کد خبر: 43189 | صفحه ۷ | تولید و تجارت | تاریخ: 12 اسفند 1403
رژیم صهیونیستی در جستجوی فرصتهای عادیسازی روابط با عربستان
یک رسانه صهیونیستی از بررسی فرصتهای عادی سازی روابط با عربستان سعودی توسط کابینه رژیم صهیونیستی پرده برداشت و به اهمیت دستیابی به چنین توافقی و موانع اصلی بر سر راه آن اشاره کرد.
به گزارش ایسنا، شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی با انتشار یادداشتی در وبگاه خود نوشت که همزمان با اجرای توافق آتشبس در غزه و پیشبرد مراحل مختلف تبادل اسرا، اشغالگران در هماهنگی با واشنگتن به دنبال تکمیل روند منطقهای عادیسازی روابط هستند؛ روندی که عملیات «طوفان الأقصی» در تاریخ هفتم اکتبر ۲۰۲۳ مانع آن شد، اما اخیراً دوباره بحث در مورد آن مطرح شده است.
طبق گزارش وبگاه «عربی۲۱»، در این یادداشت که به قلم «الی فودا» استاد مطالعات اسلامی و خاورمیانه در دانشگاه عبری و عضو شورای اجرایی مؤسسه «میتافیم» نوشته شده، آمده است: بهمحض امضای توافق آتشبس با حماس، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که قصد دارد پس از بازگشت اسرا، اجرای «توافقات ابراهیم» بهویژه با عربستان سعودی را ادامه دهد.
او گفت: این توافق درست قبل از هفتم اکتبر آماده امضا بود، اما عملیات حماس موجب تعلیق آن شد. یکی از اهداف این عملیات، متوقف کردن این روند عادیسازی بود، که تاکنون حماس در این زمینه موفق بوده است.
فودا ادامه داد: پایان جنگ و اجرای تبادل اسرا فرصتی برای تکمیل این روند فراهم میکند، که تقریباً از قبل آماده شده بود. اکنون فرصتی ایدهآل برای تحقق آن وجود دارد، زیرا جنگ خسارات شدیدی وارد کرده است. بااینحال، در بسیاری از جنگهای گذشته، این فرصتها به دلیل نبود رهبری مناسب، کوتهبینی، لجاجت یا اشتباهات سیاسی از دست رفتهاند.
وی افزود: حضور ترامپ، با جاهطلبیهای شخصیاش و تمایل او برای کسب جایزه نوبل صلح، باعث میشود که عادیسازی روابط با عربستان سعودی پیشنهادی جذاب بر سر میز باشد.
نقش محوری عربستان در منطقه
فودا اشاره کرد که اهمیت عربستان سعودی برای رژیم صهیونیستی از این جهت است که این کشور یک بازیگر حاشیهای نیست، بلکه نقشی محوری در خلیج فارس، جهان عرب، جهان اسلام و حتی عرصه بینالمللی دارد و توافق با عربستان میتواند ائتلاف منطقهای را تقویت کند و همانطور که تمامی توافقات صلح و عادیسازی از جنگهای سخت جلوگیری کردهاند، عادی سازی روابط با عربستان سعودی نیز میتواند به ادغام اشغالگران در منطقه کمک کند.
وی ادامه داد: تأثیر عادیسازی روابط با اسرائیل در سه سطح دیده میشود؛ سیاسی، اقتصادی و مذهبی. در سطح سیاسی، عربستان سعودی پیشگام تحولات منطقهای و بینالمللی است. این کشور در سال ۲۰۰۲ ابتکارعمل صلح عربی را مطرح کرد و در جریان جنگ اخیر، میزبان نشست مشترک کشورهای عربی و اسلامی شد که برای اولینبار در یک مکان و زمان واحد گرد هم آمدند.
فودا افزود: عربستان سعودی همچنین با همکاری اتحادیه اروپا، رهبری ائتلاف بینالمللی متشکل از ۹۰ کشور را برعهده دارد که خواهان اجرای راهکار دودولتی است. این کشور همچنین وزرای خارجه آمریکا، آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و ترکیه را در کنار نمایندگان ۱۱ کشور عربی برای بررسی تحولات سوریه گرد هم آورد.
اهمیت اقتصادی عربستان برای رژیم اشغالگر
وی درباره ابعاد اقتصادی عادیسازی روابط با عربستان نیز گفت: عربستان سعودی بزرگترین اقتصاد خاورمیانه است و حتی از ترکیه نیز اقتصاد بزرگتری دارد. این کشور دارای بزرگترین ذخایر نفتی جهان و توانایی افزایش فوری تولید آن است. این بدان معناست که اگر به دلیل تحریم یا وقوع یک فاجعه طبیعی مانند آنچه در خلیج مکزیک رخ داد، در بازارهای نفت کمبودی ایجاد شود، عربستان سعودی، در کنار امارات قادر خواهد بود بهسرعت این کمبود را جبران کند تا از شوکهای اقتصادی جهانی جلوگیری شود.