کد خبر: 27048 | صفحه ۶ | حوادث | تاریخ: 08 اردیبهشت 1403
اسکیمر چیست و چگونه در دام کلاهبرداری اسکیمری قرار نگیریم؟
دام کلاهبرداران با «اسکیمر »
گروه حوادث - تجهیزات اسکیمر برای کلاهبرداری از حسابهای بانکی یکی از شیوههای جدید کلاهبرداران است که برای گرفتار نشدن در دام آنها باید نسبت به آن شناخت کافی داشت و پیشگیری کرد، این درحالی است که به گفته پلیس ۹۰ درصد کلاهبرداری اسکیمری توسط دستفروشان انجام میشود.
ابتدا باید ببینیم اسکیمر چیست و این کلمه از کجا آمده است. اسکیمر در اصل کپیکردن کارت بانکی یعنی منتقل کردن تمامی اطلاعات کارت بانکی به تجهیزات الکترونیکی است. بر اساس این روش افراد با استفاده از تجهیزات اسکن اطلاعات کارت های بانکی را کپی برداری کرده و از این طریق محتویات حساب را تخلیه و یا به حسابی دیگر منتقل می کنند.
دستگاه اسکیمر، جهت کپیبرداری اطلاعات از روی نوار مغناطیسی که برروی کارتهای عابربانک افراد وجود دارد، مورد استفاده قرار میگیرد و مجرمان حرفهای با استفاده از غفلت سوژه و بهره مندی از نرمافزاری خاص، اطلاعاتی را که از طریق اسکیمر کپیبرداری شده است را بر روی کارت عابر کپیرایت میکنند و بدین طریق میتوانند اقدام به برداشت وجه نقد از حساب قربانی کنند. تجهیزات اسکن کارتهای بانکی نیز بسیار ساده است و در وسائلی مانند قفل های الکترونیکی هتلها که با کارت باز می شوند نیز وجود دارد و بنابراین دسترسی به آن آسان است.
به گزارش ایرنا، این روش از کلاهبرداری طی یکی و دو دهه اخیر با فراگیر شدن معاملات از طریق کارت بانکی و حاشیه نشینی پولهای کاغذی نقد بیشتر شده است و تقریباً در همه کشورها این مدل سرقت مشاهده می شود. بنابراین کلاهبرداری اسکیمری جایگزین جیب بری، کف زنی، سرقت از بانک و همچنین پولهای تقلبی شده است.
فرهنگ نادرست در استفاده از عابربانک
معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس فتا فراجا علت اصلی موفقیت روش کلاهبرداری اسکیمری را فرهنگ نادرست در استفاده از عابر بانک و کارهای بانکی دانست و گفت: عامل تعیین کننده فرصتی است که قربانی به دست سارقان و کلاهبرداران داده و اطلاعات حساب مالی خود را در اختیارشان قرار میدهد.
سرهنگ رامین پاشایی توضیح داد: مهم ترین بخش در کلاهبرداری اسکیمری بعد از کپی برداری از کارت عابربانک که به سادگی و با حواس پرتی انجام می شود، دسترسی به رمز کارت است که معمولان خودمان در اختیار آنها قرار میدهیم. متاسفانه عمده مردم ما در خریدها و معاملات روزانه کارت عابربانک را برای تسویه حساب و پرداخت خدمات در اختیار فروشنده قرار میدهند که کاملاً امری اشتباه است.
وی ادامه داد: باید در زمان تسویه حساب و خرید کالا و خدمات، خریدار شخصاً کارت را در دستگاه قرار داده و رمز عبور خود را وارد کنند که با چنین اقدامی هیچگاه فردی نمی تواند از حساب بانکی شما به روش اسکیمری کلاهبرداری و سرقت کند. این روش پیشگیرانه است که نیازمند فرهنگسازی درست بهره برداری از کارتهای بانکی است.
طرح پلیس فتا علیه کپیکنندگان کارتهای بانکی
معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس فتا در توضیح بیشتر گفت: عمده کلاهبرداری اسکیمری توسط دستفروشان انجام می شود که البته به این معنا نیست که تمامی این افراد کلاهبردار هستند. اما با این حال بیش از ۹۰ درصد کلاهبرداری اسکیمری گزارش شده توسط دستفروشان و فروشندگان مواد غذایی کنار خیابان به خصوص میوه فروشان انجام شده است.
به گفته سرهنگ پاشایی متاسفانه عمده خریداران از این افراد نیز برای تسویه کارت خود را در اختیار فروشنده قرار میدهند که می توانند در کسری از ثانیه از کارت شما کپی برداری کنند. سپس رمز را از شما طلب می کنند که باز هم به دلیل فرهنگ نادرست خریدار رمز کارت که جزو امنیتی ترین مسائل مالی است در کنار خیابان فریاد میزند. بنابراین این مدل کلاهبرداری تقریباً از غفلت و مدل استفاده ما از کارتهای مالی نشات میگیرد.
دسترسی آسان به کارت خوانهای اسکیمری
سرهنگ پاشایی درباره دسترسی کلاهبرداران به خصوص دستفروشان به تجهیزات کپ کارت گفت: عمده این دستگاهها به صورت قاچاق به کشور وارد می شود اما میتوان از تجهیزات لوازم خانگی مانند قفلهای الکترونیکی و کارتی که در هتلها استفاده می شود نیز به عنوان دستگاه اسکیمر استفاده کرد.
وی ادامه داد: متاسفانه این تجهیزات به دلیل استفاده دوگانه در مراکز فروش تجهیزات الکترونیکی در دسترس است اما پلیس برای مدیریت این بخش نیز برنامه هایی دارد. البته نباید فراموش کنیم که بهترین و موثرترین شیوه همان پیشگیری است.
استفاده از نسل اول کارت بانکی
معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس فتا همچنین یکی از مشکلات زیرساختی در کشور ما را استفاده از نسل نخست کارتهای بانکی دانست و افزود: امروزه کارتهایی که به عنوان عابربانک در دستان ما است در بسیاری از کشورهای منسوخ شده و جای خود را به کارتهای هوشمند داده است.
سرهنگ پاشایی افزود: استفاده از میکروچیپ ها یا همان تراشه های هوشمند باعث می شود که هرگونه کپی برداری از اطلاعات کارت غیرممکن شود. این کارتهای هوشمند همچنین قابل تجمیع با کارتهای هویتی مانند کارت شناسایی، گواهینامه، پایان خدمت با عابر بانک هستند تا هم در هزینه ها صرفهجویی شود و هم شهروندان با یک کارت تمامی فعالیت های روزمره خود را با جابه جایی یک کارت انجام دهند.
وی در پایان با اشاره به دستگیری ۲۳ نفر در رابطه با اسکیمر در ایام نوروز امسال در طرح سراسری پلیس فتا تاکید کرد: توسعه زیرساخت به همراه فرهنگ درست کاربری از کارت بانکی و همچنین هوشیاری از کمین سارقان و کلاهبرداران مالی می تواند تقریباً ریشه چنین مدلهایی از کلاهبرداری را ریشه کن کند.