سرمقاله

نشانه‌شناسی رفتن امام به قم ؟ / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • راهنمای انتخاب دوچرخه برای کودک 3 ساله
  • اگر شما هم از درد دندان رنج می برید، این نکات را بخوانید!
  • واردات قطعات الکترونیکی از چین؛ راهکاری هوشمندانه برای کسب‌وکارهای مدرن
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 41753  |  صفحه ۱  |  تاریخ: 13 بهمن 1403
    تندروها به حاشیه می روند؟
    شکست احتمالی نئوکان‌ها و نتانیاهو در تشدید فشار بر ایران
    دوره دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ با تغییرات در سیاست خارجی و کاهش نفوذ نئوکان‌ها همراه است. دولت جدید ضمن حفظ رویکرد دیپلماتیک با ایران، بر پایان جنگ‌های منطقه‌ای تأکید دارد. انتصاب شخصیت‌هایی با دیدگاه‌های واقع‌گرایانه و محدودگرایانه، به‌جای جنگ‌طلبان قبلی، نشان‌دهنده تغییر رویکرد کاخ سفید است.
    «جورجیو کافیرو» (Giorgio Cafiero)، مدیرعامل و بنیانگذار شرکت آمریکایی «Gulf State Analytics» فعال در زمینه ارائه مشاوره در زمینه ریسکهای ژئوپلیتیکی
    به گزارش فرارو به نقل از پایگاه قطری نیوعرب، بیش از یک هفته از آغاز دوره دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ می‌گذرد و بسیاری از ابعاد سیاست خارجی دولت جدید او همچنان مبهم و نامشخص است. دونالد ترامپ به‌عنوان رهبری غیرقابل پیش‌بینی و معامله‌گری جدی، همچنان ابهامات زیادی در مورد دستور کار بین‌المللی‌اش ایجاد می‌کند. در حوزه سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه، به نظر می‌رسد که دولت او با اختلافات داخلی شدیدی روبه‌روست. در حال حاضر، دو جناح اصلی در این زمینه وجود دارند و مشخص نیست که کدام‌یک موفق خواهد شد ترامپ را به سوی دیدگاه‌های خود متمایل کند.
    از یک سو، جمهوری‌خواهان سنتی و نئوکان‌ها (محافظه‌کاران جدید) قرار دارند. این گروه معمولاً خواستار کاهش دیپلماسی و اتخاذ رویکردی نظامی‌تر در خاورمیانه هستند. هدف آنها حفظ برتری و تسلط آمریکا در منطقه است؛ حتی اگر هزینه‌های سنگینی به دنبال داشته باشد. از سوی دیگر، گروهی متشکل از «خویشتنداران» و «واقع‌گرایان» دیده می‌شوند. اگرچه نباید آنها را صلح‌طلب یا حامی کاهش تنش دانست، این افراد معتقدند که معیار استفاده از نیروی نظامی باید بسیار بالاتر باشد و دیپلماسی بیشتری با دشمنان آمریکا لازم است. برخلاف نئوکان‌ها، این گروه بر این باورند که منافع ملی آمریکا و اسرائیل همیشه در یک جهت نیست.
    کاهش نفوذ جنگ‌طلبان در ساختار بوروکراسی امنیتی آمریکا
    در دوره نخست ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، وی مجموعه‌ای از چهره‌های تندرو را برای مناصب کلیدی انتخاب کرد. از جمله این افراد، «مایک پمپئو» در سمت وزیر خارجه، «جان بولتون» به‌عنوان مشاور امنیت ملی، «نیکی هیلی» به‌عنوان سفیر آمریکا در سازمان ملل و «برایان هوک» به‌عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور ایران بودند. این افراد که بر اعمال فشار حداکثری بر ایران و سوریه و حمایت بی‌قید و شرط از اسرائیل تأکید داشتند، نقش مهمی در شکل‌گیری سیاست‌های خاورمیانه‌ای ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری ایفا کردند. تأثیر آنها به‌ویژه در رابطه با برخورد با تهران بسیار چشمگیر بود.
    با این حال، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد در دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ، نفوذ نئوکان‌ها به‌شدت کاهش یافته است. پس از پیروزی در انتخابات، ترامپ اعلام کرد که پمپئو و هیلی دیگر در دولت او حضور نخواهند داشت. همچنین هرچند در ابتدا «برایان هوک» به عنوان مسئول تیم انتقالی دولت جدید در وزارت خارجه منصوب شد، اما تنها چند روز بعد، در ۲۱ ژانویه، ترامپ او را از این سمت برکنار کرد. چند روز پس از بازگشت به کاخ سفید، ترامپ با تصمیمی جنجالی دستور لغو حفاظت امنیتی پمپئو، بولتون و هوک را صادر کرد. در پاسخ به انتقادات، ترامپ اظهار داشت: «ما قرار نیست تا پایان عمر از افراد محافظت کنیم.» او همچنین جان بولتون را «جنگ‌طلب» و «احمق» خواند و او را مسئول حمله فاجعه‌بار آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ دانست.
    در آستانه مراسم تحلیف دونالد ترامپ، اعضای تیم او تلاش کردند تا اسرائیل را به موافقت با آتش‌بس غزه که در ۱۹ ژانویه اجرایی شد، ترغیب کنند. این در حالی بود که دولت بایدن در طول ۱۵ ماه جنگ غزه، هرگز از نفوذ آمریکا برای اعمال فشار واقعی بر اسرائیل استفاده نکرد. اجرای این آتش‌بس که سبب شد ترامپ در چهره رهبری ظاهر شود که توانایی پایان دادن به درگیری‌ها را دارد، یک موفقیت تبلیغاتی برای او به حساب می‌آید. هرچند هنوز مشخص نیست که دولت ترامپ تا چه مدت بر اسرائیل فشار وارد خواهد کرد تا به این توافق پایبند بماند.
    «استیو ویتکاف»، یک سرمایه‌گذار املاک اهل نیویورک و از افراد نزدیک به ترامپ، نقشی کلیدی در این توافق ایفا کرد. او که در حال نهایی کردن جزئیات مرحله دوم این آتش‌بس شکننده است، اخیراً درباره سفرش به غزه و گفت‌وگوهایش به‌عنوان نماینده ترامپ در امور خاورمیانه صحبت کرده است. چهار روز پیش از پایان دوره ریاست‌جمهوری بایدن، دکتر «شادی حمید» در مقاله‌ای در واشنگتن پست نوشت: «در حالی که بسیاری از منصوبین اعلام‌شده ترامپ حامیان سرسخت اسرائیل هستند، به نظر می‌رسد خود ترامپ حساسیت چندانی نسبت به اسرائیل ندارد. او خواهان یک توافق بود. بایدن هرگز به این اندازه تمایل نداشت.» او ادامه داد: «چه کسی فکرش را می‌کرد؟ وقتی به متحدانی که برای بقای خود به میلیارد‌ها دلار کمک نظامی آمریکا وابسته‌اند فشار بیاورید، نتیجه خواهید گرفت.» واکنش شدید چهره‌های راست‌گرای افراطی در دولت اسرائیل که این آتش‌بس را نشانه تسلیم تل‌آویو در برابر حماس می‌دانند، نشان می‌دهد که در دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ، حمایت بی‌چون‌وچرای آمریکا چیزی نیست که دولت نتانیاهو بتواند به‌عنوان یک اصل تغییرناپذیر در نظر بگیرد.
    دونالد ترامپ در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس نیوز در اوایل ماه ژانویه تأکید کرد: «اجازه نخواهیم داد ایران به بمب دست پیدا کند. چنین چیزی هرگز اتفاق نخواهد افتاد. ما حتی به آن نقطه هم نزدیک نخواهیم شد... امیدوارم بتوانیم این مسئله را به‌صورت دیپلماتیک حل کنیم.» دکتر «توماس ژونو»، استاد دانشگاه اتاوا نیز در گفت‌وگویی با پایگاه نیوعرب بیان کرد: «به نظر می‌رسد استیو ویتکاف نقش کلیدی در مذاکرات آتش‌بس میان حماس و اسرائیل ایفا کرده است. او توانسته خود را به‌عنوان یک مذاکره‌کننده ماهر و از همه مهم‌تر، فردی که به ترامپ نزدیک است، معرفی کند. تا زمانی که چنین جایگاهی دارد، احتمالاً در سیاست‌های مرتبط با ایران نیز تأثیرگذار خواهد بود.»
    دکتر «تریتا پارسی»، کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل اندیشکده کوئینسی درباره تنش‌های داخلی دولت دوم ترامپ در مصاحبه‌ای با نیوعرب گفت: «یک کشمکش شدید در جریان است. اقلیتی از نئوکان‌های جنگ‌طلب در دوران انتقال توانسته‌اند در برخی از انتصابات وزارت خارجه و شورای امنیت ملی موفق عمل کنند، اما در پنتاگون، واقع‌گرایان و خویشتنداران دستاورد‌های قابل توجهی داشته‌اند. هنوز این درگیری‌ها به پایان نرسیده و نمی‌توان درباره نتیجه نهایی قضاوت کرد.» وی در ادامه اظهاراتش تاکید کرد: «اگر تجربه دوره نخست ترامپ معیار باشد، احتمالاً در سال نخست شاهد استعفا‌ها و تغییرات زیادی خواهیم بود؛ اما واضح است که نئوکان‌ها دیگر آن کنترل سابق را بر بوروکراسی ندارند.»
    آغاز دور دوم ترامپ با تغییرات کلیدی در تیم امنیتی و سیاست خارجی
    در نخستین روز از دوره دوم ترامپ، «مایکل دیمینو» (Michael DiMino)، تحلیلگر پیشین سازمان سیا به‌عنوان معاون دستیار وزیر دفاع در امور خاورمیانه سوگند یاد کرد. دیمینو از خروج نیرو‌های آمریکایی از عراق و سوریه، اعمال «فشار» بر اسرائیل در جنگ غزه و استفاده از دیپلماسی در قبال ایران و حوثی‌های یمن حمایت کرده است. انتصاب «مایکل دیمینو» به سمت معاون دستیار وزیر دفاع در امور خاورمیانه، واکنش‌های تند و منفی بسیاری از جنگ‌طلبان نئوکان و حامیان سرسخت اسرائیل را در پی داشته است. در عین حال، این انتخاب موجب خوش‌بینی میان خویشتنداران و واقع‌گرایان شده است؛ زیرا آن را نشانه‌ای از تغییر احتمالی در سیاست خارجی دولت دوم ترامپ می‌دانند.
    بااین‌حال، «گوردون گری»، سفیر پیشین آمریکا در تونس، در مصاحبه‌ای با نیوعرب توضیح داد که مسئولیت دیمینو نظارت بر اجرای سیاست‌های خاورمیانه‌ای است و او تصمیم‌گیرنده نهایی نخواهد بود. دکتر «توماس ژونو» نیز بر این نکته تأکید کرد و گفت که تمرکز بیش‌از حد بر پیشینه و دیدگاه افراد در دولت ترامپ گمراه‌کننده است، زیرا آنها تنها یک بخش از یک سیستم بسیار گسترده‌تر هستند و نقش دیمینو در این سازوکار تنها یکی از بسیاری صدا‌ها خواهد بود.
    به نظر می‌رسد دونالد ترامپ در دوره دوم ریاست‌جمهوری‌اش، وفاداری را بیش از هر چیز دیگری در تیم خود ارزشمند می‌داند. تجربه او با ژنرال‌هایی مانند «جیمز متیس» و «اچ. آر. مک‌مستر» در دوره اول ریاست‌جمهوری که بار‌ها با ترامپ بر سر موضوعات مختلف اختلاف نظر داشتند، باعث شد ترامپ نتیجه بگیرد که به تیمی کاملاً وفادار نیاز دارد؛ هرچند حضور این ژنرال‌ها برخی از منتقدان ترامپ را امیدوار می‌کرد که آنها می‌توانند از تصمیمات افراطی او جلوگیری کنند، اما ترامپ احساس کرد که این افراد سیاست‌هایش را تضعیف کرده‌اند.
    «پیت هگستث»، وزیر دفاع جدید آمریکا که به «وفاداری بی‌قیدوشرط به ترامپ» شهرت دارد، نمونه‌ای از اولویت وفاداری در این دولت است. دکتر «نیل کوئیلیام»، پژوهشگر مؤسسه چتم هاوس در مصاحبه‌ای گفت که تیم ترامپ عمدتاً از افرادی تشکیل شده است که به‌جای به چالش کشیدن سیاست‌های او، خواسته‌های او را تأیید خواهند کرد.
    «مارکو روبیو»، وزیر خارجه کنونی، که رویکردی سنتی‌تر از بسیاری از اعضای تیم ترامپ دارد، ممکن است در برخی موضوعات، از جمله حضور نظامی آمریکا در شمال شرق سوریه، اختلاف نظر‌هایی با ترامپ داشته باشد. بااین‌حال، کارشناسان معتقدند که روبیو برای حفظ جایگاه خود، با وفاداری کامل به سیاست‌های ترامپ عمل خواهد کرد. دکتر تریتا پارسی نیز خاطرنشان کرد که روبیو پیام ترامپ را درک کرده است و انتظار می‌رود سیاست خارجی ترامپ، از جمله مواضع او در قبال ایران، را بدون مخالفت اجرا کند. تریتا پارسی تاکید کرد: «ترامپ ظاهراً از دوره اول درس گرفته است. او پمپئو، بولتون و دیگران را مقصر تضعیف سیاست‌های خود می‌دانست و این بار احتمالاً هیچ‌گونه بی‌وفایی را تحمل نخواهد کرد. به نظر می‌رسد روبیو نیز این پیام را دریافته و خود را با این شرایط وفق داده است.»
    دکتر ژونو با این ارزیابی موافق است که مارکو روبیو به‌عنوان وزیر امور خارجه جدید آمریکا، تصمیمات ترامپ را با وفاداری اجرا خواهد کرد؛ حتی اگر این تصمیمات با دیدگاه‌های شخصی‌اش مغایرت داشته باشند. او در مصاحبه‌ای با نیوعرب گفت: «روبیو ثابت کرده که اهمیتی ندارد تصمیمات رئیس‌جمهور چقدر با ترجیحات خودش متفاوت باشند؛ او آنها را با وفاداری کامل عملی خواهد کرد. احتمالاً همین موضوع باعث شده که او در این نقش انتخاب شود.»
    از سوی دیگر، انتصاب «الیس استفانیک» به سمت سفیر ایالات متحده در سازمان ملل نشان از حضور یکی دیگر از چهره‌های جنگ‌طلب در دولت جدید دارد. استفانیک که در گذشته سازمان ملل را به دلیل آنچه «فساد ضدیهودی» خوانده بود، مورد انتقاد قرار داده، همچنین معتقد است که اسرائیل حق «کتاب مقدسی» برای کنترل تمام کرانه باختری دارد. او مانند «پیت هگستث» و «مایک هاکبی» (سفیر جدید آمریکا در اسرائیل)، از حامیان سرسخت اسرائیل به شمار می‌رود. استفانیک در دوره اول ترامپ نیز با خروج نیرو‌های آمریکایی از سوریه مخالفت کرده بود.