سرمقاله

به کجا چنین شتابان .‌.‌. ‪/‬ آرین احمدی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • کیوسک‌های دیجیتال نخستین اپراتور سلامت کشور رونمایی و نصب شد
  • پرونده مرکز مبادله در دیوان عدالت اداری آیا مرکز مبادله ارز و طلای ایران، فاقد وجاهت قانونی است؟
  • آغاز ثبت‌نام دهمین دوره کارآموزی همراه اول
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 5598  |  صفحه ۶ | حوادث  |  تاریخ: 04 اسفند 1401
    موضوع تهاتر نفت در قبال ساخت مسکن جدی شد
    خانه های نفتی
    مقدمات تهاتر نفت در قبال اجرای پروژه‌های مسکونی فراهم شده و در اولین گام قرار است ۲۰ هزار میلیارد تومان از این طریق به طرح نهضت ملی مسکن اختصاص پیدا کند. به گزارش ایسنا، از حدود یک سال قبل دولت و مجلس به بررسی چارچوبی برای تهاتر نفت با پیمانکاران پروژه‌های عمرانی وزارت راه و شهرسازی پرداختند. یکی از این برنامه‌ها طرح نهضت ملی مسکن است. به نظر می‌رسد اخیرا اولین قدم‌ها برای اجرای این هدف با تامین ۲۰ هزار میلیارد تومان برداشته شده و به زودی این رقم به این پروژه تزریق می‌شود.
    این در حالی است که یکی از اصلی ترین شعارهای انتخاباتی رئیس فعلی دولت سیزدهم در زمان رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری و همچنین شاید یکی از مهم‌ترین وعده‌های این دولت در زمان آغاز به کار، احداث ۴ میلیون مسکن در ۴ سال فعالیت دولت سیزدهم است. حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی پیش از گفته بود که کشور ما به سالی یک میلیون مسکن در سال نیاز داشت و این کار انجام نشد.
    تخصیص درآمد نفتی برای سازمان برنامه و بودجه
    روز گذشته در جلسه ای با حضور رئییس هیأت عامل صندوق ملی مسکن، اعضای هیأت عامل این صندوق و جمعی از مدیران وزارت راه و شهرسازی و وزارت نفت، روش های تأمین مالی از محل اعتبار تهاتر نفت مورد بحث و بررسی قرار گرفت. مسعود رهنما ـ رئیس هیأت عامل صندوق ملی مسکن در این خصوص گفته است: پس از رایزنی با سازمان برنامه و بودجه و وزارت نفت، مقدمات تخصیص مستقیم بخشی از درآمد فروش نفت به صندوق ملی مسکن فراهم شده است. در اولین قرارداد تهاتر نفت مقرر شد معادل ۲۰ هزار میلیارد تومان از این محل توسط صندوق ملی مسکن مستقیما به پروژه های کلان نهضت ملی مسکن تزریق شود.
    وی افزود: در مدت چهار ماهه از شروع به کار صندوق ملی مسکن تا کنون توانسته‌ایم بیش از ۳۱ هزار میلیارد تومان در قالب جذب ۴۰۰۰ میلیارد تومان از منابع قانون بودجه عمومی ۱۴۰۱، بالغ بر ۲۰۰۰ هزارمیلیارد تومان از محل خط اعتباری مسکن مهر، بالغ بر ۵۷۰۰ میلیارد تومان از محل مالیات بر خانه های لوکس و خالی و ۲۰  هزار میلیارد تومان از محل ابلاغ اعتبار تهاتر نفت، تآمین مالی کنیم.
    بنابراین گزارش هنوز مشخص نشده که شرکت‌های خارجی در فرآیند دریافت نفت در برابر احداث مسکن ورود کرده‌اند یا داخلی. اما با توجه به بحث تحریم‌ها تهاتر نفت در قبال ساخت مسکن می‌تواند گشایش خوبی در جهت اجرای پروژه‌های نهضت ملی مسکن باشد؛ بخصوص در شرایطی که بانک‌ها بجز بانک مسکن طی یک سال اخیر تمایلی برای اختصاص منابع به این طرح نداشتند و طرف تقاضا هم توانایی کافی برخوردار نبود.
    البته در هفته‌های اخیر پنج بانک دولتی تفاهم‌نامه‌هایی با وزارت راه و شهرسازی به منظور ورود به طرح نهضت ملی مسکن امضا کردند. ممکن است به منظور افزایش توان متقاضیان، رقم تسهیلات این طرح نیز افزایش پیدا کند. از جمله دیگر برنامه‌ها اختصاص منابع سازندگان به پروژه‌ها است.   تحقق این برنامه‌ها در رونق صنعت ساختمان موثر خواهد بود.
    قرار دادی برای ساخت سالانه یک میلیون و دویصت هزار مسکن
    این در حالی است که حجت‌الاسلام احمدحسین فلاحی نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس از قرارداد ساخت یک‌میلیون و ۲۰۰ هزار مسکن ملی توسط سرمایه‌گذاری خارجی خبر داد و گفت: این شرکت خارجی با مبلغی معادل ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به ازای هر متر مربع و بهره‌گیری از مصالح و نیروی انسانی داخلی و بومی عهده‌دار ساخت و سرمایه‌گذاری شده است.
     به گزارش فارس، حجت‌الاسلام احمدحسین فلاحی با توجه به تعهد دولت مبنی بر ساخت ۴ میلیون مسکن ظرف چهار سال اظهار کرد: این تعهد در برخی از استان‌ها به دلیل منابع مالی و مباحثی، چون زمین با مشکل مواجه است از همین رو یک شرکت خارجی در این زمینه پیشنهاد همکاری داده بود.
    وی گفت: سه ماه پیگیر ارتباط با سرمایه‌گذار خارجی و وزیر بودیم و چندین مرتبه با رابط شرکت خارجی جلسه برقرار شد به نحوی که تفاهم‌های اولیه توسط وزیر سابق، مرحوم رستم قاسمی امضا شد، اگرچه این تفاهمنامه توسط برخی افراد متوقف شد.
     نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: کماکان به دنبال پیگیری این مهم بودیم به طوری که چندین جلسه با وزیر مربوطه برگزار شد و در نهایت خروجی جلسات به استقبال وزیر ختم شد.
     وی به ادامه روند این قرارداد پرداخت و گفت: مرحله بعدی اعتبارسنجی این شرکت بین‌المللی بود و گام بعدی قرارداد ساخت یک‌میلیون و ۲۰۰ هزار مسکن در طول چهار سال که نهایی شد.
     مزیت چینی ها برای نماینده مجلس
    فلاحی با تاکید بر اینکه ساخت هر متر مسکن در بازار بین ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان با احتساب حداقل‌ها در شهر‌های کوچک هزینه در بردارد اضافه کرد: این شرکت خارجی با مبلغی معادل ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به ازای هر متر مربع عهده‌دار ساخت و سرمایه‌گذاری شده، اگرچه نکته قابل تامل این سرمایه‌گذاری بهره‌گیری از مصالح و نیروی انسانی داخلی و بومی است.
    وی به دیگر مزایای این همکاری اشاره کرد و یادآور شد: این شرکت خارجی الزاما مبلغی در برابر انجام تعهداتش دریافت نخواهد کرد و به تهاتر نفت بسنده کرده است.
     نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این مزیت باعث جلوگیری ارز از کشور می‌شود متذکر شد: این شرکت چینی با نماینده مستقر در کشور اقدام به طراحی و ساخت مسکن ملی می‌کند.
     وی بیان کرد: به مسئولان استانی نیز پیشنهاد داده شده تا از این ظرفیت بهره گیرند و بخشی از مشکل مسکن همدان در قالب ۲۰ تا ۳۰ هزار مسکن رفع شود، چنانچه ما منتظر اقدامات درخور مسئولان استانی در این حوزه هستیم.
    فلاحی خاطرنشان کرد: شمار دیگری از مزیت‌های این اقدام مثبت از این قرار است؛ قیمت تمام شده با ورود این شرکت خارجی مناسب‌تر از بازار خواهد بود، منابع ارزی کشور خارج نمی‌شود و بخشی از تعهد سنگین دولت را به دوش می‌کشد.
    وعده تهاتر نفت برای ساخت مسکن
    اما آن طور که مهر در گزارش منتشر کرده، به نظر می رسد که موضوع تهاتر نفت در قبال ساخت مسکن توسط سازندگان طرح نهضت ملی مسکن کم‌کم دارد جدی می‌شود و در این خصوص وزارت راه و شهرسازی منتظر ایجاد ساز و کاری توسط مجلس و وزارت نفت است. مجلس و وزارت نفت در حال تهیه چارچوبی به منظور تهاتر نفت با پیمانکاران پروژه‌های عمرانی وزارت راه و شهرسازی از جمله طرح نهضت ملی مسکن هستند. این خبر را محمودزاده معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده و گفته است اگر این مساله محقق شود گشایش خوبی در زمینه تأمین مالی پروژه‌ها ایجاد خواهد کرد. زمزمه‌های استفاده از شرکت‌های خارجی در پروژه جهش تولید و تأمین مسکن (نهضت ملی مسکن) از ماه‌های قبل شنیده شد.
    اما مسئولان وزارت راه و شهرسازی اعلام کردند که قرار نیست خارجی‌ها نیروی انسانی وارد کنند بلکه از توان فنی آنها در جهت ارتقای تکنولوژی ساخت استفاده خواهد شد. اما با توجه به کمبود منابع و تحریم‌های بانکی کشورمان یکی از سوالات اساسی، چگونگی تأمین مالی و انجام مبادلات بانکی با شرکت‌های خارجی است که از همان ابتدا بحث تهاتر نفت مطرح شد. اول از همه نهضت ملی نیاز به زمین دارد و این زمین‌ها باید از سوی دولت زمین معرفی شود در این میان از زمین‌های مردمی هم استفاده خواهد شد ولی مردم به قدری زمین ندارند که بتوانند واحدهای نهضت ملی را تأمین کند.
    ابعاد ساخت واحدهای مسکن ملی بالا است ۷۰۰ هزار واحد یک یا دو قطعه نیست که زمین مردمی استفاده شود زمین بیشتری برای تسریع ساخت و سازها نیاز است. بافت فرسوده هم نمی‌تواند آن ابعادی که رد نهضت ملی قرار است ساخته شود را تأمین کند اما می‌تواند کمکی باشد بر سرعت بخشی به ساخت وسازها البته این امر هم نیاز دارد به همراهی شهرداری‌ها و وزارت راه و شهرسازی. راهکار برای تسریع سرعت بخشی به نهضت مالی سرمایه گذار خارجی است که می‌تواند مشکلات را برطرف کند مانند ساخت و سازهای ونزوئلا که نفت به ترکیه می‌دهد و جای نفت ترکیه مصالح و ساخت وساز در ونزوئلا را انجام می‌دهد این امر می‌تواند در ایران هم اجرایی شود با کمک روسیه و چین به این دو کشور نفت داده شود در عوض نفت مصالح و ساخت وساز را برعهده آنها گذاشته شود.