کد خبر: 44799 | صفحه ۱ | تاریخ: 26 فروردین 1404
یک تحلیگر سیاست خارجی:
پنجره مذاکرات ایران و آمریکا تا سفر ترامپ به منطقه باز است
یک کارشناس مسائل بینالملل گفت که «سفر ماه می ترامپ به منطقه بسیار تعیینکننده و برای او حیثیتی است که در این مقطع زمانی در موضوع ایران به دستاورد مهمی رسیده باشد تا در آنجا اعلام کند».
به گزارش ایسنا، روز شنبه ۲۳ فروردین و بعد از سه سال به طور جدی و متفاوت از روند مذاکرات برجامی و احیای برجام در دورههای قبل، ایران و آمریکا برای حل مساله هستهای و رسیدن به راهحلی مرضیالطرفین در مسقط پایتخت عمان به تبادل نظر پرداختند.
«رحمان قهرمانپور» در گفتوگو با ایسنا واکنشهای عاطفی و احساسی جامعه نسبت به مذاکرات عمان را ناشی از فشارهای اقتصادی از شرایط دانست که مدتی است جامعه را تحت تاثیر قرار داده است و افزود: البته باید واکنشهای سیاسی و احساسی را از هم تفکیک کرد. در میان واکنشها، اصلاحطلبانی که میخواهند بگویند در پیشبرد مذاکرات بهتر از اصولگرایان عمل میکنند و کسانی که علاقه شخصی به مذاکرات دارند یا قبلا در وزارت خارجه بودند و دیپلماتهایی که تعلق سازمانی به وزارت خارجه دارند، نسبت به نتیجه مذاکرات واکنش هیجانی داشتند.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: از طرفی قاطبه مردم که امیدوارند کورسویی پیدا شود و قیمتها کاهش پیدا کند، اما طبیعی است که در هفتههای آینده با رسیدن مذاکرات به شیبهای تند و خطرناک، قدری از این خوشبینی کاسته شود.
همین که مذاکرات ادامه مییابد، موفقیت است
قهرمانپور ادامه داد: آنچه روز شنبه در مسقط اتفاق افتاد بیشتر نشستی بود برای تبادل نظر، و از واکنش آمریکاییها میتوان فهمید که آنها بیشتر در این مذاکرات شنونده بودند. آقای ویتکاف این برداشت را داشته است که ایران دنبال مذاکره است و ترامپ هم مستند به این همین موضوع واکنش منفی نشان نداد و اجازه دادند روایت ایران از مسقط روایت اصلی و مسلط باشد و مذاکرات را «مثبت» اعلام کردند، اما معتقدم با ادامه مذاکرات و وارد شدن به جزییات، کار سخت خواهد شد و به تعبیر دیپلماتها «شیطان همیشه در جزییات» است.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: با توجه به بدبینیها و تخریبهایی که نسبت به آغاز مذاکرات شکل گرفته بود و وضعیت در منطقه و افزایش نفوذ نتانیاهو بعد از تحولات در غزه، نفس آغاز مذاکرات آن هم میان ایران و آمریکا بدون کشورهای دیگر نوعی پیروزی تلقی میشود و مخالفان منطقهای مذاکرات یعنی نتانیاهو و لابی صهیونیست تاکنون در این رابطه شکست خوردند. آنها معتقد هستند که ایران ضعیف شده بنابراین نباید به آن فرصت داد و فشار زیادی را به ترامپ آوردند که وارد مذاکرات با ایران نشود اما همین که تا این جا یک تعامل شکل گرفته است و دو طرف از مذاکرات به سلامت خارج شدند و قرار است هفته آینده کار ادامه یابد، موفقیت محسوب میشود. اما از نگاه ایجابی هر چه جلو میرویم، کار سخت میشود؛ ما هنوز حرف خاصی از آمریکاییها نشنیدیم و فعلا به کلیات بسنده کردند. هنوز مشخص نیست که قرار است دستور کار مذاکرات صرفا از نظر آنها هستهای باشد یا موضوعات منطقهای، موشکی و حقوق بشر را هم مطرح میکنند و به ویژه تحریمهای بسیار پیچیده و عنکبوتی علیه ایران قرار است به چه شکل رفع شود.
وی درباره چشمانداز مذاکرات به ویژه خطوط قرمز ترسیم شده از سوی دو طرف در مسقط گفت: همانطور که گفتم آمریکاییها بیشتر در این مذاکرات شنونده بودند تا اینکه دیدگاههایشان را بیان کرده باشند. طرف آمریکایی به بیان کلیات اکتفا کرده است، مبنی بر اینکه آماده مصالحه است و در صورت تعامل ایران، دنبال جنگ نیست و ممکن است بر سر غنیسازی هم به توافق برسیم، اما جزییات این موضوعات مطرح نشده است.
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اظهارات عراقچی مبنی بر اینکه طرف آمریکایی خواستار این است که در کمترین زمان ممکن به توافق برسد، گفت: از این صحبت این طور استنباط میشود که آمریکاییها ضمن اینکه متعهد به دیپلماسی هستند، میخواهند سریع به جمع بندی برسند اما اینکه زمان مورد نظرشان یک هفته یا دو ماه یا بیشتر است، معلوم نیست. از طرفی اگر زمان برای آمریکا مهم باشد ضروری است تا تیم ایران با اختیارات کامل به مذاکره برود و این از موضوعات مهمی است که باید دید ایران چطور میخواهد آن را مدیریت کند.