سرمقاله

بیماری ژنتیکی تورم ‪/‬ نیما غلامرضایی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • خرید رایگان با موپُن - دریافت کد تخفیف تا 100%
  • تجهیزات لازم برای راه اندازی کارگاه میوه خشک کنی
  • در 5 مرحله ساده، لکه قهوه خشک شده روی مبل را پاک کنید
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 16581  |  صفحه ۴ | فرهنگ و هنر  |  تاریخ: 18 مهر 1402
    حضور نمایندگان ۹ کشور در ایران برای بررسی یک چالش جهانی
    نشست تخصصی «میراث فرهنگی ناملموس و تاب‌آوری در برابر تغییرات اقلیمی و تاثیرات آن در آسیای غربی و مرکزی» با حضور نمایندگان هفت کشور به اضافه ژاپن و اندونزی، ۲۵ مهرماه درحالی در اصفهان برگزار می‌شود که تشکیل انجمنی غیردولتی با موضوع «تاب‌آوری و حفاظت از میراث ناملموس در مواجهه با این تغییرات اقلیمی» را پیگیری می‌کند.
    به گزارش ایسنا، نشست تخصصی بین‌المللی «میراث‌فرهنگی ناملموس و تاب‌آوری در برابر تغییرات اقلیمی و تاثیرات آن در آسیای غربی و مرکزی، با تاکید ویژه بر نقش فعالان غیردولتی» همزمان با بیستمین سالگرد تصویب کنوانسیون‌ ٢٠٠٣ از ٢۵ تا ٢٧ مهرماه در استان اصفهان برگزار می‌شود. به این مناسبت، دوشنبه ۱۷ مهرماه نشست خبری در عمارت کوشک، محل استقرار مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی برگزار شد تا جزئیات اجلاس اصفهان تشریح شود.
    آتوسا مومنی ـ رییس مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی ـ با این یادآوری که کنوانسیون ٢٠٠٣ به عنوان کنوانسیون مادر در یونسکو تلقی می‌شود و در هفدهم اکتبر سال ٢٠٠٣ تصویب و ابلاغ شد، گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان چهلمین کشور به این کنوانسیون پیوست و با وجود ٢٠ سال جاماندگی در حوزه ثبت، اما در حوزه ثبت میراث ناملموس اقدامات مؤثری داشته است. همچنین هشت مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در دنیا وجود دارد که پنجمین آن در ایران با عنوان مرکز میراث ناملموس آسیای غربی و مرکزی ایجاد شد و ٢۴ کشور زیرمجموعه این مرکز و ١١ کشور عضو آن هستند. تیرماه امسال نیز شورای حکام دوباره شکل گرفت و علی دارابی (معاون میراث فرهنگی ایران) با اخذ رأی به عنوان رئیس این شورا انتخاب شد.
    مومنی در ادامه به موضوع نشست تخصصی «میراث‌ فرهنگی ناملموس و تاب‌آوری در برابر تغییرات اقلیمی و تاثیرات آن در آسیای غربی و مرکزی، با تاکید ویژه بر نقش فعالان غیردولتی» پرداخت و اظهار کرد: ١٧ اکتبر بیستمین سالگرد تصویب کنوانسیون ٢٠٠٣ است و همزمان با آن، یعنی ٢۵ مهرماه ١۴٠٢ افتتاحیه این نشست تخصصی با همکاری مرکز بین‌المللی شبکه‌سازی و اطلاع‌رسانی میراث فرهنگی ناملموس در منطقه آسیا و اقیانوسیه و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در اصفهان برگزار می‌شود.
    رییس مرکز میراث ناملموس تهران ادامه داد: موضوع تغییرات اقلیمی و خطرات ناشی از آن، مانند سیل، زلزله، گرم شدن بیش از حد زمین و … جهان را با چالش مواجه کرده است. نخستین برنامه ما که در شورای حکام به تصویب رسیده، موضوع «تاب‌آوری و حفاظت از میراث ناملموس در مواجهه با این تغییرات اقلیمی» است. در واقع از حفاظت از میراث ناملموس برای حفاظت از جامعه مدنی بهره می‌بریم. اساسا وقتی بحرانی اتفاق می‌افتد ممکن است در طبقه‌بندی‌های مختلف آسیب‌های گوناگونی صورت گیرد، مانند زلزله سوریه و ترکیه. جامعه بحران‌زده فقط شامل انسان‌های آن جامعه نیست و انسان، طبیعت و منابع، مثلثی است که بحران روی آن‌ها تاثیر می‌گذارد. باید تلاش جدی کنیم و یقینا میراث فرهنگی ناملموس نمی‌تواند اقدام جدی برای بیرون آمدن از این چالش داشته باشد، اما می‌تواند فرصت ایجاد کند و تاب‌آوری مردم را بالا ببرد تا از داشته‌های خود بهره‌مند شوند؛ لذا بر آن شدیم با همکاری کشور کره جنوبی و با استفاده از تجربیات متخصصان جهانی از فعالیت‌های انجمن‌ها در این حوزه استفاده کنیم.
    او با طرح این پرسش که چرا نقش انجمن‌ها در این نشست تخصصی برجسته شده است، گفت: در این نشست تاکید بر نقش انجمن‌های غیردولتی است، چون عاملان و مجریانی هستند که این بخش از میراث را به آیندگان منتقل می‌کنند و برخاسته از یک جامعه مدنی هستند؛ لذا نقش انجمن‌ها در زمان بروز بحران‌های اقلیمی مهم است. حتی کنوانسیون چهل‌ماده‌ای ٢٠٠٣ در سه ماده فقط به نقش انجمن‌ها پرداخته است.
    به گفته رییس مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی، در این اجلاس قرار است نمایندگان ارمنستان، افغانستان، پاکستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ترکیه در کنار ایران و با همراهی ١۵ متخصص معتبر حضور داشته باشند، که بیشتر آن‌ها در انجمن‌ها نقش‌آفرینی می‌کنند.
    مومنی افزود: این کشورها همگی در بعضی از آسیب‌های نشأت گرفته از پدیده‌ تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن دارای اشتراکاتی هستند؛ چرا که در حوزه ایران فرهنگی بزرگ بودند و اقلیم متفاوتی با ایران ندارند. بنابراین فراهم آوردن فرصتی برای کارشناسان این کشورها برای به‌ اشتراک‌گذاری تجربه‌هایشان از طریق ارائه‌ مطالعات موردی و بحث و بررسی آن‌ها لازم است. همچنین رصد مشترک آثار تغییرات اقلیمی بر میراث فرهنگی ناملموس و پیشنهاد اجرای پروژه‌های آزمایشی در کشورهای منتخب با هدف ارتقای آگاهی‌ درباره چگونگی پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس می‌تواند به ارتقا و تقویت تاب‌آوری اجتماع‌های محلی در مواجهه با تغییرات اقلیمی و آثار آن، کمک کند.
    رییس مرکز میراث ناملموس تهران همچنین از حضور دو متخصص از ژاپن و اندونزی و نماینده‌ای از یونسکو در این نشست خبر داد و در ادامه گفت: در دنیا ۲۱۷ انجمن غیردولتی در حوزه میراث ناملموس فعال هستند و ما در این نشست به دنبال تشکیل یک انجمن غیردولتی فعال هستیم.
    مومنی درباره علت برگزاری این نشست در اصفهان توضیح داد: اصفهان یکی از استان‌های تاریخی کشور است که ثبت‌های جهانی بسیار و میراث ناملموس ارزشمند دارد و چون با بحث‌های بحران اقلیمی از جمله بحران آب و گرم شدن زمین دست به گریبان شده، دلیل این انتخاب بوده است و امیدوارم مسئولان این استان از تجربیات جهانی در این حوزه بهره ببرند.