کد خبر: 40899 | صفحه ۲ | سیاست روز | تاریخ: 22 دی 1403
دومین سفر پزشکیان به سیستان بلوچستان طی دو ماه گذشته صورت گرفت
اهمیت دولت به مناطق محروم
گروه سیاسی- دولتِ وفاق در سفری دو روزه برای دومین بار در کمتر از دو ماه به سیستان و بلوچستان می رود؛ مقصد نخستین سفر رئیسجمهور سیستان و بلوچستان بود، سپس خراسان شمالی و بارِدیگر سرزمین نخل و آفتاب مقصد معرفی شد؛ قرار است در این سفر مطالبه ۲۰ ساله مردم استان محقق شده و مسیر آزادراهی زابل به زاهدان به بهرهبرداری برسد.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، نقطه آغازین سفرهای دولتِ وفاق، استان سیستان و بلوچستان بود. یکم آذرماه ۱۴۰۳ رئیسجمهور در جمع بندی سفر یک روزه خود به شهر زاهدان، گفت که دوباره به سیستان و بلوچستان بازخواهد گشت تا زمان بیشتری برای شنیدن دغدغهها و مشکلات مردم استان داشته باشد. «مسعود پزشکیان» تاکید کرد که در رسیدگی به استانها، اولویت با مناطق محروم است و شایسته نیست که سیستان و بلوچستان با استعدادهای طبیعی اینچنین، در محرومیت باشد.
پزشکیان در نخستین سفر خود به سیستان و بلوچستان از پارک علم و فناوری استان بازدید کرد و با صنوف، طبقات و گروههای مختلف اجتماعی سیستان و بلوچستان دیدار و گفتوگو کرد؛ نشست صمیمی و رو در رو با فعالان اقتصادی، سران طوایف و متنفذین، نخبگان و فرهیختگان، فعالان سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و دیدار با دانشجویان و خانواده شهدای امنیت، از مهمترین برنامههای این سفر بود.
شاید بتوان دیدار با نخبگان و فرهیختگان استان سیستان و بلوچستان را از مهمترین نشست های رئیسجمهور در سفر نخست به شمار آورد؛ در این دیدار اقشار مختلف استان از اساتید و پژوهشگران دانشگاه تا فعالان اجتماعی و فرهنگی، از بزرگان طوایف و متنفذین تا علمای شیعه و اهل سنت حضور داشتند. حاضران در این نشست ابراز امیدواری کردند که انتخاب و عملکرد دولتِ وفاق در استان سیستان و بلوچستان آغازگر راهی باشد که به توسعه و پیشرفت استان منجر شود؛ رسیدگی به وضعیت تالاب بینالمللی هامون، توسعه سواحل مَکُران، موضوع حقآبه هیرمند، استفاده از نیروهای متخصص و بومی استان در مناصب مدیریتی و اجرای منویات رهبر انقلاب در سفر سال ۱۳۸۱ به استان نیز از مهمترین مطالبات مردم بود.
اکنون با فاصله کمتر از دو ماه و در سومین سفر استانی، دوباره نوبت «سرزمینِ نخل و آفتاب» رسیده است. سفر نخست اعضای هیات دولت به سیستان و بلوچستان به شهر زاهدان انجام شد که در مجموع با ۳۹ تفاهمنامه و بیش از ۱۲۴ همت اعتبار برای استان همراه بود. رئیسجمهور در دومین سفر استانی خود به خراسان شمالی رفت و روز پنج شنبه دوباره به سیستان و بلوچستان و به شهرستانهای چابهار و زابل سفر میکند. این سفر از چابهار آغاز و ضمن انجام دیدار عمومی با مردم جنوب استان، نشستهایی نیز با موضوع نهضت مدرسهسازی با مشارکت مردم، نشست توسعه فرصتهای سرمایهگذاری منطقه آزاد چابهار و بررسی مسائل جنوب استان ادامه مییابد.
در ادامه این سفر، پزشکیان، جمعه چابهار را به مقصد زابل ترک خواهد کرد و در زابل نیز علاوه بر دیدار عمومی با مردم منطقه شمالی استان سیستان و بلوچستان، نشستی به منظور بررسی مسائل و مشکلات شمال استان با حضور مسئولان محلی برگزار خواهد شد و یکی از پروژههای عمرانی مهم استان که تحقق خواست ۲۰ ساله مردم سیستان و بلوچستان است به بهرهبرداری خواهد رسید.
پزشکیان: وضعیت زابل و سیستان و بلوچستان به هر شکلی که شده باید اصلاح شود
رئیس جمهور با بیان اینکه برای من بهعنوان یک ایرانی و مسئول کشور، پذیرش وضعیت زابل و سیستان و بلوچستان قابل قبول نیست، گفت: حضور در زابل و دیدار با شما مردم عزیز، بار دیگر نگاه ما را بهعنوان مدیران و مسئولان نسبت به نوع خدماتی که باید ارائه کنیم، تغییر خواهد داد؛ این وضعیت، به هر شکلی که شده، باید اصلاح شود.
به گزارش ایسنا، مسعود پزشکیان در ادامه برنامههای بخش دوم سفر استانی دولت وفاق ملی به سیستان و بلوچستان، بعد از ظهر امروز - جمعه - در دیدار با اقشار مختلف مردم زابل، با مرور خاطرات دوران حضور خود در این منطقه گفت: پنجاه سال پیش، زمانی که دیپلم گرفته بودم و عضو سپاه ترویج بودم، به این منطقه آمدم و در روستاهای مختلفی مثل زهک، کوه خواجه و ده کلوخی حضور داشتم. آن زمان، دیدن اوضاع و احوال مردم و مشکلات موجود، نگاه من را به زندگی تغییر و درکی تازه از سختیها و ظرفیتهای این سرزمین به من داد.
رئیس جمهور با تشریح تغییرات منطقه در دهههای اخیر، اظهار کرد: شرایط امروز زابل، بهویژه در مناطق روستایی، در مقایسه با گذشته با چالشهای بیشتری مواجه است. مناطقی که روزگاری سرسبز و پربار بودند، امروز به دلیل خشکسالی و کمبود منابع، وضعیت بسیار سختتری پیدا کردهاند. این مسئله نیازمند برنامهریزی و اقدام جدی است تا بتوان زندگی و رونق را به این منطقه بازگرداند.
پزشکیان با اشاره به خشکسالیهای اخیر و تأثیر آن بر زندگی مردم تصریح کرد: ده کلوخی، که روزی باغات مختلف و زمینهای زراعی سرسبز داشت، امروز با خشکی و مشکلاتی روبهرو است که دل هر انسانی را به درد میآورد. این وضعیت نشان میدهد که باید با برنامهریزی جامع و مشارکت همهجانبه، برای رفع مشکلات منطقه اقدام کنیم.
رئیس جمهور با یادآوری تاثیری که حضور در زابل در دوران جوانی بر وی گذاشت، بیان کرد: آن زمان که در زابل بودم، این شهر بهترین و پررونقترین شهر سیستان بود. تجربه زندگی در این منطقه به من آموخت که باید زندگی و کار را از زاویهای دیگر ببینم. این تغییر نگاه باعث شد دیپلم طبیعی بگیرم، پزشکی بخوانم و مسیری را آغاز کنم که امروز مرا به اینجا رسانده است.
پزشکیان با تأکید بر اهمیت تأثیرگذاری تجربههای عمیق بر زندگی افراد افزود: رابطه نزدیک با مردم و مشاهده واقعیتهای زندگی در زابل، باعث شد من مسیری متفاوت را انتخاب کنم؛ این منطقه و مردمانش، الهامبخش تغییراتی بودند که مسیر آینده من را رقم زدند.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر لزوم تغییر وضعیت موجود در سیستان و بلوچستان بیان کرد: حضور در زابل و دیدار با شما مردم عزیز، بار دیگر نگاه ما را بهعنوان مدیران و مسئولان نسبت به نوع خدماتی که باید ارائه کنیم، تغییر خواهد داد. برای من بهعنوان یک ایرانی و مسئول کشور، پذیرش این وضعیت قابل قبول نیست. همراه با مدیران، مسئولین، روحانیت و شما مردم تلاش خواهیم کرد تا این شرایط را تغییر دهیم. این وضعیت، به هر شکلی که شده، باید اصلاح شود.
پزشکیان گفت: برای ایجاد تغییر، نخستین گام، اراده و همراهی همهجانبه مردم و مسئولین است. روندی که امروز در استان وجود دارد، با عزم ملی و تلاش مشترک، حتماً تغییر خواهد کرد.
رئیس جمهور با استناد به بیتی از یک شعر تأثیرگذار، ضرورت اراده جمعی و تلاش مستمر را چنین تشریح کرد: وقتی تصمیم بگیریم و اراده کنیم، خداوند راه را به ما نشان خواهد داد. همانطور که در این شعر آمده است؛ پای به راه در نه و هیچ مپرس، خود راه بگویدت که چون باید رفت؛ این راه با امید، عزم و مشارکت شما مردم عزیز آغاز خواهد شد.
پزشکیان با مرور خاطرات دوران حضور خود در روستاهای سیستان بیان کرد: زمانی که در روستاهای این منطقه بودم، با بچهها همراه میشدیم و شعرهایی میخواندیم که امروز همگی برایم به خاطراتی شیرین تبدیل شدهاند، اما آن زمان، چالشهایی وجود داشت که گاهی حتی نمیتوانستم با این عزیزان راحت صحبت کنم.
رئیس جمهور با تأکید بر اهمیت اراده و عزم ملی افزود: تغییر و پیشرفت نیازمند قدم نهادن در مسیری است که شاید دشوار به نظر برسد، اما با تلاش و همراهی مردم، میتوان آن را پیمود؛ گر مرد رهی میان خون باید رفت، از پای فتاده باید رفت.
پزشکیان در ادامه با امیدواری به آینده تصریح کرد: ما پای به راه نهادهایم و تغییر ایجاد خواهیم کرد. علیرغم تمام مشکلاتی که بر ما تحمیل شده است، اگر اراده کنیم، تمام این موانع را از بین خواهیم برد. با کمک شما مردم عزیز و با همتی که در این سرزمین وجود دارد، عزم ما بر این است که تا جایی که در توانمان باشد، مشکلات شما را حل کنیم.
رئیس جمهور در ادامه سخنان خود با اشاره به اولویت دولت در رفع مشکلات سیستان و بلوچستان گفت: این دومین سفر ما به سیستان و بلوچستان در فرصتی کوتاه است. شاید کمی دیر به اینجا آمدیم، اما دولت تازه تشکیل شده بود، بودجهنویسی و تصویب آن زمانبر بود و چالشهای متعددی پیش روی ما قرار داشت. اما اینکه سیستان و بلوچستان نقطه آغاز سفرهای استانی ما بوده، نشاندهنده عزم ما برای ایجاد تغییرات اساسی در این منطقه است.
پزشکیان در ادامه سخنانش با تأکید بر اهمیت امید و همدلی افزود: این تغییرات زمانی محقق میشوند که مردم و مسئولان دستبهدست هم دهند و با توکل بر خداوند مسیر پیشرفت را طی کنند. دولت با تمام توان خود در کنار مردم است تا این روند اصلاحات به بهترین شکل ممکن پیش برود.
رئیس جمهور با یادآوری نقش خداوند در مسیر زندگی خود تصریح کرد: عمیقا باور دارم که خداوند مرا به اینجا رسانده است؛ من نه پدر و مادر پولداری داشتم و نه پشتوانههای آنچنانی؛ خداوند مرا هدایت کرده و از این به بعد نیز با قدرت الهی این مسیر را ادامه خواهم داد. با کمک شما مردم عزیز و مدیران دلسوز، تغییراتی را آغاز کردهایم که انشالله در آیندهای نه چندان دور، نتایج آن را خواهید دید.
پزشکیان در پایان خاطرنشان کرد: من وقت شما را بیشتر از این نمیگیرم، اما مطمئن باشید که به فکر شما بودهایم، هستیم و خواهیم بود. با همدلی و همراهی شما، سیستان و بلوچستان به جایگاه شایسته خود خواهد رسید.
پزشکیان: من جایی قول نمیدهم که اجرا نکنم
رئیس جمهور با اشاره به ظرفیتهای متنوع و متعدد منطقه چابهار و جایگاه آن به عنوان دروازه ارتباطی با جهان، از جامع و آیندهنگر نبودن برنامههای طراحی و اجرا شده برای توسعه این منطقه انتقاد کرد و گفت: اگر قرار است چابهار دروازه ارتباط ما با جهان باشد چرا باید جادهها و راهآهنی که برای آن طراحی شده متناسب نیازها نباشد.
به گزارش ایسنا، مسعود پزشکیان در ادامه برنامههای بخش دوم سفر دولت وفاق ملی به استان سیستان و بلوچستان، در نشست «بررسی مسائل جنوب استان» که پیش از ظهر امروز جمعه برگزار شد، با بیان اینکه اساسا خیلی اهل سخنرانی کردن و وعده دادن نیستم، اظهار داشت: به نظر بنده دادن وعدهای که نتوان به آن عمل کرد، یکی از بدترین گناهان است.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه سفر ما به استانها به معنای آن است که تلاش داریم در حد توان و امکانات مشکلات را حل کنیم، افزود: باور بنده این است که اگر مشارکت مردم باشد، میتوانیم مشکلات را حل کنیم و اگر مردم همراهی و مشارکت نکنند، دولت به تنهایی نمیتواند مشکلات را حل کند.
پزشکیان با بیان اینکه پس از احصای مشکلات با استاندار و وزرا درباره راهکارهای رفع آنها گفتگو و مذاکره میکنیم، تصریح کرد: اینکه گفته میشود برای رفع مشکلات آموزش و بهداشت و درمان در سه فاز کار را پیش ببریم، مورد قبول بنده نیست و باور دارم که میشود در یک مرحله این مشکلات را حل کرد، البته به شرطی که مردم پای کار بیایند. اگر منتظر باشیم که از جای دیگری به ما برای حل مشکلات کمک شود، همچنان گرفتار مشکلات خواهیم بود.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه بنده قول میدهم و باور دارم که اگر مردم پای کار بیایند میتوانیم مشکلات را حل کنیم و اگر مشارکت نداشته باشند، حل و فصل مشکلات امکانپذیر نیست، گفت: 45 سال است که همواره منتظر بودهایم دولت برای ما کاری کند؛ قبل از پیروزی انقلاب اسلامی زمانی که بنده در زابل سرباز بودم، مردم روستاهای مختلف هر کدام بخشی از نهرها را لایروبی میکردند و مشکلی در این زمینه وجود نداشت، اما بعد از انقلاب گفتند دولت میآید این کارها را میکند و حالا نمیدانم اساسا توانستند مشکلات آب و فاضلاب خودشان را حل کنند یا نه!
پزشکیان با بیان اینکه ما با کمک مسئولان ملی و محلی نقشه خوبی برای توسعه منطقه طراحی خواهیم کرد، خاطرنشان کرد: متاسفانه آنچه به عنوان نقشه توسعه برای منطقه تهیه شده، جامع و آیندهنگر نبوده است. همین مناطقی که برای گردشگری در نظر گرفته شده، تازه اگر ساخته شود، تبدیل به بستری برای تشدید ترافیک میشود. همین الان هم بندر در جایی ساخته شده که برای رسیدن به آن باید از وسط شهر رد شد. جای تعجب است که با وجود این همه زمین وسیع، نقشههای توسعه باز به گونهای طراحی شده که با اجرای آنها معضلات مثل ترافیک و آسیب به محیط زیست به وجود میآید.