سرمقاله

گزارش یک مناظره ‪/‬ محمد علی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • اعلام عیدی ایرانسل برای نوروز ۱۴۰۳
  • رونمایی از هدیه ویژه همراه اول برای سفرهای نوروزی دور دنیا
  • آغاز جشنواره نوروزی لنز ایرانسل با جوایز ویژه
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 4085  |  صفحه ۲ | سیاست روز  |  تاریخ: 07 بهمن 1401
    «ابتکار» آخرین جزئیات حمله به سفارت آذربایجان را بررسی می کند
    ماجرای یک شوک دیپلماتیک
    گروه سیاسی - در پی حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران و دستگیری فرد مهاجم، پیگیرهای انتظامی و امنیتی و واکنش‌ها در‌این‌باره آغاز شده است. به گفته رئیس پلیس پایتخت فردی که صبح دیروز (جمعه) با سلاح گرم وارد سفارت آذربایجان در تهران شده و اقدام به تیراندازی کرده بود، دستگیر شده است.
    سردار رحیمی توضیح داده که این فرد به همراه دو فرزند خردسال خود صبح روز جمعه با ورود به سفارت آذربایجان با سلاح گرم اقدام به تیراندازی کرده که در این حادثه یک نفر کشته و دو نفر مجروح شدند. در تحقیقات اولیه فرد مهاجم انگیزه خود را مشکلات شخصی و خانوادگی اعلام کرده است.
    در همین رابطه، قاضی محمد شهریاری سرپرست دادسرای امور جنایی تهران هم که بلافاصله با حضور در صحنه نسبت به پیگیری حادثه رخ داده حاضر شد درباره جزییات آن توضیح داد: ساعت ۸ صبح روز جمعه یک دستگاه خودروی پراید با توقف مقابل سفارت جمهوری آذربایجان در تهران و پس از به کار گیری سلاح موفق به ورود به داخل ساختمان سفارت می‌شود. پس از حمله این فرد به سفارت یک فرد از جمهوری آذربایجان کشته و ۲ نفر مجروح می‌شوند.
    گفته می‌شود این فرد با انگیزه شخصی به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران حمله کرده است در تحقیقات اولیه متهم مدعی شده است: فروردین ماه امسال همسرم به سفارت آذربایجان در تهران مراجعه کرده و دیگر به منزل مراجعه نکرده است. وی انگیزه خود از حمله به سفارت جمهوری آذربایجان را اینگونه بیان می‌کند که در مراجعات مکرر به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران هیچ پاسخی از آنها دریافت نمی‌کردم و تصور می‌کردم همسرم در سفارت جمهوری آذربایجان در تهران حاضر است و حاضر به دیدار با من نیست. امروز صبح تصمیم گرفتم با اسلحه کلاشینکفی که از قبل تهیه کرده بودم به سفارت مراجعه کنم.
    همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان ضمن محکوم کردن  اقدام مسلحانه انجام شده در ورودی سفارت جمهوری آذربایجان در تهران و تسلیت و ابراز همدردی عمیق با دولت و ملت آذربایجان، اظهار داشت: نیروهای انتظامی و امنیتی بلافاصله وارد عمل شده و فرد ضارب را دستگیر کردند که هم اکنون تحت بازجویی قرار دارد.
    ناصر کنعانی تاکید کرده که با دستور ویژه مقامات سیاسی و امنیتی کشور، موضوع با اولویت و حساسیت بالا در حال بررسی است تا ابعاد این اقدام و انگیزه ضارب مشخص شود.
    واکنش باکو به حادثه
    وزارت امور خارجه آذربایجان نیز در ساعت اولیه این حادثه با انتشار بیانیه ای درباره حمله به سفارت این کشور توضیحاتی داده و اشاره کرده است که در این حادثه یک نفر با اسلحه کلاشینکف حمله کرد و رییس حراست سفارت باکو  را کشت، دو محافظ سفارت نیز در جلوگیری از  این حمله زخمی شدند. وضعیت آنها رضایت بخش است.
    الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان نیز در بیانیه‌ای به این حمله واکنش نشان داد و نوشت: ما خواستار بررسی فوری این اقدام تروریستی و مجازات تروریست‌ها هستیم. حمله تروریستی به نمایندگی‌های دیپلماتیک غیرقابل قبول است. به گزارش ایسنا آیخان حاجی‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه آذربایجان نیز در گفت‌وگویی با تی آر تی عنوان کرد که طرف ایرانی مسئولیت کامل حمله به سفارت این کشور در تهران را برعهده دارد. وی همچنین اعلام کرد که دولت باکو درصدد است تا در آینده‌ای نزدیک سفارت خود در ایران را تخلیه کند.
    واکنش‌های خارجی
    در واکنش به این حادثه مولود چاووش‌اوغلو وزیر خارجه ترکیه هم در توییتی ضمن محکوم کردن این حمله نوشته است که من حمله نابکار به سفارت آذربایجان در تهران را محکوم می‌کنم. امیدوارم که خداوند برادر شهیدمان را مورد مرحمت قرار دهد. من به اقوام وی و همچنین مردم آذربایجان تسلیت می‌گویم و امیدوارم که مجروحان به سرعت بهبود پیدا کنند. آذربایجان هرگز تنها نیست.»
    در ادامه واکنش ها به حمله مسلحانه به سفارت باکو در تهران،‌ ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه هم در کانال تلگرامی خود با اشاره به اینکه بعدا اظهارنظر با جزئیات‌تری در این زمینه خواهیم داشت، نوشت: ما از حمله‌ای دیگر به سفارت آذربایجان - که در آن یک مامور امنیتی جان باخت - شوکه شده‌ایم. ما به همتایان آذربایجانی تسلیت می‌گوییم و حمایت خود را ابراز می‌داریم.
    دیدار وزاری خارجه و کشور
    حسین امیرعبداللهیان و احمد وحیدی وزرای خارجه و کشور با توجه به حادثه پیش آمده در سفارت جمهوری آذربایجان در تهران اهداف و انگیزه مهاجم مسلح را مورد بررسی قرار دادند.
    وزارت خارجه آذربایجان سیدعباس موسوی، سفیر ایران در باکو در پی حمله مسلحانه به سفارت این کشور در ایران را احضار کرد.
    مرکز رسانه قوه قضاییه با اعلام نشانه های بیشتر از انگیزه شخصی فرد مهاجم به سفارت آذربایجان بیان کرد: بررسی سوابق متهم نشان می‌دهد متهم در ۲۹ فروردین ۱۴۰۱ شکایتی را مبنی بر مفقودی همسرش در ارومیه ثبت کرده است. همسر وی اهل باکو بوده است.
    پرونده مفقودی پس از پیگیری و مشخص شدن اینکه همسر وی به جمهوری آذربایجان بازگشته است در این موضوع خاص بسته می‌شود و پس از آن این فرد موضوع را از وزارت خارجه و سفارت جهوری آذربایجان پیگیری می کرده است. در ابتدای سال همسر فرد مهاجم با کمک دو نفر دیگر از اعضای خانواده اش به جمهوری آذربایجان می رود و دیگر برنمی گردد.
    تهران و باکو فضا را مدیریت کنند
    همچنین در حالی که محمد جمشیدی معاون سیاسی رییس جمهور در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «حادثه تلخ حمله به سفارت کشور برادر و همسایه جمهوری آذربایجان را محکوم می‌کنیم. آیت الله رئیسی بلافاصله پس از شنیدن این خبر ناگوار دستور بررسی همه جانبه موضوع را صادر و مراتب تسلیت و همدردی خود را با دولت، ملت و بازماندگان دیپلمات جانباخته اعلام و برای مجروحان آرزوی شفای عاجل کردند، محسن پاک آیین سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان در گفت و گویی که با سایت خبرآنلاین داشته، می گوید: این یک اقدام نادر است و اصولا این اقدام ها علیه سفارت یک کشور دوست و همسایه رخ نمیدهد. همه کسانی که با اصول دیپلماتیک آشنا هستند این اقدام را محکوم می‌دانند و سخنگوی وزارت امور خارجه هم این حادثه را محکوم کرد و انتظار است که دولت های دوست ایران و جمهوری آذربایجان این مساله را با درایت مدیریت کنند و اجازه ندهند روابط خوب دو کشور خدشه دار شود. در عین حال موضوع رسیدگی خواهد شد و به نظر من رسانه ها فرصت بدهند تا مقامات رسمی کشور اقدامات رسمی خودشان را انجام بدهند و از گمانه زنی پرهیز کنند و برخی از کشورهای منطقه که اظهار نظر کردند انتظار داریم نظرات آنها بر اساس دریافت اخبار موثق باشد و باید این اتفاق به خوبی مدیریت شود و روابط خوب دو کشور آسیبی نبیند.
    وی با بیان اینکه تاکنون شواهدی که واصل شده تا نشان داده شود این اقدام تروریستی بوده و انگیزه سیاسی داشته است، توضیح می دهد: . اینکه این فرد با دو فرزند خود وارد سفارت می‌شود تروریست ها اینگونه عمل و اقدام نمی‌کنند ولی باید منتظر بود تا مسئولین رسیدگی کنند و آخرین اطلاعات را از منابع موثق دریافت کرد و سپس اظهار نظر کرد.
    وی در ادامه می افزاید: اختلاف های بین دو کشور ممکن است با گفتگو های دیپلماتیک کاهش پیدا بکند و این حادثه ای که اتفاق افتاده ارتباطی به اختلاف نظرهای ایران و آذربایجان ندارد چرا که اشتراکات دو کشور بیش از اختلافات است. بنابراین باید کاملا مراقب باشیم که به اخباری که رژیم صهیونیستی و پانترکیست ها منتشر می کنند، توجهی نکنیم.