کد خبر: 25089 | صفحه ۶ | حوادث | تاریخ: 16 اسفند 1402
بارشهایی که به اندازه 2.5 سال بود
مردم سیستان و بلوچستان گرفتار سیل و زلزله
گروه حوادث- سیل سیستان و بلوچستان سیلی از ابراز همدردی مردم و چهره های مشهور را به دنبال داشته است. موضوعی که در نهایت با نقدهایی به مدیریت بحران مسئولان نیز همراه بوده است. با این همه وقوع زلزله در این استان خود مزید بر مشکلات شد.
بر اساس برآورد اولیه از سیل سیستان و بلوچستان حدود ۶۴۰ میلیارد ریال به زیرساختهای مناطق عشایری شامل خطوط انتقال آب شرب، راههای دسترسی و چاههای مالداری عشایر خسارت وارد شد.
تصاویر در شبکههای اجتماعی از مردم گرفتار سیل در دومین استان پهناور ایران در حال بازنشر است. محمدعلی رأفت، فرماندار شهرستان دشتیاری میگوید: «۷ نفر از کشاورزانی که در سیلاب محاصره شده بودند و امکان جابهجایی نداشتند توسط گروههای مردمی با قایق خارج شدند و نجات پیدا کردند.» محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور هم خبر میدهد: «تاکنون ۱۹۴۷ روستا درگیر سیلاب و خسارت شدهاند که چابهار با ۴۸۰ و نیکشهر با ۳۳۰ روستا بیشترین میزان درگیری را داشتند.»
با اینحال شنیدهها حاکی از آن است که دو نفر تا کنون به دلیل سیلابها جان خود را از دست دادهاند. هوتی به «دنیای اقتصاد» از این افراد درگذشته میگوید که دو نوزاد دوقلو در روستای پیرسهراب بودندکه به دلیل نبود خدمات درمانی چشمشان را برای همیشه به روی این دنیا بستند. شهرستان دشتیاری در منتهیالیه جنوب شرقی ایران قرار گرفته است. این شهرستان از شمال به شهرستان راسک از غرب به شهرستان چابهار و از شرق به پاکستان و از جنوب به آبهای آزاد دریای عمان میرسد. بسیاری از اهالی این خطه به «دنیای اقتصاد» میگویند که به دلیل انتخابات امدادرسانی به بسیاری از شهرهای ایران با تاخیر انجام گرفته است.
از سوی دیگر وزیر نیرو با اشاره به اینکه عملیات برق رسانی و آبرسانی به روستاهای مناطق سیل زده سیستان و بلوچستان انجام شده است، گفت: سدهای بزرگ جنوب استان نقش موثری در مهار سیلاب و کاهش خسارتها در جریان بارشهای سنگین روزهای گذشته داشتند.
علیاکبر محرابیان در جریان بازدید از مناطق سیلزده استان سیستان و بلوچستان گفت: تقریبا از روز گذشته تاکنون همه مناطق سیلزده مورد بازدید قرار گرفت و در همین راستا جلسه خوبی با حضور همه مسئولان استانی و ملی برگزار و بررسی جامعی انجام شد.
وی افزود: تامین و برقراری مجدد زیرساختهای حیاتی مانند آب و برق، خطوط تلفن و غیره باید مدنظر قرارگیرد. خوشبختانه در بخش برق کار تکمیل شده و برق همه روستاها وصل شده است، در بخش آب شرب نیز شبکه آب اغلب روستاها پایدار است و تعداد اندکی تا شب گذشته باقی مانده بود که مقرر شد به انجام برسد.
وزیر نیرو یادآور شد: در حوزه راهها خسارت قابل توجه است، بسیاری از راهها که در طول سالیان گذشته غیراستاندارد ساخته شده، دچار آسیب شدند، چراکه آب امکان عبور از زیرجادهها را نداشته و دچار آسیبها جدی است.
وی تصریح کرد: در این راستا وزارت راه و شهرسازی و سازمان راهداری وارد عمل شدند و ماشینآلات گستردهای را به منطقه اعزام کردند که بر این اساس، اتصال در اغلب نقاط که قطع ارتباط بود برقرار شده است.
وی اظهار کرد: حجم بارشهایی که در دو – سه سامانه اخیر انجام شده در برخی از نقاط معادل دو سال و نیم سال بوده و شدت بارشها نیز بالا بوده است. در نقاطی در حدود ۲۰ روز شاهد بیش از ۴۰۰ میلیمتر بارندگی بودیم، این در حالی است که متوسط بارش سالانه کشور حدود ۲۴۰میلیمتر و متوسط بارش این نقاط زیر ۱۵۰ میلیمتر است.
محرابیان اظهار کرد: تقریبا معادل دو سال و نیم بارش طی چند روز انجام شده و در این شرایط مهار آب باید از طریق رودخانهها و ساماندهی آنها انجام شود؛ در منطقه تعداد قابل توجهی سد داریم که این سدها کمک شایانی را در مهار سیلابها داشتهاند.
وزیر نیرو یادآور شد: در مناطقی دبی ورودی به سد حدود ۳۰۰۰ مترمکعب بر ثانیه بود اما به لطف خدا سدها این سیلاب سهمگین را مهار و از خسارتهای سنگین جلوگیری کردند.
وی گفت: برای مهار کامل آبها باید طرح جامعی را بررسی کرده و در دستور کار قرار دهیم. در این زمینه حدود سه سد را در مرحله مطالعه داریم که امید است هرچه سریعتر اجرایی شود. این بارشها نعمت الهی است و مهار آن با اشتغال، توسعه کشاورزی، بهرهمندی مردم از آب شرب گوارا همراه خواهد شد.
محرابیان خاطرنشان کرد: خوشبختانه آبهای این منطقه با توجه به ساختار زمینشناسی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و امید است بتوانیم با تامین اعتبار سلسه سدهای این استان را افزایش دهیم.
زلزله در سیستان و بلوچستان کار بارشها و سیل اخیر بود؟
مهدی زارع، محقق زلزلهشناس پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله در اینباره میگوید: این زمین لرزه با بزرگای گشتاوری ۵.۱ سازوکاری فشاری و راستای گسل شرقی-غربی با تمایل شمالشرق-جنوبغرب داشت و در جنوب افتادگی جازموریان – تالاب جازموریان – اتفاق افتاد. مجل رخداد در مرز جازموریان و چین خوردگی مکران واقع است که بر روی پهنه فرورانش فرورانش فعال ورقه عربی به زیر صفحه قاره اوراسیا – با سرعت تقریبی ۲۰ میلی متر در سال - همگرا میشوند.
به گزارش خبرآنلاین، او ادامه میدهد: اگرچه منطقه فرورانش مکران سرعت همگرایی نسبتاً پایینی دارد، اما زمینلرزهها و سونامیهای ویرانگر بزرگی را تجربه کرده است. به عنوان مثال، زلزله مکران ۲۷ نوامبر ۱۹۴۵ – هشتم آذر ۱۳۲۴ – با بزرگای ۸.۰ باعث ایجاد سونامی در خلیج عمان و دریای عمان شد و بیش از ۴۰۰۰ نفر را کشت. حوضه جازموریان یک فرو افتادگی با ارتفاع متوسط حدود ۳۶۰ متر است که با رشتههای کوههای مرتفع با ارتفاع بیش از ۲۰۰۰ متر احاطه شده است.
رودخانههای بمپور و هلیل رود به حوضه جازموریان میریزند. در بهار، که رودخانهها طغیان میکنند و در مواقع سیلابی مانند هفتههای اخیر، بخشی از حوضه آبگرفته میشود و دریاچههای شور بسیار کم ژرفا (۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر) تشکیل میشوند که معمولا در تابستانها خشک میشود. این منطقه اقلیم مرطوبی را تجربه کرده است که با چندین دوره باران موسمی در طول چند میلیون سال گذشته مشخص میشود، و احتمالاً باعث ایجاد رسوبات دریاچهای در فروافتادگی جازموریان شده است.
این استاد زلزلهشناسی اظهار میکند: حوضه جازموریان یک حوضه پیشانی بر روی فرورانش مکران است که در آن ورقه عربی به زیر ورقه اوراسیا در حال فرورانش است و یکی از بزرگترین کوههای برافزایشی روی زمین را ایجاد میکند. حوضه بین قوس ماگمایی (با آتشفشان بزمان و تفتان) در شمال و منشور برافزایشی به صورت کوههای مکران در جنوب این پهنه قرار دارد. پروفیلهای لرزهای در حاشیه جنوبی حوضه جازموریان نشان میدهند که حوضه رسوبی به تدریج از حاشیه غربی تا مرکز حوضه ضخیمتر میشود. حال سوال مهمی مطرح میشود: آیا بارندگیهای شدید و سیلابهای اخیر به تحریک زمیلرزه فنوج منجر شده است؟ بر اساس اطلاعات تاکنون در دسترس، چنین چیزی تصور نمیشود.
زارع با بیان اینکه یک مطالعه جدید نشان میدهد که بارشهای شدید باران میتوانند با افزایش فشار در سنگهای زیرین زمینلرزههای کوچکی را در پهنههای مملو از غارها و کانالها ایجاد کنند، میگوید: میزان آب مورد نیاز بسیار زیاد است و عملا برای رخداد همین زلزلههای کوچک به بارانهای سیلآسا و موسمی مداوم نیاز است.. در سالهای اخیر، زمینشناسان زمینلرزههای کوچکی را که پس از بارندگی شدید در آلمان، سوئیس و فرانسه رخ داده ثبت کردهاند. بزرگای همه آنها کمتر از ۳ بوده و از سوی انسانها احساس نمیشدند. برخی از کارشناسان معتقدند که در بارندگی شدید، پوسته زمین که در یک تعادل ظریف قرار دارد هر لحظه در لبه تحریک برای یک تکان خفیف قرار میگیرد.
زمینلرزههای ناشی از باران
زمینشناسانی که زمینلرزههای ناشی از باران را مطالعه میکنند، متوجه شده اند که این زمینلرزهها اکثرا در زمین کارستی رخ دادهاند. کارست توپوگرافی متمایز از سنگ کربناته نرم دارد و با شکافهای ژرف، کانالهای زیرزمینی و سامانههای غار پر شده است. سنگ بستر کربناته - معمولاً سنگ آهک یا دولومیت - به آرامی با آب باران کمی اسیدی طی هزاران سال حل میشود. در نتیجه، فشار بارندگی روی هر گسل کم است. اما در کارست، باران به کانالها و غارها میریزد و مانند آبی که از یک شبکه لوله کشی پیچیده میگذرد، به داخل شبکه غارهای کارستی میریزد. در نتیجه فشار باران در داخل کانالها ایجاد میشود. این همان چیزی است که گفته میشود باران باعث زمینلرزه میشود چراکه افزایش فشار آب در داخل سنگ، همراه با فشرده کردن و کشش سنگ ُ موجب شکست سنگ میشود.
محقق زلزلهشناس پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی با این توضیحات ادامه میدهد: فشار آب مانند یک جک هیدرولیک عمل میکند، سنگ شکسته را از هم جدا میکند و به قطعات اجازه میدهد از کنار یکدیگر بلغزند. اگر این موضوع در مقیاس بزرگ در یک گسل اتفاق بیفتد، میتواند باعث زلزله شود. خوشههای زمینلرزه ناشی از باران، که در آلمان و غرب اروپا مطالعه شدهاند همگی بزرگای کمتر از ۲.۵ داشتهاند.
زارع میگوید: در بارندگی شدید و هنگام سیلاب هرگاه بیش از ۱۰۰ لیتر آب به هر متر مربع از زمین منتقل شود، این بارش باران باعث افزایش حدود ۳۰۰ پاسکالی فشار بر روی یک گسل لرزهای میشود. سیصد پاسکال خیلی کم است. اگر پوسته زمین به قدری به شکست نزدیک باشد که حتی تغییرات کوچک فشار مرتبط با بارش بتواند باعث ایجاد زلزله شود، در آن صورت میتوان انتظار رخداد زمینلرزه کوچکی ناشی از تحریک به دلیل بارندگی شدید با این حجم را داشت. در ساختار زمین شناختی کارستی و با در نظر گرفتن فشار عمودی عظیم آب در غارهای کارستی و کانالهای داخلی بر روی سنگ زیرین، اگر بارندگی شدید حدود یک مگا پاسکال فشار اضافی روی گسل - حدود ۳۰۰۰ بار – ایجاد کند. در آنصورت میتوان انتظار داشت که زلزلههای ناشی از باران در ساختار کارستی که گسله هم هست موجب تحریک زلزلههای بزرگتری نیز بشود.