سرمقاله

منافع مردم؛ قربانی انحصار و مافیای خودرو / حجت اله اکبرآبادی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • معرفی و بررسی 5 تا از بهترین سایت‌های اجاره خودرو در ایران
  • بزرگترین سایز میلگرد کدام سایز است؟
  • مقایسه و معرفی مدل‌ های مختلف YDP یاماها
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 9399  |  صفحه ۱۱ |   |  تاریخ: 01 خرداد 1402
    گزارش‌ها حاکی از تصرف شهر باخموت توسط نیروهای روسیه است
    تغییر معادلات جنگ با سقوط باخموت
    با گذشت یک روز از اعلام نیروهای روسی در خصوص تصرف کامل شهر باهموت، وضعیت هم اکنون در اطراف این شهر همچنان بحرانی است.
    ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌ جمهوری اوکراین که به عنوان مهمان ویژه اجلاس سران گروه هفت در شهر هیروشیمای ژاپن بسر می‌برد، روز یکشنبه به طور تلویحی خبر سقوط شهر راهبردی باخموت را تایید کرد. 
    به گزارش یورونیوز، همزمان، نیروهای مسلح اوکراین در «لیتاک»، یک منطقه از جبهه، مشغول مبارزه هستند. هانا مالیار معاون وزیر دفاع اوکراین در تلگرام نوشت: «نبردهای سنگین در باهموت ادامه دارد. وضعیت بحرانی است. همزمان، نیروهای ما در منطقه لیتاک دفاع می کنند.»
    زلنسکی در پاسخ به سوال خبرنگاران در مورد اینکه آیا نیروهای اوکراینی همچنان در این شهر سنگرها را حفظ کرده‌اند یا اینکه آیا روسیه شهر را تصرف کرده است به پاسخی مبهم بسنده کرد و گفت «باید قبول کرد که چیزی در آنجا وجود ندارد. علی‌الحساب، باخموت فقط در دل ماست».
    بلافاصله سرگئی نیکیفوروف، سخنگوی ریاست جمهوری اوکراین در واکنش به برداشت‌‌های متفاوت نسبت به اعلام موضع ولادیمیر زلنسکی واکنش نشان داد و گفت که رئیس جمهوری اوکراین در دیدار با همتای آمریکایی خود جو بایدن، سقوط شهر باخموت را تایید نکرده است.
    وی در ادامه توضیح داد که، یکی از حضار خطاب به رئیس جمهوری اوکراین سوال کرد: «آیا باخموت هنوز تحت کنترل اوکراین است؟» و بلافاصله در جمله‌ی بعدی می‌گوید «فدراسیون روسیه ادعا می‌کند که باخموت را گرفته است.» زلنسکی هم در جواب پاسخ می‌دهد که «فکر نمی‌کنم و در ادامه می‌گوید: «باید قبول کرد که چیزی در آنجا وجود ندارد. همه چیز را نابود کردند هیچ ساختمانی وجود ندارد. حیف است، تراژدی است. علی‌الحساب، باخموت فقط در دل ماست».
    ولادیمیر پوتین تبریک گفت
    با این حال پس از اعلام خبر سقوط باخموت توسط وزارت دفاع روسیه، ولادیمیر پوتین رئیس فدراسیون این کشور به گروه نظامیان واگنر تبریک گفت و به آنان وعده جوایز دولتی داد.
    در این پیام آمده است که «ولادیمیر پوتین تکمیل عملیات آزادسازی آرته‌موفسک را به نیروهای تهاجمی واگنر و همچنین تمامی نیروهای نظامی روسیه که پشتیبانی لازم و پوشش جناحی را به آنها ارائه کردند تبریک می گوید.» گفتنی است، نزد روس‌ها شهر باخموت با نام قدیم آن یعنی آرته‌موفسک شناخته می‌شود.
    اواخر عصر شنبه نیز وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای تحت حمایت آن توانسته‌اند باخموت را به تصرف کامل خود درآورند.
    تصرف باخموت یک سکوی پرتاب برای ارتش روسیه محسوب می‌شود. این شهر از نظر لجستیکی برای روس‌ها، نقطه کانونی منطقه‌ برای دست یازی به شهرهای دیگر اوکراین است. شهر باخموت اوکراین، ماه‌هاست که صحنه درگیری‌های طولانی‌مدت و خونین بوده است و مسکو بارها تلاش داشته تا پس از ناکامی‌های چند ماهه، دست‌کم از تصرف این شهر برای خود اعتبار مجددی کسب کند.
    اهمیت سقوط باخموت
    همانطور که عنوان شد تصرف باخموت یک سکوی پرتاب برای نیروهای روسیه محسوب می‌شود. این شهر یک مرکز حمل و نقل و لجستیک منطقه‌ای در استان دونتسک اوکراین است؛ استانی صنعتی و عمدتاً روس‌زبان که مسکو قصد داشت با «عملیات ویژه نظامی» آن را ضمیمه خاک خود کند.
    در صورتی که ادعای تصرف باخموت درست باشد، آنگاه دو شهر بزرگتر منطقه دونتسک یعنی کراماتورسک و اسلوویانسک که مسکو مدتها آرزوی تصرف آنها را داشت، در برد آسان توپخانه نیروهای روسیه قرار می‌گیرند. مسکو برای تکمیل آنچه «آزادسازی» این مناطق نامیده به کنترل هر دوی این شهرها نیاز دارد.
    به گزارش یورونیوز ، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین نیز در ماه مارس در جریان گفتگو با شبکه خبری سی‌ان‌ان آمریکا ابراز نگرانی کرده بود که با تصرف باخموت، نیروهای روسیه «راهی هموار» به سوی این دو شهر پیدا کنند و به همین دلیل دستور مبارزه‌ای سخت برای حفظ آن را داده بود.
    احتمال می‌رود شهر «چاسیو یار» در غرب باخموت ، هدف بعدی نیروهای روسیه باشد؛ اگرچه این شهر در ارتفاعات قرار دارد و گمان می‌رود که نیروهای اوکراینی در نزدیکی آن استحکامات دفاعی زیادی ساخته باشند.
    با این وجود تحلیلگران و دیپلمات‌های غربی تردید دارند که نیروهای روسی بتوانند به سرعت از تصرف باخموت بهره ببرند، چراکه طی یک سال گذشته در تلاش برای تصرف این شهر متحمل خسارات زیادی شده‌اند.
    عقب‌نشینی آشفتۀ روسیه از مناطق شمال‌شرق اوکراین در سال گذشته نیز، مسکو را از در اختیار داشتن سرزمین‌هایی که اکنون می‌توانست روند تصرف شهرهایی مانند اسلوویانسک را برای نیروهایش آسان‌تر کند، محروم کرده است.
    منطقه کشتار
    از شهر باخموت که قبل از جنگ حدود ۸۰ هزار نفر جمعیت داشت اکنون دیگر چیزی باقی نمانده است. بیشتر جمعیت آن فرار کرده‌اند و بنا بر اعلام کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، افراد باقی مانده نیز در پناهگاه‌های زیرزمینی زیر گلوله‌باران شدید زندگی می‌کنند.
    در شبکه‌های اجتماعی تصاویر زیادی از قربانیان دو طرف جنگ باخموت منتشر شده است و اگرچه آمار تلفات اعلام نشده اما مقامات آمریکایی تخمین می‌زنند که ده‌ها هزار سرباز روسیه (که بسیاری از آنها مجرمانی بودند که توسط واگنر استخدام شدند) کشته شده باشند. مقامات روسیه نیز مدعی تلفات بالای نیروهای اوکراینی هستند.
    باخموت پیش از این نیز شاهد قربانیان بسیاری بوده است: در جریان جنگ جهانی دوم، سربازان نازی ۳۰۰۰ یهودی را داخل معدنی در آن نزدیکی حبس کردند و در معدن را بستند و به این ترتیب همه را خفه کردند.
    تاثیرات روانی تصرف باخموت
    در صورت تایید ادعای رهبر واگنر، تصرف باخموت اولین پیروزی مهم نیروهای روسیه از ژوئیه سال گذشته میلادی محسوب می‌شود که برای سربازان مسکو روحیه‌بخش خواهد بود. در مقابل، از دست دادن این شهر روحیه ارتش اوکراین را تضعیف خواهد کرد؛ حتی اگر همانطور که متحدان کی‌یف می‌گویند دیگر ارزش استراتژیک کمی داشته باشد.
    در همین رابستا، یوگنی پریگوژین ۶۱ ساله به عنوان رهبر گروه واگنر که خود نیز در دوران جوانی سابقه چند فقره سرقت و محکومیت به زندان را داشته و اکنون نیز تحت تحریم کشورهای غربی است، امیدوار است بتواند از این پیروزی برای تقویت نفوذ سیاسی خود در کرملین استفاده کند.
    اگرچه تحلیل‌ها حاکی از آن است که کرملین سعی دارد نفوذ سیاسی بیش از حد پریگوژین در روسیه را مهار کند، اما هیچکس نمی‌تواند منکر این موضوع باشد که گروه واگنر، نقش مهمی را در عملیات تهاجمی روسیه در خاک اوکراین بازی کرده‌اند.