک است.
افزایش ۲۱ درصدی مراجعه بیماران تنفسی به بیمارستانها با آلودگی هوا
شاهسونی گفت: ما آمار صددرصدی راجع به این مورد نداریم. زیرا هر شهری میزان آلودگیاش متفاوت است. زمانی میتوانیم اعلام کنیم که سیاهه را برای تخمین استفاده کرده، موجودی انتشار منابع مختلف را بررسی و نمونه برداری کنیم. بعد از انجام این فعالیتها میتوانیم درصد سهم هر منبع در آلودگی هوا چقدر است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: طبق آخرین سیاهه منتشر شده در سازمان محیط زیست، شهر تهران منبع اصلی، منابع متحرک است اما در استان اراک یا خوزستان منابع متحرک برای آلودگی به طور معمول ثابت است اما در تهران منبع انتشار آلودگی به صورت عمده منابع متحرک هستند.