کد خبر: 46702 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 31 اردیبهشت 1404
اختلافات مانع از توافق می شود؟
بزن بزن در فضای مذاکره
گروه سیاست خارجی: عراقچی به شوخی در پاسخ به سوال خبرنگار صدا و سیما گفت که فضای مذاکره فعلا بزن بزن است. اما اگر به خواهیم فضای کلی را در نظر بگیریم بایدگفت که اختلافات بر سر موضوع غنی سازی پابرجاست. موضوعی که حق مسلم ایران است.
روزنامه نشنال امارات نوشت: ایران هنوز دعوتنامهای را که از سوی عمان، برای دور پنجم مذاکرات که قرار بود این جمعه در رم برگزار شود، ارائه شده بود، «نپذیرفته» است.
به گزارش انتخاب یک مقام ایرانی که نخواست نامش فاش شود، به این رسانه گفت: ایران نمیخواهد دور دیگری از مذاکرات برگزار شود و آن مذاکرات با شکست مواجه شوند.
او افزود: با غنیسازی صفر، ما توافقی نخواهیم داشت. اما اگر هدف، نداشتن سلاح هستهای باشد، میتوانیم به توافق برسیم.
لارنس نورمن خبرنگار وال استریت ژورنال نیز در این باره نوشت: مطابق با اظهارات علنی تهران، ایران هنوز حضور خود در مذاکرات رم با آمریکا که قرار است آخر این هفته برگزار شود را تأیید نکرده است.
گفتنی است که روز گذشته کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه گفت: پیشنهادی درباره دور بعدی مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا دریافت کردهایم که در حال بررسی است.
همچنین وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «در چند روز گذشته شاهد مواضعی از سوی آمریکاییها بودیم که با هیچ منطقی سازگار نیست و مذاکرات با مشکل مواجه میکند»، گفت: به همین دلیل است که ما دور بعدی مذاکرات را هنوز تعیین نکردهایم.
به گزارش ایسنا، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز سهشنبه و در پاسخ به سوالی درباره تاریخ دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا گفت: یک تاریخی برای مذاکرات پیشنهاد شده اما ما هنوز قبول نکردهایم.
تاکنون چهار دور مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، با میانجیگری عمان در مسقط و رم برگزار شده است.
عراقچی همچنین درباره بیانات رهبر انقلاب درباره «یاوهگویی» آمریکاییها در مذاکرات، گفت: به نظرم ایشان لُبکلام را فرمودند. ما در چند روز گذشته واقعا شاهد مواضعی از سوی آمریکاییها بودیم که با هیچ منطقی سازگار نیست و مذاکرات با مشکل مواجه میکند. به همین دلیل است که ما دور بعدی مذاکرات را هنوز تعیین نکردهایم.
وزیر خارجه ایران در این خصوص تصریح کرد: ما در حال بررسی هستیم و امیدواریم که عقلانیت حاکم شود.
عراقچی پیشتر و در حاشیه مراسم سالگرد شهدای خدمت در حسینه امام خمینی (ره) درباره اظهارات مقامات آمریکایی درباره غنیسازی ایران گفته بود: آنچه که الان ما شاهد آن هستیم، مواضع کاملاً غیرمعقول و غیرمنطقی توسط آمریکاییها و علنی کردن این مواضع است که با پاسخ فوری ما مواجه شد.
وزیر خارجه ایران با اشاره به بیانات رهبر انقلاب در این خصوص افزود: بحث غنیسازی اصلا موضوعی نیست که از نظر ما قابل مذاکره باشد و من پاسخ صریح را در چند روز گذشته دادم. امروز هم مقام معظم رهبری تکلیف را کاملا روشن کردند.
حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب امروز درباره مذاکرات گفتند: طرف آمریکایی که در این مذاکراتِ غیرمستقیم وارد صحبت میشوند، گفتوگو میکنند، سعی کنند یاوهگویی نکنند. اینکه بگویند ما به ایران اجازهی غنیسازی نمیدهیم، این غلط زیادی است. کسی منتظر اجازهی این و آن نیست. جمهوری اسلامی سیاستی دارد، روشی دارد، سیاست خودش را تعقیب میکند.
ایشان تصریح کردند: البته در یک مناسبت دیگری به ملت ایران توضیح خواهم داد که علت اینکه اینها روی غنیسازی تکیه میکنند چیست، چرا اینقدر طرفهای غربی و آمریکایی و دیگران اصرار دارند که باید در ایران غنیسازی نباشد. اینها را انشاءالله در یک مناسبت دیگری باز میکنم برای ملت ایران که بدانند طرف، نیتش چیست.
عراقچی در پایان گفت: ما برای اصول و مواضع خود که حقوق مردم ایران را تامین میکند، وارد مذاکره شدیم و به هیچ وجه از این حقوق کوتاه نخواهیم آمد.
اگر قرار نیست غنیسازی صورت بگیرد، مذاکره چه فایدهای دارد؟
همچنین غلامعلی خوشرو در دومین روز از مجمع گفت و گوی تهران گفت: من مطمئن نیستم که چگونه رئیسجمهور ترامپ هر شب در واشنگتن بارها گفته است که موضوع بسیار ساده است و من فقط میخواهم این مسئله در داخل کشور حل شود، همین اما روز دیگر، او میگوید حتی یک درصد غنیسازی هم مجاز نیست. آیا این اظهارات متناقض نیستند؟ مشخص نیست که آیا آنها در حال مذاکره هستند یا اصلاً نمیدانند درباره چه چیزی صحبت میکنند. درباره غنیسازی و توافقی که بهاتفاق آرا در آمریکا تصویب شد، برای اولین بار رئیسجمهور ترامپ کشورهایی را که بر اساس قطعنامه شورای امنیت عمل میکردند، نه به دلیل نقض قطعنامه، بلکه به دلیل اجتناب از آن، تنبیه کرد. چنین اتفاقاتی رخ داده است.
وی افزود: اکنون، پس از شش سال فشار حداکثری، وضعیت به حالت عادی بازنگشته است. ترامپ میگوید من مرد صلح هستم، یا پیشنهاد من را بپذیرید یا آماده عواقب باشید. این نوع استدلال بیمعنی است. اگر قرار است مذاکرهای باشد، باید درباره سطح و میزان غنیسازی و همچنین اقدامات اعتمادساز صحبت شود. اگر هیچ غنیسازی انجام نشود، مذاکره چه فایدهای دارد؟ اگر هدف آمریکا برچیدن کامل تواناییهای ما باشد، این برخلاف قطعنامهها و علیه کشورهایی است که با ایران همکاری میکنند. تحریمهای ثانویه هم باید متوقف شود تا نظارتها بهصورت شفاف انجام شود و صلح حفظ گردد.
وی ادامه داد: اگر مسئله صرفاً برچیدن تأسیسات ایران باشد، فکر میکنم ایران هرگز این را نپذیرد. در عین حال، آنها از همکاری با جامعه بینالمللی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای حداکثر شفافیت و نظارت صحبت میکنند تا تضمین شود که ایران هرگز به سمت اهداف غیرصلحآمیز حرکت نمیکند. اگر اینطور باشد، مذاکره ممکن است، اما اگر آمریکا مدام موضع خود را تغییر دهد، این به نتیجه نمیرسد. من با احتیاط خوشبین هستم که ایدههایی روی میز وجود دارد تا تعادلی بین غنیسازی، اعتماد و اطمینان ایجاد شود و این میتواند مؤثر باشد.