کد خبر: 7811 | صفحه ۲ | سیاست روز | تاریخ: 05 اردیبهشت 1402
تاثیر بخشودگی.ها بر فضای اجتماعی بررسی شد
ترمیم اعتماد عمومی زیر سایه عفو
گروه سیاسی- در آستانه عید سعید فطر، رئیسجمهور ضوابط بخشودگی یا تخفیف در محدودیتها و ممنوعیتای اداری، انتظامی و صنفی افرادی را که در حوادث سال گذشته مرتکب اعمال خلاف قانون شده بودند، ابلاغ کرد.
موضوعی که می تواند در ادامه روند آرام سازی فضای اجتماعی موثر باشد هرچند نمی تواند آن را به عنوان متغیر تام دانست با این حال این رویکردها قطعه بی اثر نخواهد بود.
در همین زمینه دبیرکل حزب جمهوریت ایران اسلامی با استقبال از ابلاغ رئیس جمهور برای حل مشکلات بازداشتشدگان اعتراضات سال گذشته، گفت: این مسیر ادامه یابد تا شکافها تبدیل به اتصال ، ارتباط و حمایت شود.
رسول منتجبنیا در گفتوگو با ایسنا درباره ابلاغ رئیسجمهور درباره ضوابط بخشودگی یا تخفیف متناسب با وضعیت مشمولان افرادی که در جریان حوادث اخیر بر اثر رفتارهایی شغل و موقعیتشان دچار محدودیت یا ممنوعیت شده است، اظهار کرد: تردیدی نیست که حکومت زمانی میتواند دوام و اقتدار داشته باشد که حمایت اکثریت قریب به اتفاق مردم را به همراه داشته باشد؛ زیرا حمایت اقلیت نمیتواند حکومت را مقتدر کرده و از خطر حفظ کند. به هر حال هر حکومتی همیشه درصدی از حامیان را به همراه خود دارد اما مهم این است که آیا اکثریت جامعه طرفدار حکومت هستند یا اینکه به حکومت انتقاد یا اعتراض دارند یا اینکه بین جامعه و حکومت شکاف ایجاد شده است؟
وی با اشاره به اینکه «عفو عمومی یکی از اقدامات مناسبی بود که پس از اعتراضات سال گذشته انجام شد»، ادامه داد: این عفو و تلاش دولت برای حل مشکلات بازداشتشدگان امیدبخش بود البته این اقدامات باید دنبال شود و در حد وعده نماند تا مشکلات کسانی که بازداشت یا دچار محدودیت شدهاند به طور کامل حل شود. افراد زیادی هستند که دچار مشکل شده و از محل کار خود اخراج شدهاند که تلاش دولت برای حل مشکلات آنها اقدام بسیار مناسبی است. اساتیدی هستند که به آنها درس داده نشده یا اخراج شدهاند. از برخی هنرمندان در صداوسیما استفاده نمیشود یا آنها خودشان به صداوسیما نمیروند. در مورد ورزشکاران هم همینطور است؛ بنابراین عفو و حل مشکلات این افراد مهم است و باید این مسیر ادامه یابد تا شکافها تبدیل به اتصال ، ارتباط و حمایت شود.
این فعال سیاسی همچنین با اشاره به عملکردهایی که موجب ایجاد شکاف در جامعه میشود، خاطرنشان کرد که با توجه به نوع اعتراضات، مسوولان باید شناخت بیشتری نسبت به مردم پیدا کنند و درصدد رفع مشکلات برآیند و به وعده و وعید اکتفا نککند تا مردم احساس کنند که مسئولان دردآشنای آنها هستند.
وی معتقد است: گاهی مسائل اساسی مردم فراموش شده و عدهای جاهلانه و عدهای هم عامدانه به مسائلی پرداختند که مشکل اصلی مردم نیستند. من نمیگویم حکومت به مسائل فرهنگی نپردازد اما نباید به بهانه این مسائل، سفره مردم فراموش شود. مردم انتظار دارند که حکومت به مشکلات معیشتی هم بپردازد.
وکیلی: سعهصدر حکومت بیشتر از هر رفتار دیگری بر مردم مؤثر است
همچنین یک فعال سیاسی اصلاحطلب با تاکید بر اینکه «سعه صدری که حکومت نشان میدهد بیشتر از هر رفتار دیگری بر مردم تأثیر مثبت میگذارد»، گفت: نباید اجازه داد این اقدامات جنبه نمادین به خود بگیرد تا خروجی آن به ترمیم اعتماد عمومی منجر شود.
محمدعلی وکیلی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به ابلاغ ضوابط بخشودگی یا تخفیف متناسب با وضعیت مشمولان افرادی که در جریان حوادث اخیر بر اثر رفتارهایی شغل و موقعیتشان دچار محدودیت یا ممنوعیت شده است، اظهار کرد: در گذشته هم گفتهام آنقدر که عفو و گذشت کائنات را با ما همراه میکند، هیچ نمازی و هیچ عبادتی چنین قدرتی ندارد. سعه صدر و گذشتی که حکومت نشان میدهد بیشتر از هر رفتار دیگری بر مردم تأثیر مثبت میگذارد و جامعه را هم با خود همراه میکند.
وی با بیان اینکه «مردم نگاه به رفتار حاکمان میکنند و از آن متأثر میشوند»، ادامه داد: مردم اگر از حکومت مهربانی و گذشت و همراهی ببینند در جامعه و نسبت به دیگران نیز عطوفت و رحم و مروت نشان میدهند و در عین حال اگر از حکومت، بغض و کینه و سختگیری ببینند، نسبت به یکدیگر سختگیر و کینهجو میشوند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب تاکید کرد: همه ما شنیدهایم که میگویند لذتی که در عفو است در انتقام نیست. این جمله باید در رفتارهای همه ما تبلور یابد. اگر روزی زندانهای ما از وجود افراد خالی شد، آن روز باید جشن ملی اعلام و عفو، گذشت و کرامت انسانی ستایش شود.
وکیلی با تاکید بر اینکه «چنین اقداماتی نباید شکل نمادین به خود بگیرد»، تصریح کرد: چنین رخدادها و دستوراتی که منجر به عفو بخشی از افراد میشود خوب است اما امیدوارم جنبه سمبلیک یا نمادین به خود نگیرد و خروجی آن به ترمیم اعتماد عمومی و همبستگی بیشتر میان جامعه و مسئولان کمک کند.
وی یادآور شد: مردم باید باور کنند چنین اقداماتی راهبرد نظام است و به همین دلیل مسئولان امر باید مراقب باشند تا به شکلی رفتار نشود که چنین اقداماتی در نگاه مردم به یک امر تشریفاتی بدل شود، بلکه مجموعه این اقدامات باید با حس باورپذیری مردم همراه شود تا به بازگشت اعتماد از دسترفته اجتماعی کمک کند.