سرمقاله

به یاد «صلاح زواوی» ‪/‬ سیف الرضا شهابی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • پارک کوهستان کرمانشاه کجاست؟ کرمانشاه زیر پای شما
  • بهترین روش یادگیری زبان کدام است؟
  • بهترین لپ تاپ دانشجویی
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 5536  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 03 اسفند 1401
    ادعاهای تازه رئیس بانک مرکزی درباره وضعیت دلار و دستورات جدید
    آرایش جدید ارزی
    محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی گفت: نرخ الان بازار به دلیل انتظارات تورمی و عوامل مختلفی افزایش دایمی داشته است که بیشتر از سایت‌هایی با اهداف خاص دامن می‌گیرد؛ باید جایی را درست می‌کردیم که جایگزین بازار ازاد شود؛ به همین دلیل مرکز مبادله را راه اندازی کردیم.
    رئیس کل بانک مرکزی در مراسم رونمایی از مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: امروز رشد قابل توجهی در آمار ارز تخصیصی خواهیم‌داشت.
    محمدرضا فرزین رییس کل بانک مرکزی در مراسم رونمایی از مرکز مبادله ارز و طلای ایران، در تشریح سیاست‌های جدید ارزی اعلام کرد: یکی از برنامه هایمان راه اندازی این مرکز بود که کمی با تاخیر انجام شد دلیل انهم بحث‌های نرم افزاری بود، می‌خواستیم کار را با قدرت شروع کنیم.
    وی‌درباره وضعیت بازار ارز گفت: در سال‌های قبل بخش عمده‌ای از ارز حواله‌ای در نیما عرضه میشد و این سیاست ادامه داشت و در ۵۰ روزی که من مسوولیت بانک را گرفتم بیش از ۶.۵ میلیارد دلار ارز به واردات کالا اختصاص دادیم؛ ۴۰ درصد بیشتر از سال قبل است؛ در نیما نیز نرخ ارز تخصیص داده شده ۱۷ درصد بیشتر شد، ولی اثرات را در کالا نمی‌بینیم و نرخ‌ها بیشتر از ۱۷ درصد افزایش یافتند.
    ایجاد جایی به جای بازار آزاد ارز
    وی گفت: نرخ الان بازار به دلیل انتظارات تورمی و عوامل مختلفی افزایش دایمی داشته است که بیشتر از سایت‌هایی با اهداف خاص دامن می‌گیرد؛ باید جایی را درست می‌کردیم که جایگزین بازار ازاد شود؛ به همین دلیل مرکز مبادله را راه اندازی کردیم.
    رئیس کل بانک مرکزی فرایند تعیین قیمت در مرکز مبادله را بصورت کشف قیمت روزانه دانست و گفت: از لحاظ منابع ارزی و تراز تجاری وضعیت خیلی خوبی داریم، ولی چیزی که بازار را به هم‌ریخته تورم انتظاری است که کنترلش برای ما سخت است و ما باید از یک‌جایی آنرا کنترل کنیم. وی با بیان اینکه نرخ براساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود؛ تصریح کرد: امروز رشد قابل توجهی در آمار ارز تخصیصی خواهیم‌داشت.
    تامین ارز در سامانه ارزی
    وی افزود: تمام نیاز‌های خدماتی را شناسایی کردیم و در سامانه مرکز مبادله ارز با نرخی که در همین بازار کشف می‌شود تامین خواهیم‌کرد که ارز مسافرتی و ماموریتی و ... شامل آن خواهد شد. تلاش می‌کنیم ارز مسافر را پشت گیت تحویل بدهیم؛ مدت زیادی روی این طرح کار کردیم و تلاش می‌کنیم با توجه به شب عید مشکلی برای مسافران پیش نیاید.
    فرزین با بیان اینکه ابزار سلف ارزی را در این مرکز خواهیم داشت؛ تصریح کرد: بازار فردایی و عملیاتی که الان در بازار آزاد انجام می‌شود مورد تایید ما نیست، ولی در قالب ابزار سلف بصورت فردایی ارز را می‌توانیم بفروشیم؛ در بازار متشکل نیز معاملات ساعت ۳ بعداز ظهر به بعد با نرخ فردا محاسبه می‌شد. نرخ فردایی بازار آزاد جهت دهی‌های منفی در بازار و کسب و کار‌ها داشت که سعی داریم جلوی آن را بگیریم.
    رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه امیدواریم این کمک کند به ما تا انتظارات را مدیریت کنیم، ولی این فراتر از راه اندازی مرکز مبادله است و باید تمام بخش‌ها در مدیریت انتظارات اقتصادی با ما کمک کنند افزود: سال آینده منابع ارزی مان خیلی بهتر از امسال خواهد بود؛ اگر ارز آرام شود خواهیم‌توانست سایر شاخص‌های اقتصاد کلان هم آرام کنیم، ولی اول باید از ارز شروع کنیم. وی افزود: مرکز مبادله ارز همین بازار آزاد ارز خواهد شد تا بانک مرکزی نیز مدیریت بازار را از این طریق انجام دهد؛ این مرکز نقطه‌ای است برای شروع‌حکمرانی جدید ارزی که از تمام نظرات نیز بهره‌مند خواهیم شد.
    ارز سهمیه‌ای ۵ هزار یورو حذف شد
    از سوی دیگر امیرهامونی مدیر پژوره مرکز مبادله طلا و ارز در بانک مرکزی با تأکید براینکه دلار ۲۸۵۰۰ تومانی حذف نشده و برای تأمین نیازهای اساسی پرداخت می شود، توضیحاتی درباره محدودیت‌های ارز وارداتی به کشور ارائه کرد.
    یک مقام بانک مرکزی با تأکید براینکه دلار ۲۸۵۰۰ تومانی حذف نشده و برای تأمین نیازهای اساسی پرداخت می شود، توضیحاتی درباره محدودیت‌های ارز وارداتی به کشور ارائه کرد.
    ارز فقط باید به بانک ملی فروخته شود
    امیرهامونی به تسنیم گفت که با این که علی‌رغم ابلاغ بخشنامه‌های رسمی مبنی بر آزاد و معاف از مالیات شدن ارز به کشور، محدودیت‌هایی برای دارندگان ارز ایجاد شده تا فقط ارز وارد شده را به بانک ملی بفروشند و نمی توانند بیشتر از مدت مشخصی ارز را نزد خود نگه دارند چراکه قاچاق محسوب می شود!؛ آیا این محدودیت‌ها در تضاد با اهداف ارزی بانک مرکزی نیست؟ اظهار کرد: مشکل خاصی در مبادی اسکناس ارز وجود ندارد. قبلاً این ارز را صادرکننده عرضه می کرده ولی الان صادرکننده به بانک ملی ارز را ارائه کند و نهایتا می تواند با افتتاح حساب ارزی در مرکز مبادله بفروش برساند.
    وی در پاسخ به این سوال که شاید فردی که ارز را وارد کشور کرده، قصد فروش آنرا نداشته باشد، با این احتمال تا چه زمانی نگهداری ارز واردشده وجود دارد؟ تصریح کرد: طبق مقررات و براساس فرصت‌های زمانی که تعیین شده می توانند اسکناس ارز را در اختیار داشته باشند.
    دلار 28500 تومانی حذف نشده است
    مدیر پژوره مرکز مبادله طلا و ارز درباره اینکه شیوه جدید حوالجات ارزی چطور خواهد بود؟ گفت: در سامانه نیما تأمین ارز کالاهای سیاسی، دارو و تجهیزات پزشکی با نرخ 25800 تومان انجام خواهد شد ولی مازاد آن در تالار حواله ارز مرکز مبادله عرضه خواهد شد.
    وی درباره حذف ارز 28500 تومانی هم اینطور توضیح داد که خیر؛ برای تأمین نیازهای اساسی از جمله دارو و تجهیزات و پزشکی و کالای اساسی کماکان نرخ دلار 28500 تومان است. برای مابقی نیازهای ارزی از طریق بازار حواله مرکز مبادله ارزی اقدام خواهد شد.
    هامونی در خصوص مقاصد ارز خدماتی گفت: بیش از 60 سرفصل است که شامل ارز مسافرتی، دانشجویی، فرصت‌های مطالعاتی، بیماران، شرکت‌های هواپیمایی، حمل و نقل و ... می شود.
    او درباره اینکه بنابراین ارز سهمیه‌ای 5000 یورو حذف شده است؟ تصریح کرد: بله؛ ارزهایی در سرفصل‌های جدید اختصاص خواهد شد جایگزین همان ارز با کارت ملی است. بالغ بر 60 سرفصل که برخی از آنها بدون سقف است جایگزین ارز سهمیه‌ای شده است. هزینه درمان، فرصت‌های مطالعاتی و ... بدون سقف هستند. البته بخش درمانی سرفصل‌های جداگانه ای دارد که برای هر بخش تفکیک شده است.
    طبق سیاست‌های جدید ارزی بانک مرکزی، از این پس دیگر این بانک، ارز برای فروش با کارت ملی در اختیار صرافی‌ها قرار نمی‌دهد؛ البته صرافی‌ها می‌توانند از منابع داخلی خودشان در همان سرفصل ارز از مردم بخرند و به مردم بفروشند.
    هامونی در ادامه خصوص محدودیت‌های ایجاد شده برای خرید و فروش ارز در صرافی‌ها گفت: بانک‌ها و صرافی‌های بانکی مجاز نیستند که ارز شرکت‌هایی که به این بخش فروخته می شود را به صرافی‌های تضامنی بفروشند.یکسری صنایع خاصی هستند که می توانند مراجعه کنند که جزئیات این بخش را در مرکز مبادله ارزی اعلام خواهیم کرد.
    در مرکز مبادله طلا و ارز، در وهله اول بانک ملی و بعد سایر بانک‌ها و صرافی‌های بانکی فعال خواهند بود و صرافی‌های تضامنی نیز به این چرخه وارد خواهند شد.