سرمقاله

دو داعش و یک نظام! ‪/‬ حامدِ وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • اعلام تعرفه‌های تخفیفی ایرانسل ویژه حج
  • آغاز نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ با حضور ایرانسل
  • گام بلند برای جهش تولید با برات الکترونیک/ سککوک ابزار موثر زنجیره تامین مالی
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 6253  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 15 اسفند 1401
    «ابتکار» پایان سفر دور روزه مدیرکل آژانس به ایران را بررسی می‌کند
    تایید گروسی، تکذیب تهران
    گروه بین الملل - رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در کنفرانسی خبری در وین پس از سفر به تهران، از توافق با ایران در راستای افزایش فعالیت‌های راستی‌آزمایی در ایران استقبال کرد.
    وی در رابطه با سفر خود به ایران گفت: این بازدید مهمی برای من بود. فرصتی برای گفت‌وگو با رئیس‌جمهور و وزیر خارجه ایران پیدا کردم. وی در ادامه عنوان کرد که آژانس انرژی اتمی توانسته یافته‌های غیرمنتظره‌ای درخصوص حدود غنی‌سازی در ایران به دست آورد.
    مدیرکل آژانس اتمی در این باره تصریح کرد: تلاش کردم تا همه چیز را به مسیر خود بازگردانم. بیانیه‌ مشترک ما به این مسئله رسیدگی می‌کند. گروسی در بخش دیگر از کنفرانس خبری خود عنوان کرد که آژانس اتمی در تلاش بوده تا شفاف‌سازی‌هایی درخصوص برخی سایت‌ها در ایران دریافت کند.
    به گزارش ایسنا، وی با اشاره مجدد به دیدار با سیدابراهیم رئیسی گفت: زمانی که با رئیس‌جمهور ایران گفت‌وگو دارم، درخصوص جزئیات فنی سایت‌های اعلام‌نشده گفت‌وگو نمی‌کنیم بلکه درباره همکاری‌های‌مان و اینکه زمان آن رسیده که نتیجه‌ای حاصل شود به صحبت می‌پردازیم. مدیرکل آژانس اتمی خاطرنشان کرد که گفت‌وگوی خود با رئیس‌ جمهوری ایران در «جوی کاری و صادقانه» انجام شده است.
    گروسی در ادامه گفت: ما باید اطمینان حاصل کنیم که توانایی لازم برای بازرسی از سایت‌ها را دراختیار داشته باشیم. آنچه که‌ مهم است این است که بتوانیم حساب هر گرم مواد غنی‌سازی شده را داشته باشیم و این محور تبادل نظرات ما بوده است. ما درخصوص شماری از اقدامات ملموس ازجمله دسترسی به اطلاعات و برخی مکان‌ها به توافق رسیدیم. وی افزود: ما به زودی دیدارهای فنی با ایران خواهیم داشت‌.
    همچنین خبرگزاری رویترز گزارش داد که گروسی در وین در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌که آیا «تمامی تجهیزات نظارتی» دوباره نصب خواهد شد که در تابستان گذشته و به دنبال اقدامات متقابل ایران پس از صدور قطعنامه ضدایرانی در نشست پیشین شورای حکام غیرفعال شده بود، گفت: بله. اگرچه به گفته او، این اقدام در برخی محل‌ها انجام خواهد شد. رویترز همچنین نوشت: گروسی در پاسخ به این که گفت‌وگوهای بعدی آژانس با مقامات ایران درباره تعیین جزئیات اقدامات پیش رو چه زمانی انجام خواهد شد، گفت: خیلی خیلی زود.
    تکذیب صحبت‌های گروسی
    صحبت‌های گروسی در حالی مطرح شد که رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد: خبر دسترسی به افراد و اماکن سه‌گانه مورد ادعای آژانس و یا نصب دوربین‌های جدید کذب است. نور نیوز در توییتی نوشت: مهمترین نتیجه سفر مدیرکل آژانس به تهران، دستیابی به الگوی مشترک برای تسریع در همکاری‌های پادمانی در چارچوب وظایف ایران و اختیارات قانونی آژانس با رعایت قانون اقدام راهبردی بوده است. خبر دسترسی به افراد و اماکن سه‌گانه مورد ادعای آژانس و یا نصب دوربین‌های جدید کذب است.
    همچنین بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز در گفت‌وگو با ایرنا درمورد برخی ادعاها پیرامون اعطای دسترسی به افراد در گفت‌وگوهای ایران و اژانس گفت: در طول دو روزی که آقای گروسی و هیات همراه در ایران بودند هیچگاه بحث دسترسی به افراد مطرح نشد و هیچ متنی هم حاکی از این موضوع نوشته نشده است. وی ادامه داد: البته حتی اگر چنین درخواستی مطرح می‌شد به طور قطع ما با آن مخالفت میکردیم.
    سخنگوی سازمان انرژی اتمی درمورد نصب دوربین‌های جدید در تاسیسات هسته‌ای نیز تاکید کرد که درمورد نصب دوربین‌ها صحبت یا توافقی صورت نگرفته است.
    وی درمورد ادعای افزایش ۵۰ درصدی بازرسی‌های آژانس از مکان‌های هسته‌ای ایران گفت: از آنجایی که برای اولین بار در مجتمع فردو غنی سازی ۶۰ درصد آغاز شده بود و بر اساس رویکرد پادمانی بازرسی‌ها باید افزایش پیدا می‌کرد. چرا که اصولا با افزایش سطح غنی سازی و یا ورود مواد حساس تر به موسسه میزان بازرسی‌ها با توافق طرفین افزایش پیدا می‌کند.
    کمالوندی تاکید کرد: بر همین مبنا تعداد بازرسی‌های فردو پیش‌تر ۸ مورر بوده است که با توجه به سطح غنی سازی بالاتر به ۱۱ مورد افزایش پیدا کرده است.
    سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین در واکنش به بزخی اخبار مبنی بر توافق با آژانس برای دسترسی به سه مکان ادعایی بر اساس میزان‌ درخواست آژانس، گفت: هیچ بحثی درمورد میزان دسترسی بدون محدودیت به سه مکان ادعایی مطرح نشده است و باتوجه به دسترسی قبلی به این مکان‌ها اصولا لزومی به دسترسی بیشتر دیده نمی‌شود و آژانس نیز تا کنون چنین درخواستی نداشته است.
    وی درمورد دسترسی به نقشه جامعه هسته‌ای کشور گفت: آنچه مهندس اسلامی در طول مذاکرات یک نسخه از آن را تحویل طرف مقابل داد، چارچوب برنامه ملی همکاری‌های فنی (سی پی اف) بود که نوع همکاری‌های آژانس و ایران در حوزه‌های کمک‌های فنی و توسعه ای را مشخص می‌کند. این چارچوب، بر اساس برنامه جامع ۲۰ ساله هسته‌ای تهیه شده است. کمالوندی در پاسخ به سوالی درمورد اینکه آیا این تفاهمات مغایر قانون با راهبردی مجلس شورای اسلامی است، گفت: این تفاهمات صورت گرفته هیچ گونه مغایرتی با قانون راهبردی مجلس نداشته و کاملا در راستای این قانون دنبال خواهد شد.