کد خبر: 46091 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 22 اردیبهشت 1404
ریاض میزبان نشست پنججانبه با حضور ترامپ، بن سلمان، عباس، عون و الجولانی است
عربستان مهمتر از اسرائیل؟
منابع رسانهای گزارش دادهاند که پایتخت عربستان سعودی، طی روزهای آتی میزبان نشستی پنججانبه با حضور مقامات ارشد آمریکا، عربستان، فلسطین، لبنان و سوریه خواهد بود.
به گزارش ایسنا، روزنامه «القدس العربی» به نقل از منابع رسانهای مطلع گزارش داد که نشستی مهم و پنججانبه قرار است پسفردا (سهشنبه) در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، برگزار شود.
طبق این گزارش، این نشست شامل حضور «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی، «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، «ژوزف عون» رئیسجمهور لبنان و «احمد الشرع» رئیس دولت موقت سوریه معروف به «ابو محمد الجولانی» خواهد بود.
بر اساس اظهارات یک منبع آگاه که نخواست نامش فاش شود، این ابتکار از سوی ولیعهد عربستان ارائه شده و با موافقت دونالد ترامپ همراه بوده است.
به گفته همین منبع، عربستان سعودی امیدوار است بتواند حمایت آمریکا را برای شرط کلیدی خود یعنی تشکیل دولت مستقل فلسطینی جلب کند؛ موضوعی که ریاض آن را «دستاوردی راهبردی» در راستای تلاشهای دیپلماتیک خود تلقی میکند.
جزئیات دستور کار این نشست یا تصمیمات احتمالی آن هنوز رسانهای نشده است، اما منابع نزدیک به محافل دیپلماتیک منطقهای این نشست را نشانهای از تحرکات عمده و در حال شکلگیری در سطح خاورمیانه میدانند.
پیشتر یک مقام آمریکایی و دو مقام عرب گفتند انتظار میرود «دونالد ترامپ» طی سفرش در ماه مه به عربستان سعودی نشستی با رهبران کشورهای حاشیه خلیج فارس برگزار کند.
پایگاه خبری-تحلیلی آکسیوس با انتشار این مطلب نوشت: اولین سفر خارجی رسمی ترامپ نشاندهنده اهمیت زیادی است که دولت او به همکاری اقتصادی و سرمایهگذاری میان آمریکا و کشورهای حاشیه خلیج فارس قائل است.
این نشست فرصتی خواهد بود که ترامپ چشمانداز خود برای نقش آمریکا در غرب آسیا را ارائه کرده و اهداف سیاسی خود در این منطقه را ترسیم کند.
در چشمانداز ترامپ برای منطقه، عربستان مبنا است نه اسرائیل
یک کارشناس امور خلیج فارس و پژوهشگر موسسه خاورمیانه در واشنگتن تأکید کرد رئیسجمهور آمریکا علاقه خاصی به حاکمان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس دارد و در چشمانداز او برای منطقه، عربستان مبنا و محور اصلی است نه رژیم صهیونیستی.
به گزارش ایسنا، روزنامه یدیعوت آحارونوت مقالهای منتشر کرده و در آن به بررسی انتظارات از سفر رئیس جمهور آمریکا به کشورهای حوزه خلیج فارس پرداخته است. رژیم صهیونیستی کجا قرار دارد؟
«یوئل گوجنسکی» کارشناس امور خلیج فارس و پژوهشگر موسسه امنیت ملی و موسسه خاورمیانه در واشنگتن، درباره آنچه «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در سفر آتی خود به خلیج فارس «خواهد داد و خواهد گرفت» صحبت کرد.
گوجنسکی در مقالهای که در روزنامه یدیعوت آحارونوت منتشر شد، این سفر را «نه صرفا یک دیدار تشریفاتی، بلکه یک معامله عظیم با منافع مشترک» دانست.
گوجنسکی افزود ترامپ «که تا به امروز هیچ دستاورد مشخصی در سیاست خارجی نداشته است، به دنبال دستاوردهایی، به ویژه دستاوردهای اقتصادی است که بتواند آنها را به عنوان موفقیت در مبارزات سیاسی رو به رشد خود ارائه دهد.»
ترامپ به ریاض نقش مهمی در مسائل منطقهای میدهد
گوجنسکی گفت که عربستان «درست مانند دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، جایگاه محوری در دستور کار او دارد» و «نقش مهمی در مسائل منطقهای، حتی در میانجیگری اولیه با روسیه در مورد اوکراین» ایفا میکند.
نویسنده توضیح داد که مسائل مربوط به همکاری هستهای در صدر دستور کار ترامپ در طول سفرش قرار دارد، زیرا «عربستان به دنبال حمایت آمریکا برای توسعه یک برنامه هستهای غیرنظامی است، مشابه کاری که امارات انجام داده است».
اما به گفته گوجنسکی، اصرار ریاض بر غنیسازی اورانیوم در داخل کشور «دولت ایالات متحده را در موقعیت دشواری قرار میدهد»، زیرا موافقت با آن «سابقه خطرناکی ایجاد میکند که بر مذاکرات با ایران و تلاشهای منع گسترش سلاحهای هستهای تأثیر میگذارد.»
گوجنسکی در مورد قراردادهای تسلیحاتی پیشبینی کرد: «با وجود کاهش درآمدهای نفتی، قراردادهای عظیمی اعلام خواهد شد.»
گوجنسکی در این رابطه توضیح داد که از دیدگاه کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، قراردادهای تسلیحاتی «ابزاری برای تعمیق همکاری با واشنگتن و ایجاد تعهد بلندمدت هستند، حتی اگر به برتری کیفی نظامی اسرائیل آسیب برسانند.»
گوجنسکی ادامه داد، به همین ترتیب، «کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به دنبال امضای توافقنامههای دفاعی الزامآور با ایالات متحده هستند اما با واقعیت سیاسی ایالات متحده مواجه هستند که به راحتی اجازه انعقاد معاهداتی را که نیاز به تأیید کنگره دارند، نمیدهد.»بنابراین، نویسنده گفت: «ما شاهد توافقات امنیتی رسمی کمتری خواهیم بود.»