کد خبر: 46023 | صفحه ۲ | سیاست روز | تاریخ: 22 اردیبهشت 1404
محمدعلی وکیلی:
اصل فناوری هسته ای قابل معامله نیست
یک عضو هیات رئیسه مجلس دهم، تاکید کرد: علی رغم ادعاهای اولیه آمریکایی ها امروز مواضع متناقض آنان نشان می دهد که تیم مذاکره کننده آمریکایی یکدست و مصمم نبوده در حالی که تیم مذکراه کننده ایرانی از ابتدا یک موضع روشن و صادق اتخاذ کرده است.
محمد علی وکیلی در گفت وگو با ایسنا، در آستانه دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، بیان کرد: واقعیت این است که موضع جمهوری اسلامی ایران از ابتدا معلوم بوده است. یک تدبیر درست از ابتدا صورت گرفت. از ابتدا رفتن به سمت ساخت سلاح هسته ای خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران بود. هم از لحاظ شرعی و هم از لحاظ کارکردی ساخت سلاح هسته ای ممنوع است. این امر دست جمهوری اسلامی ایران را باز کرده است و تقریبا در فضای بین الملل باور پذیر شده است.
ایران همواره در خصوص سطح غنی سازی انعطاف نشان داده است
وی در ادامه اظهار کرد: در بحث غنی سازی نیز ایران همواره انعطاف از خود نشان داده است مشروط بر اینکه طرف مقابل در مواضع خود صادق باشد. جمهوری اسلامی ایران همواره در خصوص سطح غنی سازی انعطاف حداکثری داشته است. اما اینکه هر روز آمریکایی ها یک موضع جدید اتخاذ کنند، نشان می دهد که تیم ترامپ برخلاف گارد اولیه که از خود نشان دادند که یک تیم یکدست و مصمم در مسیر تحقق اهداف شخص ترامپ هستند، اینگونه نیست.
مواضع تیم ترامپ متناقض است
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: مواضع این روزهای آمریکایی ها نیز نشان داد که تیم ترامپ یکدست نیست. مواضعی که از این تیم بیرون می آید متناقض است. آن کسی که باید امروز به شکل منقح موضع بگیرد، آمریکایی ها هستند. موضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص مذاکرات از ابتدا مشخص بود. تیم مذاکره کننده ایرانی نیز در این موضع صادق بوده است. نوسانی در دیدگاه ایران در روند مذاکرات وجود ندارد.
اصل فناوری هسته ای ایران قابل معامله نیست
وی در ادامه تاکید کرد: خط قرمز جمهوری اسلامی ایران ساخت بمب هسته ای و استفاده نظامی از انرژی هسته ای است. دومین خط قرمز جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات نیز این بوده که ما هیچ گاه اصل فناوری هسته ای را معامله نخواهیم کرد؛ چراکه هزینه سنگینی برای این فناوری شده است. این هزینه با هیچ معامله ای قابل جبران نیست. اصل دانش و فناوری هسته ای ایران باید حفظ شود. اما در خصوص سطح غنی سازی در فرم خاصی که در پروتکل ها تعریف شده است، برای اطمینان این که ایران از سطح معینی از غنی سازی عبور نخواهد کرد، به نظر من میتواند قابل مذاکره باشد. دراین زمینه می توان انعطاف داشت. در زمینه سطح غنی سازی حداکثر انعطاف از سوی ایران وجود دارد.
یکی از مزیت های این دوره از مذاکرات حذف اروپایی ها است
وی افزود: اما برای عبور از اصل فناوری هسته ای به هیچ وجه ایران قبول نخواهد کرد. از نگاه بنده یکی از مزایای مذاکرات این دور این بود که بین دو طرف اصلی حاکم است. از ابتدا مشکل بین ایران و آمریکا بود و حضور اروپا در مذاکرات همواره مسئله ساز بوده است. نقش پلیس بد و پلیس خوب را ایفا می کنند. اروپایی ها هیچ گاه ارزش افزوده ای در مذاکرات نداشته اند. در این شرایط اطمینان به دوستان برای مسیری که می رویم از سوی ایران صورت گرفته است. اما اگر یک روزی مسائل به نقطه بغرنج برسد، در یارکشی های آتی قطعا اروپا بار دیگر در کنار آمریکا می ایستد و چین و روسیه در کنار ایران. من امیدوار هستم که به این نقطه نرسیم.
وکیلی خاطر نشان کرد: به رغم مواضع متناقضی که آمریکایی ها از خود نشان داده اند، من امیدوار هستم که این مذاکرات روبه جلو پیش رود. این نقطه ای که امروز در آن قرار گرفته ایم، به آسانی به دست نیامده که به آسانی از دست برود.