کد خبر: 6241 | صفحه ۹ | تولید و تجارت | تاریخ: 15 اسفند 1401
وضعیت بازار مسکن از نوسانات ارزی متاثر است
تَرکشهای دلار بر تن مسکن
رئیس کمیسیون عمران مجلس اخیرا گفته است که قیمت ساخت هر متر مربع نهضت ملی به دو برابر قیمت سال گذشته رسیده است، در حالی که در سال گذشته قراردادها با قیمت هر متر مربع ۴.۵ میلیون تومان منعقد شد، امروز این نرخ تا دو برابر افزایش پیدا کردهاست، در واقع واحد ١٠٠ متری نهضت ملی مسکن بیش از یک میلیارد تومان قیمتگذاری میشود.
این سخنان البته در حالی بیان میشود که واسطههای ملکی پایتخت از کمبود فایلهای با عمر بنای کمتر از پنج سال در بازار مسکن خبر میدهند که باعث شده تناسب بین عرضه و تقاضا به هم بریزد. به نظر میرسد کاهش ساخت و ساز در دورههای گذشته به کمبود فایلهای مرغوب در بازار مسکن انجامیده است.
در کنار این مساله انتظارات تورمی ایام قبل از عید باعث شده تا برخی مالکان از فروش منصرف شوند و آن را به سال آینده موکول کنند. مشاوران املاک میگویند به اندازهای که مشتری در بازار مسکن وجود دارد فروشنده نیست. فایلهایی هم که عرضه شدهاند یا عمدتا قدیمیساز هستند، یا امکانات کافی ندارند و یا با سطح قیمتی فراتر از عرف بازار عرضه شدهاند که مشتری موثر به سمت آنها نمیرود.
با این حال تعداد معاملات ملک در مقایسه با ماههای قبل افزایش یافته و به سطوح بالای ۱۰ هزار واحد رسیده است. بررسیها نشان میدهد عمده خرید و فروشها در نرخهای متعارف و از نوع تبدیل به احسن است. بدین صورت که خریدار با استفاده از نقدینگی فروش واحد خود اقدام به خرید آپارتمان بزرگتر یا نوسازتر میکند. اما با توجه به حباب نرخهای پیشنهادی، حضور خانه اولیها در بازار مسکن به پایینترین حد خود رسیده است.
پروژه نهضت ملی مسکن عمل نکرد
محمدرضا رضایی کوچی در گفتوگو با ایلنا درباره وضعیت بازار مسکن و افزایش لحظهای قیمت مسکن و تضعیف قدرت خرید مردم به ویژه دهکهای کم درآمد و عدم پوشش نیاز و تقاضای مسکن از طریق پروژه نهضت ملی اظهار داشت: وقتی که بازار ارز ثبات نداشته باشد، تمام کالاها تحت تأثیر آن قرار میگیرند و بازار مسکن هم قاعدتاً از بازار ارز اثر میپذیرد و ترکش بازار ارز به بازار مسکن هم خورد. وی ادامه داد: به دنبال بیثباتی بازار ارز، این بیثباتی در بازار مسکن دیده میشود اما از سوی دیگر وقتی مسکنی در کشور ساخته نمیشود اگر نرخ دلار ثابت هم میماند باز هم قیمت مسکن در کشورمان افزایش پیدا میکرد.
رئیس کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه در حال حاضر به دلیل کمبود مسکن، عرضه متناسب با حجم تقاضا نیست و همین عامل افزایش قیمت مسکن شده است، گفت: این وضعیت بازار مسکن تنها به دلیل افزایش نرخ ارز نیست و افزایش قیمت ارز را تنها عامل افزایش قیمت مسکن نمیدانیم، موضوع اصلی عدم تعادل بین عرضه و تقاضا در بازار مسکن است.
رضایی کوچی درباره آخرین وضعیت پیشرفت پروژه نهضت ملی مسکن در سراسر کشور اظهار داشت: گفت وگوهایی انجام شده اما از آنجایی که با افزایش قیمتها مواجه شدیم قیمت ساخت هر متر مربع نهضت ملی به دو برابر قیمت سال گذشته رسیده است، در حالیکه در سال گذشته قراردادها با قیمت هر متر مربع ۴.۵ میلیون تومان منعقد شد، امروز این نرخ تا دو برابر افزایش پیدا کردهاست، در واقع واحد ١٠٠ متری نهضت ملی مسکن بیش از یک میلیارد تومان قیمتگذاری میشود.
وی تاکید کرد: در حالت حداکثر، ۴٠٠ میلیون تومان از این عدد به مردم و متقاضیان وام داده میشود و ۶٠٠ میلیون تومان باید آورده افراد و متقاضیان باشد اما جامعه هدف پروژه نهضت ملی مسکن امکان پرداخت ۶٠٠ میلیون تومان را ندارد و اساسا آوردهای در این اعداد ندارند که بخواهند آن را واریز کنند و از تمام بخشی که در پروژه نهضت ملی مسکن تایید صلاحیت شدند تنها بخش کوچکی امکان تامین و واریز این ۶٠٠ میلیون تومان را دارند. اطمینان داریم که با این وضعیت نهضت ملی مسکن به جایی نمیرسد هر چند که در مناطقی شروع به کار کردهاند.
رئیس کمیسیون عمران مجلس تاکید کرد: بحث ما این بوده که به سمت تهاتری اراضی و زمین برویم و زمین را دولت تامین کند و سرمایه گذاری از سوی بانکها و بخش خصوصی انجام شود و سهمیه اختصاص داده شده به دولت به متقاضیانی واگذار شود که امکان پرداخت آورده اولیه و اقساط آن را دارند. از سوی دیگر امکان ساخت مشارکتی مردمی در اراضی ارائه شده از سوی دولت باید تقویت شود و تسهیلات به صورت طولانی مدت در اختیار متقاضیان قرار بگیرد .
رضایی کوچی گفت: به طور قطع نمیتوان برای تمام متقاضیان مسکن یک نسخه پیچید و باید از انواع مدل برای خانهدار کردن اقشار مختلف جامعه استفاده کرد. وی همچنین درباره سرعت کار در نهضت ملی مسکن اظهار داشت: با این مدل و اجرای کار امکان تحقق یافتن ساخت ۴ میلیون مسکن در ۴ سال دیگر وجود ندارد.
تکانه های دلار بر بازار مسکن شدیدتر است
اما رئیس سابق اتحادیه صنف مشاورین املاک ساوه نیز در همین باره گفت که: افزایش قیمت دلار، بازار مسکن را هم متاثر از خود خواهد کرد اما احتمالا نه به اندازه و شدتی که خود بازار ارز تجربه کرده و میکند. بنابراین دولتمردان میبایست کنترل افزایش قیمت ارز را در دست بگیرند تا تاثیرات آن بر مسکن و املاک به حداقل برسد.
فرامرز خسروی در گفت و گو با خبرانلاین به روند صعودی افزایش قیمت دلار و چگونگی تاثیر آن بر بازارهای دیگر اشاره کرد و افزود: یکی از مهمترین این بازارها در حال حاضر بازار مسکن و نرخ جدید اجاره بها و خرید و فروش است که اگر تداوم افزایش قیمت دلار اتفاق بیفتد در ماههای آینده شاهد سربه فلک کشیدن نرخ اجاره بها و خرید و فروش مسکن به عنوان یکی کالای ضروری خواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه برای سنجش تاثیر رشد قیمت ارز بر تورم بخشهایی مانند مسکن باید مؤلفههای زیادی را بررسی کنیم، اظهار کرد: تحلیل اثر رشد قیمت ارز بر شاخص قیمتها برای کشورهایی مانند ایران که تورم بالایی دارند امری حیاتی به نظر میرسد. وی با تاکید بر اینکه پدیده رشد قیمت ارز رابطه بین تغییرات ارزش پول ملی و روابط خارجی یک کشور را بیان میکند، گفت: بررسی متغیرهایی مانند درآمدهای نفتی، شاخص قیمت تولیدکننده، شاخص قیمت مصرف کننده و حجم پول نشان از وابستگی اقتصاد کشور به واردات دارد.
رئیس سابق اتحادیه صنف مشاورین املاک ساوه در ادامه با اشاره به اینکه اتفاق اول بعد از افزایش نرخ ارز، افزایش قیمت تورم است، گفت: تورم ناشی از افزایش نرخ ارز بر بازارهای موازی تاثیر میگذارد. این رشد در بازار مسکن تاثیر بسزایی خواهد داشت، ولی این حرکت به صورت آرام خواهد بود.
تاثیر افزایش قیمت دلار بر قیمت مسکن
وی گفت: به طور مثال در سال ۹۷ که قیمت دلار از محدوده چهار هزار تومان به ۱۸ هزار تومان رسید، همزمان میانگین قیمت مسکن در تهران از ۱۰ میلیون تومان به ۲۲ میلیون تومان برای هر متر مربع افزایش یافت. پس افزایش نرخ ارز تاثیر مستقیم و آهسته بر قیمت مسکن دارد.
خسروی افزود: اولین بازاری که قیمت ارز بر آن تاثیرگذار است بازار اولیه وارداتی خواهد بود و سپس سراغ طلا، سکه و خودرو میرود و در نهایت بر بازار املاک تاثیر خواهد گذاشت. همچنین از این زاویه نیز میتوان موضوع را بررسی کرد که افزایش نرخ ارز انتظارات تورمی را بالا خواهد برد و جو روانی در جامعه را تغییر خواهد داد به همین دلیل اشخاص سعی میکنند قیمت ملک خود را همگام با قیمت ارز افزایش دهند.
وی افزود: هر چه دامنه زمانی رشد قیمت ارز طولانیتر باشد وزن اثرگذاری آن بر بازار املاک بیشتر خواهد بود، زیرا در بلندمدت قیمت مصالح و دیگر شاخصههای ساخت مسکن افزایش مییابد و تثبیت خواهد میشود.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه در یکسال و نیم اخیر، قیمت ارز حدود ۸۰ درصد رشد داشته پس قیمت ساختوسازهایی که در حال انجام است به دلیل وابستگی مصالح ساختمانی به واردات افزایش خواهد یافت. در نتیجه آپارتمانهای نوساز با قیمت تمام شده بیشتری عرضه خواهد شد و در نهایت این امر بر روی قیمت همه املاک تاثیر مستقیم و آهسته خواهد داشت.