سرمقاله

نرمش‌های تهران - واشنگتن‌؛ تاکتیک یاانتخاب استراتژیک؟ / جلال خوش‌چهره

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • راهنمای انتخاب دوچرخه برای کودک 3 ساله
  • اگر شما هم از درد دندان رنج می برید، این نکات را بخوانید!
  • واردات قطعات الکترونیکی از چین؛ راهکاری هوشمندانه برای کسب‌وکارهای مدرن
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 44828  |  صفحه ۸ | بازار و سرمایه  |  تاریخ: 26 فروردین 1404
    « ابتکار» جو بازارها پس از مذاکرات عمان را بررسی می‌کند
    دنده معکوس خودرو در مقابل بازار ارز و طلا
    گروه اقتصاد - بعد از رفتن بازار طلا و ارز به زیر مرز حساس شدت ریزش بازار سنگین شد، دلار ۱۲ کانال و سکه ۱۱ کانال از دست دادند، رکورد خروج پول از صندوق‌های طلا زده شد، کانال نرخ‌دهی هرات تا ۷۵ هزار تومان نرخ داد، مرز‌های مهم دلار کجاست؟
    به گزارش اکو ایران، در دومین روز هفته، کاهش بازار ارز و سکه برقرار بود و ریزش سنگین‌تری را انجام داد؛ قیمت دلار ۱۲ کانال پایین آمد و به زیر ۹۰ هزار تومان رفت، قیمت سکه ریزش ۱۱ کانالی داشت و به زیر ۸۰ میلیون رفت و قیمت طلا و درهم امارت هم همگام با بازار‌ها سه کانال افت داشتند.
    در سمت صندوق‌های طلا هم شاهد بازار یکدست قرمز پررنگ بودیم و رکورد خروج پول زده شد. خروج پول از صندوق‌های طلا در روز یکشنبه به بیش از ۱.۵ همت رسید که تا الان سابقه نداشته است. رکورد قبلی خروج پول در ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ و همزمان با خبر مذاکراتی ایران و آمریکا اتفاق افتاد.
    بعد از ریزش بازار در روز شنبه که اولین دور مذاکره ایران و آمریکا انجام شد، بازیگران بازار منتظر سیگنال کاخ سفید از این دور از مذاکرات بودند که کاخ سفید هم مذاکره با ایران را سازنده اعلام کرد.
    همین سیگنال کافی بود تا بازار‌ها به ریزش خودشان ادامه بدهند. قیمت تتر در معاملات پشت خطی شنبه با ریزش تا ۸۶ هزار تومان پایین آمد.
    با شروع بازار‌ها در روز یکشنبه گارد نزول در بازار طلا و ارز حفظ شد و محدوده حمایتی مهم در بازار از دست رفت. مرز ۹۰ هزار تومان برای قیمت دلار و سطح ۳۰ میلیون کف کانال صعودی بود که در هشت ماه گذشته در بازار باقی مونده بود و بعد از دست رفتن این کف، حتی شدت نوسان ریزشی در بازار بیشتر شد.
    دلیل دوم ریزش حجم فروش بالا در بازار بعد از دست رفتن کف‌های مهم بود. بعد از این اتفاق حجم فروش در بازار زیاد شد و قیمت‌ها خریدار نداشت. اما در نیمه دوم معاملات با رسیدن قیمت‌ها به کف و میزان خرید در بازار قوت گرفت.
    برخی از معامله‌گران حجم بالای فروش را به تزریق ربط می‌دادند که تحلیلگران این گزاره را رد کردند. به عقیده تحلیلگران با جو خبری موجود گارد بازار ریزشی شده و در بازار فشار فروش ایجاد کرده که دیگر نیازی به تزریق بازارساز هم نیست، چون بازار در زمان فعلی در دست بازارساز است.
    در بازار یکشنبه تحلیل‌های فضایی هم جالب توجه معامله‌گران بود. با ریزش قیمت‌ها، برخی از کانال‌ها سعی در جو دادن به آماتور‌ها بودند که بفروشید، چون تا ۶۰ هزار تومان پایین می‌رود. اما در تحلیل‌های منطقی دیده می‌شد که بازار فعلی نسبت به مذاکرات خیلی خوشبین است و از همین الان اتفاق نیفتاده را پیشخور می‌کند. پس از اینجا به بعد احتمال رکب و حرکت پینگ پنگی در بازار زیاد می‌شود.
    از منظر این تحلیل قیمت دلار طی هفت ماه و نیم گذشته نزدیک به ۴۹ هزار تومان افزایش داشته و با ریزشی که از سقف انجام شده تقریبا ۵۰ درصد افزایش را از دست داده که سطح بالایی است. مقاومت مهم دلار ۹۰ هزار تومان و حمایت مهم آن در ۸۴ هزار تومان قرار دارد که از هر طرف بشکند شاهد ادامه روند خواهیم بود.
    در روز ریزش بازار‌ها معامله‌گران می‌گفتن حمله تیم پایداری به مذاکرات را باید زیر نظر داشت.
    در مجموع بازار‌ها ریزشی دنبال شدند و سطوح حساس را از دست دادند که برخی از معامله‌گران این کاهش را به عمان افکت ربط می‌دادند. البته همراه با اخبار مذاکراتی در روز یکشنبه کلیدواژه‌هایی در مورد هفت میلیارد دلار کره هم در بازار به گوش می‌رسید. این هفت میلیارد همان پول بلوکه شده در کره بود که بعد از آزادسازی آن و انتقال به قطر ۶ میلیارد دلار شد و در قطر دوباره بلوکه شد.
    در بازار یکشنبه قیمت دلار هرات با گپ منفی پنج هزار تومانی در ۹۱ هزار و ۵۰۰ تومان شروع به کار کرد و در ادامه در مسیر نزول قدم برداشت و سطح حساس را از دست داد. قیمت دلار هرات در نهایت با افت هشت و هزار و ۵۰۰ تومانی نسبت به نرخ ابتدایی در ۹۳ هزار تومان بسته شد. این در حالی بود که قیمت دلار فردایی هرات در کانال ۸۵ هزار تومان معامله می‌شد. نکته بازار ارز هرات این بود که از میانه روز به بعد، کانال نرخ‌دهی نرخ‌های عجیب و غریب تا ۷۵ هزار تومان هم اعلام کرد.
    قیمت دلار تهران با گپ منفی سه هزار تومانی در ۹۴ هزار و ۷۰۰ تومان آغاز به کار کرد و از همان ابتدای کار ریزشی دنبال شد. قیمت دلار تهران با افت نه هزار و ۲۰۰ تومانی در نهایت در ۸۵ هزار و ۵۰۰ تومان به کار خودش پایان داد.
    قیمت تتر هم که در شنبه شب تا ۸۶ هزار تومان پایین آمده بود بعد از رسیدن به این کف با حمایت تا ۹۱ هزار تومان برگشت خورد و دوباره با کاهش به ۸۶ هزار تومان افتاد.
    قیمت درهم امارت هم با گپ منفی هزار و ۸۰۰ تومانی در ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان بازگشایی کرد و در ادامه این کانال هم از دست داد. قیمت درهم با کاهش هزار و ۶۰۰ تومانی نسبت به نرخ بازگشایی، به ۲۳ هزار و ۴۰۰ تومان رسید. حباب دلاری درهم امارت با کاهش ۴۳۶ تومان برآورد می‌شود.
    قیمت سکه با گپ منفی چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی در ۹۳ میلیون و ۹۹۰ هزار تومان آغاز به کار کرد و در ادامه با ریزش دامنه ۸۰ میلیون را از دست داد. قیمت سکه با ریزش شش میلیون و ۸۱۰ هزار تومانی نسبت به نرخ بازگشایی، در ۷۷ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان بسته شد. حباب سکه با کاهش یک درصدی به ۱۸ درصد رسید که نشان می‌دهد قیمت بازاری سکه ۱۲ میلیون گرانتر از ارزش ذاتی آن معامله می‌شود.
    قیمت طلای آبشده با گپ منفی یک میلیون و ۹۸۱ هزار تومانی در ۳۰ میلیون و ۴۳۸ هزار تومان شروع به کار کرد و در ادامه این مرز حساس را از دست داد و ریزش سنگینتر شد. قیمت طلای آبشده در نهایت در کف ۲۹ میلیون به کار خودش پایان داد. حباب طلا که در روز شنبه منفی برآورد می‌شد در روز یکشنبه به بالای ۱۱۷ هزار تومان رسید که زیر یک درصد است.
    پالس مثبت مذاکرات ایران و آمریکا هم خودرو را ارزان نکرد
    یک کارشناس بازار خودرو می‌گوید: با کاهش پیش فروش‌ها و عرضه مستقیم خودرو به متقاضیان، وضعیت تولید خودرو در سال ۱۴۰۳ به وضوح نمایانگر وضعیت تولید خودرو است. از این‌رو بازار خودرو به تبعیت از توازن بین عرضه و تقاضا، برای قیمت‌های جدید محصولاتش تصمیم گیری می‌کند.
    همواره قیمت‌ها در بازار خودرو به هر واکنشی به سمت گرانی بوده است و در کمترین دفعات با کاهش قیمت محصولات در بازار مواجهه می‌شویم.
    بازار خودرو این روز‌ها، چراغ خاموش به سمت گرانی پیش می‌رود و این موضوع از چشم هیچ یک از خریداران واقعی پنهان نمانده است.
    افزایش بی دلیل و آن هم به بهانه نوسان نرخ ارز که در تولید خودروی مدل ۱۴۰۰ هیچ دخل و تصرفی ندارد نشان از عزم جدی دلالان در بازار خودرو است. به واقع چنین اقدامی برای بازاری چون خودرو تازگی ندارد، اما انتظار افزایش قیمت کمی دور از انتظار بود! قیمت خودرو پس از پایان اولین مذاکرات ایران و آمریکا با روند صعودی همراه شد.
    دلیل گرانی خودرو در بازار چیست؟
    اکثر محصولات داخلی، در بازار باز هم به سمت گرانی پیش رفتند تا جایی که هم‌پای خودرو‌های مونتاژی مسیر تورمی را طی کردند. البته جای تعجب دارد در زمانی که نرخ ارز در حال کاهش است و نتیجه مذاکرات تا به امروز مثبت و حداقل بی دردسر اعلام شده است چطور باید قیمت‌ها بر خلاف انتظار صعودی شود!
    در این خصوص سید محمد حسینی کارشناس بازار خودرو در گفت‌و‌گو با اقتصاد ۲۴ گفت: بازار خودرو در تیررس گرانی ارز و سایر تورم‌ها در جامعه است و تاثیر این نوع تنش‌ها بر روی محصولات خودرویی بسیار زیاد است. از این رو تبعیت کردن از یک وعده و یا انتظار که هنوز به نتیجه نرسیده نمی‌تواند مسیر حرکت قیمت‌ها را تغییر دهد.
    وی ادامه داد: با کاهش نرخ ارز و پالس نتایج اولین مذاکره ایران و آمریکا، تقاضای خرید خودرو در بازار افزایش یافت و همین موضوع سبب افزایش قیمت‌ها در بازار خودرو شده است.
    حسینی با اشاره به اینکه بازار خودرو از اواسط سال گذشته در رکود بوده است، گفت: با کاهش پیش فروش‌ها و عرضه مستقیم خودرو به متقاضیان، وضعیت تولید خودرو در سال ۱۴۰۳ به وضوح نمایانگر وضعیت تولید خودرو است به طوری که آمار‌های رسمی نیز کاهش تولید محصولات خودرویی را تایید کرده است. ازاین رو بازار خودرو به تبعیت از توازن بین عرضه و تقاضا، برای قیمت‌های جدید محصولاتش تصمیم گیری می‌کند.
    از قیمت‌ها در بازار خودرو چه خبر؟
    در بازار خودرو، تارا اتوماتیک V۴ مدل ۱۴۰۴ که در دسته خودرو‌هایی است که به قیمت بالای یک میلیارد تومان معامله می‌شد، پس از پایان دور اول مذاکرات با رشد یک میلیون تومانی به قیمت یک میلیارد و ۱۸۷ میلیون تومان به فروش می‌رسد.
    پژو ۲۰۷ دنده‌ای هیدرولیک نیز یکی از مدل‌های محبوب و پرطرفدار در بازار خودرو محسوب می‌شود که با رشد چهار میلیون تومانی با قیمت ۸۵۱ میلیون تومان به مشتری تحویل داده می‌شود.
    شاهین اتوماتیک پلاس مدل ۱۴۰۴ یکی از سدان‌های تولیدی شرکت سایپا، هم‌اکنون با ریزش ۱۲ میلیون تومانی به قیمت یک میلیارد و ۳۱۱ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.
    کوییک S یکی از هاچ‌بک‌های بازار داخلی به شمار می‌رود که با افزایش دو میلیون تومانی به قیمت ۵۱۹ میلیون تومان به فروش می‌رسد.