کد خبر: 7820 | صفحه ۴ | فرهنگ و هنر | تاریخ: 05 اردیبهشت 1402
قدیمیترین رسانه فراگیر در ایران همچنان محبوب است
هشتاد و سه سالگی رسانه نجیب
رادیو تهران اولین فرستنده رادیویی در ایران در محل بیسیم در جاده قدیم شمیران است که در چهارم اردیبهشت ۱۳۱۹ افتتاح شد. رادیو تهران از ابتدا در ۲۴ ساعت فقط ۸ ساعت برنامه اجرا می کرد که شامل اخبار، موسیقی ایرانی، گفتار مذهبی، جغرافیایی و تاریخی بود. در سال ۱۳۲۲ رادیو تهران بخش دیگری به تعداد بخش های قبلی خود افزود و صبح ها نیز برنامه آن سه ساعت افزایش یافت. رادیو در سال ۱۳۲۴ برای روزهای تعطیل نیز برنامه های مدون پخش می کرد.
قدیمیترین رسانه فراگیر در ایران
حمیدرضا صحراگرد، مدیر شبکه رادیویی تهران با بیان اینکه رادیو به عنوان قدیمیترین رسانه، ارتباط صمیمی و خاصی با مخاطبانش دارد، گفت: شبکه رادیویی تهران به عنوان قدیمی ترین رسانه فراگیر در ایران، جایگاه ویژه ای در حفظ هویت و قدمت رسانه ملی داشته است و با قدمتی ۸۰ ساله به عنوان یک میراث فرهنگی ارزشمند برای مردم پایتخت و یک میراث معنوی ماندگار برای مخاطبان، تلاش کرده است به عنوان یک رسانه هویت ساز، مطالبه گر و امیدآفرین نقش آفرین باشد. به طوری که این شبکه با شعار صدای پایتخت، صدای همدلی یکی از شبکه های تخصصی معاونت صدای رسانه ملی به شمار می آید.
وی اذعان داشت: با وجود ورود رسانههای تصویری به زندگی مردم و توسعه رسانههای مجازی و شبکههای اجتماعی در یک دهه اخیر، اما رادیو همچنان ارتباط گرم خودش را با مخاطبان حفظ کرده و به عنوان رسانهای فراگیر و قابل اعتماد نقشآفرینی میکند، از همین رو رادیو میتواند با تقویت تعامل دوسویه با مخاطبان و انجام ماموریتهایش در حوزه اطلاعرسانی به لحظه و دقیق، آگاهی بخشی درست و پیگیری مطالبات مردم در ارتقاء سرمایه اجتماعی موثر باشد.
طرح تحولی شبکه در سه محور محتوایی، رویکردی و ساختاری
وی در ادامه با اشاره به رویکرد تحولی رادیو تهران که در سال جدید با تغییر گروه های برنامه ساز انجام شد، افزود: با ابلاغ سند تحول رسانه ملی در دوره جدید مدیریتی سازمان و به تبع آن تدوین سند تحول در معاونت صدا، رادیو تهران نیز در همین راستا طرح تحولی شبکه را در سه محور محتوایی، رویکردی و ساختاری در دستور کار قرار داد که پس از تطبیق اهداف و ماموریتهای شبکه با اسناد بالادستی و سیاستهای کلی سازمانی، اجرای آن هم اکنون عملیاتی شد. بر این اساس در ساختار جدید رادیو تهران؛ چهار گروه برنامه ساز با عنوان گروه فرهنگ، جامعه و سلامت -گروه تاریخ و معارف -گروه دانش و اقتصاد و گروه ورزش و تفریحات با ماموریت های محتوایی و رویکردی مشخص شکل گرفت.
صحراگرد در پاسخ به این پرسش که نامگذاری و تغییر گروهها بر چه اساسی شکل گرفت، افزود: نامگذاری گروهها مبتنی بر رویکردهای سند تحول رسانه ملی، سیاستهای محتوایی معاونت صدا و همچنین ماموریت ها و اهداف شبکه رادیویی تهران با توجه به اقتضائات و جغرافیای پوشش مخاطبان تعریف شد. پس از سازماندهی گروه های جدید، در جلسات متعدد شورای محتوایی شبکه رادیویی تهران؛ شرح وظایف، ماموریتها و اهداف هرکدام از گروههای جدید تدوین شد.
مدیر شبکه رادیویی تهران ادامه داد: حتی با تغییر نام گروههای برنامه ساز ماموریت و اهداف هر کدام از گروهها در حوزه تولید محتوا و رویکردهای برنامهسازی مورد بازنگری و بازطراحی قرار گرفت و در مرحله اول آرایش محتوایی برنامههای جدول پخش برنامه های رادیو تهران متناسب با شرح وظایف هر گروه انجام شد. در مرحله دوم مقرر شد گروه های برنامه ساز با تطبیق رویکردهای برنامههای هر گروه مبتنی بر اهداف و سیاستهای سند تحول برای بازطراحی محتوایی و ساختاری برنامه های موجود اقدام و براساس ضرورت برای حذف برخی برنامهها و ایجاد برنامههای جدید طرح های پیشنهادی ارائه کنند.
صحراگرد تاکید کرد: در تدوین اقدامات رویکردی و محتوایی برنامههای شبکه رادیویی تهران در کنداکتور تحول محور، اقتضائات جغرافیایی استان تهران و شهر تهران به عنوان پایتخت جمهوری اسلامی ایران و مطالبات همه مخاطبان به ویژه در مناطق روستایی استان در اولویت قرار گرفته است و صددرصد برنامهها منطبق با سیاستگذاری و اهداف سند تحول رسانه ملی و معاونت صدا در سه حوزه اصلی جمهوریت نظام، جامعه نخبگانی و پیشرفت کشور تعریف شده است.
وی افزود: چهارم اردیبهشت روز رادیو را به همه فعالان این رسانه به ویژه پیشکسوتان، هنرمندان و برنامه سازان فرهیخته ومتعهد رادیو تبریک و خدا قوت عرض می کنم و آرزو می کنم سال ۱۴۰۲ سالی خوب، پر برکت و همراه با موفقیت برای همه همکاران باشد.
بهروز رضوی: رادیو رسانهای نجیب و بیآزار است
بهروز رضوی همزمان با روز ملی رادیو درباره ی جایگاه فعلی این رسانه شنیداری و میزان مخاطبانش معتقد است: خوب است که مدیران رادیو برای حفظ مخاطبانشان وسعت دید داشته باشند و فقط به همین امروز و فردای رادیو اکتفا نکنند. آینده نگری داشته باشند و بتوانند برنامههای رادیو را برای سالهای آینده تجهیز کنند و شنوندگان رادیو را به این ترتیب به جلو برانند و پل دهند و باعث تعالی شنوندگان رادیو هم بشوند.
بهروز رضوی- از گویندگان قدیمی رادیو در گفتوگویی با ایسنا، پس از گذشت سالها فعالیت مستمر در این رسانه خاستگاهش را همچنان رادیو میداند و معتقد است: شروع کار من در رادیو بوده و طبیعتا علاقهمندی و باورهای زیادی به رادیو دارم. رادیو با صمیمیت خود و ایجاد ارتباط اش با مخاطبان میتواند بسیاری از مسائل اجتماعی را مطرح و حل کند. اما خوب است که مدیران رادیو برای حفظ مخاطبان وسعت دید داشته باشند و فقط به همین امروز و فردای رادیو اکتفا نکنند. آینده نگری داشته باشند و بتوانند برنامههای رادیو را برای سالهای آینده تجهیز کنند و شنوندگان رادیو را به این ترتیب به جلو برانند و پل دهند و باعث تعالی شنوندگان رادیو هم بشوند.
رادیو فقط گوینده نیست
گوینده «کتاب شب» رادیو با اعتقاد براینکه رادیو رسانهای نجیب و بیآزار است، ادامه داد: از آنجا که رادیو با مخاطبان صمیمی است و مخاطبان بدون واسطه با رادیو در ارتباط اند. رادیو فقط گوینده نیست. ارتباط بین گوینده و شنونده هم هست.
این گوینده قدیمی رادیو درباره جایگاه فعلی رادیو با وجود پدید آمدن رسانههای بسیارِ دیگر معتقد است: رادیو رسانه یگانهای است و به دلیل سهل الوصول بودنش و در دسترس بودنش با دیگر رسانهها فرق بسیاری دارد و البته مزایا و برتریهای بسیاری هم دارد. به همین دلیل نفوذ و تاثیرش هم بیشتر است. طبیعتا در صول این سالها پیشترفتهایی داشته و البته بیشتر در زمینه ارتباط با شنوندگان بوده.
یادی از صدای های ماندگار
رضوی از صداهای ماندگاری یاد کرد که از سالهای دور از رادیو شنیده شدند و یادآور شد: از سالهای دور هنرمندانی در رادیو جود داشتند که ارتباط بسیاری با مخاطبان داشتند. از جمله زنده یاد رامین فرزاد که گوینده باسواد و مولف آثار زیادی در رادیو بود، همچنین مرحوم حیدر صارمی هنرمندی که برنامه به یادماندنی «جانی دالر» را برای را در رادیو به یادگار گذاشت. هنرمندانی که هنوز هم آثارشان در رادیو شنیدنی است و مخاطبان آثارشان را استقبال میکنند.
این گوینده پیشکسوت، برنامه «صبح جمعه» با شما را یکی از برنامههایی عنوان کرد که از سالهای دور در رادیو مخاطبان بسیاری داشته و عنوان کرد: غالبا برنامههایی که روزهای جمعه پخش میشدند و میشوند شنوندگان بیشتری دارند و بیشتر مورد توجه قرار میگیرند.
بهروز رضوی در پایان درباره ی فعالیت این روزهای خود مطرح کرد: در حال اجرای برنامه «کتاب شب» در رادیو تهران هستم و همچنین مجموعه برنامههایی در رادیو فرهنگ دارم که به زندگی بزرگان ادب و هنر ایران میپردازیم.