سرمقاله

پادشاه چین، نام جدید خلیج فارس و توصیه‌ای به دولت پزشکیان ! / محمد یوسفی آرامش

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • دعوت همراه اول از فعالان بازار سرمایه برای شرکت در مسابقه تحلیل نماد «همراه»
  • بهترین روش یادگیری زبان کدام است؟
  • آغاز پویش روزهای ۱۰۰ میلیون تومانی همراه اول
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 45970  |  صفحه ۶ | حوادث  |  تاریخ: 21 اردیبهشت 1404
    بیشترین علت واژگونی خودروها در شب چیست؟
    رئیس اداره تصادفات پلیس راهور تهران بزرگ گفت: امسال چندین حادثه واژگونی خودرو در تهران رخ داد که بیشتر آنها در شب و به خاطر سرعت غیرمجاز و عدم توجه به جلو رخ داده است. به گزارش ایسنا، سرهنگ رابعه جوانبخت با اشاره به آمار تصادفات شبانه در فروردین‌ ماه ۱۴۰۴ اعلام کرد: واژگونی خودروها یکی از مهم‌ترین معضلات ترافیکی در ساعات شبانه است؛ ساعاتی که کاهش میدان دید، نبود نور کافی و افزایش خستگی و خواب‌آلودگی در میان رانندگان، خطر تصادف را چند برابر می‌کند.
    وی افزود: تنها در یک ماه ابتدایی سال جاری، ۱۲۰ مورد تصادف منجر به واژگونی در تهران به ثبت رسیده که ۶۰ درصد آن‌ها در شب و در بازه زمانی ۲۰:۰۰ تا ۶:۰۰ صبح رخ داده است.
    رئیس اداره تصادفات پلیس راهور تهران بزرگ همچنین با اشاره به جزئیات تصادفات شبانه خاطرنشان کرد: از مجموع تصادفات فوتی پایتخت، ۲ درصد (معادل ۲۰ فقره)، تصادفات جرحی ۱۸ درصد (۷۰۵ فقره) و تصادفات خسارتی ۸۰ درصد (۳۱۲۲ فقره) در ساعات شب اتفاق افتاده‌اند که این آمارها زنگ خطری جدی برای رانندگی در شب محسوب می‌شود.
    سرهنگ جوانبخت درباره علل اصلی این تصادفات توضیح داد: در بررسی عوامل تامه تصادفات منجر به جرح و فوت، «عدم توجه به جلو» با فراوانی ۳۴ درصد در رتبه اول قرار دارد که اغلب به دلیل استفاده از تلفن همراه هنگام رانندگی و محدود بودن دید در شب رخ می‌دهد و پس از آن، «عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه به دلیل سرعت غیرمجاز» با ۱۴ درصد، «عدم رعایت حق تقدم» با ۱۲ درصد و «تغییر مسیر ناگهانی» با ۱۱ درصد از دیگر علل پرتکرار تصادفات شبانه هستند.
    وی همچنین تصریح کرد: علت اصلی در اغلب ۶۰ مورد واژگونی شبانه ثبت‌ شده، از دست رفتن کنترل خودرو در اثر سرعت بالا بوده است.
    سرهنگ جوانبخت در پایان با تأکید بر اهمیت رعایت سرعت مطمئنه گفت: «هر چه سرعت خودرو بیشتر شود، دقت، تمرکز و سرعت واکنش راننده کاهش می‌یابد و در نتیجه، کنترل وسیله نقلیه و میدان دید راننده به شدت محدود می‌شود.