کد خبر: 5608 | صفحه ۷ | ایران زمین | تاریخ: 04 اسفند 1401
یک استاد روابط بین الملل دانشگاه تشریح کرد
پیام سفر غیر منتظره بایدن به اوکراین
یک کارشناس مسائل آمریکا پیامهای سفر رئیسجمهوری آمریکا به اوکراین در آستانه نخستین سالگرد آغاز جنگ علیه این کشور را مورد بررسی قرارد داد.
مهدی مطهرنیا در تحلیل خبر سفر از پیش اعلامنشده جو بایدن به اوکراین در آستانه سالگرد حمله روسیه به این کشور و در پاسخ به این پرسش که این اقدام رئیسجمهوری آمریکا چه پیامی برای مسکو و کییف دارد، گفت: سفر جو بایدن آن هم به صورت از پیش اعلامنشده به اوکراین در آستانه سالروز حمله روسیه، حامل پیامهای مختلف در سطوح گوناگون است؛ نخست پیام روشنی برای روسیه که به زعم طرفداران ولادیمیر پوتین و شخص وی با این اندیشه که روسیه میتواند اوکراین کوچک که بخشی از شوروی بوده را به راحتی به تصرف درآورد، اکنون سالی بر آن گذشته و این آبرو و حیثیت ارتش روسیه را که بازمانده ابرقدرت شوروی است با پرسش جدی روبهرو میکند و طرفداران مسکو را در یک وضعیت انفعالی قرار میدهد.
وی ادامه داد: همچنین پیامی برای اوکراین وجود دارد که مردم و مسئولین این کشور توانستند با اتحاد ملی و سخت کوشی از یک سو و واقعنگری درخواستهای رسمی و آشکار از ایالات متحده و اروپا در جهت حمایت از ملت اوکراین در برابر روسیه نشان بدهند که به هر ترتیب در دنیای امروز با تعامل مثبت میان کشورها، در جبهههای اندیشه متفاوت این حمایتها میتواند کارساز باشد.
به گزارش ایلنا، وی افزود: سوم پیام آشکاری به رقبای ایالات متحده آمریکا در آینده بینالمللی دارد؛ نظم آینده جهانی به شکلدهی و محتوا بخشی جدی در سالهای اخیر است و براساس این جدیت، در استقرار این نظم جهانی ما شاهد آن هستیم که اروپای متحد به عنوان رقیب ایالات متحده در کنار این کشور است و دیگر امکان اتصال قدرت نظامی روسیه به قدرت اقتصادی اتحادیه اروپا در مرحله بسیار سختی وارد شده است و از سوی دیگر اتحادیه اروپا نیز با آمریکا در جهت حمایت از اوکراین هماهنگتر از گذشته عمل میکند و امید به اینکه دو سوی اقیانوس از هم تفکیک شده و جبهه غرب طی شکاف ناشی از رقابت در آینده نظم نوین جهانی قرار بگیرند از بین رفته است و در نهایت به نفع ایالات متحده آمریکا است و لذا سفر رییس جمهور آمریکا در این موقعیت و مقطع زمانی با وجود گذشت یک سال از آغاز جنگ میتواند نوعی مانور قدرت در برابر روسیه تلقی شود.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که با توجه به امکان شکلگیری یک حمله فراگیر از سوی روسیه در بهار امسال، آمریکا و غرب در حمایت از اوکراین تا کجا پیش خواهند رفت، گفت: باید بپذیریم که روسوفیلها و طرفداران پوتین معتقد بودند که مسکو به سرعت میتواند کییف را تصرف کند و اکنون بازی آنقدر سخت شده که تهدیدهای متفاوتی از سوی کرملین مطرح میشود و در عمل این کییف است که برخی سرزمینهای تصرف شده ارتش روسیه را بازپس میگیرد.
وی ادامه داد: روسها تحت فشار اقتصادی زیادی هستند و حرکت نظامی در ثانیه هزینه دارد و هزینههای آن را روسیه به تنهایی یا با کمک کشورهایی که مانند خودش تحت تحریم هستند پرداخت میکنند. وی افزود: لذا باید بگویم براساس این منطق، برای روسیه هم عملیات گسترده بسیار سخت است و در این در حالی است که عملا میلیاردها دلار از سوی غرب به اوکراین داده میشود. اروپا و آمریکا این کمکها را تا سر حد ممکن ادامه خواهند داد.