کد خبر: 44413 | صفحه ۱ | تاریخ: 20 فروردین 1404
عراقچی:
مذاکره در عمان یک آزمون است؛ توپ در زمین آمریکاست
وزیر خارجه ایران با اعلام اینکه در هفتههای اخیر، مجموعهای از نامهها و پیامها میان ایران و آمریکا رد و بدل شده، نوشت: ایران آماده است با جدیت وارد تعامل و با هدف دستیابی به یک توافق وارد گفتوگو شود. دیدار در عمان به همان اندازه که یک فرصت است، یک آزمون نیز هست.
به گزارش ایسنا، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران در یادداشتی در نشریه آمریکایی واشنگتنپست نوشت: در هفتههای اخیر، مجموعهای از نامهها و پیامها میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا رد و بدل شده است. برخلاف برخی تفسیرهای سطحی، این ارتباطات دستکم از سوی ما نه نمادین بودهاند و نه تشریفاتی. ما آنها را تلاشی واقعی برای شفافسازی مواضع و گشودن پنجرهای بهسوی دیپلماسی تلقی میکنیم.
با توجه به اظهارات روز دوشنبه رئیسجمهور دونالد ترامپ، ایران آماده است با جدیت وارد تعامل شود و با هدف دستیابی به یک توافق وارد گفتوگو شود. ما روز شنبه در عمان برای مذاکرات غیرمستقیم دیدار خواهیم کرد. این دیدار به همان اندازه که یک فرصت است، یک آزمون نیز هست.
پیگیری مذاکرات غیرمستقیم، انتخابی راهبردی است
مدلی که ما برای این تعامل پیشنهاد میدهیم، نوآورانه یا بیسابقه نیست. ایالات متحده خود در حال میانجیگری مذاکرات غیرمستقیم میان روسیه و اوکراین است، مناقشهای بهمراتب شدیدتر و پیچیدهتر که ابعاد راهبردی، سرزمینی، نظامی، امنیتی و اقتصادی را در بر میگیرد.
من شخصاً نیز تجربه هدایت مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده را داشتهام. این روند که در سال ۲۰۲۱ با میانجیگری اتحادیه اروپا انجام شد، هرچند پیچیدهتر و دشوارتر از مذاکره مستقیم بود، اما هم امکانپذیر و هم ثمربخش بود. اگرچه آن زمان به خط پایان نرسیدیم، اما دلیل اصلی آن، نبود اراده واقعی از سوی دولت جو بایدن بود. پیگیری مذاکرات غیرمستقیم نه یک تاکتیک است و نه بازتاب یک گرایش ایدئولوژیک، بلکه انتخابی راهبردی است که بر پایه تجربه اتخاذ شده است. ما با دیواری بزرگ از بیاعتمادی مواجه هستیم و نسبت به صداقت نیتها تردیدهای جدی داریم؛ تردیدهایی که با اصرار ایالات متحده بر از سرگیری سیاست «فشار حداکثری» پیش از هرگونه تعامل دیپلماتیک، تشدید شدهاند.
باید به این درک مشترک برسیم که «گزینه نظامی» وجود ندارد، چه رسد به «راهحل نظامی»
برای حرکت بهسوی آینده، ابتدا باید به درک مشترکی از این واقعیت برسیم که بهطور اصولی، چیزی بهنام «گزینه نظامی» وجود ندارد، چه رسد به «راهحل نظامی». رئیسجمهور ترامپ نیز با توصیه به آتشبس بهعنوان نخستین گام برای پایان دادن به جنگ اوکراین، بهروشنی به این واقعیت اذعان کرده است.
هزینه کردن منابع مالیاتدهندگان آمریکایی برای تشدید حضور نظامی ایالات متحده در منطقه ما، حضوری که میتواند جان سربازان آمریکایی را هزاران کیلومتر دورتر از خاکشان به خطر بیندازد، نه تنها به نتیجه دیپلماتیک منتهی نمیشود، بلکه مانعی برای آن است. ملت سرافراز ایران، که دولت من در زمینه بازدارندگی واقعی بر قدرت آنان تکیه دارد، هرگز تحمیل و اجبار را نخواهد پذیرفت.
ما نمیتوانیم تصور کنیم که رئیسجمهور ترامپ بخواهد به یکی دیگر از رؤسایجمهور ایالات متحده بدل شود که درگیر جنگی فاجعهبار در خاورمیانه شده است؛ جنگی که به سراسر منطقه گسترش خواهد یافت و هزینهای بهمراتب فراتر از هفت تریلیون دلار از مالیات مردم آمریکا خواهد داشت، هزینهای که دولتهای پیشین آمریکا در افغانستان و عراق بر باد دادند.
هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران این تعهد را نقض کرده است
نخست آنکه ممکن است رئیسجمهور ترامپ علاقهای به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نداشته باشد، اما این توافق حاوی یک تعهد کلیدی است که در آن آمده است: «ایران بار دیگر تاکید می کند که هیچگاه و تحت هیچ شرایطی به دنبال جستجو، تولید و یا به دست آوردن سلاح هسته ای نخواهد بود..» (بند iii از «مقدمه و مفاد کلی» برجام)
۱۰ سال پس از انعقاد برجام و نزدیک به هفت سال پس از آنکه ایالات متحده بهطور یکجانبه از این توافق خارج شد، هیچگونه مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران این تعهد را نقض کرده است. این موضوع بارها و بارها در ارزیابیهای نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده مورد تأیید قرار گرفته است.