کد خبر: 11678 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 11 تیر 1402
وقتی با رفتن ترامپ هم تغییری در سیاست آمریکا ایجاد نشد
پرونده مذاکرات بدون مالی
رابرت مالی بعد از مدتی نسبتا طولانی که در برخی از جلسات غیبت داشت، به یک مرخصی بدون حقوق فرستاده شد. سیانان عصر جمعه فاش کرد که نماینده ایالات متحده در امور ایران، به دلیل تحقیقات امنیتی دیپلماتیک وزارت امور خارجه این کشور در مورد سوءاستفاده احتمالی از اطلاعات طبقهبندی شده در مظان اتهام قرار گرفته و مجوز او فعلا به حالت تعلیق درآمده است. وقتی خبرنگاران با نماینده امریکا در امور ایران تماس گرفتند، رابرت مالی به آنها گفت: به من اطلاع داده شده که مجوز امنیتی من در دست بررسی است. اطلاعات بیشتری در اختیار من قرار نگرفته است، اما انتظار دارم تحقیقات به نحو مطلوب انجام و موضوع به زودی حل شود. در همین حال، من در مرخصی هستم.
در حال حاضر و در شرایطی که مالی چهره شناخته شده سیاست خارجی آمریکا، به خانه فرستاده شده، آبرام پیلی بهطور موقت نماینده ویژه برای ایران و رهبری کار وزارت خارجه در این زمینه را برعهده دارد.پیلی در ابتدای دولت بایدن مشاور ویژه کامالا هریس، معاون رئیس جمهور در امور خاورمیانه و شمال آفریقا بود و پس از آن به عنوان معاون رابرت مالی خدمت میکرد. پیلی مدتهاست که در وزارت خارجه آمریکا در جایگاههای مشاورهای متعدد فعالیت داشته است، اما سابقه دیپلماتیک کمی دارد و بعید است مانند خود مالی پیشینهای در زمینه حل و فصل اختلافات بین المللی داشته باشد. اما اتفاقی که برای رابرت مالی افتاده چه تاثیری بر روند روابط امریکا و ایران دارد؟
در همین راستا امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل بینالملل در مورد تاثیر مرخصی بدون حقوق رابرت مالی، بر روند مسائل مرتبط با ایران در گفت و گویی با خبرآنلاین توضیح می دهد: قبل از هر چیزی ما باید بدانیم که نقش رابرت مالی و جایگاه او چه بود؟ او یک مدیر میانی وزارت خارجه آمریکا و نماینده این کشور در حوزه ایران است. او مجری تصمیماتی است که نهادهای بالادستی در مورد ایران اتخاذ میکنند. در درجه اول شخص رئیس جمهور و بعد شورای امنیت ملی امریکا و مشاور این نهاد هستند که در مورد موضوعی مثل برجام و ایران تصمیم میگیرند و البته با کنگره هم تعامل دارند و در نهایت به افرادی مثل مالی اعلام میشود که این سیاستها را اجرا کند. او مجری تصمیمات فرادستی است. در ایران هم همین وضعیت وجود دارد. یعنی آمدن و رفتن افراد حتی در سطح وزیر خارجه یعنی رئیس رابرت مالی هم به این منزله نیست که امریکا سیاست خود را در مورد ایران متحول کرده باشد.
امریکایی ها گفته اند که رویکرد امریکا در مورد ایران تغییر نمیکند. واشنگتن یک سیاست مشخص در مورد ایران و برجام دارد و تا زمانی که به خواسته خود نرسد این رویکرد را تعییر نمیدهد. موضوع رفتن رابرت مالی به مرخصی اجباری و حتی حذف او و جایگزینیاش با فردی دیگر، نشانه ای از تغییر در رویکرد ایالات متحده نسبت به ایران ندارد. مثلا در ایران علی باقری جایگزین عراقچی شد، اما در روند روابط دو کشور اتفاقی نیفتاد.
ابوالفتح در مورد جایگزین رابرت مالی توضیح داد: کسی که در حال حاضر جای رابرت مالی کار میکند معاون اوست که یک همسویی هایی قاعدتا با او دارد. اما خیلی اهمیتی ندارد که چه کسی در آن مقام قرار گرفته و اصلا همسو با مالی باشد یا نباشد. وقتی نهادهای تصمیمگیرنده اصلی تصمیم میگیرند و ابلاغی میکنند، فرد به عنوان کارمند دولت باید آن کار را انجام دهد. البته در مورد تکنیک ها و شیوه های مذاکراتی برای افراد وجود دارد. اما در نهایت این افراد کارمندی هستند که باید کارها رابه بهترین نحو انجام دهند. فرد جدید هر خصوصیتی که داشته باشد؛ تغییری در رویکردها به وجود نخواهد آمد.
وی در پایان گفت: ما حتی در سالهای اخیر شاهد این بودیم که با تغییر در دولت آمریکا و تبدیل یک دولت جمهوری خواه به رهبری دونالد ترامپ به دولتی دموکرات به رهبری بایدن، باز هم در سیاست ایالات متحده در قبال ایران و برجام تغییری حاصل نشد. چه برسد به اینکه با سه چهار لایه پایین تر یعنی کسی که بعد از همه مقامات بالاتر قرار دارد، تغییری در روابط بین دو کشور ایجاد شود. اتفاقی که افتاده تنها به معنای تغییر یک کارمند میانرده وزارت خارجه آمریکا است.