کد خبر: 5392 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 01 اسفند 1401
زلزله ترکیه و پایان حکومت ۲۰ ساله اردوغان؟
تقریبا حدود دو هفته از وقوع زلزله سهمگین در مناطق جنوبی ترکیه میگذرد و بر اساس آخرین آماررسمی اعلام شده از سوی دولت آنکارا تاکنون بر اثر این حادثه طبیعی حدود ۴۱ هزار نفر جان خود را از دست دادهاند، آماری که میتواند با ادامه عملیات آواربرداری از تخریبهای شدید صورت گرفته به دو برابر افزایش پیدا کند.
این زلزله سهمگین در حالی تمام تحولات مربوط به این کشور را تحت تاثیر خود قرار داده است که قرار است بر اساس اعلام یک ماه پیش اردوغان در ۱۴ می ۲۰۲۳ (۱۴ اردیبهشت) انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی این کشور برگزار شود در حالی که پیش از این قرار بود این انتخابات در ماه ژوئن (خردادماه) انجام شود.
به گزارش ایسنا، به اعتقاد بسیاری از کارشناسان این انتخابات به مثابه آزمونی برای اردوغان تلقی میشود که ۲۰ سال در مقام نخست وزیر و رییس جمهور در ترکیه در قدرت بوده است. در واقع زلزله ویرانگر و مرگبار اخیر در ترکیه و خسارت میلیاردی ناشی از آن و همچنین وارد کردن انتقاداتی از سوی رسانهها و احزاب مخالف اردوغان مبنی بر نقش دولت وی در ساخت ساختمانهای غیر ایمن در این کشور و واگذاری برخی از ساخت و سازها بر اثر رانت و بده و بستانهای سیاسی به برخی از پیمانکاران نزدیک به حزب عدالت و توسعه، موانع جدید پیش روی اردوغان برای استمرار قدرت در مقام رییس جمهوری این کشور و یکه تازی حزب عدالت و توسعه در عرصه سیاسی این کشور است.
در همین رابطه ضیا ترک یلماز، کارشناس مسائل ترکیه که خود اهل این کشور است، در این ارتباط میگوید: در حال حاضر نمیتوان به صورت دقیق اظهار نظر کرد که زلزله ترکیه و اثرات ناشی از آن اثر منفی یا مثبت بر روی آینده سیاسی اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری این کشور خواهد داشت یا نه؟ این کارشناس مسائل ترکیه با بیان اینکه به نفع دولت ترکیه نیست که برگزاری انتخابات را به تعویق بیندازد و در این زمینه نیز بحث جدی در فضای رسانهای این کشور مطرح نیست در ارتباط با بازداشت تعدادی از پیمانکاران در زلزله اخیر در ترکیه و برخی ادعاهای مطرح شده مبنی بر ارتباط برخی از آنها به حزب عدالت و توسعه و یا شخص اردوغان گفت: این مشکل که خانههای نو ساخت در اثر زلزله تخریب شدهاند، چندان مربوط به دولت نیست، بلکه مشکل شهرداریهاست و برخی از شهرداری ها نیز در دست احزاب مخالف اردوغان است.
علی حیدری دیگر کارشناس مسائل ترکیه در این ارتباط معتقد است: دولت اردوغان در دو سال گذشته با مشکلات اقتصادی زیادی روبهرو بوده و اکنون وقوع زلزله سهمگین در این کشور باعث افزایش مشکلات شده است و این موضوع میتواند بر نتایج انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی این کشور که در ماه می برگزار میشود، تاثیرگذار باشد.
وی با بیان اینکه شش حزب مخالف اردوغان ائتلاف گستردهای را برای پیروزی در انتخابات آتی ریاست جمهوری ترکیه تشکیل دادهاند گفت: اگر آنها با یکدیگر متحد شوند و بر روی یک گزینه توافق کنند میتوانند از اردوغان عبور کنند به شرطی که آن گزینه کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق (ج. ه. پ) نباشد چرا که اگر اجماع بر روی این فرد صورت گیرد اردوغان میتواند به راحتی از او بگذرد و از دیگر سو ممکن است ائتلاف ایجاد شده در بین مخالفین نیز از هم بپاشد.
حیدری با اشاره به حضور ۲۰ ساله اردوغان و حزب عدالت و توسعه در عرصه حکمرانی ترکیه اظهار کرد: این موضوع باعث شده که اردوغان به خوبی با نوع رفتار مردم در انتخابات کاملا آشنا باشد و او ممکن است در زمان باقی مانده تا انتخابات، اقدام و رفتاری انجام دهد که ورق کاملا برگردد، چنان که در انتخابات ژوئن سال ۲۰۱۵، حزب عدالت و توسعه نتوانست به حد نصاب تشکیل دولت برسد و ۶ ماه بعد انتخابات مجدد برگزار شد که در این دوره، حزب حاکم به پ ک ک، حمله کرد و همین حمله و مسائل ناشی از آن باعث شد که در انتخابات نوامبر، این حزب به پیروزی برسد. درواقع اردوغان میداند که در عرصه سیاسی ترکیه چگونه بازی کند که آرای مردم را به سمت خود جذب کند.