سرمقاله
صفحات روزنامه
اخبار آنلاین
به گزارش اکوایران، روند تورم در میانه پائیز امسال مسیری نزولی پیدا کرد. این شاخص به نوعی علامتی از وضعیت تغییر قیمت ها در کشور بوده و نشان می دهد وضعیت قدرت خرید در جامعه چه نوسانی را ثبت کرده است؟
اکنون اما بررسیهای آماری تورم نشان دهنده آن بوده که ضمن افت تورم در آبان ماه اما دو گروه مهم در کشور رکوردهای قابل توجهی را رقم زده اند.
افت تورم ماهانهتو نقطهای در آبان ماه
در میانه پاییز 1401، تورم ماهانهتتقریبا با 1 واحد درصد کاهش به 2.1 درصد رسید. در کنار این افت، تورم نقطه ایتنیز کاهشی 0.5 واحد درصدی داشته و به 48.1 درصد تنزل پیدا کرده است.همسویی دو شاخص به نوعی نشان می دهند وضعیت کلی تورم در کشور روندی کاهشی را در نیمه خزان داشته اما تفکیک اجزای شاخص قیمت مصرف کنندهتبه دو بخش مهم نشان دهنده رکوردهای بی سابقه بوده است؛ اجاره و بهداشت و درمان.
رکوردزنی ده ساله تورم اجاره در کشور
تورم ماهانه اجاره آبان ماه در کل کشور برابر با 3.7 درصد ثبت شده و دومین رکورد را در میان گروه های اصلی این ماه داشته است. بررسیهای آماری از وضعیت اجاره کشور در ده سال گذشته نشان میدهد تورم نقطه ایت39.1 درصدی اعلام شده از سوی مرکز آمار در این بخش، از ابتدای سال 1391 تاکنون (مقطعی که آمارهای آن در دسترس است) سابقه نداشته و همچنان شیب صعودی به خود گرفته است.
رشد بالای قیمت اجاره در عین حال تورم بخش مسکن را نیز به بالاترین سطح یک دهه ارتقا داده که نشان از بیشترین رشد قیمتها در این حوزه داشته است. در کنار رکوردزنی بخش اجاره، تورم بهداشت و درمان نیز به سطح بالایی رسیده است.
برخی معتقدند رشد قیمتها در مسکن با فاصلهای مشخص، حالا به شاخه اجاره رسیده و علامتی از بیشترین فشار قیمتی سالانه بر مستاجران است.
رکوردزنی در تورم بهداشت و درمان
در رصد تغییر ماهانه قیمتهای آبان ماه مشاهده می شود تورم بهداشت و درمان با 4 درصد رکورد دار بیشترین افزایش بوده است. بررسی سالانه این گروه نیز نشان می دهد تورم نقطه ایتبهداشت و درمان در آبان 1401 برابر با 41.5 درصد بوده که در یک سال گذشته بی سابقه بوده و در ده سال اخیر در زمره بالاترین رکوردها قرار داشته است. پیش از این با شیوع کرونا این شاخص سیری صعودی به خود گرفته بود و اکنون که به نوعی این ویروس در کشور کنترل شده، هنوز هم در حال افزایش است.
اما منصور آرامی، عضو کمیسیون عمران مجلس درباره وضعیت آشفته حوزه مسکن به ااقتصادب۲۴ گفت: در حوزه مسکن تا عرضه بیشتر نشود، قطعاً با تقاضایی که وجود دارد، تاثیر بر افزایش قیمتها را خواهیم داشت. به هر حال بالا رفتن قیمت دلار، بر افزایش قیمت مصالح ساختمانی هم موثر است. البته معتقدم ۷۰ تا ۸۰ درصد افزایش قیمت مسکن به خاطر همخوانی نداشتن عرضه با تقاضا است و شاید ۲۰ تا ۳۰ درصد، بالا رفتن قیمت دلار، در آن نقش داشته باشد.
نماینده بندرعباس افزود: برخی مولفهها، تاثیر فوری بر قیمت ملک نمیگذارند، مثل بالا رفتن قیمت دلار. یعنی وقتی افزایش نرخ ارز را شاهدیم، مدتی زمان میبرد تا قیمت ملک، روند صعودی پیدا کند. راهکار اصلی برای کاهش قیمت مسکن و اینکه مردم بتوانند راحتتر از گذشته، روی به خرید بیاورند، بالا بردن عرضه مسکن است. متاسفانه روند ضعیف و کمبود ساخت مسکن در طی سالهای گذشته، کار را پیچیدهتر کرد. از طرفی، ما قانون جهش تولید مسکن را تصویب کردیم، اما دولت به شکل دقیق، مناسب و عملیاتی نتوانست کار را دنبال کند.
وی تصریح کرد: دولت سیزدهم در واگذاری زمینهای دولتی برای ساخت مسکن، پرداخت تسهیلات و کنترل قیمت مصالح، موفق عمل نکرد و حتی آن اراده لازم را هم ما تا امروز ندیدیم. اکنون یک سال و چند ماه از عمر دولت میگذرد و انتظار بود که لااقل یک میلیون مسکن، پیشرفت ۶۰ تا ۷۰ درصدی میداشتند، اما این را نمیبینیم و چون واقعیت این است، تاثیر منفی این رویکرد، در قیمت مسکن خود را نشان داده است.
آرامی اظهار کرد: اگر دولت به جد به قانون جهش تولید مسکن عمل کند، تاثیر مثبتی بر بازار مسکن خواهد گذاشت. اگر این رویکرد در دستور کار قرار بگیرد، قیمت مسکن کنترل خواهد شد و دیگر شاهد چنین آشفتگیهایی نخواهیم بود و اگر به این قانونِ علمی که برآمده از خردجمعی است، پرداخته نشود، باز هم شاهد افزایش قیمتها در حوزه مسکن خواهیم بود.
این عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: به باور من، صد درصد مشکلاتی که ذکر کردم به عملکرد وزارت راه و شهرسازی برمیگردد. مگر متولی ساخت مسکن در کشور ما، جایی غیر از وزارت راه و شهرسازی است؟ من اینکه مشکلات را گردن جاهای دیگر بیندازند، قبول ندارم و این را به خود آقای رستم قاسمی که تا چندی پیش، وزیر راه و شهرسازی هم بودند، گفتم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر مسیر و روند کار در حوزه مسکن در دولت سیزدهم به همین گونهای که در ۱۵ ماه پیش دیدیم، باشد، حتماً کمیسیون عمران مجلس، نظارت خود را بیشتر خواهد کرد تا روال کار، به نفع مردم تغییر پیدا کند. البته باید بگویم در این ماهها هم از موضوع غافل نبودیم و با دغدغه لازم و کافی، شرایط را رصد کرده و باز هم دنبال خواهیم کرد.
وضعیت آشفته در فایل اجاره مسکن
در همین حال فایل اجاره مسکن در دو منطقه بورس عرضه واحدهای مسکونی ریزمتراژ و کوچک، کمیاب شد. بررسیها و تحقیقات میدانی از بازار اجاره مسکن دو منطقه ۹ و ۱۰ شهر تهران که بهعنوان مناطق بورس عرضه آپارتمانهای ریزمتراژ و کوچک با سطح قیمت مناسبتر نسبت به مناطق مصرفیتر، همواره مورد توجه متقاضیان خرید و اجاره مسکن شهر تهران بوده است، نشان میدهد، در روزهای اخیر و همزمان با پیشروی در پاییز، فایل اجاره برای متقاضیان این بازار کمیاب شده است.
این دو منطقه جزء مناطقی هستند که بهدلیل تراکم بالای واحدهای مسکونی ریزمتراژ و با مساحت کم همواره بهعنوان، یکی از مقصدهای اصلی متقاضیان این گروه متراژی از آپارتمانها و به ویژه خانهاولیها، مورد توجه بودهاند. یک علت دیگر، عرضه بالای فایلهای اجاره و فروش برای متقاضیان با سطح بودجه کمتر نسبت به مناطق مصرفی بالاتر مانند مناطق ۲، ۴، ۵، ۶، ۷ و ۸ است.
در شرایطی که معمولا تعداد مناسبی از فایل اجاره مسکن در این مناطق در هر سال به بازار عرضه میشد و مستاجرها برای اجاره مسکن در این دو منطقه عمدتا با مشکل کمبود فایل مواجه نبودند، اما بررسیها نشان میدهد در روزهای اخیر، عرضه فایل اجاره در همه گروههای متراژی اعم از ریزمتراژ، متوسط و بزرگمتراژ در این مناطق، محدود شده است.
این در حالی است که بخش قابل توجهی از فایلهایی که به بازار اجاره این دو منطقه عرضه شدهاند با شرایط رهن کامل به متقاضیان معرفی شدهاند. به نظر میرسد این واحدها، آپارتمانهایی هستند که به تازگی از سوی سرمایهگذارهای ملکی خریداری شدهاند و هماکنون با شرایط رهن کامل به متقاضیان عرضه شدهاند.
در جدول زیر فایلهایی که روز گذشته به بازار مسکن این دو منطقه با شرایط رهن و اجاره عرضه شد، آمده است. همانطور که مشخص است وزن بالای فایلهای رهن کامل نسبت به سایر فایلها، در مقایسه با سالهای قبل، مشهود است. هماکنون میانگین مبلغ رهن کامل واحدهای مسکونی در این دو منطقه بهطور متوسط به ازای هر مترمربع حول و حوش ۴ تا ۶ میلیون تومان است.
تعداد مستاجران در کشور چقدر است؟
نماینده کرج، فردیس و اشتهارد نیز در هفته گذشته گفته بود که :ا ما در کشور ۲۸ میلیون خانوار داریم که از این تعداد هشت میلیون خانوار مستأجر هستند. نماینده کرج، فردیس و اشتهارد درباره وضعیت مسکن در کشور هم گفت: ما در کشور ۲۸ میلیون خانوار داریم که از این تعداد هشت میلیون خانوار مستأجر هستند. متأسفانه در کل هشت سال دولت قبل ۱.۲ میلیون مسکن ساخته شد که آن هم بنیاد مسکن ساخت. این همسان نبودن عرضه و تقاضا باعث آشفتگی در بازار مسکن شده است. مجلس برای این موضوع برای وارد چرخه شدن دو میلیون مسکن خالی در کشور بحث مالیات بر خانههای خالی را تصویب کرد. علاوه بر این طرح جهش تولید مسکن هم مصوب شد تا قیمت زمین از قیمت مسکن خارج شود و دولت به ساخت یک میلیون خانه در سال موظف شد.ب
وی در خصوص وضعیت دانشگاهها و دانشجویان در این مدت هم گفت: ادانشجو فرزند ماست و وظیفه ما این است که با دانشجویان معترض و حتی آنهایی که شعار میدهند صحبت کنیم و درد آنها را بشنویم. دانشگاه هم باید خودکنترلی داشته باشد و از بیرون برای آن تصمیم گرفته نشود.ب